Vil du ha en bedre sykkel, uten å måtte kjøpe en ny? Sykkelkjøkkenet Oslo er her for å hjelpe deg, og for å gi hovedstaden en bedre sykkelkultur.

Det selges rundt 350 000 nye sykler hvert år i Norge. Vi er med andre ord Europas ivrigste sykkelkjøpere. Er det bare helt topp? Eller et hint om at vi også er ivrigst på bruk og kast?

SLIK: Sykkelkjøkkenet Oslo kurser hverdagssyklister i verkstedet til Oslo Sykkelkompani. Følg med på nettsiden skoslo.no hvis du vil være deltaker eller instruktør på kommende kurs. Foto: Sykkelkjøkkenet Oslo

SLIK: Sykkelkjøkkenet Oslo kurser hverdagssyklister i verkstedet til Oslo Sykkelkompani. Følg med på nettsiden skoslo.no hvis du vil være deltaker eller instruktør på kommende kurs. Foto: Sykkelkjøkkenet Oslo

 

Uansett: Forbrukskritiske moralprekener er ikke spesielt hjelpsomme når du står der om våren med en sykkel som var helt ok da den var ny, men som nå har slappe bremser, gir som krangler, flate dekk og et rustrødt kjede som du ikke aner hvordan man bytter.

Eller hvor mye det koster. Eller hvor du kan få gjort det billig.

NEI: Det trenger ikke være slik. Svært mange sykler som havner på dynga, kunne fått mange flere gode år på veien med litt stell og vedlikehold underveis. Foto: Geir Anders Rybakken Ørslien

IKKE SLIK: Svært mange sykler som havner på dynga, kunne fått mange flere gode år på veien med litt stell og vedlikehold underveis. Foto: Geir Anders Rybakken Ørslien

 

Hvis du tenker at det kanskje hadde vært like greit å kjøpe en ny sykkel, i stedet for å betale dyrt for å gjenopplive den gamle skrabben, er du ikke alene.

Like fullt: Det er svært ofte en bedre idé fikse opp den du har, særlig hvis du kan gjøre det meste selv. Det er sannsynligvis ikke så vanskelig som du tror heller.

Men hvem kan lære deg triksene? Det er her Sykkelkjøkkenet Oslo vil komme med en hjelpende hånd.

Sykkelkjøkkenet er et frivillig initiativ som vil øke bevisstheten rundt sykling og enkel sykkelreparasjon. 

DELER KUNNSKAP: Sykkelkjøkkenet Oslo satte opp gatesykkelverksted på Blindern i november. Foto: Sykkelkjøkkenet Oslo

DELER KUNNSKAP: Sykkelkjøkkenet Oslo satte opp gatesykkelverksted på Blindern i november. Foto: Sykkelkjøkkenet Oslo

 

Folkene bak Sykkelkjøkkenet Oslo vil kort sagt fremme god sykkelkultur, og de arbeider på fem ulike måter:

1. Skape en arena for kunnskapsdeling om enkel sykkelreparasjon og -vedlikehold.

2. Skape et nettverk av mennesker som legger til rette for at andre kan lære om sykkelmekking.

3. Fremme hverdagssykling og hjelpe folk til å bli hverdagssyklister ved å legge vekt på sykkel som et godt alternativ til bil og buss.

4. Framheve problemet med sykkelavfall i byen og «oppsirkulere» kastede sykler for å gi dem et nytt liv i et nytt hjem, spesielt hos dem som ikke har sykler fra før.

5. Støtte lokale, uavhengige sykkelverksteder ved å oppmuntre folk til å kjøpe tjenester og utstyr fra dem, dersom de ikke kan eller ønsker å reparere sykkelen sin selv.

Dette skjer gjennom kurs, inspirasjonskvelder, gatesykkelverksteder og andre arrangementer. Sykkelkjøkkenet Oslo trenger ikke bare folk som vil lære – de trenger også folk som gjerne vil dele kunnskap.

Sjekk ut nettstedet deres for å se hva som skjer, følg dem på Facebook – og ta gjerne kontakt for å engasjere deg.

VELG HELLER ALTERNATIVET: En sykkel kan vare svært mye lengre enn mange tror, så lenge den får grunnleggende vedlikehold. Foto: Geir Anders Rybakken Ørslien

VENT MED Å TA DEN HIT: En sykkel kan vare svært mye lengre enn mange tror, så lenge den får grunnleggende vedlikehold. Sykkelkjøkkenet Oslo vil lære flest mulig å fikse den biffen selv. Foto: Geir Anders Rybakken Ørslien

 

En av mine favoritter på skoslo.no er den supre oversikten over lokale, uavhengige sykkelverksteder.

De store kjedene blir stadig mer dominerende i den norske sykkelbransjen. Sykkelkjøkkenet Oslo vil løfte fram de små verkstedene – som ofte også er det beste alternativet for deg som sykler på litt eldre eller spesielle modeller.

Siden idéen om Sykkelkjøkkenet er så god, er den selvsagt ikke ny.

Du kan lese mer om konseptet på Wikipedia, og se at dette finnes med ulike navn i ulike land – sykkelkollektiv er også en vanlig betegnelse.

Sjekk  ut Bike Collectives, en solid ressurs for alle som vil starte non-profit sykkelprosjekter – med oversikt over prosjekter verden rundt.

San Fransisco Bike Kitchen har holdt på siden 2003, og har også laget en wiki som beskriver nøyaktig hvordan opplegget deres fungerer.

Posted by Geir Anders

Geir Anders started Cargobike Magazine – formerly known as Transportsykkel – back in 2012, to stoke up the new boom of electric bikes and cargobikes. He is also co-founder and the first editor of Scandinavia's leading mountain bike magazine Terrengsykkel, and works as an independent writer and photographer in Oslo, Norway.

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *