Flitzbike E8 er en moderne elsykkel bygget av en liten gruppe feinschmeckere i Tyskland. Nå er den tilgjengelig i Norge, og vi har prøvekjørt. Kort sagt: Dette holder høy standard.

PÅ TEST
Flitzbike E8 elektrisk sykkel
PRODUSENT: flitzbike.com
PRIS: 29 700 kroner
IMPORTØR: Eped.no

PLUSS
+ Nydelig kvalitetsfølelse
+ Alt nødvendig utstyr er standard
+ Behagelig kjørefølelse
+ Sterk og smidig motor
+ Lett å tråkke også med motoren av
+ Batteri kan lades både på og av sykkelen
+ Beltedrift: Aldri mer oljeflekker på buksa

MINUS
– Styredisplay viser verken fart eller batteristatus
– Midtmotor krever bevisst girvalg for å yte maks

 

Flitzbike er en elsykkel for de kresne, med løsninger som du aldri finner i de rimelige delene av markedet. Den er heller ikke blant de dyreste tyske elsyklene, men prislappen nær 30 000 kroner plasserer E8 godt inne i det såkalte premium-segmentet. Ikke ulikt de tyske bilmerkene som Flitzbike gjerne sammenlikner seg med når det handler om kvalitetsambisjoner.

flitzbike-4234

LINJELEKKER: Med klassiske linjer og lavt innsteg er E8 både vakker og praktisk i byen, hvor du går mye av og på sykkelen. Alle foto: Geir Anders Rybakken Ørslien

Moderne elsykler av god kvalitet koster vanligvis fra 20 000 kroner og oppover i Norge. De rimeligere modellene kan selvsagt også fungere godt, men bygger på enklere og mer tradisjonelle løsninger – oftest med motor i framnavet. Det krever mindre skreddersøm og spesialtilpasninger på sykkelen, og lar produsentene bruke vanlige rammer for å spare kostnader.

Men moderne elsykler er som Tesla – de er bygget for eldrift helt fra grunnen av. Siden vi alltid synes det er spennende å se hva som rører seg blant de fremste på markedet, fikk vi mulighet til å kjøre Flitzbike E8 to uker i bytrafikken i Oslo.

flitzbike-9569

ALLSIDIG: Flitzbike E8 er en behagelig og velkjørende sykkel som gir deg lyst til å sykle litt til.

BAKGRUNN

Flitzbike er resultatet av et gründerprosjekt som ble startet for tre år siden av solenergi-utvikleren Markus Michelberger fra den sørtyske småbyen Bodnegg. Han er intet kjent navn i sykkelbransjen, men har bygget opp en solid bedrift innen solcelleteknologi og energilagring. I 2011 bestemte han seg for å etablere nok et bein å stå på – fortsatt med utgangspunkt i sin interesse for fornybar energi.

Dermed samlet Michelberger et lite lag med erfarne, sykkelkyndige ingeniører og designere. Hans mål var å utvikle en serie elsykler av samme standard som BMW og Mercedes er kjent for – med et design som er like tiltrekkende som ordinære, strømløse sykler.

flitzbike-4244

VELUTSTYRT: Det er mye utstyr på E8, og ingen har spart på kvaliteten heller. Du får hydrauliske skivebremser, 8 innvendige og nær vedlikeholdsfrie gir i navet, en vedlikeholdsfri drivreim i stedet for kjede, justerbart styreframspring for variabel sittestilling, LED-lys som tennes både foran og bak straks du tråkker av gårde, takket være dynamonavet. Pluss en uvanlig solid parkeringsstøtte – og selvsagt en villig motor i midten.

Resultatet er sykkelbygging på høyt nivå.

Flitzbike importeres til Norge av Eped.no, som har showroom på Fornebu og en håndfull modeller utstilt der. Eped.no er fortsatt nytt og ukjent for de fleste, men har sykkelkjenneren Jan Henrik Koren i en nøkkelrolle. Han er selv dedikert syklist og blant initiativtakerne til Sykkelkjøkkenet i Oslo – der du kan møte ham som frivillig arbeidende instruktør på kurs og inspirasjonskvelder.

 

KOMPONENTER

Forbildet for Flitzbike er som nevnt den tyske bilindustriens krav til kjøretøykvalitet. Metoden er håndarbeid og kortreist teknologi. Michelberger henter løsningene sine fra produsenter i sørlige Tyskland og de to nærmeste nabolandene.

flitzbike-4145

MOTOREN: MPF Drive er ikke blant de mest brukte motorene, men ble nylig valgt av danskene i Butchers & Bicycles da de skulle motorisere sine nye trehjulinger. Vi liker motoren svært godt, selv om skyvet er mer diskret enn de beste navmotorene bak.

Selve rammen er bygget i Tsjekkia, mens resten av sykkelen bygges opp hos Flitzbike. Batteriteknologien kommer fra tyske Varta og BMZ, motorene fra sveitsiske GO SwissDrive (navmotor bak) eller østerrikske MPF Drive (midtmotor), mens bremsene er signert tyske Magura. Parkeringsstøttene er fra sveitsiske ESGE/Pletscher, styrekomponentene fra tyske XLC, mens lyssystemer, dekk og bagasjeløsninger hentes fra det tyske trekløveret Busch & Müller (lys), Schwalbe (dekk)  og Racktime/Tubus (bagasjebærere).

flitzbike-4200

SOM PÅ BILEN: Automatiske kjørelys er en selvfølge på biler. På E8 får du det også på sykkelen. Dermed slipper du å bekymre deg om hvorvidt du har batteri nok til å komme trygt hjem på mørke kvelder. Lampene er fra tyske Busch & Muller, som lenge har vært blant de ledende i dette markedet.

Ingen av Flitzbike-syklene har ordinære kjeder, med drives i stedet med tannreimer fra amerikanske Gates Carbon Drive – som også er storleverandør av drivreimer til bilindustrien. Du finner dem på Harley Davidson også, så styrken skal det ikke være noe å si på. Ulempen er høyere pris og spesialtilpasset rammerør som må kunne åpnes nær bakhjulet for å bytte reim. Fordelen er at beltet skal vare betydelig lengre enn et kjede, at det ikke krever smøring, ikke skitner til buksene dine – og ikke lager en lyd.

flitzbike-4168

SEMI-CLUTCH: Den svarte boksen på girvaieren skjuler en liten finesse som kun brukes på sykler med innvendige girnav – i dette tilfellet et 8-girs Shimano Alfine. Denne boksen registrerer når du girer, og sier fra til motoren – som straks «går av gassen» et lite sekund, for ikke å overbelaste girmekanismen i navet og sikre et smidig girskift. (Det samme gjør forøvrig de aller fleste som bruker dette navet på strømløse sykler også). Det føles rart de første gangene, men går kjapt å venne seg til.

Flitzbike er dessuten ett av de få, eksklusive merkene som bruker Pinion-girkasseén av sine modeller. Dette er en 18-trinns integrert girboks for sykkelrammer, utviklet av en gruppe unge ingeniører med bakgrunn fra ikke ukjente Porsche.

Det har selvsagt ingen ting å si for hva E8 er god for, men det sier noe om ambisjonene hos produsenten.

flitzbike-4191

BARE HER: De fire lysdiodene bakerst på batteriet viser batteristatusen når systemet er slått på. Vi skulle svært gjerne hatt et display på styret som viser det samme der – men Flitzbike har valgt minimalist-løsningen: Displayet på styret er bittelite, og viser kun om du har valgt lavt, middels eller høyt assistanse-nivå fra motoren. Den fine baklykta fra Busch & Müller er elegant integrert i Racktime-bæreren.

Batteriet (36V/12,4 Ah/446 Wh) er ikke integrert i rammen, som hos enkelte konkurrenter. En av årsakene er nok at herr Michelberger insisterer på at E8 skal se ut som en klassisk sykkel, med slanke rammerør. Laderen er liten og lett, og batteriet kan lades på sykkelen. Det er en stor fordel.

(Det vet alle med integrert batteri som har tatt med laderen på jobb eller på langtur, og glemt nøkkelen til batterilåsen hjemme, slik at batteriet ikke kan tas ut og kobles til laderen. Been there, done that).

 

KJØREOPPLEVELSE

Flitzbike E8 gir et svært solid førsteinntrykk, med et gjennomført kvalitetspreg og kun en liten, diskret logo som røper at opphavet har selvtilliten i orden. Fra første tråkk kjenner jeg at dette er en velbygget sykkel, med detaljer som stemmer. Alt nødvendig utstyr er standard og ferdig integrert – som navdynamo og LED-lys foran og bak, solide metallskjermer, parkeringsstøtte og bagasjebærer. Lysene slår seg automatisk på straks du begynner å sykle, uten at du trenger å tenke på batteribytter.

flitzbike-9483

CRUISER: Oppe i marsjfart på 25 km/t gir E8 svært god ytelse fra motoren – noe som gjør langturer til en lek.

Kjørefølelsen er velbalansert, det bakoverbøyde styret ligger svært godt i hendene, sykkelen er velbalansert og lettsyklet. Demperen foran jobber nærmest uten at du legger merke til den – men på røft underlag merker du at den takler både skogsbilveier og vaskebrett greit. Det hele kommer i en pakke som kjennes påtagelig tight og solid. Her er det ikke et eneste knirk noe sted.

flitzbike-4181

MINIMALIST: MPF Drive har også et større, digitalt display som viser all relevant informasjon om fart, batterikapasitet og assistansenivå – men på E8 har Flitzbike valgt det lille som kun viser assistansenivå. Fordel: Mindre å distraheres av i trafikken.

Det skulle da også bare mangle, når prisen for vår testsykkel ligger tett innpå 30 000 kroner. Det er mye penger, men samtidig: Blant moderne elsykler med midtmotor begynner prisene i dag på 20 000 kroner, og går lett opp til det dobbelte. Innebygget i slike priser ligger også et servicenivå godt over det du får fra de billigste leverandørene.

Sammenlikner du Flitzbike med konkurrentene, bør du også ha i bakhodet at det nevnte standardutstyret fort vil koste deg rundt tre tusen kroner om du skal ettermontere dette på en strippet sportsmodell.

flitzbike-4256

PRAKTISK: Batteriet kan tas med inn for lading, eller lades direkte på sykkelen. Det er mer praktisk enn du tror. Scenario: Du tar med laderen til jobb for lade ekstra ved behov, men har glemt nøkkelen til batterilåsen hjemme. Har du en sykkel der batteriet må ut for å lades, får du dermed ikke gjort stort. Ja, det er selvopplevd. Laderen til Flitzbike er forøvrig svært liten og lett.

Det er likevel ikke luksus som er hovedinntrykket av denne sykkelen. Hovedinntrykket er at Flitzbike velger løsninger som krever lite eller minimalt vedlikehold og solid ytelse, uten budsjettet som førsteprioritet.

Noen vil sikkert lure på om en «dameramme» er stabil nok. Tradisjonelt har de pleid å være mer utsatt for svai – altså manglende torsjonsstivhet. Jeg veier 85 kilo, og hadde ikke noen problemer her. Sykkelen føles stabil og fin, selv om en ramme med horisontalt topprør selvsagt vil være stivere for den som virkelig sparker fra i pedalene.

Flitzbike Traveller en tilsvarende sykkel med tradisjonell ramme. For tyngre syklister enn meg eller syklister som sykler med mye og tung bagasje, kan den være et bedre valg.

flitzbike-4268

TILPASNINGSDYKTIG: Du forventer selvsagt at det skal være mulig å justere rattet opp eller ned på bilen din. Dette er også en fordel på sykkelen – og er selvsagt mulig på E8. Det finnes mange dårlige justerbare styreframspring på markedet, som slarker og er ustø. Dette er solid.

MOTOREN

Alle de fem testpilotene som brukte E8 i løpet av de to ukene Transportsykkel hadde den til test, var storfornøyd med både sittestilling, komfort og kjørefølelse. Det er – ikke overraskende – vanskelig å finne mye å jamre seg over i denne enden av elsykkelmarkedet.

flitzbike-4156

SIDEN 2003: Det er allerede gått 11 år siden MPF Drive utviklet sin første midtmotor – den gang var de ifølge seg selv alene om å ha momentsensor innebygget. I dag er motorsystemet MPF Drive 5.0 mest brukt av europeiske sykkelmerker. Selskapet har base i Østerrike og eget produksjonsanlegg på Taiwan.

Det store samtaletemaet ble motoren, eller rettere sagt midtmotorkonseptet. Det handler altså mindre om Flitzbike, og mer om forskjellen på hvordan midtmotorer og navmotorer oppleves.

MPF Drive-motoren er koblet direkte på kranken (som er sykkelordet for akslingen mellom pedalene), den oppleves responsiv og fin, og har nok kraft selv til de bratteste motbakkene. Men – akkurat som på en bil og en motorsykkel – er motoren mer effektiv hvis du velger riktig gir og dermed riktig turtall.

flitzbike-4161

GIRBOKSEN: Shimanos Alfine-girnav har vært med i mange år nå, og finnes med 11 og 8 gir. Flitzbike E8 kommer med 8-girs-versjonen, som sørger for å holde regn, støv og skitt unna girsystemet. Med en slitesterk drivreim i stedet for kjede, betyr det minimalt vedlikehold og lange serviceintervaller.

En navmotor, derimot, skyver deg trøstig avgårde med nærmest konstant kraft basert på hvor fort du sykler (og ofte også hvor hardt du trår) – og tar ikke hensyn til hvilket gir du har valgt. Den er jo plassert i hjulet, og dermed upåvirket av girsystemet. Den er som en hjelper som løper bak deg og skyver deg i ryggen, og det dyttet kjenner du godt.

Midtmotoren er annerledes. Den porsjonerer kreftene mer diskret, og er ikke alltid like merkbar. Datteren min på 13 syntes midtmotoren gjorde at Flitzbike føltes tryggere og lettere å kontrollere (hennes referanse er en svært kvikk akselerasjon på en BH Emotion), mens opphavet Karoline foretrekker å ikke måtte vurdere hva som til enhver tid er ideellt gir. Hun liker bedre navmotoren bak, med dens mer konstante skyv og råere akselerasjon.

Her finnes det ingen fasit, det handler om smak og behag.

flitzbike-4164

STØTTEORDNING: Det er sjelden du treffer folk som er entusiastiske over gode parkeringsstøtter. Men sveitsiske ESGE Pletcher er blant de fremste i denne mini-nisjen. De 30 ansatte ved aluminiumsstøperiet Gebrüder Pletscher AG i småbyen Marthalen produserer kun støtter og bagasjebærere, og har vært i drift siden 1919.

Selv likte jeg svært godt den smidige kjørekarakteristikken på E8. Alle som kjører bil og motorsykkel vil kjenne seg igjen: Du tråkker fortere, og du øker dermed turtallet på motoren – som jo er koblet direkte til pedalene. Så girer du til et tyngre gir, og turtallet går ned.

På en vanlig bil merker du fort om du har for høyt eller lavt turtall. Slik er det også på elsykler med midtmotor. Du får mest ut av motorkraften når du er i riktig gir. Det betyr at de som er opptatt av maks motorkraft må være litt mer aktive med girvalgene. Belønningen er en mer naturlig kraftforsterking av dine egne tråkk, og dermed en mykere kjørefølelse. Det ettertrykkelige sparket fra en kraftig navmotor bak får du ikke her, men i marsjfart tett oppunder 25 km/t opplevde jeg MPF Drive som mer aktiv og på hugget.

I bratte motbakker er det også nydelig å legge sykkelen i lavgir og få god drahjelp av en motor som går på idealturtall.

flitzbike-9563-2

TYSK KVALITET: Flitzbike E8 er lett å like, og lett å bruke. Det store flertallet av nye elsykler som lanseres i premium-segmentet nå bruker midtmotor – noe som gir en fin vektfordeling i sykkelen, og lar deg bruke vanlige hjul og girsystemer om du vil.

KONKLUSJON

Ja, du kan kjøpe en ny scooter eller en sliten bruktbil for samme sum som denne sykkelen koster. Men da må du leve livet ditt i bilkøene. Flitzbike E8 lar deg sykle der du pleier å sykle, men uten bekymringene som motbakker, avstand, svette og tung bagasje fører med seg.

Du kan selvsagt finne mange rimeligere elsykler der ute. Men hvis prisen ikke er ditt viktigste kriterium, og du legger like mye vekt på byggekvalitet og kjøreopplevelsen – så er dette et alternativ som fortjener en prøvetur.

Om en Flitzbike E8 først og fremst er ren luksus, eller en god investering i brukerglede og slitesterke løsninger, vil bare tiden vise. Vårt førsteinntrykk var i alle fall uvanlig knirkefritt.

 

Posted by Geir Anders

Geir Anders started Cargobike Magazine – formerly known as Transportsykkel – back in 2012, to stoke up the new boom of electric bikes and cargobikes. He is also co-founder and the first editor of Scandinavia's leading mountain bike magazine Terrengsykkel, and works as an independent writer and photographer in Oslo, Norway.

2 Comments

 1. Tor Hovland 1. May 2014 at 09:40

  Veldig fin test, den gir inspirasjon til å skaffe seg ein slik eller tilsvarande solid sykkel som transportmiddel nummer 1. Det var spesielt interessant å lese om den clutchboksen du nemner. Alfine-navgiret er nokså uvillig til å gire under belastning. Ingen problem når ein venner seg til å lette litt på tråkket under giring, men det hjelper lite når krankmotoren likevel gyver på, heilt uvitande om at du forsøker å gire. Det har vore eit lite irritasjonsmoment på min eigen elsykkel. Godt å sjå at det foregår innovasjon på alle frontar!

  Reply

 2. Benjamin Myklebust 10. May 2014 at 18:20

  Ah, min neste sykkel skal ha drivreim altså. Det virker megasmart, hvis hensikten er å få folk til å i større grad ta sykkelen i bruk uten å måtte holde på med vedlikehold hele tida. Sykkelkjedet må jo smøres ganske mye oftere enn det du bytter olje på bilen, for å si det slik.

  Må innrømme at jeg ikke har vært så veldig aktiv med giringa på min elsykkel med midtmontert motor. Må teste litt hva jeg får ut av det.

  Reply

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *