OPPDATERING: Her er Cargo Node på Kickstarter!

Aller først: Det du ser på nå, er en blandingsrase – med en upåklagelig avstamming. Dette er bilder Tern offentliggjorde i dag, selv om sykkelen først lanseres på Kickstarter om en uke.

tern-cargo-node-

Blandingsrasen er basert på ramma fra foldesykkelen Link, og har altså to foreldre: Den ene er den californiske longtail-produsenten Xtracycle. De leverer  ganske snart forlengersettet Leap, som du kan skru fast på en helt vanlig sykkel – og gjøre den til en longtail.

tern-cargo-node--10

Hovedforsørgeren her er foldesykkelprodusenten Tern, som bygger kompakte tur- og bysykler som kan klappes sammen til bærbar størrelse. Nå lanserer de altså sin egen longtail, som takket være foldesystemet kan klappes sammen og tas med dit ingen longtail før har vært.

Selve bakenden er signert Xtracycle, og heter altså Leap. Men det hele selges som en komplett sykkel.

Hvis du synes du har sett denne før, har du falkeblikk – og helt rett: Transportsykkel viste bilder av prototypen tilbake i mars, da vi skrev om Xtracycles lansering av Leap.

tern-cargo-node-2

Tern Cargo Node er altså en sterk kandidat for den perfekte løsningen til deg som vil ha lastesykkel, men ikke har noe sted å parkere den ute. Bike Friday Haul-a-Day er også svært kompakt, men kan ikke foldes sammen på denne måten:

På ti sekunder kan du her skyve setet helt i bånn, brette hele styresystemet nedover og klappe fronten av sykkelen bakover – slik at høyden halveres og lengden krympes med 40 prosent.

tern-cargo-node-02

tern-cargo-node-7075

En brillefin løsning, men Tern er likevel ikke så eplekjekke at de bare fører den opp på menyen helt uten videre. De gjør som mange andre med smale nisjeprodukter: De bruker folkefinansierings-løsningen Kickstarter for å sondere interessen, og for å ta opp forhåndsbestillinger til rabatterte priser (hva prisen er, blir først kjent når dette slippes på Kickstarter). 

Slik får de ikke bare tatt tempen på markedet, de får også inn forhåndsbetalinger som indikerer at de interesserte faktisk er interessert i å kjøpe også.

Lokkematen er reduserte priser til de som bestiller tidlig.

tern-cargo-node-8297

Med dynamonav og integrert frontlykt på styret, samt egne skruefester foran på ramma til montering av bagasjebærer foran er Cargo Node gatesmart helt fra scratch.

tern-cargo-node--3

Men det må være sagt med én gang: Dette er egentlig ikke noe nytt (et favorittutsagn for alle som har vært lenge i en bransje, ahem).

Tern har gjort det samme før – med modellen Cargo Joe fra 2013. Den gang brukte de ramme og deler fra modellen Joe, og skrudde på Xtracycles gamle forlengersett; Free Radical.

Nå bruker de en mer moderne ramme med mye mindre hjul (Cargo Joe brukte 26-tommers hjul), og ikke minst; et helt nytt forlengersett.

tern-cargo-node--8

Og Leap skal være helt andre boller, skal vi tro produsenten selv. Mye stivere og dermed mer stabil med mye last. Med på kjøpet får du også Xtracycles CarryAll-veskesystem – også kalt X2, som er fleksibelt nok til å stroppe fast det aller meste av det du måtte føle for å drasse hjem.

(De mye rimeligere X1-veskene har ikke ytterduker/regndeksel, og heller ikke den store, lukkede «innerlommen» som X2).

tern-cargo-node--11

I praksis leverer Tern Cargo Node dermed den samme bakenden som Xtracycles egen Edgerunner – med en mer kompakt front. Edgerunner har 20-tommers bakhjul, men bruker vanlig, 26-tommers framhjul. 

Tern har 24 tommer i begge ender, pluss foldemekanisme.

Du stusser kanskje over at kjedet på noen bilder her løper fritt og normalt mellom krank og bakhjul, mens det på andre bilder går over et trinsehjul inne i bakramma. Tern forklarer at produksjonsversjonen har kjedeføring med trinsehjul, for å holde kjedet stramt og fint tross lengden. De andre bildene er fra en tidligere prototype.

tern-cargo-node-8138

Et åpent spørsmål er selvsagt hvor stødig en søkklastet Cargo Node vil føles – sammenliknet med en ramme som er bygget med en integrert lang bakende, som Big Dummy og Edgerunner.

Maks anbefalt last er 160 kilo, ifølge Tern, og jeg regner med at dette inkluderer syklisten selv. 

tern-cargo-node-8646

Hva så med elmotor? Jeg spurte Tern om dette i en ivrig epost i dag, og fikk sporenstreks svar. Det vil si: Markedsavdelingen kunne opplyse om at flere av prototypene er elektrifisert, og de skulle viderebringe mitt enkle spørsmål til utviklingsavdelingen: Hvor plasserte de batteriet?

Jeg oppdaterer straks jeg får svar.

tern-cargo-node--5

Litt trivia hører med: Tern er nemlig ikke noe gammel firma. Det ble lansert i 2011 av Florence Shen og Joshua Hon – eks-kone og sønn av Dahon-grunnleggeren David T. Hon. De forlot sine stillinger i familieselskapet Dahon (en av verdens største produsenter av foldesykler) og startet en ny konkurrent.

Resultatet ble ikke bare en familiekrangel av galaktiske dimensjoner, men også innovasjon med mange nye løsninger og flere designpriser som sukker på grøten.

tern-cargo-node--6

Tern har forøvrig hentet navnet sitt fra den lille og lette trekkfuglen som flyr lengre strekninger enn noen andre.

I Norge er det de durkdrevne sykkelkjennerne i SportPartner i Bergen som importerer Tern. Vil du handle en Cargo Node i norsk butikk, er det altså smart å sende en epost til Pål eller Veronica her.

Du kan selvsagt også kjøpe sykkelen via Kickstarter – i så fall er det bare å følge med der. Prosjektet legges ut ca 15. september, ifølge Tern.

tern-cargo-node--4

Posted by Geir Anders

Geir Anders started Cargobike Magazine – formerly known as Transportsykkel – back in 2012, to stoke up the new boom of electric bikes and cargobikes. He is also co-founder and the first editor of Scandinavia's leading mountain bike magazine Terrengsykkel, and works as an independent writer and photographer in Oslo, Norway.

4 Comments

 1. Noen som ser noen åpenbare minus med denne? Er nære på å bestille…

  Reply

 2. Had du fått svar ang hvor elmotoren kan plasseres?

  Reply

 3. Thomas Parsli 7. October 2015 at 11:05

  Tipper de gjør det på denne måten:
  http://electricbikereview.com/tern/node-d8-with-bionx/

  Ikke så lekkert -og jeg ville nok heller hatt en krankmotor fra Bosh, Yamaha eller Shimano.

  Reply

 4. Her er med krankmotor fra e-rad (Befang?)
  https://youtu.be/PspjDytywuI

  Tern lanserte forresten nettopp en foldesykkel med Bosch-motor så kanskje den dukker opp på Cargo etterhvert.

  Reply

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *