TEST SR Suntour NCX SP12 setepinne med fjæring
PRODUSENT: www.srsuntour.-cycling.com
PRIS: 55 Euro pluss mva og frakt til Norge
DIAMETER: 27,2mm og 31,6mm
KJØPT HER: Bike Components (fant den ikke i Norge)

Det er ikke så mange månedene siden jeg brukte en hel artikkel på å skryte av fjæring i setepinnen – noe jeg har brukt mye tidligere. Du kan lese denne teksten fra mars 2016 for å se hvorfor jeg mener at dette er fabelaktig fint.

sr-suntour-ncx-sp12-8833

Akkurat nå skriver jeg kun for å forklare hvorfor én bestemt setepinne – SR Suntour NCX SP12 – er fjæringspinnen du bør velge, om du ønsker deg en mer behagelig sykkeltur.

Kort sagt:

Den er rimelig sammenliknet med konkurrentene, den er robust, velprøvd og velbygd – og byr på akkurat passe mye fjæring. Setet festes på en leddet mekanisme, som hviler på en 15 cm lang stålfjær som er gjemt inne i setepinnen. Når du sykler, «flyter» setet på denne fjæra – som dermed jevner ut alle de små humpene og kantene som du passerer tusenvis av hver dag.

sr-suntour-8810-2

Selv om jeg har hatt denne setepinnen før (helt til den ble stjålet), ble jeg likevel overrasket da jeg tidligere i høst satte meg på og rullet av gårde på første prøvetur etter å ha kjøpt den på nytt:

Det er bare snakk om noen få centimeter med bevegelse, men komfort-økningen er fantastisk.

Jeg savner ikke dempegaffel i byen, men digger setefjæring. Hvorfor? Fordi det aller meste av kroppsvekta hviler på setet, og fordi ryggen min ikke har ledd som tar i mot støt – slik albuene har. Armene mine absorberer risting fra styret mye bedre enn rumpa mi absorberer støt fra setet.

sr-suntour-ncx-sp12-8838-2

DEN RULLER! Mekanismen ser snodig ut, men virker nydelig. Den blanke stanga i midten sklir opp og ned, og hviler på en stålfjær inni setepinnen. Når du setter deg på setet, så bøyer leddene seg litt bakover og trykker stanga ned mot fjæra. En stålrulle beveger seg over toppen på fjæringsstanga (du ser sporet etter den som et blankere felt), og sørger for at bevegelsen går nærmest friksjonsfritt. Alle foto: Geir Anders Rybakken Ørslien

Straks jeg setter meg på setet for å sykle, synker jeg et par centimeter ned. Når jeg sykler, befinner altså setet seg litt nede i de totalt 50 millimetrene med høydebevegelse som setepinnen byr på. Treffer jeg en hump, presses fjæra straks enda litt mer ned, før den strekker seg ut og stabiliserer seg tilbake i utgangsposisjonen. Resultatet er at ryggen min slipper deng og risting for hver eneste kant.

Med mine 85 kilo opplever jeg nesten aldri at fjæringen topper ut med et klunk mot øverste posisjon, og jeg har ennå ikke opplevd å kjenne dunket i bunnen. Standardfjæra skal takle vekt mellom 65 og 95 kilo, og passer meg perfekt.

sr-suntour-ncx-sp12-8826

Veier du mindre eller mer, får du kjøpt en mykere eller en hardere fjær som du kan sette inn veldig enkelt. De må bestilles separat, og koster under en hundrings.

Du kan uansett justere forstrammingen av fjæra ved å skru på en unbrako under setepinnen, slik at du ikke siger for mye ned når du setter deg på (produsenten anbefaler i manualen rundt 1/3 av vandringen, altså 1,5-2,0 cm).

Det er ikke noen hydraulisk returdempefunksjon her, slik vi har på gode dempegafler for å hindre uønsket gynging etter at humpen er passert. Likevel oppleves NCX SP12 som svært rolig og stabil når jeg sykler over torg og gater i Oslo med massevis av små hellekanter og ujevnheter.

sr-suntour-ncx-sp12-8807-2

Fjæringen arbeider jevnt og trutt stort sett hele tiden, med små bevegelser som gjør underlaget jevnere og setet roligere. Jeg har et par liknende setepinner, men de bruker puter av kunststoff i stedet for stålfjær. Disse putene blir hardere i kulda, noe som hemmer fjæringen. Stålfjæra er like smidig uansett vær.

Følelsen dette gir meg, er ren luksus – jeg flyter gjennom byen. Særlig nå på vinteren, med tunge og stive vinterdekk som er mindre smidige enn sommerens lette og komfortable slicks med tynne gummivegger, så er dempepinnen i sitt ess.

sr-suntour-ncx-sp12-8850-3

KONKURRENTEN: Dingsen til venstre her er min Cane Creek Thudbuster LT setepinne med fjæring (her uten sete). Den har lengre vandring enn SR Suntour-pinnen, og fjærer med kunststoff-puter som presses sammen i midten av leddet. Når det blir ordentlig kaldt, stivner putene – den ulempen har ikke SR Suntour. Når Thudbuster koster TRE ganger så mye, er valget enkelt.

Ruglete is og snø, brustein, humper og småkanter – alt sammen mutes under meg. Følelsen tilsvarer den du får ved å ta på aktivt støydempende hodetelefoner og skru på «on»-knappen: Du hører fortsatt omgivelsene rundt deg, men alt suset forsvinner, omverdenen blir plutselig roligere og mer behagelig.

Denne setepinnen har blitt forfinet og videreutviklet gjennom mange år med produksjon, og er i nåværende utgave mer gjennomarbeidet enn noen gang.

Detaljer som en inngravert beskjed om hvor hardt skruene til setet skal strammes på hver side, serienummer gravert inn på setetpinnen og null slark noe sted, gir meg en følelse av å ha kjøpt noe som er bygget for å vare.

Pinnen kommer i to diametre; 27,2mm og 31,6mm. Mål din egen setepinne for å se om den passer direkte, evt se etter inngravert diameter. Har du en ramme med annen størrelse på setetrøret, lar det seg enkelt ordne ved å kjøpe en billig foring som du kan legge mellom. (Disse kalles «seatpost shims» på engelsk og «Reduzierhülse» på tysk).

sr-suntour-ncx-sp12-8814

Setepinnen kommer også med et neopren-trekk som enkelt festes rundt leddmekanismen, for å hindre av støv og søle trenger inn i dreiepunktene. Dette trekket kan også beskytte små fingre fra klemfare, hvis du sikrer at de ikke får åpnet borrelås-lukkingen bak.

Suntour anbefaler å smøre leddene med spray samt fette opp stålfjæra inni pinnen for hver 500 km du sykler, for å sikre at alt beveger seg lett og fint lenge.

Mine to eksemplarer (én til meg, én til kjæresten) ankom forøvrig uten særlig smøring på de to skruene som klemmer fast setet i pinnehodet. Jeg anbefaler å skru dem helt ut og ha litt fett på disse skruene før du setter på setet. Da får du strammet hardere uten så mye friksjon, og setet vil ikke løsne.

Hører du knirkelyd og kjenner rykkete friksjon når du strammer, må du smøre mer for å få strammet dem ordentlig.

Og så til den enkle konklusjonen: Denne pinnen gjør meg gladere på hver tur.

Julegavetipset er herved levert.

Posted by Geir Anders

Geir Anders started Cargobike Magazine – formerly known as Transportsykkel – back in 2012, to stoke up the new boom of electric bikes and cargobikes. He is also co-founder and the first editor of Scandinavia's leading mountain bike magazine Terrengsykkel, and works as an independent writer and photographer in Oslo, Norway.

4 Comments

 1. Hei, takk for særdeles relevant anbefaling! Et eneste petimeter spørsmål: Står noe om lengde her og der på 350 mm, er det effektiv lengde helt opp til setefeste, eller er det lengden på pinnen også bygger dempemekanismen på i tillegg?

  Reply

  1. Hei Lars Ottar! Jeg digger petimeter-spørsmål! 🙂 Pinnen måler nøyaktig 350 mm fra nederst og opp til der hvor seteskinnene festes. Fra nedre del av dempemekanismen og til enden på pinnen er det 240 mm.

   Reply

 2. Iacob Chr. Prebensen 5. December 2017 at 08:20

  Er det den gamle patenten til Cato Hals som er videresolgt og forfinet?

  Reply

  1. Hei Iacob! Dette er nok ikke patenten til Cato Hals, selv om grunnprinsippet er felles. Det nærmeste du kommer en Hals-Lauritzen G-Shok i dag, er nok Cirrus Bodyfloat – som du kan lese mer om nederst her: https://cargobikemag.com/fjaering-pa-pinne/

   Reply

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *