– Pappa! Hva har du gjort med sykkelen din?
– Jeg har satt på elmotor, slik jeg har snakket om.
– Men den har jo blitt STYGG!
– Vel, den var jo ikke så innmari pen fra før heller…
– Men den har fått en KLUMP midt i ramma der, det ser helt SYKT jalla ut!
– Mener du batteriet?
– Jeg mener den største klumpen. Og den lille under der er ikke særlig kul, den heller.

Denne dialogen fra forrige uke dokumenterer at begeistringen for elektrifisering av sykler ikke er udelt i heimen. Det kom selvsagt ikke overraskende. De fleste liker pene sykler bedre enn stygge sykler. Og en sykkel som plutselig blir påført et digert batteri, en motor og kabler festet med en heidundrende strips-bonanza blir sjelden penere av det.

surly-bafang-0729-2

Men det finnes en solid trøst: Min sykkel ble nemlig mye morsommere!

Her kommer førsteinntrykket etter bare noen dagers bruk, med noen kjappe fakta og usedvanlig mange bilder av monteringen. Og for å gjøre dette mer lettlest, har jeg denne gang valgt å intervjue meg selv. (Veldig hyggelig opplegg, jeg vurderer å gjøre dette flere ganger).

– Hvor kjøpte du denne, og hva kostet det?

– Motoren importeres og selges av Oslo Transportsykkel. Dette settet med motor og batteri koster 11 000 kroner (pris oppdatert 30. oktober 2014). Da får du et batteri på 36V og 14,5 Ah, altså med 522 Wh (watt-timer) kapasitet. Det kraftigste elsykkel-batteriet til Bosch er pr i dag på 396 Wh, sånn til sammenlikning.

surly-bafang-0752-2

– Hvor langt går sykkelen på én lading?

– Jeg har i skrivende stund ennå ikke kommet så langt at jeg har kjørt batteriet tomt, men nabo Thomas – som har maken sykkel og maken motor – melder om hele 91 km på telleren før batteriet måtte settes på lading (selv har jeg ikke vært i nærheten av dette, og anslår mellom 4 og 5 mil, maks). De milene inkluderer jevnlig bakkekjøring og barnetransport. En fin bonus med dette batteriet, er at det har USB-port for lading av telefon eller GPS underveis. Det kan også lades uten å måtte tas av sykkelen, og har i tillegg egen indikator for gjenværende kapasitet. Nyttig dersom batteriet lagres inne og du trenger å se om det er fulladet eller ei.

– Er denne motoren vanskelig å montere?

– Aslak Moe hos Oslo Elsykkel regner to timer på monteringen. Er du litt over snittet praktisk anlagt og har tilgang på krankverktøy, så er det absolutt gjørbart hjemme. Men Aslaks praktiske tips og erfaringer gjør det klart enklere, særlig for meg som ikke er nevneverdig teknisk begavet. Du kan se bilder fra monteringen nederst i saken, og ellers lese mer om Aslak i et eget intervju senere.

surly-bafang-0809

– Har motoren nok kraft til en slik tung sykkel?

– Ja og nei. Bafang-motoren på 250W fungerer helt strålende stort sett overalt, men på en så tung sykkel klarer den ikke holde farta særlig høy i de hardeste bakkene. Straks jeg aksepterer dette og ikke stresser i pedalene for å holde koken, blir den mye finere å sykle bratt med. Et eksempel: Med rundt 60 kilo bagasje (deriblant en 4-åring og en 10-åring) syklet jeg opp fra Grünerløkka til Ekeberg uten å bli svett, på en glovarm sommerettermiddag. Da holdt jeg en stødig fart på ca 12 km/t opp Valhallveien, mens motoren jobbet jevnt og trutt og stille. Hvis jeg hadde tråkket på hardere selv, kunne jeg holdt 15-16 km/t. (Med bare litt bagasje, holder den 16 km/t opp samme sted med bare moderat tråkking). Hvis jeg hadde holdt inne Walk Assist-spaken samtidig, kunne jeg sikkert holdt drøyt 20 km/t med full last – siden dette lille trikset gir et ordentlig boost i klatringene. Bruksanvisningen sier dog at dette ikke bør gjøres, trolig for å unngå overoppheting. Men uansett: Uten motor kommer jeg opp gjennomsvett, samme hva. Jeg har overhodet ikke noe i mot svetting, men noen ganger passer det klart best å komme velduftende fram til bestemmelsesstedet.

– Så en 500W motor hadde altså vært bedre?

– Bafang lager også versjoner med både 350W, 500W og 750W, og det hadde selvsagt vært gull i brattbakkene. Men det er ulovlig i Norge og i EU. Det europeiske regelverket sier at motorene på elsykler ikke skal ha mer enn 250W effekt. Du kan gjerne sette på kraftigere motorer, men da har du ifølge forskriftene ikke lenger en sykkel – men en elektrisk moped, som blant annet krever registreringsskilt, mopedlappen, forsikring og MC-hjelm. Den er heller ikke tillatt å bruke i sykkelfelter, sykkelveier og turveier. En elsykkel har pr i dag lov til å ferdes sammen med fotgjengere, barn inkludert, på gang- og sykkelveier, og er derfor begrenset både på maksfart (kobler ut motoren ved 25 km/t) og effekt (maks 250W effekt i snitt, såkalt nominell effekt). (Side 10 i denne bruksanvisningen gir ellers noen interessante tips…)

surly-bafang-0757-2

– Hvordan føles ellers motoren i bruk?

– Bafang-motoren porsjonerer kreftene ganske smidig og diskret, særlig med tanke på at den ikke har moment-sensor. En moment-sensor registrerer selv din minste bevegelse i pedalene, og sørger for at motoren mater på med assistanse straks du tråkker i gang. Bosch-motorene, for eksempel, har tre sensorer som registrerer både hvor hardt du tråkker, hvor fort pedalene går rundt og hvor fort hjulene triller. Slik klarer de dyre og avanserte motorene å dosere kreftene svært effektivt. Enklere systemer har kun farts-sensor, slik at systemet kun sjalter inn når sykkelen har kommet i gang. Denne lille forsinkelsen kan være litt brå hos enkelte elsykler, men det oppleves ikke slik med Bafang, synes jeg. Men assistanse-nivå 1 synes jeg dog leverer lite hjelp, og virker nesten meningsløst – med mindre du skal tråkke svært, svært sakte avgårde. Akter du å holde marsjfart på rundt 24,5 km/t og det er det minste kupert, er du nødt til å bruke nivå 3. Jeg er spent på å se hva det gjør med antall km pr lading. Nivå 2 leverer ok, men det er kun nivå 3 som gir deg skyvet du trenger når det haster.

– Hvordan er det å tråkke når motoren er slått av?

– Veldig fint! Min erfaring med navmotorer bak er at de kan føles ganske seige å tråkke uten strøm. Det er mye som skal dras med rundt i hvert tråkk, og da blir motstanden følbar. På Bafang BBS-01 synes jeg ikke at dette er noe problem, og jeg sykler gjerne uten strøm på strekninger der det er mye nedover eller helt flatt. Jeg kan merke en ørliten forsinkelse i pedalene de første centimetrene, i det planetgir-systemet inne i krankmotoren griper tak, men straks mitt eget tråkk er på plass, merker jeg nesten ikke noe energitap i det hele tatt. Frihjul-systemet i motorboksen kobler motoren helt av når strømmen er av, eller når farten er over 25 km/t. Det funker bra.

surly-bafang-0760-2

– Jeg har aldri hørt om Bafang, hva er det for slags merke? Og hvorfor står det 8Fun på motoren?

– Det fulle navnet på produsenten er Suzhou Bafang Electric Motor Science-Technology Co. Ltd. På produktene står det gjerne 8Fun, siden tallet 8 visstok uttales «Ba» på kinesisk. Her ser vi altså et aldri så lite ordspill. Selskapet ble etablert i 2003, og har 160 ansatte i Suzhou, nabobyen til Shanghai. Her produserer Bafang ifølge egne tall rundt 800 000 små elmotorer i året, hovedsaklig til lette kjøretøyer og maskiner. En rekke elsykler bruker Bafang-navmotorer under egne navn, siden Bafang også er underleverandør direkte til flere sykkelprodusenter.

– Er BBS-01-motoren velprøvd?

– Bafang BBS-01 ble lansert i mai 2013 som Bafangs første midtmotor, og har blitt møtt med både interesse og begeistring. Den er én av de få ettermontérbare midtmotorene både ser bra og kompakte ut, uten å være brutalt høyt priset. På el-kjøretøy-forumet Endless-Sphere har BBS-01-tråden nå over 2 500 innlegg, og høster mye fin tilbakemelding. De fleste konkurrentene er pr i dag mer eller mindre Frankenstein-opplegg (med unntak for Sunstar iBike, som har vært i handelen lengre enn Bafang og som likner såpass at ryktene sier det er kopi-søksmål på gang), men jeg regner med at markedet for ettermonterbare midtmotorer vil utvikle seg raskt i årene som kommer.

surly-bafang-0770-2

– Hvor lett er det å bruke dette systemet?

– Superlett. Du slår på strømmen, og velger ett av tre nivåer for motorassistanse. Så er det bare å tråkke, kreftene porsjoneres ut automatisk. Du merker det ekstra skyvet, men det leveres mer diskret enn hva navmotorer gjør. Noen midtmotorer kan føles litt daffe ved første forsøk, siden de trenger rett gir for å yte best mulig. Det tar det ikke lang tid å finne ut av, men den aller første prøveturen ga meg litt bekymring: Er det nok futt her til de harde motbakkene? Ingen må forvente rakett-fakter i klatringene med en 250W motor på tung sykkel. Men etter en kjapp forventnings-kalibrering med tanke på fart oppover, og ikke minst utvikling av litt fingerspitzgefühl på rett girvalg, så trives jeg bedre og bedre.

– Jeg ser at du ikke har framgir. Hvorfor ikke?

– Bafang-motoren leveres med egne krankarmer med kun ett drev foran, i størrelse 46 tenner. Før installasjonen hadde jeg framgir og to mindre tannhjul der framme, som var gode å ha i motbakkene uten motor. Med motor går det fint uten, selv om jeg gjerne skulle hatt et par enda lettere gir i de ekstreme klatringene. Derfor har jeg bestilt et ekstra stort tannhjul bak, på hele 42 tenner. Da vil jeg aldri mer savne gir foran. De aller fleste nye og dyre terrengsykler bruker forresten nå kun ett drev foran, gjerne med 42 tenners drev bak som letteste utveksling. En driftig franskmann har forresten allerede laget adaptere til Bafang BBS-01, som lar deg bruke standard-drev foran i fritt valgt størrelse.

surly-bafang-0764-2

– Hva er egentlig poenget med midtmotor, sammenliknet med motoren i forhjulet eller bakhjulet?

– En åpenbar praktisk fordel er at du med midtmotor kan bruke det girsystemet og det bakhjulet du allerede har. En del navmotorer har ikke plass til 9 eller 10 drev bak, og det er også betydelig mye mer plunder å få av et motorisert bakhjul ved punktering. Men til det rent motormessige: En midtmotor kan takket være girene på sykkelen din holde høyere turtall enn navmotorer ved lav fart i brattbakkene. Dermed blir virkningsgraden bedre. Den utnytter altså kreftene sine mer effektivt, og kan derfor være et bedre valg for de som sykler med tung last.

surly-bafang-0797-2

– Dette skjønte jeg ikke mye av. Kan du prøve å forklare det én gang til?

– Hvabehager? OK da: Har du motoren inne i navet på et av hjulene, så snurrer motoren naturlig nok rundt i takt med hjulet. Sykler du fort, holder motoren høyere turtall. Sykler du sakte, går motoren sakte rundt. I bratte motbakker kan det bli veeeldig sakte. Det er et problem, fordi de aller fleste elmotorer utnytter kreftene sine best ved et slags idealturtall. Snurrer de mye saktere eller mye fortere enn dette, klarer de ikke yte maksimalt. I de bratteste bakkene merker du dette hos mange navmotorer. Når du sykler sakte oppover, tvinges motoren til å gnure rundt på lavt turtall. Da sliter den med å levere varene. Tenk bilkjøring: Hadde du kjørt opp en så bratt bakke med bil, ville du ikke presset motoren slik. Du ville lagt inn et lavere gir for å la motoren jobbe lettere. Men selv om du girer ned på sykkelen din, hjelper ikke det for navmotoren. Den følger jo bare hjulets omdreining, ikke pedalene. Hva så med midtmotoren?

(Trommehvirvel)

Nettopp! Den er jo koblet direkte til krankarmene som pedalene sitter på. Så når du girer til et lettere gir, går både pedalene, beina dine – og motoren – fortere rundt. Dette betyr altså at midtmotoren kan jobbe på høyere turtall i bratte motbakker enn navmotorer kan. Det betyr igjen at en midtmotor teoretisk sett egner seg bedre for den som ofte trekker tung last opp bratte bakker. Der vil jo en midtmotor, takket være giringen, kunne utnytte kreftene bedre enn en navmotor.

surly-bafang-0772-2

– Men jeg har jo allerede en sykkel med motor i navet, og den funker jo bra?

– Derom hersker det ingen tvil! Hvis du ikke sykler i veldig bratte bakker med mye bagasje, spiller det ikke like stor rolle hva slags motorsystem du bruker. På flatmark funker det meste brillefint uansett. Dessuten har de gode navmotorene bak et ganske så fint trøkk i bakkene. Jeg vet det, siden jeg bruker en BH Emotion med navmotor ofte selv. Den freser opp Valhallveien mot Ekeberg camping nesten hver dag uten noen problemer. De aller fleste elsykler i dag har da også navmotor, men de store produsentene går stadig oftere over til midtmotor. Èn fordel noen navmotorer har, er at de kan lade batteriet i nedoverbakkene. Det kan ikke midtmotoren.

– OK, fint. Nok snakk. Kan du ikke heller vise hvordan monteringen foregikk? Og ikke så mye tekst nå, er du grei. Dette er tross alt internett. Det skal vært kort og snappy!

surly-bafang-9361

OK, jeg prøver. Vi var tre sykkelfrender – Thomas, Tobias og meg selv – som møtte opp hos Oslo Elsykkel en kveld, der den alltid like vennlige Aslak Moe skulle bistå oss med montering. Vi har tilfeldigvis identiske sykler, og hadde (ikke helt tilfeldig) valgt å bestille oss hver vår Bafang BBS-01.

Her nedover kan du forøvrig gjerne klikke på bildene for å se dem i større format, hvis du er sulten på detaljer.

surly-bafang-9370

Dette er det som ligger inni esken som kommer fra Kina.

Minus skoene da, som sikkert kommer fra Kina de også, men som kom i en annen eske en annen gang. Bremsehendlene som ligger nede til venstre har koblinger som gjør at de kutter motorkraften ved bremsing, slik forskriftene krever. Dessverre passer de ikke til hydrauliske skivebremser, og ble droppet. I praksis har ikke dette vist seg å være noe problem, motoren kutter uansett ganske kjapt når du slutter å tråkke.

surly-bafang-9380

Her har Thomas skrudd av den opprinnelige kranken samt forgiret. Dermed er det bare å putte hele motorkladden inn i ramma, siden den er integrert med krankakslingen.

surly-bafang-9382

Slik! Nå gjenstår det bare å vippe motoren opp og fram slik at den ligger an mot rammerøret, og sette på festebrakettene.

surly-bafang-9385

Aslak inspiserer lærlingenes innsats på Surly-klinikken med vennlig overbærenhet og nyttige tips underveis. Samt godt verktøy. Oslo Elsykkel er forøvrig den eneste sykkelbutikken i Norge som har hatt Big Dummy inne på lager (den på gulvet bak Aslak ble nylig motorisert og solgt, den også).

surly-bafang-9387

Tobias er en rutinert rittsyklist og godt vant til å skru sykkel. Dette er dog første gang han monterer krankmotor. Han kjøpte en Bafang navmotor med ferdig bygget bakhjul i fjor, direkte fra Kina. Motoren funket ok, men hjulet var så elendig bygget at det knelte etter en ukes bruk (navmotoren var helt fin, men eikene var løst og ujevnt spent opp mellom nav og felg – slik at hjulet ble ustabilt). Hjulet blir bygget opp igjen for bruk på en annen sykkel, mens Big Dummyen får ny motor som er bedre i brattbakkene.

surly-bafang-9391

OK, her har festebraketten kommet på, og låseringen er klar for å skrus inntil. Den skal strammes hardt, og trenger fett.

surly-bafang-9405

Vanlige mekkestativer blir litt stresset når digre longtail-beist henges på, og det i tillegg skal strammes noe voldsomt. Thomas og Tobias trer støttende til mens Aslak gir låseringen en real omgang med langt verktøy.

Lurer du på rekkverket bakpå Thomas’ sykkel? Det er Xtracycle Hooptie, som holder opptil tre barn fint på plass bakpå lasteplanet. Genialt!

surly-bafang-9410

Tjobing! Motoren er på plass, ledningene henger klare – og krankarmene kan settes på. Det er jo ikke veldig vanskelig, men som sertifisert klossmajor er jeg veldig glad jeg ikke gjorde dette alene hjemme i stua (bor i rekkehus, har ikke mekkebod).surly-bafang-9412

Krankdrevet på 46 tenner er på plass. Innfestingen er ikke standard, så her må du pent bruke Bafangs eget – eller bestille dyrt adapter fra franske entusiaster. Det fulgte også med et plastdeksel til å ha utenpå drevet, men….surly-bafang-9421

…Tobias er jo en hardcore-syklist med strenge stilpolitiske krav hengende over seg. Han droppet derfor buksebeskytteren etter denne korte tenkepausen.

surly-bafang-9436

Tobias er selvsagt også fan av et ryddig styreoppsett, og droppet å montere Walk Assist-spaken som kan aktivere motoren når du ikke tråkker, til hjelp når du dytter fullastet sykkel opp bakker eller trange steder. Det ingen av oss visste, var at den spaken gir motoren et betydelig boost i bakkene hvis du bruker den mens du sykler. Tobias går nå glipp av dette, men har til gjengjeld klart ryddigst styreoppsett. Gratulerer!

surly-bafang-9441

Velvel. Vi går videre, det er nå tid for å montere fartssensoren. Den skal registrere at hjulet er i bevegelse, slik at motoren vet når den skal koble seg inn.

surly-bafang-9454

Sensoreb klebes og stripses fast ved bakhjulet, som her. Jeg beklager selvsagt den skitne bakbremsen, og vurderer å skjerpe vaskerutinene.

surly-bafang-9447

OK, da var det ledningene. En skal til sensoren ved bakhjulet, en skal til batteriet, en skal opp til styret. Tobias konsentrerer seg.

surly-bafang-9449

Klikk! Batteriet smetter fint på plass på braketten, som skrus fast med de to skruene som flaskeholderen ellers bruker. Tre ekstra strips kommer snart på for å  sikre at det ikke flytter seg.

surly-bafang-9452

Slik ser altså braketten ut. Merk også at Bafang-krankarmene er på plass.

surly-bafang-9466

Kabelsalaten har kommet i orden. Som det røde merket indikerer, er Tobias medlem i Blodsmak Sportsklubb – derav den middelmådige standarden på stripsingen.

surly-bafang-9472

Klokka er snart 23:00, syklene er klare, Aslak er fornøyd, lærlingene er ferdig for kvelden – og er klare for å dra hjem og legge seg. Takk for nå.

Posted by Geir Anders

Geir Anders started Cargobike Magazine – formerly known as Transportsykkel – back in 2012, to stoke up the new boom of electric bikes and cargobikes. He is also co-founder and the first editor of Scandinavia's leading mountain bike magazine Terrengsykkel, and works as an independent writer and photographer in Oslo, Norway.

53 Comments

 1. Erik Sørensen 3. June 2014 at 08:40

  Hei

  Vil denne Bafang- motoren også egne seg på en eldre SCO Long John, tror du? kan man montere større motor i Norge og ta støyten med myndighetene seinere med tanke på registrering og slikt?

  Mvh Erik

  Reply

  1. Hei Erik! Dette er jeg usikker på. Rent teknisk så lar det seg vel gjøre å få motoren på plass, så lenge den passer inn i krankhuset (dette er standardisert på 99% av alle sykler i dag, men jeg vet ikke hvordan dette ser ut på eldre sykler).

   En annen ting er om motoren er en heldig match for girsystemet ditt. Jeg antar at din Long John har girnav der bak? I så fall er min erfaring at du må slippe opp litt når du girer, siden disse navene ikke er laget for å gire med fullt drag i pedalene. Problemet med denne motoren er at den ikke vet når du girer, og dermed ikke går av gassen. Det vil A) kunne gi deg noen ugreie girskift og B) slite utilbørlig hardt på girnavet.

   Alternativet er selvsagt å ta en lengre tråkkepause hver gang du skal gire, siden motoren merker at du slutter å tråkke og kutter ut et sekund senere. Det beste alternativet er kanskje å montere bremsehendlene som følger med, og bruke disse som «clucth» – siden de kutter motorbremsen straks du trykker inn hendelen.

   Jeg bruker ingen av disse metodene, siden jeg har utvendig girsystem. Jeg merker at det smeller hardere i girene nå enn før, siden det er jevnt motordrag i kjedet når jeg girer (uten motor så slakker jeg ofte pedaltrykket ørlite grann når jeg girer, for å få et mykere skift). Dette er ikke noe problem i praksis nå, men jeg hører mange si at slitasjen på kjede og drev øker litt med midtmotor.

   Du ble kanskje ikke så mye klokere på dette, men så er jeg da heller ikke klokere enn dette. Lykke til uansett!

   Reply

 2. GA, fantastisk interessant og bra skrevet!

  Vi vurderer en elektrisk lastesykkel som erstatning for bil, men vi har veldig bratte bakker her i Drammen. Ser vel for meg at å bruke en 500W motor ikke akkurat er noen ulempe eller risiko, men en stor fordel på en lastesykkel.

  Noen forbedringer eller justeringer sånn etter litt bruk?

  Nå er jeg enda mer interessert 🙂

  Reply

  1. Hei Simen! Takk for hyggelig respons, gøy å se at dette kan inspirere.

   Det er klart at 500W vil gi mer futt i bakkene, men jeg er ikke superfan av elsykler med ulovlig høy motoreffekt. Den kommer mange elsykler ut på veiene nå, og kravet til maks 250W sørger for at de aller fleste lett kan kontrollere og håndtere kreftene – også midt blant barn og fotgjengere i parker, langs turveier og andre steder der myke trafikanter ferdes sammen.

   Forleden ble jeg forbikjørt nedover Kongsveien i Oslo av en kar på elsykkel. Jeg lå i drøye 40 km/t på min Big Dummy, han dro forbi meg uten å tråkke – og hadde nok av pådrag å ta av. Nede i Oslogate nådde jeg ham igjen og spurte hva slags motor han kjørte med. Det var en Golden Motor baknavmotor på 1000W, satt opp med gasshåndtak og uten krav til pedalbevegelse – slik at den kunne kjøres som en moped.

   Jeg har ingen glede av å være hobbypurk og lot være å moralisere for ham, siden han høyst sannsynlig er fullt klar over at dette ikke er lov. Men jeg gruer meg til den dagen han eller en annen på supercharged elsykkel kræsjer i trafikken, og debatten begynner å rulle om «de farlige elsyklene».

   Nede på kontinentet har de egne regler for elsykler med kraftigere motor, Sveits og Østerrike godtar opp til 500 og 600W motor og en maks assistanse-grense på 32 km/t og klassifiserer fortsatt dette som vanlig sykkel uten krav til registrering, hjelm, førerkort og forsikring.

   Sykler som yter opp til 1000W og drar deg til 45 km/t blir regnet som mopeder, og er kun tillatt å bruke på vei i likhet med andre motorkjøretøyer. http://www.electricbike.com/switzerland-ebike-limit/

   Selv tenker jeg at 500W og en fortsatt grense på 25 km/t hadde vært nyttig for tunge sykler, men det blir jo en definisjonsmessig hengemyr å skulle sette grensene her. Kort sagt: Jeg synes 250W er helt fint. Det hjelper meg i stor grad i bakkene, det beholder den enkle sykkelfølelsen, skremmer ikke vettet av noen – og gjør hver tur mye bedre.

   Er fortsatt fornøyd med Bafang, særlig når jeg kan bruke walk assist-spaken som boost i de aller bratteste bakkene. Da drar den godt opp, også med mye last.

   Slik jeg forstår Bafang på dette punktet, er det først når denne spaken brukes at absolutt 100% av motorkraften hentes ut. Det anbefales ikke over lengre strekninger med mye belastning, på grunn av faren for overoppheting – men skal ved normal bruk ikke være noen fare. Enkelte andre elsykler, som Whisper, funker også på samme måte.

   Når det er sagt: Jeg prøvekjører stadig sykler med Bosch-motor, og må si at det er mer spark i de fleste av disse. Ulempen er at jeg stort sett prøver på ordinære og lettere elsykler slik at sammenlikningen blir litt urettferdig, men likevel: Jeg blir ofte imponert over Bosch-motorene. Det føles ikke som om Bafang har helt det samme dreiemomentet, selv om Bafang på papiret hevder 80Nm og Bosch sier 60Nm.

   Uansett: Bare si fra hvis du er i byen og har lyst på prøvekjøring. Det er bare å stikke innom!

   Reply

 3. Karlh Thomas 12. June 2014 at 19:15

  Hei, leveres big dummy 2014 med mekaniske eller hydrauliske skivebremser? Det hadde også vært artig å høre hvordan du og dine venners erfaring med elmotor på dummyen er 😉
  Takk skal du ha! Stå på

  Reply

  1. Hei, og beklager at du måtte vente så lenge på svar! Big Dummy leveres med mekaniske skivebremser som fungerer helt fint. Jeg har byttet til hydrauliske foran, siden de ble med over fra min forrige longtail og jeg verdsetter hydraulikk-følelsen på den bremsen som jobber tyngst 🙂

   Erfaringene med elmotor så langt er svært gode, selv om jeg gjerne skulle hatt et lettere gir i de aller, aller bratteste motbakkene. Med tung, stor sykkel og kun ett stort drev på 46 tenner foran blir det mye jobb i harde klatringer, selv med motor. Men til normal bruk er den super fortsatt. Oppfølgingsrapport kommer etter sommeren en gang!

   Reply

 4. Claus Christian 23. June 2014 at 20:35

  Hei GA,

  Bra rapport! Jeg kjøpte meg en e-Bullit i fjor høst, og sykler ungene til barnehage/skole og meg selv til jobb når ikke sykkelen er på verksted. Det siste er den imidlertid mye, og jeg har derfor en plan om å bytte ut Bionx drivverket med noe litt mer driftsikkert. Bafang er høyst aktuelt, men jeg er litt skeptisk til å ha en motor hengende under sykkelen. Har du noen formening om hvordan den vil tåle et møte med en fortauskant?

  Reply

  1. Hei Claus Christian, kjipt at BionX har bydd på så mye trøbbel – den løsningen koster jo en god del kroner også. Jeg blir nysgjerrig: Hva er det som svikter?

   Bafang føles nok ikke like kjapp som BionX, men førsteinntrykket er fortsatt godt – og blir bare bedre. Min første tanke da jeg så spørsmålet ditt var at det nesten er umulig å smelle motoren borti noen kant, jeg triller den opp de to trinnene på verandatrappen vår uten at den går nedi. Men så kom jeg på at du jo har forhjulet et godt stykke lengre fram enn meg…

   Jeg hadde uansett ikke vært bekymret. Motoren er godt festet, huset virker robust – og krankdrevet stikker tross alt lengre ned enn selve motoren. Jeg tror du skal møte på en ganske høy kant før det smeller. Har du et drev på 44 tenner eller større i dag, og det ikke smeller i fortauskanten, så bør du være trygg. Det vil vel også være snakk om ganske så lav fart i en slik manøver med en Bullitt, vil jeg tro 🙂

   Lykke til med vurderingene!

   Reply

 5. Claus Christian 26. June 2014 at 13:09

  Hei GA,

  Problemene jeg har hatt med BionX’en er talløse. Det begynte med at en dårlig sveis ga seg da jeg syklet opp en fortauskant. Senere gikk elektronikken i batteriet i stykker og lastcellen konka ut. Tilslutt måtte jeg bytte hele motoren før nå kablingen har kortsluttet.

  Som sagt så bruker jeg sykkelen hver dag (så fremt den virker), og jeg stapper den full av unger, sekker og handleposer eller madrasser og påhengsmotorer dersom det er det som skal flyttes. Sånn sett så lever Bulliten et tøft liv, men at det skal være så mye problemer med drivverket syns jeg er for dårlig. Totalt sett så syns jeg BionX er dårlig laget for å stå på en sykkel som skal oppleve alt slags vær og kraftige vibrasjoner. Displayet synes å være lagd for en ergometersykkel, skruer ruster og festemekanismen for batteriet synes å være dimensjonert for et vesentlig lettere batteri. Når systemet virker er det fantastisk, og det gjør livet som småbarnsfar i Oslo Sentrum til en lek, men det betyr også at irritasjonen når det ikke virker er altoverskyggende.

  Jeg håper derfor at Harry vs. Larry en dag kan starte et samarbeid med Bosch eller en annen som kan lage en elmotor pakke som står i forhold til selve sykkelen.

  Takk for bra blogg!

  Reply

  1. Interessant rapport, Claus Christian. Jeg vurderte lenge BionX til Big Dummyen, men ble demotivert av prisen på nærmere 20 000 kroner her i landet, kun for motor og batteri. Ren fantasipris. Helt enig med deg i at Bullitt ville vært fantastisk med Bosch! Jeg snakket med Bullitt-gründeren for en stund siden, og fikk ikke ut av ham om denslags ligger i planene. Det bør det gjøre. Lastesykler og elmotor er jo match made in heaven, så lenge man ikke havner i det trøbbelet du har gått gjennom.

   Reply

 6. Erling Ballestad 26. June 2014 at 20:38

  Takk for en veldig spennende artikkel!

  Har vurdert en longtail en stund, men tenkt at den blir tung til daglig bruk når man ikke alltid har behov for lastekapasiteten.
  Med elmotor får man jo en utrolig allsidig sykkel, og det er veldig kjekt at det finnes såpass gode løsninger for ettermontering.

  Har ennå ikke fått testet en elsykkel, men jeg innbiller meg at jeg ikke liker at man ikke har full kontroll over når motoren slår inn. Tror jeg ville foretrukket å måtte holde inn en knott på styret for å aktivere elmotoren slik at man ikke blir overrasket om man kommer borti pedalene.

  Ser det ut som det er mulig å modifisere eller omprogrammere denne?

  Reply

  1. Hei Erling! Det er mange muligheter til spesialprogrammering av Bafangs kontrollenhet, og jeg vet at det er folk som har gjort det. Uten at jeg aner hvordan de faktisk gjør det.

   Uansett ingen grunn til bekymring om motorinnslaget. Dersom du har de påbudte bremsehåndtakene på plass, så kan du kutte strømmen ved å røre disse. Sykler med momentsensor kan være litt ivrige når du står stille og rører pedalen, men det er ikke noe problem i praksis. Og med Bafang er det ingen overraskelser, motoren sjalter seg rolig og fint inn – og jeg hadde syntes det var betydelig mye mer slitsomt å måtte holde på en knapp. Motoren jobber stort sett hele tiden, mykt og fint. Bare å komme innom om du er i Oslo og har lyst på prøvetur!

   Reply

 7. Takk for en informativ artikkel.
  Jeg vurderer å montere et slikt kit på min egen sykkel. Har 15 km til jobb og ganske kuppert terreng. El-motor hadde vært perfekt (istendfor bil).

  Problemet er at det ikke finnes verksted som kan hjelpe her jeg bor, og jeg har minimal erfaring med å mekke sykkel. -Har middels god teknisk innsikt og relativt god til å lese bruksanvisninger. Er det realistisk at jeg greier å montere dette selv?

  Reply

  1. Hei Marit!

   Folk som virkelig er praktisk anlagt, vant til å skru og har godt verktøy vil klare å montere dette uten de helt store problemene. Jeg våger ikke anbefale deg noe eller mene noe om hvor realistisk det er at du klarer det selv. Jeg skrur det meste på egne sykler, unntatt det som handler om hydraulikk eller fjæring, men er ikke noe naturtalent og hadde ikke veldig lyst til å gjøre jobben alene. En annen sak er om du har verktøyet som trengs: Du trenger riktig verktøy for å demontere og montere kranklager og krankarmer, og for å få på plass og stramme motorbraketten.

   Tor Arne Hustvedt er en ekstremt handy fyr, og skrev dette om monteringen ved et bilde han la ut av sin sykkel med BBS-01 i Facebook-gruppen «Elsykkelens venner» den 12. juni:

   For å montere Bafang-sett (og avmontere gammel krank) trenger man følgende spesialverktøy:

   -Hakenøkkel http://biltema.no/no/Fritid/Sykler/Verktoy/Hakenokkel-54013/
   -Pedalarmavdrager http://biltema.no/no/Fritid/Sykler/Verktoy/Pedalarmavdrager-54017/
   -Kranklagerverktøy for utvendige lager: http://bikeshop.no/Sykkel/VERKSTED/Verkt%C3%B8y11/Kranklager/Super-B/Super-B-Hollowtech-2-Krankverkt%C3%B8y-For-demontering-montering-8917-p0000042816

   I tillegg kommer vanlig håndverktøy som 15mm fastnøkkel (for pedalene) diverse unbraco og stjerneskrujern. Man må også lodde batterikontakt på ledningene hvis man ikke kjøper et batteri med samme type kontakt som Bafang.

   Reply

 8. Hei,

  Hvordan gikk det med klaringen mellom kjedet og dekket bak med Bafang kranken og med 2.35″ dekk? Det ser ut som den ene BD har slike dekk. På min BD så kan jeg ikke bruke det største tannhjulet bak med krank fra en Merida offroadsykkel.

  Hilsen Petter

  Reply

  1. Hei Petter, unnskyld at svaret kommer så sent! Klaringen mellom kjedet og mitt Schwalbe Fat Frank 2.35 bak er minimal, jeg vil anslå 5-6mm med kjedet på største drev bak. Det er jo i minste laget, men det subber ikke – og da er jeg fornøyd. Merkelig at du fikk problemer med en standard krank – Big Dummy kommer jo levert med en krank som er helt standard. Byttet du krankaksel/kranklager også? Kan det være at du fikk en kortere aksling?

   Reply

 9. Thomas A C Clemm 14. August 2014 at 08:10

  Bafang til Trek sin longtail? Jeg antar at rammeplassering av batteri blir en utfordring pga det lave innsteget, men ser for meg at bagasjebrettet foran styret kan egne seg (bagasjebrettet bak er reservert ungene). Eventuelle andre utfordringer?

  Reply

  1. Hei Thomas! Trek Transport ble en periode solgt i en elektrisk utgave (kun i USA, på grunn av at den hadde 350W motor, som ikke er tillatt på elsykler i Europa). Den hadde batteriet liggende under bagasjebrettet, og jeg ville nok satset på å finne et flatt batteri for bagasjebærer-montering. Noen kilo med batteri på frontbæreren er jo gjørbart, men vil påvirke styringen din hele tiden – og hindre full utnyttelse av bagasjeplassen der. På undersiden av lasteplanet bak er ikke batteriet i veien for noe, så det hadde vært mitt alternativ. Det krever sikkert en handyman som kan ordne en brakett der, men som sagt: Sykkelen er allerede tilrettelagt for batteri der, og klaringen ned til hjulet er ok. Lykke til!

   Reply

 10. Hei, sitter å leker med tanken på en slik motor på en Sares cargobike family. Rammen er forskjellig fra dette prosjektet, så jeg lurer på om noen kan svare meg på følgende, hva er diameter på den “klumpen” altså motorhuset som stikker ut, -målt fra senter av krank?

  Tanken er da altså at motoren vinkles slik at den plasseres mellom den bøyde forsterkningen på rammen isteden for under rammen slik dette prosjektet viste.

  http://saresbike.no/SaresBike/Cargobike_Family.html

  Reply

  1. Hei Stig, beklager at du får svar så sent! Avstanden jeg måler fra senter av krankakslingen og ut til yttersiden av motoren, er 14 cm. Håper du får plass!

   Reply

 11. Takk for inspirerande lesing, som alltid! Eg vurderer å byggje opp ein sykkel basert på Bafang-motoren sjølv, men er usikker på kor godt den vil tåle veret i Bergen. Kan du dele erfaringar frå bruk i regn, evt. synse fritt rundt temaet?

  Reply

  1. Hei Arild! Takk for hyggelig tilbakemelding! Jeg har så langt bare gode erfaringer med Bafang og møkkavær. I sommerferien fraktet jeg sykkelen på biltaket rundt i Norge, med batteriet demontert. Ved et par anledninger havnet jeg i kraftig regnvær – slik at sykkelen altså beveget seg gjennom plaskregnet i 100 km/t i en times tid. Da var jeg spent på om systemet var tett, men det var det. Har åpnet og kikket på elektronikken inne i motoren, der alle kontakter ser ut til å være grundig forseglet. På andre syklene jeg har hørt om med problemer i vått vær, har det vært kontrollenheten på styret som har vært utsatt.

   Reply

   1. Det var det eg ville høyre! Har allereie bestilt ein bafang/batteripakke og gledar meg til å få bygge/teste,

    Reply

 12. Finner ikke vekten på byggesettet Bafang BBS-01. Kan Dere hjelpe meg? Hilsen Rolf Fatland

  Reply

  1. Hei Rolf! Jeg har ikke veid motoren min selv, men ser at produsenten oppgir en vekt på 3,7 kilo for selve motorenheten. Batteriet jeg bruker, er tyngre enn motoren – med en vekt på ca 4,1 kilo. Det hender jeg sykler uten batteriet, for eksempel hvis det er satt på lading, og da merker jeg knapt vekta av motoren. Men det skal jo sies at jeg har en tung sykkel i utgangspunktet!

   Reply

 13. Hei
  Det er med stor interesse jeg har lest denne artikkelen med ombygging til el-sykkel. Har lenge tenkt på å bygge om en litt gammel DBS jeg har stående. Formålet er vel å sykle til å fra jobb og ellers noen turer med handling. Det første jeg så på var ombyggingskit med nav-motor,men det var før jeg fant ut at det fantes krankmotor.
  En meget informativ artikkel med bilder og instruksjoner.
  Det jeg lurer på vil 250 watt være nok til det formålet jeg har. Turen til jobb er nedoverbakke og noe oppoverbakke. på hjemvei vil hjem selvfølgelig få det motsatt.
  Vil det være stor forskjell på om jeg velger 250,350 watt eller 500 watt. Jeg vet at loven kun tillater 250 watt,men jeg har ikke til hensikt å sykle som en “tulling”.Ønsker at det kan gå rimelig greit i bratte motbakker.

  Ser at en kan kjøpe 8fun bafangkit på e-bay – er det noen i norge som selger dette i Norge og evt. pris.
  Voltstyrke på motor hva har det å si på bruken?

  Reply

  1. Hei, jeg har ikke prøvd noe annet enn 250W-versjonen av Bafang, og kan derfor ikke si noe vettugt om forskjellene på denne og de kraftigere versjonene. Det jeg kan si, er at jeg er ganske sikker på at du blir fornøyd med 250W. Jeg klarer meg fint med min, selv på en svært tung sykkel som vår longtail. Se ellers mine vurderinger i kommentar nr 4 fra toppen av kommentarfeltet.

   Jeg har forøvrig prøvekjørt elsykler som går opp til 45 km/t, og det er jo latterlig moro:
   http://www.dn.no/dnaktiv/2012/05/17/sykkelen-som-bryter-alle-grenser

   Samtidig vet jeg for min egen del at med mer fartsressurser i sykkelen, så ville jeg garantert syklet mye fortere mye oftere – siden jeg liker fart. Og siden elsykler jo er klassifisert som vanlige sykler og dermed kan brukes overalt der store og små går i parker, turveier og andre områder uten motortrafikk, så har jeg slått meg til ro med at begrensningen til 250W er et ok forebyggende tiltak. Vil jeg har mer fart, får jeg heller hente fram Suzuki-scooteren vår – som vi forøvrig ikke har rørt siden det kom elsykler i hus.

   Du får kjøpt Bafang på nettet fra Kina og andre steder, eller du kan kjøpe fra Oslo Elsykkel, som deler lokale med importøren. Han er en kyndig fyr som har jobbet med kvalitetssikring av elsykler i Asia tidligere, og gir god service dersom det skulle være noe. Prisen for et sett med 250W motor og batteri med god kapasitet (522 Wh) ligger på 9 750 kr. Der finnes det også en sykkel med Bafang som du kan prøvekjøre.

   Lykke til!

   Reply

 14. Hvordan er hastigheten over lengre transportdistanser med denne sykkelen (med hjelpemotoren) sammenlignet med en umotorisert hybridsykkel? Ved hvilken hastighet begynner utvekslingen å gi begrensning på maksfarten?

  Vurderte dere noen gang en alternativ plassering av batteripakken? Ser for meg at det ideelle i fht tyngdepunkt måtte være mellom kranken og bakhjulet en eller annen plass.

  Reply

  1. Hei Tormod! På flatmark og i slake motbakker har jeg ingen problemer med å ligge stabilt i 25 km/t på Big Dummyen, selv om det sistnevnte krever at jeg bruker boost-spaken og dermed suger mye energi ut av batteriet. Jeg har ikke sammenliknet direkte med vanlig hybrid, men er ganske sikker på at jeg sykler betydelig fortere på motorisert longtail enn på hybriden min.

   I går ettermiddag syklet jeg fra Hegdehaugsveien i Oslo via Rådshusplassen, Bjørvika og opp Kongsveien på vei til barnehagen (hadde forøvrig kjøpt en 120 liters North Face trillekoffert på tilbud, som var stroppet fast bakpå). De 6,6 kilometrene brukte jeg 19 minutter og 17 sekunder på (logget turen på Runkeeper for moro skyld). Det gir en snittfart på litt over 20 km/t (jeg var nok også heldig med grønne lys i kryssene). Jeg hadde garantert ikke syklet like fort på umotorisert hybrid, og her er det jo Kongsveien – en lang og seig bakke – som gjør det store utslaget.

   Vurderte et sekund om batteriet kunne plasseres lengre bak, men fikk høre at det var plundrete – og dvelte ikke mer ved det. Med unger og bagasje bakpå er ikke vektfordelingen noe problem uansett, det føles bra som det er. Jeg sykler forøvrig av og til uten strøm, da tar jeg av batteriet og legger knapt merke til at jeg har en motor hengende på. En ulempe å kun ha 46 tenners drev foran, selvsagt, men det lille av drivverket i motoren som brukes, er ikke tungt å få med seg selv om strømmen er av.

   Reply

   1. For moro skyld kan det føyes til at jeg har eksperimentert med kraften i 250W motoren, og stilt inn systemet med fartsbegrensning først ved 40 km/t for å se hvor mye motoren har å køle på med. Da er det faktisk ikke spesielt mye som skal til for å holde 35 km/t på flatene, selv med en del bagasje. Motoren er definitivt ikke noen rakett i akselerasjonen, men gir fint skyv når du kommer opp i marsjfart. Dette er – for ordens skyld – ikke lovlig, men det var interessant å se hva man kan få ut av en motor med lovlig effekt. For min del skulle jeg dog heller sett at det ble lov med 500W og en fartsgrense for motorassistanse på 25 km/t, for å kunne dra lettere opp bakkene med last.

    Reply

 15. Erik Skontorp Hognes 25. September 2014 at 08:25

  Hei,
  Jeg vil også takke for en meget informativ og god artikkel. Jeg er litt betenkt på drivlinjen, den kan jo bli litt skjev, du har jo montert den med “vanlig” utenpåliggende gir og uten å modifisere krankhuset (antar jeg). Har det fungert så langt eller må du være veldig varsom med når og hvordan du girer?

  Reply

  1. Hei Erik! Jeg har ingen problemer med drivlinjen, men så har jeg da også ekstra lang avstand mellom krank og kassett. Hos meg girer det presist mellom alle utvekslinger – selv om det konstante pådraget fra motoren ved tråkking krever et perfekt justert gir for ikke å bråke. Lydene jeg hører ved giring tyder på at drivverket slites raskere med strøm i systemet (jeg bør med andre ord skjerpe meg på finjustering). Når jeg sykler uten batteri, går alt helt fint.

   Jeg har et One-Up 42-tenners drev-kit for kassetten bak liggende i boden, men har foreløpig ikke somlet meg til å få det montert. Tror det vil komme godt med i de aller bratteste bakkene.

   Hadde nylig et tilfelle der kontroller-enheten i motoren min avgikk ved døden ved sykling i motbakke. Da var sykkelen lånt bort til en som ikke pleier å sykle midtmotorisert, og jeg mistenker at det var overoppheting som følge av klatring på tungt gir som gjorde utslaget. Muligens også at sykkelen ble trillet opp en bratt bakke like før, drevet av walk assist-funksjonen – også dette på tungt gir (big no-no).

   Åpnet opp og kikket på kontaktene inn til selve motoren – de var helt fine, uten spor av varme. Skaden må dermed ligge inne i den forseglede kontroller-enheten. Fikk byttet enheten hos importøren som holder til i samme lokaler som Oslo Elsykkel. Venter på tilbakemelding fra Bafang i Kina, siden den ødelagte delen ble sendt dit for sjekk.

   Kommer tilbake med oppdatering her på Transportsykkel om dette.

   Reply

 16. Hei,

  Takk for masse bra info! Jeg har vært og sett på en Big Dummy hos og vurderer en med elmotor. Det har vært noen spørsmål her ang regnvær, men har du erfaringer fra vinterbruk også? En ting er kulda; hvordan takler batteriet det? Det andre er salt, som det er mer enn nok av på veiene i Oslo. Har du hatt den lenge nok til å se om det sliter veldig på motor og drivverk?

  Lurer også på om det er mulig å montere Bosch-motor på BD-den, og om du ville gjort det hvis du skulle velge om igjen. Jeg skal ikke bruke sykkelen over så lange avstander, men det er ganske bratte bakker hjem fra jobb, og jeg er på jakt etter en longtail for å ha to unger og sykkelbager bakpå.

  Reply

  1. Hei Jan Richard, jeg monterte denne motoren i sommer og har ikke brukt den vinterstid ennå. Men generelt sett: Elsykkelbatterier påvirkes av kulda og yter ikke like bra som i sommervarmen. Men så lenge du tar høyde for litt hyppigere lading, så er ikke det noe problem siden du ikke har så lang reisevei. Hvis sykkelen må stå parkert ute, er det også lurt å ha batteriet inne om natta. Bafang-motoren trekker mye strøm når du sykler i bratte bakker med mye last bakpå, og rekkevidden er derfor betydelig mye mindre her enn om du ligger mest på flatmark.

   Saltslaps bidrar til ekstra slitasje på kjede og drev, men jeg tror ikke det har noe å si for motoren – både den og kontaktene er godt forseglet. (Det som virkelig slites fort med longtail, er bremseklossene, siden det er mange ekstra kilo som skyver på når du vil skrubbe farten i nedoverbakkene).

   Bosch og de aller fleste andre midtmotorer kan dessverre ikke ettermonteres på vanlige sykler, de krever en spesiell ramme med en egen brakett sveiset på i krankområdet. Jeg vet at det er flere nye midtmotorer på vei ut i markedet for ettermontering, men foreløpig er det bare Bafang og Sunstar som er lett tilgjengelig. Sunstar kommer forøvrig med en ny modell neste år, Virtus – sjekk den ut her: http://www.sunstaribike.com/

   Reply

 17. Hej! Tack för en bra blogg. Nu har du haft cykeln med elmotor i vinterväglag antar jag. Hur tycker du att det har fungerat?

  Reply

  1. Hei jkr! Sykkelen har blitt brukt gjennom vinteren uten noen problemer. Batteriet har ikke helt den samme kapasiteten i kulda, men hvordan jeg bruker motoren betyr mye mer for rekkevidden. De Bafang BBS-01-utgavene jeg kjenner, kommer originalt med et oppsett der motoren ikke leverer 100% kraft før du bruker spaken som følger med (og som de fleste ser på som walk assist). Skyver du spaken til maks, får du et veldig fint pådrag – men ved kjøring i bakker på «full gass» tømmer du batteriet ganske raskt. Med fornuftig bruk av spaken og ellers økonomisk kjøring har ikke rekkevidden vært noe problem. Nå skal det dog sies at jeg bor sentralt og sjelden er på turer som er mye over 15 km.

   Motorstyringen er også programmert med noen begrensninger, som for eksempel at motoren reduserer effekten når du tråkker fortere enn en viss kadens. Dette kan endres dersom du skaffer en programmeringskabel (kjøpes på nettet) og kobler deg på Bafangen via PC. Men slike ting burde være unødvendig, og gir en viss følelse av at dette er en tidlig versjon der elektronikken ikke er helt i mål med tanke på brukergrensesnitt. Det er dog mange som modifiserer Bafang-motorene selv elektronisk, ser jeg på ulike nettfora – særlig i England. Men jeg gleder meg til neste versjon, selv om det er uvisst når den kommer. Ryktene har gått om en ny modell, men den skal visstnok være kun til OEM-bruk, altså for integrering på fabrikk med sykler som bygges for elektrisk drift.

   Min motor er fortsatt i originaloppsett, jeg har vent meg til å bruke den slik – og for meg funker den helt fint. Med fast 46-drev foran kan det dog bli tungt for motoren i bratte bakker med mye last, og i fjor høst røk controlleren, sannsynligvis pga overbelastning på lav kadens i lang motbakke (usikker, det var ikke jeg som brukte den da den stoppet). Dette ble byttet hos importør, og siden har alt funket bra.

   Reply

 18. Geir Gabrielsen 14. April 2015 at 19:41

  Hei, jeg vurderer å kjøpe en 750 watt motor, hvilket batteri er tilstrekkelig til en slik motor? Er det mulig å få svar på det. Bofang har en rekke batterialternativer. Se link. Det blir eventuelt til en sykkel som ofte drar en henger. Men også for å få en morsommere sykkel, som ikke kobler ut ved 25 km/t
  Vet dere om ellers dette er en seriøs nettside/butikk som leverer god kvalitet

  Hilsen Geir

  Reply

  1. Hei Geir! Topp at du vurderer å gjøre sykkelen din mer anvendelig – men jeg vil ikke råde noen til å montere 750 watts motor, ganske enkelt fordi det i Norge vil bety at sykkelen din blir en ikke typegodkjent og dermed ulovlig moped. Du er selvsagt klar over dette, og jeg har ingen ønsker om å vifte med pekefingeren. Folk gjør som de vil, men Transportsykkel handler om lovlige elsykler og dermed har jeg ikke stort med tips å komme med til 750 watts-utgaven.

   Jeg snakker med mange som ønsker seg kraftigere motorer enn 250w på syklene sine, og i motbakkene har jeg ofte ønsket at 500w var tillatt med samme maksfart som i dag. Det å ha kraftigere motor betyr jo ikke at man automatisk kjører som en idiot.

   MEN: Den som havner i en ulykke med en ulovlig elsykkel, blir holdt juridisk ansvarlig på samme måte som folk som kjører uregistrert moped. Ta dette også med i beregningen, og lykke til med valget!

   Reply

 19. Hei Geir!
  Da ble min BD også elektrisk og det var mye hjelp å se på bildene i artikkelen. Jeg har også hydrauliske bremser og jeg kjøpte dette settet for å få motorkutt ved bremsing. Ungene og jeg suser opp bakkene og mor lo oppover veien her på sin første elsykkeltur 🙂

  http://www.aliexpress.com/snapshot/6575695884.html

  Reply

  1. Hei Petter! Kult å høre – og tusen takk for bra tips til bremsekutt-kabler. Må vurderes. Nyt våren på den nye superlongtailen!

   Reply

 20. Hei, hvor har du fått tak i barne rattet/håndtaket bak?

  Reply

  1. Hei Jon! Dette er en styreframspring (engelsk: stem) som er laget for bruk på tandemsykler (kalles «stoker stem», fordi den som sitter bak kalles stoker) – og det bestilte jeg fra SJS Cycles i England. Det finnes helt sikkert noen som har sånt i Norge også, men jeg ga opp letingen. Jeg ser at noen bruker vanlige styreframspring, men de blir altfor korte og altfor flate/lave.

   http://www.sjscycles.co.uk/adjustable-stoker-stem-with-shim-alloy-black-prod26932/

   Styret er et helt vanlig styre som jeg kappet ned til sånn passe barnebredde (45 cm). En bonus med dette oppsettet er at styret funker som rekkverk hvis du frakter en diger eske eller en bag på toppen bak, disse kan da stroppes inntil styret for bedre stabilitet.

   Reply

 21. Hei 🙂

  Jeg lurer på om denne eller en liknende krankmotor passer til en Pashely Brittania, 22.5″ ramme (importeres av Dapper.no) 🙂

  Sykkelen er veldig fin og får lov til å dra på vogn, men blir vel tung til tider. Når vognen brukes, brukes den til storhandel og vognen veier fort litt med 6 fulle handleposer og andre hærligheter, pluss at sykkelen i seg selv veier en 19 kilo.

  Har fått litt muskler i beina etter 2 år som helårssyklist (bergensere tåler litt vann, hehe), men av og til lengter jeg etter tråkkehjelp^^

  Sykkelen har et navgirsystem fra stermy Archer og kan gires når man er i ro. Så ser for meg at motoren ikke vil slite uten giringen, selv om jeg girer “under constant pedalling” ? :s

  Lurer også på, kan man gjemme batteriet et sted ?
  En stor klump midt i rammen, vel, kan bare si at øyet vil ha sitt ^^
  Kanskje i en liten sidekurv på bagasjebrett, eller siden sykkelen er laget for vekt over styret, i kurven ? (Out of sight, out of mind :b )

  Setter pris på svar ! 😀

  Reply

  1. Æsj, autokorrektur på telefoner altså :/

   Så ser for meg at motoren ikke vil slite ut[] giringen, selv om jeg girer «under constant pedalling» ? :s

   [] korrigert, uten til ut

   Reply

 22. Hei Helene.

  Teknisk er det fullt mulig å sette Bafang-kitet på sykkelen din (jeg driver Oslo Transportsykkel, som har montert denne motoren på mange ulike sykler), men om du blir fornøyd estetisk er en annen sak.

  Jeg har sett på sykkelen (http://www.pashley.co.uk/bikes/bicycles/britannia.php).

  Kjedekassen din må ofres, da den ikke får plass sammen med motoren. Dette kan kanskje fikses med spesialproduserte braketter og annen tilpasning, men det vil bli kostbart å betale noen for å finne ut av det.

  Naviget vil fungere bra forutsatt at du får montert en spesiell sensor sammen med elkitet. Denne sensoren kutter motoren kort idet du girer.

  Det batteriet vi som regel bruker kan gjemmes i kurven, men vil antakelig stikke litt opp over kanten av den. Igjen, msn kan få batteriboksen spesiallaget, men dette vil koste uforholdsmessig mye.

  Sykkelen din er altså i virkeligheten litt for slank og nett til dette kitet. Du kunne selge den og kjøpe f eks en Workcycles Omafiets i stedet for, med en kraftigere bærer og større kurv (https://www.flickr.com/photos/bryanburns/4041015748/in/album-72157622572264291). Da kunne du både gjemme batteriet helt i bunnen av kurven, beholde kjedekassen (fordi den er heldekkende og større). Du kan også selge tilhengeren og kjøpe noen store vesker til bagasjebrettet. (https://www.flickr.com/photos/henryinamsterdam/5522136548/player/c879393955) Da kan du fordele de seks handleposene med to foran i kurven og to i hver av veskene bak.

  Og for ordens skyld: Jeg skriver altså dette som en forhandler som selger både Bafang og Workcycles.

  Reply

 23. Jeg er i ferd med å ordne meg en Big Dummy (med motor og greier!). I den prosessen googler jeg litt rundt og kikker etter barnesetekompatibilitet og så videre. Da snublet jeg over denne formuleringen på nettsidene til Xtracycle:

  *Please note that neither Surly nor Xtracycle approve the use of the Big Dummy for carrying passengers.

  Hvafforno?!

  http://xtracycle.happyfox.com/kb/article/18-xtracycle-decks-and-how-to-figure-out-which-deck-you-have

  Reply

  1. Hei Eilif! Ingen grunn til å ta den setningen alvorlig. Den er plassert der av jurister som skal sikre selskapene mot at noen saksøker Xtracycle eller Surly hvis en kunde kræsjer med passasjerer bakpå. Det samme skrev Trek i papirene til sin longtail også. Ren taktikk, har ikke noe med faktisk kapasitet eller nytteverdi å gjøre.

   Kult at du får deg Big Dummy, gratulerer!

   Reply

   1. Hehe, mistenkte at det var noe sånt. Har bare aldri vært borti et slikt forbehold på et produkt (og med produkt mener jeg sykkel) som åpenbart brukes til å frakte folk.. Godt gjemt var det også.

    Reply

 24. Takk for en veldig informativ bloggpost og en i det hele tatt svært informativ blogg, Geir Anders!

  Du har allerede lagt ut så mye (og så god) informasjon her at jeg frykter følgende spørsmål kan gi inntrykk av latskap, men jeg føler nok at det heller dreier seg om et mildt tilfelle av “information overload” :-), så dermed spør jeg forsiktig:

  Er en Surly Big Dummy med Bafang BBS-01 fortsatt den sykkelen du ville kjøpt i dag, om du plutselig skulle ha startet “transportsykkel med elmotor”-løpet på nytt, eller har det skjedd ting i mellomtiden som nå gjør at du ville truffet andre valg? (Det skjer jo ting fortløpende, men i blant er det ikke så enkelt å velte en ordentlig klassiker av tronen!)

  Reply

  1. Hei Erlend, og tusen takk for hyggelige godord!

   Du stiller et svært godt spørsmål også, som ikke er bare lett å svare konsist på. Men kort sagt: Ja, jeg ville valgt samme sykkel nå også – tre år etterpå. Selv om det er kommet mange nyere og mer moderne sykler, som jeg har skikkelig lyst på. Jeg er helt sikker på at jeg hadde vært fornøyd med mange andre sykler også, så noe av svaret mitt bygger sikkert på at jeg har vent meg til det jeg har (og at jeg strengt tatt ikke er så glad i å bytte sykkel, jeg vil helst ha ting lenge).

   Prøver like fullt på en kort begrunnelse: Jeg vil ha longtail fordi det passer best til mine spesifikke behov akkurat nå. Senere i livet kan det hende at jeg velger noe annet. Hadde jeg hatt bleiebarn nå, hadde jeg også valgt noe annet.

   Det eneste jeg ikke er 100% happy med på Big Dummy, er at jeg må bruke en førstegenerasjons, løs elmotor. Den gjør jobben, men integrerte motorer er smudere i bruk og ofte kraftigere, synes jeg. Men jeg vil ha Big Dummy, og da er dette pr i dag det beste alternativet. Og for all del: Jeg ruller opp bakkene hjem i 22-23 km/t uten problemer (13-16 km/t med tung last), så det er foreløpig ikke et praktisk problem.

   Uansett, til fordel for longtail: For meg er det akkurat nå nyttig å kunne ta med større ungdommer som passasjerer på sykkelen, uten at de må sitte ned knærne oppi tenna. Hvis to personer på rundt 150-170 cm skal sitte komfortabelt over tid, tror jeg at de sitter best bakpå en longtail. Der er det også plass til mye bagasje i veskene, i tillegg til passasjerene – mens det hadde blitt trangt i en kasse. Det hadde vært digg med en eBullitt eller noe slikt, men lastesykkel med plan eller kasse foran har i mine øyne ikke helt den samme fleksibiliteten med tanke på store, halvvoksne passasjerer.

   Hadde jeg hatt barn på ett og tre år, hadde jeg handlet en sykkel med plan/kasse og sitteplasser foran, med kalesje og en god, integrert motor. Da hadde kalesjen og det romslige, enkle lasterommet vunnet flest nyttepoeng. Pr nå synes jeg det er topp å kunne bruke Xtracycle-tilbehør, som funker fint.

   En annen ting er at longtailen oppfører seg som en helt vanlig sykkel og kan sykles opp små kanter eller ned små trapper uten problemer. Dette er isolert sett et bittelite argument, siden jeg foretrekker å unngå kanter og trapper, men det illustrerer noe av den lettvinte følelsen jeg har på longtail. Den kan lånes bort til hvem som helst når som helst, den føles stødig og trygg i 50 km/t nedover sammen med bilene i Kongsveien i Oslo, den oppfører seg i det hele tatt slik som de andre syklene mine.

   Jeg vet at en Riese & Müller Load fikser både kanter og trapper også, og i tillegg er latterlig lettkjørt, men til mitt bruk og mine behov vil jeg ha et større lasterom foran. Hvis Riese & Müller kommer med en Load XL, så snakker vi. Workcycles Kr8 er jo også en real lekkerbisken, men hvis jeg én gang skal bytte lastesykkel, så vil jeg ha integrert motor fra scratch. Og en Bullitt vil helt sikkert også henge med i rask trafikk som bare rakkern, men som sagt: Det er så mange kryssende faktorer i dette regnestykket, og jeg nuller ut alle som ikke jeg kan legge inn på min egen, helt personlige pluss-liste.

   Hva så med de andre longtailene? Jeg liker Edgerunner godt, men savner rett og slett ikke lavere tyngdepunkt bak. Tvert i mot så liker jeg at mine passasjerer har litt plass under benken, så de slipper å sitte med knærne i 180 graders bøy. Mitt subjektive inntrykk er også at den ekstra høyden på Big Dummy gir meg noen cm ekstra lastehøyde i sideveskene. Var nær ved å kjøpe Xtracycle-vesker nylig, men da jeg målte dem opp mot mine egne, så savnet jeg den skikkelig lange utbrett-flappen som Dummy Bags har – og fikk inntrykk av at jeg ville få litt mindre plass.

   Og siden jeg digger stor plass, så beholder jeg Dummy Bags en stund til, selv om de har revnet litt helt øverst og innerst på grunn av at jeg av og til frakter idiot-tungt. Hva så med nye longtailer som Benno Bikes Boost og Felt Brühaul? Skulle jo GJERNE hatt Bosch-motor, men synes Boost blir for kort (jeg vil ikke at store bager skal dytte borti hælene mine når de er stroppet fast på sidene bak) og Felt Brühaul avventer jeg til jeg ser hva slags utstyr de kommer med av bøyler og sidevesker.

   Nå sykler jeg uten bøyler selv for tida, fordi jeg synes mine gamle Running Boards skrangler og mine Wide Loaders er for brede til hverdagsbruk – men jeg mener at en komplett longtail bør ha lastebøyler under veskene for tunge ting. Det er ikke noe must, særlig ikke hvis den har digre og supersolide vesker, men jeg håper Felt kommer med noe sånt. Jeg liker nemlig lengden godt, og at ramma ser überstabil ut.

   Yuba Spicy Curry har jeg verken sett eller prøvd, så den havner på ventelista enn så lenge. Vet heller ikke nok ennå om motoren der og hvordan den scorer på driftssikkerhet. Dermed sitter jeg igjen med den gamle Big Dummy-dinosauren min, en sykkel som snart har vært på markedet i ti år. Hadde den kommet med Yamaha eller Bosch eller noe liknende fullt integrert, hadde jeg ikke tenkt et sekund på å bytte.

   En siste detalj: Jeg liker at jeg har 26 tommers hjul foran og bak, slik at jeg kan bruke grove piggdekk som er laget for terrengbruk. Det gir masse trygghet på glatta om vinteren med mye bagasje. Hadde jeg gått for 24 tommers hjul på Felt eller Benno Bikes, hadde jeg vurdert å pigge opp et terrengdekk selv. Typisk utslag av egne vaner: Jeg har jo syklet på vinterføre med 35mm hybriddekk i mange år, og det har gått helt fint – men jeg digger grove piggdekk på lastesykkel, særlig siden jeg bor øverst i en lang bakke.

   VIKTIG: Dette er mine, subjektive vurderinger signert trebarnsfar med unger på 15, 13 og 6 år, som ofte frakter litt for tunge ting på sykkelen og som har bakker på vei hjem. Det finnes så mange fine sykler der ute som jeg ikke har nevnt og som passer perfekt for så mange, at dette ikke må leses som noen fasit. Dessuten er jeg sikkert litt nærsynt på eget utstyrs vegne, at andre helt klart vil kunne korrigere utsagnene mine og påpeke at jeg kanskje feilvurderer enkelte alternativers egenskaper.

   Det setter jeg i så fall bare stor pris på.

   Sa jeg at jeg skulle prøve på en kort begrunnelse? Akk ja.

   Reply

 25. Hello,

  Very sorry but Norwegian is not a language I master! I hope English will do. I have recently done a conversion of a Surly Big Dummy adding a Bafang BB02 500W motor. Everything was going fine until I went for a test ride. After a couple of kilometers the chain broke. Also, it seems tricky to get the gears adjusted correctly. Do you have any tips in this area? Chain length? Should the chain be tight or a bit lose? Do you use chain guides or chain tensioners in your setups? Any advice here would be greatly appreciated as the chain has broken twice already now.

  Kind regards,

  Ralf

  Reply

  1. Hey Ralf, sorry to hear about your troubles with the chain. I don’t use any tensioner and measure the chain to be around the same length as the Big Dummy originally came with. On rough surfaces I sometimes experience chain drop from the chainring in front, but I haven’t seen other chain-related issues.

   I suspect that your gear adjustment problems may be related to the chain breakage, but it’s hard to provide sound advice without seeing the bike in question. Have you already seen a trained mechanic about this? I would guess they would be able to sort this out for you. The crank drive will for sure cause more chain wear, but breakage – twice! – is something entirely different. Wish you good luck in finding out! (Would love to hear from you again when the issue is solved)

   Reply

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *