Kassesykler er fremdeles et ganske nytt fenomen for de fleste av oss, og mange går inn i kjøpsfasen uten å ha prøvd en eneste lastesykkel fra før. Utvalget vokser stadig, og det er lett å bli forvirret.

Det største utvalget finner du blant kassesyklene med to hjul. Hvordan skal du finne fram til den som passer perfekt til akkurat deg?

Det klart mest opplysende alternativet er selvsagt å komme på Transportsykkeltreffet i Torshovdalen i Oslo nå på lørdag 17. juni, der byens lastesyklister og andre interesserte møtes for å utveksle erfaringer. Anbefales varmt!

Et greit nummer to-alternativ er å sjekke ut disse tre spørsmålene, som kan være nyttige i beslutningsprosessen. Dette er selvsagt bare tre av mange kriterier som er verdt å diskutere, men de kan være greie å gå gjennom for å sortere alternativene.

Har du forlengst tenkt deg gjennom disse spørsmålene og konkludert? Da er det topp om du deler resonnementet i kommentarfeltet!

EKSEMPEL: Dette er én av fordelene med en lasteflate uten sidevegger, fotografert utenfor hagegjerdet mitt for et par år siden. Etter bygging av trehytte ble det en del materialer til overs, som nesten-nabo Arne Sannes Undheim gjerne overtok. Han har ikke bil, men han har Bullitt, og fikset biffen på to hjul. Det var TUNGT, men det gikk.

Fast kasse eller lasteplan med vegger?

Her er det to hovedkategorier: Sykler med fastmontert kasse, og sykler med lasteplan som du kan sette vegger på. La oss se på disse to typene:

De med fast kasse er stort sett alltid hollandske modeller, mest kjent som de klassiske lastesyklene med kasser i treverk, som Bakfiets.nl, Babboe og Workcycles. Urban Arrow og Dolly, også fra Nederland, deler samme løsning – dog med mer moderne designgrep og kasser i kunststoff.

Den opplagte fordelen med disse modellene, er at kassevegger og sittebenker oftest er inkludert i prisen, mens dette kan være relativt dyrt tilvalg på lasteplan-modellene. Tyske Riese & Müller Load har ingen tradisjonell kasse, men de fastsveisede metallrørene på hver side av lasteplanet, gjør at lasteplanet ikke blir like fleksibelt med tanke på bred last.

Vil du ha en kasse med høyere karmer og enda litt mer bredde på en Packster? Det er bare å bygge den selv, og skru den fast på ramma. Eller som her, bestille den fra amerikanske Badger Box via butikken Splendid Cycles. Foto: Splendid Cycles.

Ulempen med fastmontert kasse er at du ikke uten videre kan frakte bredere ting enn hva du får nedi kassa – uten å legge den på tvers oppå kassa, eller stappe den ene enden nedi. Det går, det også – folk frakter utrolige ting over kasseveggene, men tyngden kommer høyere.

Blant sykler med flate lasteplan er danske Bullitt selve klassikeren. Franske Douze, samt tyskerne Hercules Cargo og Riese & Müller Packster hører også hjemme her – om enn med ganske ulike kasseløsninger:

LETTVINT: Hercules Cargo har sidevegger som en seksåring enkelt tar av og på i løpet av sekunder, der for eksempel Bullitt krever bruk av skrutrekker. Riese & Müller Packster er alene om å feste sideveggene med lastestropp.

Bullitt har sidevegger som må skrus fast, Douze har ulike varianter med bøyler og kurver, mens Hercules Cargo har et bredt plan med metallgulv og vegger som løftes ut og inn på få sekunder.

Packster stiller på sin side med unike trevegger som klikkes sammen og låses med en jekkestropp som strekkes gjennom hjørnene på kassa.

Verdt å ta med i beregningen er også størrelsen på lasteplan og kasse. Akkurat som i bilenes verden, er det store og små versjoner her også.

Dette kommer jeg tilbake til i en senere artikkel, der målet er å vise nøyaktig hvor stor lasteplass de ulike syklene har.

GOD UTSIKT: Workcycles Kr8 har store vindusflater som gir god utsikt, men krever ditto god lufting på varme dager. Produsenten fra Amsterdam kan også levere en ekstra høy kalesje for de med spesielle behov. Her kan du også selv velge farge fra et stort kart over alternativene.

Hvor viktig er det med kalesje?

Værskjerming er et viktig punkt for deg som vil frakte barn eller bagasje i regn og vind. Kalesje er ekstrautstyr, men ikke alle er like romslige.

Dette er den store, store fordelen kassesyklene har i forhold til longtailsyklene: Med en kalesje kan ungene sitte tørt og lunt mens du sykler gjennom både regn, snø og vind.

Dette er gull verdt for barnehagetransport i møkkavær, eller om du frakter utstyr og varer som ikke bør bli våte. Pluss på med noen pledd eller skinnfeller i den kalde årstida, og komforten hos passasjerene øker enda et hakk.

GOD Å HA: Babboe City Mountain-kalesjen er høy og med god utsikt. Og et must for deg som vil sykle i all slags vær.

Men dette er altså ikke standardutstyr.

De aller fleste kassesykler leveres uten kalesje, slik at du må kjøpe det som ekstrautstyr. Men sjekk før du kjøper: Det kan være stor forskjell på hvor romslige kalesjene er, og enkelte modeller leveres ikke med kalesje i det hele tatt.

Pr april 2017 mangler for eksempel både Riese & Müller Packster i 80 cm utgave samt Hercules Cargo kalesje. De må jo komme, men er altså ikke klare foreløpig. Bullitt har heller ikke kalesje i betydningen løst overbygg som kan fjernes kjapt. Her kan du sjekke ut amerikanske Blaqpak, som lager kalesjer til flere modeller – noen passer også til Bullitt.

FASTSKRUDD: Bullitt leverer to alternativer for sitt lasteplan: Enten to sidevegger som kan skrus fast, eller en såkalt canopy som her: Et slags kalesjebur som skrus fast og har åpninger på siden og oppå.

Bullitt leveres kun med en såkalt canopy, som er et fastmontert passasjerbur med tekstilpaneler, der panelene kan åpnes – mens selve rammen rundt er skrudd fast i sykkelen. Vanlige kalesjer tas helt av i løpet av sekunder. Canopyen er også betydelig mindre enn de største kalesjene, så her bør du sjekke og måle før du handler.

Vil du ha diger kalesje, så har Workcycles en ekstra høy modell – og Urban Arrow er også kjent for enorm takhøyde. Babboe har også bra med plass under taket, i en kalesje som har droppet aerodynamikken til fordel for mer innvendig plass.

Uansett hva du går for: I norsk klima er det viktig å budsjettere med kalesje, siden nær sagt ingen kassesykler kommer med overbygg som standard – og de dyreste kalesjene fort kan koste opp mot 3 000 kroner.

FLEKSIBEL: Riese & Müller Load er alene om å ha et styre som kan flyttes langt i både høyde og lengderetning – takket være det unike leddet der styret er koblet til ramma. Et par spaker løsnes der, og lar deg flytte styret akkurat dit du vil ha det. Skyv det ned og fram for lange fartsetapper, flytt det oppover og bakover for rolige koseturer.

Hva slags sittestilling liker du best?

Det er merkbar forskjell på komfortmodellene og de mest sporty lastesyklene. Prøv én av hver, og du merker kjapt hvilken sitteposisjon som funker best for deg.

Det er viktig å få sagt at sykler kan være helt forskjellige uten at den ene er bedre enn den andre. De har kort sagt ulike egenskaper, som passer til ulike syklister.

Er du vant til en rask og framoverlent hybridsykkel, vil det være en stor overgang å sette seg bak styret på en nederlandsk kassesykkel som for eksempel Bakfiets.nl, Workcycles eller Babboe. Her sitter du helt rett i ryggen, med pedalene litt foran deg og ganske kort avstand fram til styret.

Det gir en deilig, avslappet syklefølelse – men kan være ganske stritt i motbakkene om du ikke har motor. Urban Arrow har mye felles med disse, og leveres kun med elmotor. Oppoverbakker = null problem.

RETT OPP: Bakfiets.nl er designet for at du skal kunne sitte med rak rygg og sykle. Det er svært uvant for den som kommer fra en typisk norsk, rask jobbsykkel med lavt styre og lang avstand bak till setet. Med elmotor er dog den usporty sittestillingen ikke noe problem. Foto: bakfiets.nl

På den andre enden av sportyskalaen finner du den evigunge Bullitt-modellen, som enkelte faktisk bruker med supertynne dekk og racerstyre. Den er bygget av folk som liker å sykle fort, og det merkes: Denne sykkelen har mulighet for å sette styret lavt, og avstanden mellom sete og styre er også større – akkurat som på andre sykler bygget for fart og framoverlente sittestillinger.

Pedalene er også mer rett under seteposisjonen, som på typiske sportssykler. Sammenliknet med sine nederlandske konkurrenter føles Bullitt langt kvassere i styringen, og mange trenger noen ekstra minutter på å venne seg til dette.

Bullitt kan uansett justere høyden på styret trinnløst, slik at du lett kan finne en mer avslappet positur. Triobike Cargo er bygget på samme lest, og er dermed også et svært sporty alternativ.

Riese & Müller Load er et annet eksempel på en sykkel som kan settes opp for raske etapper. Her kan styret justeres både framover og bakover i tillegg til opp og ned, for å gi deg nøyaktig den posisjonen du vil ha. Brodermodellen Packster har et ganske likt oppsett, men kan bare justere styret rett opp og rett ned.

Posted by Geir Anders

Geir Anders started Cargobike Magazine – formerly known as Transportsykkel – back in 2012, to stoke up the new boom of electric bikes and cargobikes. He is also co-founder and the first editor of Scandinavia's leading mountain bike magazine Terrengsykkel, and works as an independent writer and photographer in Oslo, Norway.

2 Comments

 1. Har du noen ord om hvor gode de ulike syklene er til diverse antall barn og størrelse/vekt på barn. Jeg har to som begge er 25 kg, den ene er 117 cm og den andre er 128 – vi har en Load nå men det begynner å bli veldig trangt til begge to fremme og bak skal de helst ikke sitte når de er over 20 kg… Derfor, noen tips til en med større plass? Sykler 20-25 minutter til og fra skolen med dem stadig vekk, så det må også være plass til ryggsekker og min jobb-veske i kassa… Noen tips?

  Reply

  1. Hei Hilde! Dersom du fremdeles ønsker deg en tohjuling, så er Riese & Müller Packster og Hercules Cargo de to bredeste modellene pr i dag. Vær obs på at Hercules foreløpig ikke har fått på plass kalesje til Cargo-modellen, og at Packster kun fås med kalesje til modellen som har 60 cm langt lasteplan – mens den lange 80 cm-modellen enn så lenge ikke kan leveres med kalesje.

   https://cargobikemag.com/hercules-cargo-delbar-nykommer/
   https://cargobikemag.com/riese-muller-packster-et-forste-mote/

   Jeg arbeider også med en oversikt over lasteplass og mål på de mest kjente lastesyklene, og legger ut en sak om dette i august 🙂

   Reply

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *