This article is in Norwegian, but will be translated to English. Try Google Translate until then!

Yuba er Xtracycles erkerival på longtailmarkedet: Gründeren Benjamin Sarrazin jobbet hos Xtracycle før han hoppet av for å starte sitt eget sykkelmerke i 2006.

Og da Xtracycle noen år senere lanserte sin Egderunner med 20-tommers bakhjul og Bosch-motor, tok det ikke lang tid før Yuba kom etter med sin Spicy Curry bygget over samme lest.

KORT OMVEI: Kjedet føres over en ekstra trinse for å gå klar av rørene i bakramma. Heldigvis er trinsehjulet solid festet i ramma, og har også en fin kjedefører som bør hindre avhopping.

Yuba forsøkte seg med en enklere motor et par år, men nå har de også byttet til Bosch – og leverer Spicy Curry med den kraftigste versjonen: Performance CX. Men der Xtracycle bygger sykler i stål, velger Yuba kraftige aluminumsrør.

Og mens Xtracycle fremdeles venter på å få på plass sine europeiske versjoner med 250 watts motor, har Yuba nå fullt lager hos distributøren i Tyskland. Det er bra for norske longtail-fans:

Oslo Transportsykkel er nå forhandler og har allerede solgt de fleste av første bestilling. Basisprisen uten ekstrautstyr er 44 900 kroner. 

Jeg fikk med meg makker Kari Anne på en spontan prøvetur midt i en travel ettermiddagstime for å sikre et førsteinntrykk på en modell som var ekstra godt utstyrt:

 

OK, så bortsett fra at jeg har spesialisert meg på å si «æææhhh», hva kan vi si? Kari Anne sykler til vanlig på en Riese & Müller Load, og dette er første gang hun prøver longtail. Det første hun la merke til, var en praktisk detalj: at longtailen var enklere å snu på trange steder.

– Her er det bare å løfte opp forhjulet og ta noen skritt til siden, så svinger fronten enkelt med rundt – siden bagasjen jo hviler på bakhjulet, i motsetning til en kassesykkel som er vanskeligere å løfte mens du står på sykkelen, og dermed må manøvreres mer fram og tilbake, konstaterte Kari Anne.

– Ellers er det selvsagt vanskelig å bedømme en lastesykkel når vi sykler uten den vanlige bagasjen som skal av og på sykkelen, men jeg liker at den føles som en helt vanlig sykkel og er enkel å bruke. Jeg tenkte ikke over at det var en lang sykkel bak meg.

Som sagt: Dette var en lynkjapp prøvetur vi tok før Kari Anne måtte rulle videre til neste møte, men i videoen får du i alle fall et inntrykk av utstyr og detaljer.

Denne modellen var satt opp for en kunde, og koster drøyt 51 000 kroner inkludert ekstrautstyr som sidevesker, sitteputer, passasjerbøyler og eget passasjerstyre.

Lastebrettene i tykk bambus-finér er svært mye mer forseggjort enn Running Boards-versjonen som Xtracycle laget før de gikk over til metallrør, og bør med litt lakk og kjærleik kunne vare lenge også i norsk vær og vind.

Sykkelen kommer med enkeltstøtte, men Yuba tilbyr selvsagt også en tobeint versjon for deg som vil ha det ekstra stødig når ivrige unger skal klatre av og på sykkelen.

Heldigvis har Yuba også en diger frontkurv som er festet direkte i ramma med to gjennomgående skruer. Kurven kommer med et bagasjenett for å holde orden på tingene dine, og tyngden vil heller ikke påvirke styringen noe – siden bæreren ikke er festet på selve gaffelen. Plusspoeng!

Sideveskene framstår nærmest luksuriøse i materialvalget, og henges simpelthen over bagasjebæreren bak. Veskene er nemlig festet til hverandre med brede, solide plastbånd – som skrus fast i ramma. Du skimter kanskje det midtre båndet under den fremste bøylen.

Lite bakhjul betyr naturlig nok ganske lav høyde på sideveskene også, så volumet er mindre enn på Surly Big Dummy – men konseptet er likt:

Åpne vesker med lang hovedflapp som brettes ut og kan foldes rundt lengre gjenstander. Fordelen er masse fleksibilitet, ulempen er at du bør pakke ting i vanntette poser om du skal sykle lenge i regnvær.

Yuba selger også passasjerbøyler av Hooptie-typen mange kjenner fra Xtracycle, du kan sjekke ut hele menyen med tilbehør her. Vi har ikke fått norsk prisliste på disse varene ennå, men oppdaterer når det er klart.

Som seg hør og bør på en nyttesykkel: LED-lys foran og bak er standard, og disse får strøm fra batteriet på sykkelen. Det betyr trygge sykkelturer og enda en ting mindre å huske på hver høst og vinterdag.

Alle som har kommet ut til døde småbatterier i sykkellykta en mørk høstmorgen, vet hva jeg snakker om…

Legg også merke til den lille metallbiten med hull i på hver side av gaffelen:

Der stikker du inn en egen låsestang som Yuba selger, som en kjapp og enkel ekstrasikring (jeg anbefaler selvsagt at du i tillegg låser sykkelen fast i noe). Når du skal sykle videre, fester du i stedet låsestangen på tilsvarende braketter i bakramma – plassert rett foran bakhjulet. Smart!

Yuba hadde de to første årene en motor fra TranzX som fikk blandede tilbakemeldinger. Nå har de innsett at motorvalg er et nøkkelpoeng for kundene, og gått for mer kjente Bosch.

Rekkevidden oppgis til maks 9,2 mil på rammemerket her – det er i beste fall optimistisk med batteriet på 400 Wh, som er standard på Spicy Curry. Vil du ha 500 Wh batteri, må du kjøpe det ekstra og eventuelt forhandle om byttepris om du leverer inn standardbatteriet.

Og i tilfelle du lurte: Ja, Yuba bruker helt standard støttebrakett, slik at du kan sette på akkurat den støtta du vil. Originalstøtta er lang og solid, men tobeinte støtter er jo den ultimate løsningen på en longtail, slik jeg ser det: Da står sykkelen loddrett og stødig, uansett hva du lesser på.

Styret byr på masse komfort, selv om det i mine øyne gjerne kunne vært enda litt bredere. Justerbart styreframspring sikrer at alle finner rett posisjon på sykkelen (den kommer kun i én størrelse), og jeg håper det er av typen som tåler mye bruk uten å begynne å slarke.

Setepinnen er 400 mm lang, og Oslo Transportsykkel leter nå etter 450 mm lange pinner for kunder som er noe særlig høyere enn 188-190 cm.

Så langt denne korte gjennomgangen, flere detaljer ser du i filmsnutten over!

Posted by Geir Anders

Geir Anders started Cargobike Magazine – formerly known as Transportsykkel – back in 2012, to stoke up the new boom of electric bikes and cargobikes. He is also co-founder and the first editor of Scandinavia's leading mountain bike magazine Terrengsykkel, and works as an independent writer and photographer in Oslo, Norway.

2 Comments

  1. Dag Erlend Lohne Mohn 16. August 2017 at 13:20

    Kult med video! Veldig gledelig at utvalget i Longtails blir større. Har veldig tro på denne typen lastesykler. Tror mange ønsker noe som ligner på vanlige sykler. Men sa du at denne er mer stabil enn Big Dummy med passasjer på?

    Reply

    1. Jepp, men svært subjektiv vurdering, da. Kari Anne satt helt bakerst, noe som jo er den verste posisjonen med tanke på sideveis svai i ramma, og der syntes jeg Yubaen føltes hakket mer kompakt og tight i svingene. Kjente selvsagt litt utslag, men stålramma på Surlyen oppleves et hakk softere akkurat på det punktet. Subjektivt sett kjennes Dummyen dog mer komfortabel, men der er det så mange faktorer i spill at det er farlig å si noe bombastisk. Dummyen min har jo 2,5 brede dekk med komfortpreget lufttrykk, Yubaen har mye mindre hjul med litt mer luft i ringene.

      Reply

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *