Jepp! Etter å ha vært et komplett uorganisert grasrot-arrangement ruller Transportsykkel 2015 nå inn i godt selskap med Syklistenes Landsforening i Oslo – når vi slår oss sammen med deres brillefine, årlige feiring av Sykkelens Dag.

Målet er selvsagt å sørge for at flest mulig godtfolk kan få sjansen til å oppleve smarte sykler på nært hold. Transportsykkel 2015 følger dermed samme konsept som sist: Kom, se og prøv!

DE NYE BYBILEN: Dette er syklene som kan gi byfolket en ny og bedre hverdag. I neste uke møter du disse to transportsyklistene i en artikkel her på Transportsykkel.no. Selve syklene – av typen Riese & Müller Load – dukker forhåpentligvis opp på Transportsykkel 2015 også. Foto: Geir Anders Rybakken Ørslien

DEN NYE BYBILEN: Dette er syklene som kan gi byfolket en ny og bedre hverdag. I neste uke møter du disse to transportsyklistene i en artikkel her på Transportsykkel.no. Selve syklene – av typen Riese & Müller Load – dukker forhåpentligvis opp på Transportsykkel 2015 også. Foto: Geir Anders Rybakken Ørslien

Her ser du noen av de som kom i fjor. Vi håper på enda flere i år! Her finner du arrangementet på Facebook, som du ser kryr det allerede av folk som skal. Tommel opp for dere!

cover-final2015

Transportsykkel 2015 handler om å oppleve syklene som har det lille ekstra. Programmet varer fra 11:30 til 15:00. Kom når du kan, bli så lenge du har lyst.

Det er mange der ute som er interessert i lastesykler og elektriske sykler – men som ennå ikke har fått prøvekjørt. Hvis de potensielle lastesyklistene og elsyklistene kan se og prøve, og i tillegg få høre erfaringer fra dere som allerede bruker slike sykler i hverdagen, er det gull verdt.

Her er Christina, fra Transportsykkel 2014 – med sin Workcycles Kr8:

transportsykkel-0145

Og her er Olaf Ryes plass i all sin vårprakt – fint, hva?

olafryesplass-transportsykkel-1080596

Etter fjorårets treff i Frognerparken har jeg hørt om flere som etter prøvekjøringer der gikk hen og kjøpte sin egen transportsykkel. Dette er valg som ikke alltid er enkle å ta kun via nettet, derfor ser jeg på slike prøveturer og erfaringsutvekslinger som så verdifulle.

olafryesplass-transportsykkel-1080594

Som vanlig kommer jeg til å være der med kamera, for å fotografere noen av de transportsyklistene som ikke allerede har blitt fotografert på tidligere treff.

Målet er å lage korte tekster som forteller om syklene og erfaringene, slik at de som ikke har mulighet til å komme denne lørdagen kan hente inspirasjonen her på Transportsykkel etterpå.

olafryesplass-transportsykkel-1080595

Olaf Ryes plass ligger på Grünerløkka, og har sågar sitt eget stoppested for 11-trikken (6-7 minutter fra stoppestedet Kirkeristen i Storgata – om du skal dit fra sentrum). Det er selvsagt flust av kaféer og spisesteder på alle kanter, slik skikken er i gentrifiserte strøk.

Siden Transportsykkel 2015 nå er en del av Sykkelens Dag, betyr det at det skjer mye mer denne dagen – i regi av idealistene i Syklistenes Landsforening i Oslo. Her er et utdrag fra programmet:

• Byråd for miljø og samferdsel i Oslo, syklist Guri Melby (V), kommer for å snakke om sykling i Oslo
• Leder av Sykkelprosjektet i Oslo som går fra 2010 til 2018, Rune Gjøs, forteller om hva de gjør
• Kvalitetsbutikken Sørensen Sykler stiller med mekanikere som tar gratis sjekk av sykkelen din og selger også enkle  slitedeler som de kan bytte for deg
• Artisten SVANES spiller – du kan sjekke ut musikken hennes her om du vil
• Det blir en egen ferdighetsløype som de minste syklistene kan få bryne seg på

Og som sagt: Jeg håper at det kommer flest mulig transportsykler som folket kan få oppleve! Vet du allerede nå at du kan komme, send meg gjerne en epost (transportsykkel@gmail.com) og fortell hvilken sykkel du kommer med. Det er alltid fint å vite hva vi kan friste med!

Siden jeg tok dette bildet, har Alf montert Bafang elmotor på sin Madsen – og han kommer til Olaf Ryes plass:

HAPPY: Alf Waage har Norges eneste Madsen longtail, og trenger dermed aldri bekymre seg for om han har plass til det han måtte ønske å ta med seg hjem. Foto: Geir Anders Rybakken Ørslien

HAPPY: Alf Waage har Norges eneste Madsen longtail, og trenger dermed aldri bekymre seg for om han har plass til det han måtte ønske å ta med seg hjem. Foto: Geir Anders Rybakken Ørslien

Jeg vet også at det kommer en annen sjeldenhet til Transportsykkel 2015: En Bike Friday Haul-a-Day, verdens mest kompakte longtail – også den med ettermontert Bafang elmotor. Verdt turen alene!

Transportsykkel-2014-collage-2048

Over ser du noen av de som kom i fjor. Alle elsykler er interessante her, og selvsagt lastesyklene som mange lurer på – men få har prøvd. Det samme gjelder foldesykler, smarte tilhengere og tur-/bysykler skreddersydd for transport av folk og bagasje.

(Fotnote: Jeg bruker «transportsykkel» om alle sykler som er laget eller utstyrt for å transportere både folk og bagasje, mens jeg bruker «lastesykkel» om de som har spesialbygget bagasjeplass foran eller bak – altså kassesykler/frontlastere med to eller tre hjul, samt longtailsykler)

Har du en Butchers & Bicycles, en Riese & Müller Load, en Blue Label Transporter, en Bullitt, en Workcycles, en Surly Big Dummy, en Yuba Mundo, en Urban Arrow, en Madsen, en El Ciclo, en Bakfiets, en Cargobike, en Nihola, en Xtracycle – eller en annen lastesykkel som jeg glemte her og nå? Kom og del moroa!

Norges største, rendyrkede transportsykkelbutikk – Sares Bike (egen artikkel om dem kommer!) – har allerede meldt sin ankomst, med en TrioBike Mono. Vi ønsker selvsagt alle andre forhandlere hjertelig velkommen også!

En detalj om låning av sykler: For at dette skal føles trygt for alle involverte, anbefaler jeg alle prøvesyklister å tilby seg å legge igjen telefon eller ID-kort (førerkort, for eksempel) hos sykkelens eier under prøveturen. Det er et ryddig og enkelt grep som jeg håper alle slutter seg til.

OK, nok prat. Vi sees på Olaf Ryes plass! Del gjerne en lenke til denne artikkelen med alle som kan være interessert – skjer det på twitter, er emneordene #sykkelensdag og #transportsykkel2015

Sykkelensdag_2015_v2

 

Posted by Geir Anders

Geir Anders started Cargobike Magazine – formerly known as Transportsykkel – back in 2012, to stoke up the new boom of electric bikes and cargobikes. He is also co-founder and the first editor of Scandinavia's leading mountain bike magazine Terrengsykkel, and works as an independent writer and photographer in Oslo, Norway.

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *