TEST
Bitlock nøkkelfri sykkellås med bluetooth

PRODUSENT: www.bitlock.co
PRIS: 1299 kroner
IMPORTØR: Newgen Distribution

Jeg fikk denne låsen for testing fra importøren i juni, og har brukt den siden. Det har vært en interessant opplevelse, og det er ikke bare sarkastisk ment.

For selv om Bitlock som produkt åpenbart ikke er helt i mål, så har jeg blitt overraskende glad i konseptet «nøkkelfri sykkellås».

Dette konseptet har strengt tatt ikke mye med sikkerhet å gjøre (bortsett fra at låsen ikke kan dirkes, selvsagt), men det handler primært om komfort og brukervennlighet.

Denne testen er derfor ikke en test av hvor kraftig denne låsen er (det har jeg ikke utstyr til), men hvordan det nøkkelfrie konseptet fungerer.

bitlock-32346

LES OGSÅ: Så kjapt klipper tyven seg gjennom vaierlåsen din

Bitlock kom til verden på Kickstarter i 2013, men det ble en trang fødsel som tok lang tid. Nå er den omsider ute i butikkene, men den får snart godt selskap av hissige konkurrenter.

Liknende låser – som Skylock/Ellipse og Noke – er nå på vei ut på markedet, og bygger på samme konsept (mer om disse nederst i artikkelen):

Akkurat som Bitlock bruker konkurrentene bluetooth-teknologi for å registrere at du (eller rettere sagt: mobilen din) er like ved, og lar seg deretter åpne ved et enkelt knappetrykk – eller helt automatisk (noe kun Ellipse tilbyr pr nå).

De har ikke GPS innebygget – noe mange blir lurt til å tro ved å lese reklamen – men bruker i stedet telefonens GPS for å lagre posisjonen der låsen sist ble åpnet eller lukket.

Batteriet i Bitlock er oppgitt til å vare i omlag fem år, og selve låsen tåler regn og vann godt.

bitlock-32332

Fordelene med en Bitlock er åpenbare:

Du trenger ikke huske på nøklene hver gang du er ute en tur, og selve låsen har ingen låsesylinder som kan dirkes opp (på nettet selges piratnøkler som er spesialslipt for å åpne sykkellåser på denne måten).

Med Bitlock trenger du bare å trykke på én av de to knappene, så låser den seg opp eller igjen.

Hvis du ikke har med mobilen, eller du går tom for strøm, så kan låsen åpnes ved hjelp av de to knappene og en kode du legger inn i appen. Du kan også la venner låse opp og låne sykkelen din, ved å gi dem tilgang via appen.

Så, hvordan funker dette i praksis? For Bitlocks del: Ikke spesielt bra.

bitlock-32359

Låseknappene er treige, og låsen bruker av og til opp mot fem-seks sekunder på å reagere på et knappetrykk når jeg vil låse opp eller igjen. Det er fire-fem sekunder for lenge.

Som oftest reagerer den kjappere, men brukeropplevelsen er uforutsigbar. Noen ganger reagerer den ikke før etter gjentatte trykk.

Låsemekanismen som svinges på plass ved hjelp av en ørliten servomotor, er også helt avhengig av at bøylen er presset helt inn i låsen.

Hvis bøylen står én millimeter feil, kan den ikke låses. Det vil si: Den låses tilsynelatende, men det røde lyset (låst) går da tilbake til grønt (åpen) etter et halvsekund. Flere ganger har jeg dog sett at det røde lyset fortsatt er på, selv om låsemekanismen ikke har glidd på plass.

Hvis du ikke følger med på lyset og i tillegg dobbeltsjekker at bøylen faktisk sitter fast, risikerer du å forlate sykkelen ulåst.

bitlock-32377

Låsen er naturlig nok avhengig av at Bitlock-appen er aktiv på telefonen din for å merke at du står ved siden av sykkelen. Når det er lenge siden du låste den, må du med andre ord ned i lomma, hente telefonen og starte appen.

Likevel opplever jeg stadig at låsen ikke registrerer at telefonen er der, av og til bare et minutt etter at jeg låste sykkelen – selv om appen ikke ble avsluttet og telefonen ikke har vært brukt til noe annet i mellomtiden.

Da må jeg altså inn på appen på nytt, før låsen endelig kan åpnes med et trykk på en av de to knappene. Nok en kilde til gremmelse, selv om det kanskje er min egen feil. Problemet er at jeg ikke aner hvorfor dette skjer.

bitlock-32352

Jeg har heller ikke funnet ut hvordan jeg setter reservekoden, slik at låsen kan åpnes uten telefon. Det vil si: Jeg har lagt inn koden i appen, slik bruksanvisningen sier, men låsen reagerer ikke på koden. Det er to knapper på låsen, som brukes sekvensielt for å taste inn koden og låse opp uten telefon.

Dette funker slik: Har du satt koden 1212, så trykker du 1 gang på den ene knappen, 2 ganger på den andre, 1 gang på den første og 2 ganger på den andre igjen.

Men for meg funker altså ikke dette.

Gjett hvor stas dét var da telefonbatteriet døde mens jeg handlet på KIWI, med sykkelen låst med Bitlock utenfor… Min feil, da. Jeg burde ha ladet telefonen tidligere, eller hatt med powerbank. (Takk til de butikkansatte som lånte meg lader).

bitlock-32363

Tre uker etter at jeg registerte meg som bruker av låsen og paret den med appen i telefonen, kom jeg for å låse den opp, etter jevnlig bruk i de tre ukene. Men denne gang fikk jeg en uventet beskjed i appen: «This lock has no owner. Do you want to be the owner of lock?».

Den samme meldingen som kom da låsen var kliss ny. Jeg hevet øyebrynene, høyt! Deretter registrerte jeg meg på nytt – og kunne låse opp. Kunne hvem som helst med appen gjort det?

Ikke spesielt tillitsvekkende.

bitlock-fail

En annen dag kom jeg ut og fant låsen liggende på bakken ved siden av sykkelen. Ups.

Da jeg låste den fire timer tidligere og gikk inn for å jobbe, sto jeg tilfeldigvis og hang ved sykkelparkeringen i to-tre minutter før jeg gikk fra sykkelen. Låsen hang fint på da jeg gikk.

Jeg har ikke hørt tilbake fra produsenten om mitt spørsmål rundt dette, men ser på Amazons brukeranmeldelser at flere har opplevd at låsen plutselig åpner seg mens de sykler. Produsentens forklaring der, er at bøylen ikke er blitt godt nok låst, og at bøylen derfor faller ut etter kort tid.

bitlock-32366

Så… hvorfor har jeg ikke kastet denne låsen i søpla forlengst?

Fordi jeg liker den. Tro det eller ei.

bitlock-32326

Det vil si: Jeg liker ikke den veike mekanismen, den treige reaksjonen og alle de helt åpenbare svakhetene som gjør at jeg ikke vil anbefale denne låsen til noen.

Men det er altså forbløffende digg å ha en nøkkelfri lås!

Jeg hadde ikke trodd at jeg skulle bli så glad i denne lille finessen, for det er jo ikke noe stort plunder å ha med en ekstra nøkkel i lomma.

Men for meg som ofte låser sykkelen ti-femten ganger på en dag, så oppleves det som en praktisk lettelse å kunne gjøre det uten nøkkel. Jeg er jo allerede vant til å kunne låse bilen med et enkelt knappetrykk.

bitlock-32339

Nå venter jeg på å se hva konkurrentene Noke og Skylock/Ellipse er gode for, når de etter lang tids utvikling blir klare for salg senere i høst.

Disse har tilsynelatende kraftigere bøyler (Bitlock har 12mm tykk bøyle, Noke oppgir 16mm, Ellipse har tilsvarende i ellipseformet tverrsnitt), og de byr også på noen ekstra finesser.

Akkurat som med Bitlock, kan du med disse to andre nøkkelfrie låsene gi venner tilgang til låsen via appen. Hvis noen trenger å låne sykkelen din, kan de laste ned appen og låse den opp etter at du har autorisert brukeren deres.

Begge de to andre kan også låses opp uten at telefonen er med, via en kode som du selv velger.

Bitlock har ikke flere finesser, men det har konkurrentene som er på vei.

Ellipse:

skylock_ellipse

Skylock har vært under utvikling i flere år, og nærmer seg nå endelig lansering med navnet Ellipse. Den har flere funksjoner enn Bitlock:

– Har bevegelsessensor som merker om noen beveger sykkelen din, og sender deg varsel – så lenge du er innenfor bluetooth-rekkevidden (oppgitt til svært optimistiske 200 meter)

– Bevegelssensoren kan også registrere et uhell hvor du tryner, og låsen kan da settes opp til å sende varsel til noen du kjenner om at du har kræsjet, og hvor det har skjedd

– Kan stilles inn så den låser seg opp og igjen automatisk når du kommer eller går, etter hvor nært du befinner deg ifølge telefonsignalene

– Har solceller som lader batteriet, 12 timer med sol skal gi nok strøm til 6 måneder. Kan også lades med USB.

– Med indre lengde på bare 13,7 cm er den dog i korteste laget for mange.

Noke:

noke

Noke er den fjonge konkurrenten som kommer på markedet i to størrelser denne høsten, og tas inn av samme importør som Bitlock:

– Har innebygget 120 dB lydalarm som hyler av hvis sykkelen beveges i mer enn tre sekunder uten at du er der, eller om feil kode tastes inn fire ganger på rad

– Det innebygde, utbyttbare batteriet skal vare i fem år – eventuelt seks måneder om lydalarm-funksjonen er aktivert

– Kommer i to lengder på 29,2 og 20,5 cm (når hele låsen måles, innvendige mål ikke oppgitt) – noe som er bedre enn Ellipses ytre mål på 19,8 cm (Ellipse har indre mål på bare 13,7 cm).

Linka:

linka-smart-bike-lock-1

Sjekk også ut den nye nøkkelfrie rammelåsen Linka, som er fastmontert til ramma og låser bakhjulet når du må gå fra sykkelen i noen minutter på raske ærender.

Denne låsen har også bevegelsessensor og alarm som varsler om noen prøver å flytte sykkelen.


EN TING TIL SLUTT: Denne testen tar ikke for seg hvor solid Bitlock er, selv om bøyletykkelsen i seg selv indikerer at den neppe er mulig å kutte med tang – men må tas med vinkelsliper, som de fleste andre gode bøylelåser.

Men at den mangler nøkkelhull og vanlig låsesylinder, er faktisk en ekstra sikkerhet.

Det er nemlig ikke spesielt vanskelig å dirke opp vanlige sykkellåser. På nettet får du kjøpt egne spesialnøkler som lar deg åpne storselgere som Abus Bordo (de rimeligere modellene, ikke toppmodellen Granit X-Plus) ved å sette piratnøkkelen nesten helt inn, og banke den på plass med et lett slag med en hammer. Dette kan være forklaringen på at noen finner låsen sin på bakken, tilsynelatende uskadet – mens sykkelen er borte.

Disse skurkenøklene fås til en rekke låsemerker, og funker på enkle låsesylindre som bruker fjærer og stifter for å åpne (altså de fleste rimelige låser).

Modeller som Kryptonite, Abus Granit X-Plus og andre påkostede låser bruker låsesylindre med dreieskiver i stedet for fjærer og stifter, og kan ikke åpnes med slike nøkler.

Posted by Geir Anders

Geir Anders started Cargobike Magazine – formerly known as Transportsykkel – back in 2012, to stoke up the new boom of electric bikes and cargobikes. He is also co-founder and the first editor of Scandinavia's leading mountain bike magazine Terrengsykkel, and works as an independent writer and photographer in Oslo, Norway.

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *