TEST

Bern Allston
PRIS: 990 kroner
IMPORTØR: Icon Distribution

Klikk for å se Bern Allston på produsentens nettsider

PLUSS
+ Lett og komfortabel, dekker mye av bakhodet
+ Polstring kan lett kneppes av for vask eller bytte
+ Egen vinterpolstring med ørevarmere tilgjengelig
+ Liten, men effektiv skygge hjelper mot sol og regn
+ Lett å bruke rattet for å justere passform i nakken
+ God ventilasjon

MINUS
– Svært liten i størrelsen!
– Passer best for de med rund – ikke avlang – hodeform

bern-allston-31021

Det er mange hjelmer å velge blant, og de aller fleste er laget for å være lette og luftige – slik syklister helst vil ha dem for trening eller konkurranse. Men hvis du ikke tråkker avgårde med 160 i puls, er det ikke sikkert at maksimalt antall lufteåpninger er det ultimate kriteriet.

Til hverdagsbruk i mer moderat tempo i all slags vær kan det faktisk være behagelig med en litt lunere hjelm enn de helt åpne racingmodellene.

bern-allston-31024

Når jeg sykler rundt i byen, vil jeg helst ha en hjelm som føles behagelig å ha på, ikke ser ut som om den er rappet fra et romvesen, og som dekker så mye som mulig av hodet uten snodige utstikkere. En god hjelm må gjerne føles omtrent som en god lue, synes jeg.

Stadig flere syklister har begynt å bruke alternative «pottehjelmer» – enten bygget for eller inspirert av skating og BMX. Bern er et av de stilsikre merkene som har blitt svært populære her, selv om de aldri har laget hjelmer spesifikt for sykling – før nå.

bern-allston-30974

Bern ble startet i en låve i Massachusetts i 2004, og ble verdenskjent da snowboarderen Seth Wescott tok OL-gull i Torino i 2006 – med en hvit Bern-hjelm på hodet. Dagen etter tikket det inn bestillinger på 3000 hjelmer til Bern-kontoret.

Jeg ser sjelden på sport, men har vært misunnelig på barnas skihjelmer fra Bern. Fordi de har avtagbare ørevarmere. Selv må jeg fikle med løse ørevarmere når jeg sykler om vinteren.

(Og når kuldegrader biter seg fast i hodeskallen, ender jeg med å sette gaffateip over front-ventilene på min superluftige Giro Xar terrenghjelm. Da luner det litt bedre når jeg ruller ned mot byen i snødrevet).

bern-allston-31033

Bern Allston kom i 2013, og er den første hjelmen Bern har designet spesifikt for sykling (de har satset mest på ski, snowboard, skate og wakeboard). De 16 lufteåpningene er den åpenbare finessen som røper bruksområdet – ingen andre Bern-hjelmer er i nærheten. Resultatet er en hjelm som ikke blir klam, selv på varme sommerdager.

Den er dessuten overraskende lett, med kun 420 gram – der min langt dyrere og luftigere toppmodell fra Giro veier 370 gram (begge målt på min egen vekt). Et ratt i nakken gjør det lett å stramme så hjelmen sitter som støpt.

bern-allston-30930

Og som på skihjelmene kan du også til Allston kjøpe en egen vinter-polstring med ørevarmere, som du knepper på plass inne i hjelmen. Den går kun rundt kanten av hjelmen, og sikrer dermed fortsatt lufting på toppen om du skulle ønske det. Vil du ha det enda lunere, er en buff eller en tynn hjelmlue neste vri.

Men for meg har ikke disse løsningene vært lune nok rundt øreflippene, og det er her Berns løsning er fin. Ulempen er selvsagt at du må ut med noen kroner ekstra for vinterpakka.

bern-allston-30890

Den lille skyggen finner du også på andre Bern-hjelmer, og den kan vippes opp eller ned etter behov. Stilen er hentet direkte fra de klassiske sykkel-luene som landeveissyklister har brukt i generasjoner – siden lenge før hjelmer ble obligatorisk.

Hva er vitsen med en slik skygge?

Ganske enkelt: Den skjermer mot sol og regn. Den er liten, men sitter i mine øyne (sic!) perfekt plassert. I lett regnvær kan jeg sykle uten å få regn på brilleglassene. I motsol blir jeg ikke blendet. Men samtidig kan den skygge litt for utsikten om du sykler med haka litt ned. I så fall er det gjort i en håndvending – bokstavelig talt – å vippe den opp.

Da får du en look som ifølge testsyklist Karoline (43) gjør deg like naiv-jovial som maskoten på Norges mest naiv-joviale sportsbutikk-logo, men som ifølge testsyklist Eskil (12) passer perfekt til stisykling. Han foretrekker derfor å ha skyggen vippet opp for maksimal sikt.

bern-allston-30859

Foretrekker du en mer terrengsykkelpreget skygge montert oppå selve hjelmskallet? Da er Bern Morrison ditt valg. Samme hjelm som Allston, bare med en annen skygge.

Et ord om størrelse og passform til slutt: Bern Allston er liten i størrelsen. Det virker som om målene er tatt uten den innvendige polstringen.

Den første hjelmen jeg fikk tilsendt for testing, var i størrelsen XL-XXL (57-60,5). Den fikk jeg ikke på meg. Jeg har brukt Giro-hjelmer i alle år, og der passer størrelse L (59-63 cm) perfekt. Knollen min måler 59 cm rundt luebremmen.

bern-allston-30920

Importør Icon Distribution er eksemplarisk på service, og fikk kjapt levert den største versjonen, altså XXL-XXXL (60,5-63,5 cm). Den gikk nedpå knollen helt greit. Men jeg innså straks at den klemte litt i panna og nakken, og var litt romslig på sidene.

Dette skyldes ganske enkelt at jeg har en mer avlang knoll, mens de fleste nok har rundere fasong. Stikkprøver på utvalgte rundhoder røper at den passer dem perfekt. Sånn er det med hjelmer, ikke alle passer alle.

bern-allston-31018

Vår konklusjon er uansett svært positiv: Bern Allston er en flott bygget og gjennomført hverdagshjelm, som kjennes komfortabel og luftig på hodet. Skyggen handler kanskje like mye om stil som funksjon for de fleste, men jeg liker den godt.

Det store plusset for meg er vinterforet med ørevarmere, som gjør den hakket mer anvendelig enn mange av konkurrentene. Ergo: Tommel opp, med eller uten neglesprett.

(Hjelmen under er ikke en Allston, men en Brentwood – poenget er kun å illustrere den fiffige skyggevippingen)

brentwood_flip_gif

 

Posted by Geir Anders

Geir Anders started Cargobike Magazine – formerly known as Transportsykkel – back in 2012, to stoke up the new boom of electric bikes and cargobikes. He is also co-founder and the first editor of Scandinavia's leading mountain bike magazine Terrengsykkel, and works as an independent writer and photographer in Oslo, Norway.

2 Comments

 1. Thomas Mo Willig 9. August 2015 at 18:32

  Eg har sjølv hatt store glede av ein Bern Brentwood gjennom vinteren med vinterfor, det har fungert perfekt heilt ned til minus 15 (som var det kaldaste denne vinteren). Fordelen med Brentwood modellen er at den også passar med store skibriller viss ein synes det er kjekt å bruka på dagar det er sikkelig kaldt, eller hjelmen kan rett og slett også nyttast i kombinasjon med snjofjøl eller nedoverski.

  Kjenner du til om det er større forskjellar mellom Brentwood og Allston modellen med tanke på synsvinkel eller andre parameterar?

  Reply

  1. Hei Thomas! Jeg har ikke prøvd Brentwood selv, og skal derfor ikke være skråsikker her. Men mitt inntrykk er at konturen i underkant av hjelmen er tilnærmet lik på disse to modellene. En forskjell er dog at Brentwood sies å være romsligere i størrelsen, og dermed et bedre valg for de med stor nepe. Og for ordens skyld: Dette har jeg kun fra ulike brukere på nettet, som for eksempel her: https://www.reddit.com/r/bikecommuting/comments/33rszr/bern_allston_vs_brentwood/

   Reply

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *