Thomas Mo Willig var med på Transportsykkel 2015 på Grünerløkka i mai. Dette er den andre artikkelen i en serie fra transportsykkeltreffet, der syklister forteller om sine utstyrsvalg.

HR Electric E-Volution 11 er den elektriske toppmodellen fra Asker-firmaet Hard Rocx, som lanserte sine første elsykler i 2014. De 11 girene som er innkapslet i baknavet styres elektronisk med knapper på styret, og trenger derfor aldri justeres.

hr-electric-profile

Min sykkel:

Ein HR Electric  E-Volution 11. Det er noverande toppmodell til HR Electric som er komplett utstyrt rett frå butikken. Det inneber: dempar med lock-out, skikkelige lys framme og bak, skjerm framme og bak, sykkelstøtte, bagasjebrett og rammelås.

Ekstrautstyr så langt er eit stykk Thule tilkoplingsmekanisme for sykkelvogn gjennom baknavet. Sykkelen er utstyrt med ein Shimano Steps 250 W midtmotor og 418 Wh batteri.

transportsykkel2015-hr-electric-33876

BIG IN JAPAN: Shimano er verdens største produsent av sykkelkomponenter, og det har sine fordeler når de nå går tungt inn i elsykkelmarkedet. De er alene om å produsere både motorer og girsystemer – og kan dermed skreddersy hele drivverket til eldrift. Med Alfine girnav og elektrisk giring utnyttes det til fulle, med mykt, automatisk «clutching» for hvert girskift – for å unngå ugunstig press på den innvendige girmekanismen. Neste år varsles det også lansering av automatgir med Shimano Steps og Di2-systemet!

Mitt valg:

Eg ville ha ein solid elsykkel kjøpt hjå ein profesjonell forhandlar til heilårsykling. E-Volution 11 har elektrisk navgir som forenkler girsystemet og reduserer vedlikehaldet, vonar eg. Eit anna kriterium var at eg kunne hekta på ei sykkelvogn via baknavet, og det fungerte utmerka.

Eg vurderte lenge diverse elsyklar med Boschmotor. Øverst på lista var tyske Riese og Müller sin Bluelabel Charger som også hadde internt navgir (type Alfine 8) og reimdrift, endå mindre vedlikehald! Men etter eit feriebesøk hjå Riese og Müller sitt sumarsal i Tyskland så kunne dei ikkje heilt svara på om feste til sykkelvogn var kompatibelt med Bluelabel Charger og Alfine 8 navgir. Etter litt googling verka det også som om Alfine 8 sitt navgir er litt mindre driftssikkert enn Alfine 11 som E-Volution 11 er utstyrt med.

transportsykkel2015-hr-electric-33871

SERVO: Her ser du ledningen fra styret gå inn i girboksen bak, der en liten servomotor står for giringen. Farvel til tørre, trege girvaiere som må smøres, strammes og byttes. Armen med trinsehjul ser ut som et vanlig gir, men er kun en kjedestrammer – siden ramma ikke er laget for å justere kjedestramming ved å skyve bakhjulet i lengderetningen. Legg også merke til den grå boksen utenfor tannhjulet bak, den er ikke der på standard Alfine.

Valet vart tatt i hausten 2014 då HR-Electric dukka opp som eit norsk alternativ, eg slo til med ein gang. Eg vil tippa at eg har brukt rundt 70 timar på å lesa meg opp på forskjellige elsyklar og motorsystem, det er ca 69 timar meir tid enn eg brukte på å vurdera leilegheita me kjøpte for tre millionar.

Mitt bruk:

Eg syklar tur-retur jobb (ca 70 km totalt) om lag tre dagar i veka. Eg gir meg sjølv to «fridagar» i veka slik at eg ikkje skal gå lei av jobbsyklinga. Om kort tid vil også minstemann bli transportert til og frå barnehagen. Elles vert tyngre handleturar på butikken eller lengre utflukter med familien meir enn gjerne gjennomført med elsykkel .

Elektrisk giring er ein fin funksjon som ein gang for alle (?) eliminerer stadig justering og vintervedlikehald av girvaierar. Giringa skjer ganske raskt og ein kan trykka seg raskt gjennom alle gira. Motoren er synkronisert til giret og gjer eit lite opphald så ikkje giret blir overbelasta.

transportsykkel2015-hr-electric-33862

FULL KONTROLL: Knappene for giring er like som knappene du bruker til å justere assistansenivå fra elmotoren. Supernova-lysene er også koplet til systemet, slik at du kan slå av og på lysene ved å holde den helt øverste knappen inne i to-tre sekunder. Den ekstra spaken ute til venstre er for å låse dempegaffelen.

Ein kan også stilla inn giret slik at det girer ned automatisk til eit valt lågare nivå etter to-tre sekunder med stillstand. Det er veldig kjekt å sykla inn til eit lyskryss i niande gir, halda seg til ein lyktestolpe, og så starta opp igjen i tredje gir utan å ha gjort anna enn å halda på lyktestolpen.

Sykkelvegen min er Bekkestua – Kjeller – Bekkestua, der eg følgjer Ring 3 og Trondheimsvegen. Eg startar som regel med eit fullada batteri på Bekkestua og kjem til jobb med litt over halve batteri igjen. Då har alle oppoverbakkar blitt forsert med maksimal assistanse og flatane med normal assistanse.

transportsykkel2015-hr-electric-33875

SUPERT: Dette ser kanskje trivielt ut for det utrente øye, men dette er altså eksepsjonelt lekker, tysk kvalitet så langt øyet kan se. Tubus-bærer og Supernova-lys, integrert på fineste vis. Hard Rocx plukker fra øverste hylle på toppmodellen sin (på sin egen nettside hevder de at de måtte bruke stigebil for å hente delene til denne modellen – så høyt er altså utstyrsnivået).

På veg tilbake varierer det litt om eg ladar det heilt opp eller ikkje ladar i det heile tatt. Eg kjem vel til å landa på det alternativet som er mest skånsamt for batteriet.

Men dette er temperaturavhengig. Om vinteren, når det er minus 10 grader, slaps/snø og litt motvind, så er batteriet nesten utlada når eg kjem til jobb. Men då nyttar eg grove piggdekk og unnar meg maksimal assistanse nesten heile vegen.

Til nå har sykkelvogn og Shimano Steps fungert godt saman. Men eg har opplevd fleire gonger at motoren luggar litt når eg syklar opp den bratte bakken ved Muselunden/Sinsenkrysset. Eg føler det er mindre rykking når tråkket mitt er jamnt og trutt enn viss eg “stresser” litt i tråkket.

Kjøpsinfo:

Sykkelen vart kjøpt hjå Røa sykkelservice, til underkant av 30 000 kr. Den veiledende prisen er 37 990 kr. Røa Sykkelservice har snakka varmt om samarbeidet sitt med Hard Rocx og serviceteamet til Shimano, det er betryggande når sykkelen skal til service ein gong i framtida.

transportsykkel2015-hr-electric-33861

FEINSCHMECKER: Thomas kjøpte en av markedets aller mest avanserte elsykler som sitt hverdagstransportmidler. Det har han ikke angret på, og sykkelgleden er smittsom: Nå er kona i ferd med å kjøpe sin egen. NB: Han har ikke lilla eiker i forhjulet, dette er kun et graverende eksempel på kromatisk aberrasjon i mitt Canon 100mm/2.0-objektiv (jeg gremmes). https://www.wikiwand.com/no/Aberrasjon_(optikk)

Posted by Geir Anders

Geir Anders started Cargobike Magazine – formerly known as Transportsykkel – back in 2012, to stoke up the new boom of electric bikes and cargobikes. He is also co-founder and the first editor of Scandinavia's leading mountain bike magazine Terrengsykkel, and works as an independent writer and photographer in Oslo, Norway.

16 Comments

 1. Peter Lütken 21. June 2015 at 15:03

  Det kan hende at en oppdatering av firmware på motoren kan hjelpe på det litt ujevne draget i motbakke. Trygg på at LSB (fornorsking av det engelske uttrykket LBS – Local Bike Shop) vil bistå med dette.

  Reply

 2. Raimond Oseland 21. June 2015 at 18:34

  Jobber med elsykler i Kristiansand kommune. Vi har kjøpt en Cannondale Kinneto med Steps. Lugger også rundt 19 -20 km/t i lang bakke i Flekkerøytunellen. Forhandler byttet sensor, motor og til slutt hele sykkelen. Og ny sykkel lugger også. Så vi får håpe det er programvare. Utrolig at to brukere i Norge oppdager det Shimano, Cannondale og HardRocx burde oppdaget under stresstest.

  Reply

  1. Thomas Parsli 29. June 2015 at 19:57

   Jeg har en Cannondale Kinneto Rigid og den lugger kun på i de laveste girene, på maks assistanse og litt for høy cadence. Hastigheten anslår jeg til 15-20km/t.
   Jeg tar det som et tegn på at jeg skal gire eller redusere assistanse 😀

   Det er godt mulig ingeniørene hos Shimano mener man ikke skal sykle med høy cadence på de letteste girene
   i 15-20km/t -jeg er i såfall ikke uenig 😉
   Thomas

   Reply

   1. Thomas Mo Willig 30. June 2015 at 11:20

    Det er ved slike omstende eg også opplever lugging av og til. Men eg synes då ikkje eg trør så raskt…. For min del utgjer det partiet der det oppstår lugging ca 50 meter av ei 35 km lang løypa, så det øydelegg ikkje totalopplevinga for min del.

    Eg har nemnt problemet for Hard Rocx, og dei meiner Shimano kjem til å adressera dette med ein større softwareoppdatering i august.

    Reply

    1. Thomas Mo Willig 16. October 2015 at 12:12

     Oppdateringen frå Shimano lot venta på seg til oktober, men det kan verka som dei har løyst problemet med at motoren luggar i oppoverbakkar.

     Eg har sykla om lag 240 km sidan eg fekk oppdateringa på tysdag og har ikkje opplevd eit einaste tilfellet av lugging. Nå er fire dagar testing relativt kort tid, men eg har sykla ein del bakkar som tidligare gav opphav til “lugging”, så eg trur eg kan slå fast at problemet er løyst, iallfall på min HR-Electric.

     Reply

     1. Jeg har samme erfaring, etter en uke med ny firmware 🙂

      Reply

 3. Andy Bennett 21. June 2015 at 22:34

  Ser fantastisk ut.
  Men jeg mistenker at det ‘vedlikeholdsfri’ systemet er designet til å plutselig trenge en del dyre deler kort tid etter at garantien er gått ut.

  Reply

  1. Ikke vanskelig å forstå skepsisen, Andy! Men: Det er nå seks år siden Shimano tok Di2-systemet med elektronisk giring ut på det kommersielle markedet, etter flere års testing. Syklister som har brukt Di2 med landeveis-gruppene Dura Ace og Ultegra, melder om veldig bra driftssikkerhet selv etter titusenvis av kilometer.

   I vinter lanserte Shimano Di2 for terrengsykkel-komponenter også – i første omgang på toppnivået XTR. Pinkbike.com-redaktør Richard Cunningham (kjent som mangeårig redaktør i Mountain Bike Action) sammenliknet mekanisk og elektronisk giring slik:

   «Di2 is actually a far simpler mechanism. Firmware replaces ratchets, pawls, bearings and springs. […] Buttons replace levers, and a single wire connects all of Di2’s components. […] Di2 has far less parts, it can successfully operate in worse weather than its mechanical counterpart, and it can better survive crashes».

   Og med tanke på Alfine, så er jo selve mekanismen svært, svært enkel: En liten servomotor som skal trekke girmekanismen fram og tilbake, noe som krever ganske lite kraft og skjer inne i en lukket boks. Jeg velger å være optimist.

   Reply

 4. Interessant artikkel. Jeg leter etter ny pendlingssykkel og har til nå brukt hele sommerferien på å tenke og teste sykler i 3 land. Er litt nysgjerrig på dette med giret – du har ikke opplevd at det fryser om vinteren? Mitt nåværende nuvinchi-gir gjør det. Har også forstått at lukket girsystem stjeler mer kraft enn åpent, er det noe du har formening om med dette systemet?

  Reply

  1. Thomas Parsli 3. August 2015 at 11:32

   På Nuvinci er det flere som har problemer med vanninntrengning og påfølgende frostproblemer i kabelen:
   http://simplecycle-marc.blogspot.no/2014/01/misleading-temperatures.html

   Shimano Di2 har (meg bekjent) ikke denne typen problemer.

   Reply

  2. Aasne: En fordel med Alfine 11, er at det er olje som besørger smøringen innvendig. Det rimeligere Alfine-navet med 8 gir er pakket med fett i stedet for olje, og det fryser lettere. Nuvinci kjenner jeg ikke, men jeg lot en erfaren mekaniker åpne mitt Alfine 8-nav, fjerne fettet og fylle det med girolje i stedet. Før hadde jeg problemer i kulda, nå løper mekanismen lett og fint uansett neglesprett.

   Med tanke på energitap i navet, så hører jeg mange snakke om at Nuvinci ikke er så effektivt. Min opplevelse av Alfine 8 er at selve inngrepet (når du trår ned pedalen og kraften skal overføres via navet) kan føles litt svampete når jeg krabber opp bratte bakker på de aller letteste girene. Omtrent som om det er en gummikloss inne i systemet.

   Akkurat her er et vanlig, utvendig girsystem mer kontant og føles derfor mer effektivt i direkte sammenlikning. Rohloff er også mye mer kontant, og føles omtrent som vanlige gir.

   Shimano bruker et såkalt Silent Clutch-system (roller clucth) på Alfine-navene som jeg ikke er ingeniør nok til å forklare godt, men til vanlig sykling har jeg ingen problemer med dette og kan trygt anbefale systemet ut fra egne erfaringer.

   Reply

  3. Er eier av samme sykkel (Electric E-Volution 11, 2015 modell). Har brukt denne siden september til og fra arbeid. Har ikke merket noe til luggingen som noen nevner ovenfor, sykler 14km tur-retur med en fart som vipper mellom 24 til 26km/t.

   Imidlertid plages jeg med at giren ikke virker ved minus 2-3 grader! Hva som er årsaken vet jeg ikke, men giringen fungerer med engang sykkelen er varmet opp inne i varm garasje. Noen som har forslag til løsning?

   Reply

   1. @Thomas, mest sannsynlig er det vann i vaierstrømpene til girvaieren din. Ta ut vaieren og vaierstømpene om la dem tørke skikkelig. Etterpå kan du fylle vaierstrømpene med olje.

    Reply

 5. ..og la dem tørke..

  Reply

 6. Trodde ikle det var girwire på DI2…?

  Reply

 7. Hei, igjen litt sen oppdatering med utviklingen i gir problemene vinteren 2016 (se ovenfor). Fant ikke ut av dette på egen hånd, men dro innom sykkelverksted. Etter litt fram og tilbake fant de ut at den lille servomotoren som skifter gir i navet (se bilder i artikkelen over) stod i litt feil vinkel. (Dette hadde nok oppstådd da jeg skiftet til piggdekk). En liten justering til korrekt vinkel og girene har fungert utmerket i alle i alle forhold siden. Mitt tipps ta bilde før du skifter til pigg dekk.

  Forøvrig er kjempefornøyd med sykkelen. Etter 3 vår med helårs jobbpendling 7,5 km til jobb er jeg kjempefornøyd. Ville ha kjøpt samme sykkel på nytt, men med en liten justering: navgir fungerer supert, men kanskje litt overkill? Vanlige kransgir fungerer like bra, selv om de slites fortere kan man ordne mer selv?

  Reply

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *