Steinar Skagemo deltok på Transportsykkel 2015 på Grünerløkka. Dette er den sjette artikkelen i en serie fra transportsykkeltreffet, der syklister forteller om sine utstyrsvalg.

Steinar og familien på fire har forlengst solgt bilen, og bruker nå kun elsykler og sitt medlemsskap i Bilkollektivet for å løse alle sine transportbehov. Les mer om dette nederst i denne artikkelen.

Klikker du her, kommer du til Steinars eget nettsted om elsykling

steinar-skagemo-34013

Min sykkel:

Sykkelen er en Haibike eQ Xduro RC med krankmotor fra Bosch, kjøpt sommeren 2012. Den har et barnesete fra Holland Bike Shop montert på ramma, og et Bobike Junior Classic-sete bak, som også kan brukes som bagasjebærer. Nå er forresten begge disse setene å få kjøpt hos Oslo Transportsykkel (som hjalp meg med å montere dem).

Den store fordelen med dette setet, er at det gir plass til større barn enn vanlige barneseter.

Sykkelvogna er fra Nordic Cab med ettermonterte støtdempere. I tillegg til vogna har vi også en FollowMe Tandem Trailer som gjør det mulig å hekte på en barnesykkel istedenfor vogna.

steinar-skagemo-34020

Mitt valg:

Sommeren 2012 hadde jeg allerede vurdert elsykkel lenge, og surfet meg gjennom det som fantes av tilbud dengang. Men jeg hadde litt problemer med å forsvare det overfor meg selv – jeg anså jo meg selv som en sprek fyr.

Men en vakker junidag skjedde det heldige at jeg ikke fant nøkkelen til sykkellåsen min, og i et sjeldent anfall av impulsivitet sendte jeg en forespørsel til Haibike-forhandleren GaleGleder (som nå ikke ser ut til å være i virksomhet lenger, red.anm), siden jeg trodde de holdt til nær Oslo sentrum og hadde en fin trekking-modell som virket fornuftig, med skjermer, lys, bagasjebrett og alt som er lurt.

Den var ikke på lager, butikken holdt dessuten til i Sørkedalen og var sjelden åpen – men de hadde en demobrukt terrengsykkel jeg kunne prøve på en adresse nærmere sentrum. Det gjorde jeg – og overrasket meg selv med å slå til der og da. Uten å ha prøvd en eneste annen elsykkel. Det kjøpet har jeg aldri angret på.

Kona var skeptisk først, men det tok ikke lang tid før hun fikk sin egen elsykkel – en Ecoride Ambassadør med Yepp Junior barnesete. Siden har hun stadig vekk hatt gleden av å å låne den bort til venner, for deretter å kunne gratulere dem med deres egen elsykkel noen uker senere.

steinar-skagemo-34024

Skulle jeg gått tilbake til sommeren 2012 med den kunnskapen og erfaringen jeg har i dag, ville jeg trolig endt opp med en «ekte» lastesykkel.

Selv om jeg er veldig fornøyd med sykkelen jeg har, noe som ikke minst skyldes den fascinerende trekkkraften til motoren, så er det samtidig en følelse av at den er ufullkommen. Og det skyldes nettopp trekkraften.

For når jeg først sitter på en sykkel med mulighet til å frakte alt jeg trenger, så savner jeg rett og slett muligheten til å gjøre det – uten bekymring. For selv om jeg har “pimpet” sykkelen til å få plass til to barn, merker jeg at det er med en viss bekymring jeg laster dem på.

Og på sykkelverkstedet har de antydet at hjulene kanskje ikke er laget for å tåle bruken. Derfor ser jeg med misunnelse på de som har longtail-sykler som er bygget for å tåle høy vekt, der barna kan fortsette å sitte på i flere år til, samtidig som størrelsen ikke er avskrekkende.

Min bruk:

Da jeg kjøpte sykkelen, var jeg mest opptatt av å få hjelp til sykkelvogna som vi allerede brukte mye, og fra da av brukte nesten hele tiden.

Jeg syntes sykkelvogn var praktisk fra før, men med motoren var det som om også sykkelvogna ble født på ny. For jeg må jo innrømme at det er sabla tungt å sykle en vogn med to barn så fort det går fra flatt til gjennomsnittlig Oslo-helning.

steinar-skagemo-34023
De første to årene var transport til og fra barnehagen det vi brukte vogna mest til. Den gjør det mulig med tørr transport mellom hjemmet og barnehagen, og kan også ta av for den verste kulda hvis det ikke er for langt.

En annen gjenganger var større innkjøp; det er en drøm å kunne velge butikk ut fra utvalg og ikke bare topografi, og deretter få varene trillet helt til inngangsdøra.

steinar-skagemo-34022

Etterhvert som barna ble større, har vi brukt vogna mindre. Da jeg valgte Nordic Cab i sin tid var det blant annet med visshet om at den har høy annenhåndsverdi. Men det er ikke relevant lenger – for selv om vi ikke har barna i den så ofte lenger, er den stadig nyttig til transport av andre ting, enten det er skiutstyret til Skullerud eller skøytene til isen på Frogner. Om et par dager skal den få prøve seg på tre meter benkeplate og en oppvaskbenk også…

IMG_0037

Da vi syklet hjem fra svigermor etter julefeiringen i fjor, satt barna i hvert sitt barnesete, mens vogna var full av bunader og julegaver. Vi passerte sykkeltelleren ved Aker brygge som henholdsvis sykkel nummer 12 og 13 den dagen – og da var klokka allerede åtte om kvelden. Da måtte jeg tenke meg om: Sykle hjem på julaften… Er vi blitt helt krampaktige nå?

Men det var ganske enkelt den mest fristende måten å komme seg hjem på: Vi kunne dra når vi ville, vi fikk med oss alt vi trengte, og det det var en flott opplevelse å seile nærmest lydløst gjennom en stille by en nydelig vinterkveld.

Å ha barna foran seg på sykkelen er forøvrig en opplevelse jeg unner flere – det gir mye bedre kontakt enn når de sitter bak. Det er mange ganger jeg har tenkt at turen gjerne skulle vart lenger, for å kunne fortsette en hyggelig samtale eller lytte til at de sitter og synger mens vi smyger oss gjennom byen. Jeg fikk ellers hjelp av Aslak Moe på Oslo transportsykkel til å vurdere og montere setene.

Jeg synes det er fascinerende at jeg fortsatt kan kjenne den barnslige begeistringen for denne sykkelen, selv etter å ha brukt den nesten hver dag i over tre år.

Det henger kanskje sammen med at den stadig åpner nye eventyr for oss. I det siste har vi flere ganger tatt med sykkelen på toget – de nye togsettene har stort sett god plass til sykler – og dermed trenger vi ikke lenger bli hentet på Skoppum togstasjon når vi skal besøke venner i Åsgårdstrand, men kan seile gjennom Borreskogen. Og familiebesøk til Asker går enda enklere enn før, når vi nå sykler både til og fra togstasjonen.

steinar-skagemo-34013
Men det beste i år er at jeg fikk et sjøbad av Oslo kommune. Plutselig bor jeg så og si på stranda! I likhet med de fleste andre har jeg båret på en drøm om egen strandlinje. Men det er vanskelig å kombinere det med muligheten til å sykle til jobb … Men nå kan jeg faktisk komme hjem fra jobb, konstatere at sola skinner, ta barna på sykkelen og være på Sørenga Sjøbad et kvarter senere (og ja, jeg sykler forsiktig!).

Det er fantastisk! Det er selvsagt heller ikke langt til alle de andre fantastiske badeplassene i byen, men Sørenga sjøbad er prikken over i-en!

Kjøpsinfo:

Kjøpt av GaleGleder, som importerte disse i 2012. Betalte 22 000 kroner, to tusen under veil pris den gang. Butikken ser ikke ut til å være i drift lenger, men Haibike importeres nå av Beach Mountain i Trondheim.

Denne modellen er heller ikke lenger i produksjon, den nærmeste i dagens sortiment blir vel Xduro HardSeven RC til 33 000 kroner i 2015-utgave.

Bilkollektivet:

Vi hadde bil da vi flyttet til Oslo, men solgte den til fordel for Bilkollektivet i 2007. Og jeg kan fortsatt ta meg i å kjenne på lettelsen over alle bekymringene jeg nå slipper.

Det ene er den konstante uroen for ulyder og ting som slutter å virke, som gjør at jeg må betale for det verkstedet sier jeg trenger – uten at jeg har noen som helst idé om hva det egentlig dreier seg om. Det er litt som å være hos tannlegen.

I tillegg er det bekymring for om den står ulovlig parkert, blir bulket, måkt inne, kommer til å starte og at jeg burde gjort det dekkskiftet og oljeskiftet for lenge siden.

Med bilkollektivet slipper jeg alle disse bekymringene, i tillegg til at jeg alltid har en bil som passer. Hvis jeg skal hente et nytt kjøkken (som jeg tilfeldigvis nettopp har gjort) trenger jeg ikke svart belte i takstativ og stuing av varer, men kan booke en stor varebil og bære alt rett inn. Og hvis vi låner båten til faren min for å vise langveisfarende Oslo-fjorden, kan jeg booke en ni-seter så alle får plass.

Bilkollektivet koster så og si ingenting når man ikke bruker det, og er rimelig billeie når man trenger bil. Bilene bookes via nettet, og det er flere biloppstillingsplasser nær der vi bor. Med et smartkort låser vi opp bilen og kjører avgårde.

En bonus er at vi slipper å måtte ta bilen fordi vi allerede har den. For en familie på fire med bil fremstår det som altfor dyrt å ta nattog med to kupeer til Trondheim. De må jo likevel betale kostnadene for å ha bilen stående. Ekstrakostnaden for bilturen til Trondheim blir til gjengjeld lavere enn prisen for togbillettene. Slik slipper vi å tenke.

Så i sommer vekket jeg sønnen min på Trondheim stasjon — da hadde han sovet siden toget stod stille på Oslo S — og idet han bråsatte seg opp, slo han fast at dette var det morsomste han hadde vært med på!

Posted by Geir Anders

Geir Anders started Cargobike Magazine – formerly known as Transportsykkel – back in 2012, to stoke up the new boom of electric bikes and cargobikes. He is also co-founder and the first editor of Scandinavia's leading mountain bike magazine Terrengsykkel, and works as an independent writer and photographer in Oslo, Norway.

5 Comments

 1. Når det gjelder hva hjulene tåler, i praksis bakhjulet, så vil typisk en fagmessig oppstramming av eikene på et slikt 3 års gammelt hjul kunne gjøre det dobbelt så sterkt og holdbart – med mindre det er av undermåls kvalitet fra begynnelsen av. Men det er ikke tilfelle her.

  Reply

 2. Jeg har begynt å bli nysgjerrig på transportsykkel i det siste. Veldig interessant å lese om sykling året rundt, selv på julaften! Skjønner at man må ha egne dekk for vinterbruk, men hva med klær (og kanskje litt motivasjon) for å gå ut og finne fram sykkelen på en iskald vinterdag?

  Reply

  1. Hei Ketil! Vintersykling er i mine øyne ikke så krevende som det ofte kan se ut som. Og med elsykkel blir det svært mye mer komfortabelt, fordi du ikke trenger å bekymre deg for å svette under de varme klærne du trenger. Da trenger du kun å kle deg etter været – slik du ellers ville gjort for en tur ut, og gjerne sørge for et par ekstra gode hansker og en tynn lue under hjelmen. Bra vinterdekk er jo en selvfølge, som du selv sier. Det lages ofte mye styr ut av vintersyklingen, mens de fleste av oss ferdes utendørs uten nevneverdige problemer både på ski og til fots. En egen utfordring er selvsagt kommunenes brøyting og vintervedlikehold av sykkelfelter og sykkelveier, men det tar jeg ikke opp her. Jeg kan absolutt anbefale helårssykling, det er enklere enn de fleste tror!

   Reply

 3. Hei.
  Trenger et nytt styre på hybrid/terrengsykkelen da en slik barneseteløsning som vist her er på trappene, og det blir så liten plass når overkroppen er så fremoverbøyd.
  Idag er det montert et rett 600mm styre på 100mm stem, men ville hatt både en kortere stem og et mer bakovervendt bysykkelstyre. Hvor finner jeg noe slikt?

  Reply

  1. Bikeshop har flere korte stem (http://bikeshop.no/Search?q=stem), de med justerbar høyde blir lengre og er neppe en god løsning.
   Skal du bare “opp” (i høyden) er kanskje en faffelrørforlenger løsingen.

   Ditt lokale sykkelverksted hjelper deg sikkert med en god løsning.

   Reply

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *