Jeg skriver mye om digre lastesykler her på Transportsykkel – bare fordi jeg liker dem så godt. Men det betyr slett ikke at du trenger en spesialsykkel for å gjøre hverdagen enklere og morsommere.

Tilhengerne er transportsyklingens mest trofaste helter – og fortjener langt mer hyllest enn jeg gir dem. Og her er en av de aller tøffeste:

Surly Bill, fra det samme firmaet som har gitt oss Surly fatbikes og longtailen Surly Big Dummy. 

surly-bill

Surly Bill leveres som en stålramme med to hjul og en hjulbue over hvert av dem. Lasteflaten måler 160 cm i lengden og 61 cm i bredden. Lillebroren Surly Ted er kliss lik, bare kortere – med en lasteflate på 81×61 centimeter.

ole-surly-bill-trailer-1088

Tilhengeren du ser her, tilhører min gamle sykkelkompis Ole – som driver selskapet Dogstar Bicycles i Oslo. Er du uhyre kresen på terrengsykkelrammer, superlette kvalitetsdeler eller har skyhøye krav til kvaliteten på håndbygde hjul, er Ole mannen som kan gi deg alt du vil ha.

FORNØYD: Ole og supertilhengeren. Foto: Olav Norrud

FORNØYD: Ole og supertilhengeren. Foto: Olav Norrud

Siden han importerer sykler og deler, trenger han ofte å frakte digre esker til og fra posten og hjemme. Hans løsning er Surly Bill. Og siden jeg maste, så sendte han meg et utvalg mobilbilder av hengeren i bruk – og fortalte litt om sine egne erfaringer etter mye bruk:

FESTET: Du trenger en egen stikkaksling gjennom bakhjulet, som hengerfestet låses til på hver side.

FESTET: Du trenger en egen stikkaksling gjennom bakhjulet, som hengerfestet låses til på hver side.

– Jeg opplever hengeren som rent fantastisk til stor og tung last. Festeløsningen er symmetrisk rundt bakhjulet, og er så stabil at hengeren ikke trekker sykkelen merkbart til siden. Det bøyde staget bakover er også ekstremt stivt, alt er laget av overdimensjonert stål, det er ingenting som flekser. Dermed slipper man trekkspilleffekten man får fra enklere hengere når man står og trår. Man merker rett og slett ingenting annet enn at det har blitt tyngre å trå.

ole-surly-bill-trailer-1017

– Med universalleddet i staget er sykkelen også helt fri til å bevege seg fra side til side når man står, slik at det føles lett og ledig selv om det henger 30 kilo bakpå.

– Med høy last, som for eksempel en hel sykkel festet med et vanlig takstativ for bil, må man være litt forsiktig over skrå kanter, ellers kan hengeren velte. Det har heldigvis ikke skjedd meg ennå.

– Til små ting, som handleposer og slikt, er ikke hengeren særlig praktisk i grunnutførelsen, siden den mangler gulv. Men det er flere skruehull i hengeren slik at man kan lage seg en kasse eller andre spesialløsninger. Jeg har vurdert å lage en nedfellbar klaff foran og bak hjulene, som jeg kan vippe opp for å få en kasse på midten. Vi får se.

ole-surly-bill-trailer-2940

FIKSER BIFFEN: To benkeplater til kjøkkenet på Maxbo? Ole kobler på sykkelhengeren og drar dem rett hjem.

Garantien på tre år gjelder så lenge du ikke laster opp mer enn 135 kilo med varer av gangen, men tilhengeren klarer selvsagt mer enn dette (som vi alle vet, er det juristene og ikke ingeniørene som fastsetter slike maksgrenser).

Surly-tilhengerne leveres i enklest mulig versjon, til glede for de som ønsker å bruke dem som utgangspunkt for egne løsninger. Det er gjengede skruehull flere steder på hengeren, hvis du vil bygge på eget tilbehør eller feste et spesialtilpasset lasteplan eller rekkverk oppå ramma.

ole-surly-bill-trailer-0996

16-tommers hjul sørger for å holde tyngdepunktet lavt, og takket være det fleksible hengerfestet, kan Bill og Ted tilpasses sykler med alt fra 20-tommers til 28-tommers hjuldiameter.

(For ordens skyld: Det sistnevnte kalles 29-tommers hjul på terrengsykler, siden dekkene da har større volum, men felgdiameteren er altså lik som racersyklenes 28 tommers hjul – som igjen kalles 700c, takket være en eldgammel fransk standardbetegnelse med utspring i racerdekkets diameter i millimeter. Aaargh!)

ole-surly-bill-trailer-1002

Selve tilhengeren veier 16,8 kilo, inkludert hjul og hengerfeste. Merk at hengerfestet kun selges separat – noe som ifølge Surly tar hensyn til de som ønsker å kjøpe både kort og lang tilhenger, men kun trenger ett feste.

Tilhengeren leveres med 16×1,95-tommers dekk, men har klaring nok til 2,5-tommers dekkbredde, om du vil. Legg også merke til løsningen som sikrer at du ikke henger fast hjulet i noe om du skulle passere for nær en kant eller et hjørne.

ole-surly-bill-trailer-

Hjulbuene er svært robuste og tåler at du legger vekt på dem – og de har også skruefester til tette hjulskjermer i hardplast, som du kan kjøpe om du vil dekke hjulene fullstendig.

ole-surly-bill-trailer-1331

Surlys egen produktdesigner David Gray (kjent for blant annet deres første fatbike, Pugsley) har selv testet Bill grundig, for eksempel da de ryddet kontoret og endte med et digert arkivskap til overs.

Dette ville Dave gjerne ha med hjem. Han har ikke bil. Han bor 25 kilometer unna kontoret. Og skapet veier 150 kilo til sammen, og er nærmere to meter høyt.

dummy-surly-bill-trailer-

Ikke noe problem.

Dave syklet det hjem på tilhengeren, festet bak hans Surly Big Dummy. Det tok litt over to timer, altså med en snittfart på beskjedne 10-12 kilometer i timen. En pickup eller bil med tilhenger ville selvsagt gjort unna turen på 20 minutter – men Dave hadde garantert mer moro av å gjøre det selv.

Surly Bill koster ca 10 000 kroner med hengerfeste, og kan bestilles av alle sykkelbutikker via importøren Browncoach på Høvik – eller direkte fra deres nettbutikk bcsport.no. Der vises dog kun den korte versjonen Ted på lager akkurat nå.

Posted by Geir Anders

Geir Anders started Cargobike Magazine – formerly known as Transportsykkel – back in 2012, to stoke up the new boom of electric bikes and cargobikes. He is also co-founder and the first editor of Scandinavia's leading mountain bike magazine Terrengsykkel, and works as an independent writer and photographer in Oslo, Norway.

14 Comments

 1. Svært interessant, men absurd dyrt. Den korte hengeren koster 6500 kroner – man kan faktisk få en ny biltilhenger for den prisen. Og nesten 3000 kroner for hengerfeste i tillegg – like mye som hengerfeste til en bil. Dette illustrerer grunnen til at brukssykler og lastehengere er så lite utbredt: de er ganske enkelt for dyre for folk flest.

  Reply

  1. Hei Kåre! Jeg er enig i at dette er kostbart utstyr. Men betyr dette også at du mener tilhengere og tilhengerfester for bil er absurd dyre?

   Reply

   1. En biltilhenger er en vesentlig mer komplisert konstruksjon enn en sykkelhenger – den skal tåle både betydelig mer vekt og betydelig større hastighet. Materialkostnaden er også vesentlig høyere. Jeg antar at det er to grunner til at sykkelhengeren likevel er like dyr eller dyrere: sykkelutstyr av denne typen produseres i for små serier til at det oppnås stordriftsfordeler. Import- og omsetningsleddet er nok også preget av små volumer og dermed høye enhetskostnader.

    Dessverre er det nok også slik at konkurransen er for liten, slik at det er mulig for produsent, importør og/eller andre ledd i verdikjeden å ta relativt høye marginer. Da jeg kjøpte Burley-henger for mange år siden, betalte jeg 6000 kroner for en ny henger i en spesialforretning. Nå får man en ny (men ikke helt lik) Burley-vogn til 2500 på XXL. Dette er en flott utvikling, som dessverre ikke har nådd varehengere ennå – der er utvalget begrenset.

    For de fleste vil en transporthenger til sykkelen være et praktisk verktøy, for eksempel ved turer til butikken. Men skal sykkelen kunne spille en større rolle i folks dagligliv, trenger vi lavere priser på varehengere av denne typen – for alle andre enn noen få entusiaster er det meningsløst å legge over 10000 kroner i en tilhenger til sykkelen, selv om den er god og praktisk.

    La oss derfor håpe at de store sportskjedene etter hvert ser et marked her – dersom det ikke skjer, blir utstyr som dette bare for svært spesielt interesserte.

    Reply

 2. Hvor mye bil med tilhenger får man for 40000? Man får ganske bra sykkel med tilhenger for de pengene. Så kan man heller velge en litt billigere bil uten de feteste lettmetallfelgene.

  Reply

  1. Entusiastene blant oss tenker slik. Men skal sykkelen spille en større rolle i dagliglivet til folk flest, er det nødvendig å få prisene på kvalitetsutstyr (denne hengeren ser svært bra ut!) ned.

   Som du ser i innlegget mitt over, mener jeg bestemt at det er mulig å produsere en tilhenger av denne typen betydelig billigere, men det krever profesjonalisering av hele verdikjeden. Jeg håper det skjer.

   Reply

 3. Så bruksykler og lasthengere er for dyre for folk flest, mens bil som koster dem 30-80 0000 pr år, det har de fleste råd til…. for de “må” jo ha bil….

  For veldig mange hadde el sykkel/sykkel , lastehenger og leiebil noen ganger i året, vært et mye mere bedre alternativ.

  Men så er det utrolig mange da som tror det er så kaldt og glatt å sykle hele året…..

  Reply

  1. Jeg sykler hele året, men sykkelen erstatter ikke bilen. Jeg kan ikke kjøre 10 mil hver vei til bestemor med ungene sykkel, og det er heller ikke aktuelt å bruke sykkelen til og fra skitur.

   Man kan gjerne mene at jeg og en million andre nordmenn bruker meningsløst mye penger på bil. Man kan også harsellere over at mange “tror det er så kaldt og glatt å sykle hele året”. Realiteten er at de fleste nordmenn dessverre foretrekker bil fremfor sykkel. Man kan gjerne mene at de er dumme eller late, men det endrer ikke realitetene.

   Dersom flere skal bruke sykkelen mer, blant annet til og fra butikken, må prisen på gode varetransport-løsninger ned. Gode varehengere (og varesykler, for den del) er bra, men i dag er de for dyre for folk flest. Og det er folk flest, og deres preferanser, som betyr noe i denne sammenhengen – skal man oppnå miljøfordeler, må sykkelandelen øke betydelig.

   Reply

   1. Ikke alle kan bytte ut bilen helt med sykkel, men alle kan bruke sykkelen til mer enn de gjør. Få sykler for det er drittinfrastruktur, og det gjør vondt i rumpa.

    Man trenger ikke henger for å handle. Jeg har bagasjebrett og to sammenleggbare kurver og får med med imponerende mengder varer. Med noen lastestrikk kan man få med ganske store ting også.

    http://i1170.photobucket.com/albums/r535/tahustvedt/el38.jpg

    http://i1170.photobucket.com/albums/r535/tahustvedt/el35.jpg

    Reply

 4. en null for mye der 😉

  Reply

 5. Det man kanskje kan gjøre seg forhåpninger om, er at hengere av denne typen, forspent med elsykler eller umotoriserte sykler, etterhvert kan overta en andel av den lette og halvtunge varetransporten i byene. Slik f.eks. firmaet movebybike gjør i Malmö og Göteborg.

  Reply

 6. Har mista lappen under litt hastverk. Trenger ikke moralpreken.

  Men oppe i det hele så får jeg “nyte” sykkellivet i mellomtiden. Har sett denne vognen tidligere og er interessert, men får man kjøpt disse i Norge?

  Det som jeg virkelig savner er å kunne farte rundt med kajakken.

  Reply

  1. Hei Morten! Sjekk bcsport.no som selger Surly, de kan nok hjelpe deg. Ellers finnes det flere kajakk-hengere som er rimeligere og enklere å ha med rundt. Som denne: http://www.wicycle.com/index.php/products/boat-trailers/wike-kayak-surf-sail-board-trailer

   Reply

 7. Ole Blokhus 9. June 2016 at 08:35

  Det mange glemmer når de sammenligner prisen på bil og sykkel,er at begrenset motorkraft (EPO-fri bein) gjør at det brukes uhyrlig mer kostbare materialer i sykler. Selv de billigste sykler bruker hi-ten stål, som er for dyrt for bilindustrien. Og litt dyrere sykler bruker cro-mo stål, og det finner du kun på racerbiler. Alu av 6000- og 7000-serien finner du i fly og romfartøyer, så også med karbonfiber. I en bil bruker man heller litt mer av en uspesifisert resirkulert alu eller fiberforsterket plast.

  I riktig dyre sportsbiler brukes det også eksotiske materialer, og det reflekteres også i prisen.

  Surly Bill, med sin ramme av cro-mo, er mer Porsche 911 enn Skoda.

  Reply

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *