Hvor god er en elsykkel til 13 000 kroner? Vi hentet inn en VeloCity ElectriC-ty fra XXL til testkjøring for å finne et svar.

 

PÅ TEST
VeloCity EletriC-ty elektrisk sykkel
Leveres både med vanlig ramme og med lavt innsteg
PRODUSENT: XXL
PRIS: 12 990 kroner
IMPORTØR: XXL

(NB: Pr 5. september ser jeg at disse modellene ligger ute på XXL.no med tilbudspris på 10 000 kroner)

PLUSS
+ Komfortabel og justerbar sitteposisjon
+ Lettkjørt og brukervennlig
+ Godt drag på flatene
+ Minimalt vedlikehold
+ Bra standardutstyr
+ Batterilading uten å fjerne batteriet

MINUS
– Langsom i bakkene
– Forsinket motorinnslag
– Svake bremser

 

Svært mange liker idéen om elektrisk sykkel til transportbruk. Men nesten like mange bråstopper i møte med prislappene. En grundig undersøkelse som Transportøkonomisk Institutt utførte i 2013, viste at respondentene i snitt var villige til å betale maks 1 753 kroner ekstra for å få en elsykkel framfor en vanlig sykkel, dersom de skulle kjøpe ny sykkel nå (se side 16 i linken).

white-velocity-1634

Hva blir da maksgrensen for hva folket mener at en elsykkel bør koste? Av de omlag 70 prosent av respondentene som faktisk sa seg interessert i å kjøpe elsykkel, setter kvinnene en makspris på 5 062 kroner, mens mennene kan strekke seg til maks 9 689 kroner.

Dette betyr at de fleste elsyklene som nå lanseres fra de anerkjente merkene, har et prisnivå på det mangedobbelte av hva de fleste av de interesserte, potensielle kundene vil eller kan betale.

Hmm. Kanskje vi som allerede er svorne elsykkel-fans lever i en boble?

De fleste av oss setter 18-20 000 kroner som en prisgrense du bør karre deg over for å få en solid, driftssikker elsykkel med nok krefter til ekstra last i brattbakkene. Det er mye penger, selv om nytteverdien gjør at investeringen lett kan flyttes inn i bilbudsjettet.

white-velocity-1623

Nå ser vi riktignok svært anstendige sykler til rundt 15 000 kroner også, men særlig lengre ned skal du ikke før kompromissene mellom pris og ytelse blir godt synlige. Da storkjeden XXL i sommer lanserte en ny elsykkel med sitt eget husmerke, VeloCity by White, sto det kun 12 990 kroner på prislappen. Hva får du for denne prisen? Trenger du egentlig å betale mer?

Tre uker med prøvekjøring er selvsagt ikke nok til å danne seg et bilde av driftssikkerheten til en elsykkel. Men det er nok til å få oversikt hvordan den oppfører seg til hverdagsbruk.

white-velocity-1559

Vår lille test av utfordreren fra XXL viser at VeloCity er en fin elsykkel som svært mange vil være svært fornøyd med. Samtidig er det ikke vanskelig å kjenne forskjell når vi sammenlikner direkte med betydelig dyrere referansemodeller. De viktigste forskjellene akkurat her handler om at mer penger gir deg mer trekkraft i motbakkene og bedre bremser. Hva som er «godt nok» defineres av dine egne behov og egne preferanser.

Men hva får du så hos VeloCity ElectriC-ty?

Vi har notert oss en god del plusspoenger, og noen minus i margen:

PLUSS

KOMFORTABEL: Denne sykkelen gir deg en svært komfortabel og justerbar sitteposisjon. I motsetning til mange sykler som låner styrefasong fra sporty treningssykler (rette, smale styrer som er lavt plassert), har denne fått et litt bredere styre som kurver seg bakover og dermed lar deg holde hendene i en mer naturlig posisjon. Stort pluss noteres også ved det justerbare styreframspringet, som gjør det lett å flytte styret både høyere og nærmere. (Du løsner en bolt foran og under styrefestet, og løfter eller senker styret akkurat dit du vil ha det). Et høyere styre gir deg en mer avslappet og oppreist posisjon, som gir bedre oversikt i trafikken og mindre belastning på nakken.

white-velocity-1574

LETTKJØRT: Sykkelen er lett å kjøre og lett å bruke. Så lenge du tråkker selv, leverer motoren i framhjulet en svært hjelpsom assistanse. Kjørefølelsen er stabil og akkurat passe kvikk, den oppleves heller ikke tung når vi sykler uten strøm. Motstanden i frontmotoren er i praksis null når den er frakoblet. Et uvanlig lettlest, todelt display midt på styret angir farten din med store sifre, og er i tillegg opplyst. Et blått lys på skjermene gir prima kontrast og lesbarhet når du sykler på kveldstid. Veldig bra!

white-velocity-1585

GODT DRAG PÅ FLATENE: Sykkelen bruker et system med 25,2 volt, og føles ikke like motorsterk i brattbakkene som mange dyrere modeller. De 36 volt-systemene jeg har prøvd, føles kvikkere. Men det betyr ikke at VeloCityen er for svak for hverdagsbruk. På flatene drar VeloCity deg lett opp mot lovlig fartsgrense på 25 km/t og føles både villig og fin i draget. I klatringene må du dog nøye deg med lavere snittfart enn hva en dyrere eller mer motorsterk sykkel kan by på.

white-velocity-1569

MINIMALT VEDLIKEHOLD: VeloCity har innkapslede gir og bremser som krever lite vedlikehold. Dette er gull verdt for hverdagssyklister som ikke er interessert i å skru. Du bør fortsatt holde øye med at girvaieren er passe stram, slik at girene fungerer som de skal. Men på dager med søle og regn trenger du ikke bekymre deg for at det utvendige girsystemet blir skittent og dermed fortere slitt og upresist.

white-velocity-1567

BRA UTSTYRT: VeloCity leveres med rammelås og lys både foran og bak, lange metallskjermer, heldekkende kjedekasse, justerbar støtte og et bagasjebrett som også rommer batteriet. Dette er hva alle hverdagssykler burde ha som standardutstyr, men slik er det ikke. Ofte må det meste av dette ettermonteres, noe som ikke blir billig. Derfor: Tommel opp for XXL, som inkluderer alt i prisen og leverer en helt komplett sykkel. At den ser veldig bra ut, fortjener også en ekstra tommel opp.

white-velocity-1594

PRAKTISK LADING: VeloCity har avtagbart batteri på 24V og 13,5 aH, men den kan også lades uten at batteriet trenger å fjernes fra sykkelen. Det kan ikke vår BH Emotion, for eksempel, noe som betyr at du må huske å ha med deg batterilås-nøkkelen hver gang du vil lade (2015-modellene løser forøvrig dette problemet). Med VeloCity er det bare å fiske fram laderen og plugge den rett i batteripakken på sykkelen. Du kan selvsagt også ta med batteriet inn og lade detder, hvis det er kaldt i været.

white-velocity-1643

MINUS

LANGSOMMERE I BAKKENE: Vår testsykkel var ingen motbakkeracer, og det er heller ingen andre framhjulsmotoriserte elsykler vi har prøvd i denne prisklassen. Dyrere modeller har motoren i bakhjulet eller i kranken, og oppleves kjappere i både i akselerasjoner og i bakkene. Vi lot derfor en elsykkel-debutant teste denne sykkelen en ukes tid, og hun var riktig fornøyd – selv med lange bakker på sin daglige rute. Hvis du ikke forlanger maks fres i bakkene, leverer denne sykkelen fin hjelp. Trekker du barn i henger, veier mye selv eller frakter tung bagasje, vil du ha glede av en kraftigere modell med mer dreiemoment. Med sju gir merker vi forøvrig også at det er lite å tråkke med når du sykler fort nedover.

white-velocity-1582

FORSINKET MOTORINNSLAG: Igjen er dette et minuspoeng som VeloCity deler med de aller fleste andre elsykler i denne prisklassen: Sykkelen begynner ikke å skyve straks du tråkker i pedalen, slik som dyrere sykler med pedalsensor gjør. Den leser nemlig ikke kreftene du selv putter ned i pedalene. Den registrerer kun at hjulet begynner å rulle, straks sensoren i hjulet kommer seg rundt og får gitt signal. Dermed kobler motoren seg inn med noe forsinkelse. Dette er ikke noe stort problem i praksis, med mindre du forsøker å sette i gang fra stillestående i motbakke med fulle sidevesker. Da må du jobbe hardt selv de første par sekundene, før sykkelen blir med og drar.

white-velocity-1603

SVAKE BREMSER: Dyrere sykler har hydrauliske skivebremser – etter samme system som vi ser på biler og motorsykler. VeloCity har trommelbremser inne i navene, noe som gir klart mindre bremsekraft og en svampete hendelfølelse. Trommelbremsene blir litt bedre med noe innkjøring, men krever betydelig mye mer kraft på hendelen, uten å kunne levere noe i nærheten av stoppekraften som gode felgbremser eller skivebremser. Dette er prisen du må betale for vedlikeholdsfrihet på budsjett. Trommelbremsene funger ok til normal bruk og forsiktig kjøring. Hvis du sykler mye og fort i nedoverbakker, kanskje med sykkelhenger  bak, da vil du savne bedre bremser. VeloCity-sykkelen har dog ingen fester på ramma til ettermontering av andre typer bremser.

KONKLUSJON

Jeg mener denne sykkelen leverer valuta for pengene for den som ikke vil strekke seg til 20 000-kronersklassen. Den gir masse elsykkelglede og vil gjøre en stor forskjell for alle som vil gjøre hverdagen enklere. I løpet av vår korte testperiode, noterte vi en rekkevidde på rundt fire-fem mil inkludert en del bakkesykling – men dette varierer selvsagt sterkt med landskap, vekt og kjørestil.

white-velocity-1647

VeloCity bruker motorsystemet Powerflex, som er utviklet i Tsjekkia og bygget for å takle både våte høstdager og kalde vintre. XXLs egne produktutviklere prioriterte ifølge egne utsagn værtetting og robust kvalitet for helårsbruk da de valgte det tsjekkiske systemet til bruk på sitt eget husmerke.

En tre ukers minitest kan ikke si noe om disse kvalitetene, men sportskjeden mener åpenbart alvor med sin elsykkelsatsing framover – og varsler nye modeller også i høyere prisklasser framover. For selv om TØI viser at de fleste fortsatt vegrer seg for å betale over ti tusen for en elsykkel, er rapportene fra XXLs egne selgere annerledes: Her meldes det at etterspørselen etter mer påkostede modeller vært overraskende stor fra kundene som er innom.

white-velocity-1572

Debutmodellen VeloCity ElectriC-ty befinner seg pr i dag ikke i den aller laveste prisklassen, men er i våre øyne den klart lekreste budsjettmodellen på markedet – for den som er opptatt av stil. Driftssikkerheten over tid må kjøpere med langt flere mil på baken uttale seg om.

Dropper du VeloCity og heller legger sju tusen ekstra kroner på bordet, kan du velge blant flere sykler med kraftigere bremser og mer trekkraft i bakkene (selv om motoreffekten er lik på alle lovlige elsykler i Norge, varierer likevel dreiemomentet på de ulike motorsystemene).

Mer penger gir deg en elsykkel som er bedre egnet for barnetilhengere, mye bagasje eller tyngre syklister. Men hvor mye trenger du til dine behov? Kan denne være nok? Jeg anbefaler alle å be om prøvetur før du handler, slik at du selv kan kjenne om motoren matcher dine forventninger. Der vi hentet vår testmodell, lar de kundene teste elsykler utendørs så lenge vær og føre tillater det.

Og mitt stalltips er at de aller fleste vil smile bredt etter en prøvetur på VeloCity ElectriC-ty.

Har du denne sykkelen selv? Hva er dine erfaringer? Del dem gjerne i kommentarfeltet!

 

 

Posted by Geir Anders

Geir Anders started Cargobike Magazine – formerly known as Transportsykkel – back in 2012, to stoke up the new boom of electric bikes and cargobikes. He is also co-founder and the first editor of Scandinavia's leading mountain bike magazine Terrengsykkel, and works as an independent writer and photographer in Oslo, Norway.

3 Comments

 1. Elsker min Velo City! Har fått et helt nytt sykkel-liv. Bor i småkupert terreng og sluttet å sykle for det ble for strevsomt i bakkene. Nå, derimot, har jeg igjen blitt syklist og er ute og tråkker fra mars til november. Er inne i min andre sesong med sykkelen; alt har fungert! Anbefales!

  – Dette med litt “tunge” bremser er jeg enig i. Nå sykler jeg ikke så fort, derfor ikke noe problem.

  Reply

 2. Fredrik Jansson 1. September 2016 at 11:19

  Jag har cyklat 140 mil och jag är nöjd. Mkt cykel för pengarna!
  Däremot fick jag motorn bytt efter 70 mil då den började låta illa.
  Cykeln slutade säljas efter jag köpt den. Har inte sett bättre cyklar i den priskategorin sedan dess. 10 000:-
  Ganska ful cykel.
  Stort minus för dåliga bromsar.
  Bra batteri, panasonic 13 ah!

  Reply

 3. tove karin hagen 27. May 2021 at 13:23

  Fårfeilmelding 21 på displayet.hva kan det være?

  Reply

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *