En ringeklokke på sykkelstyret kan gjøre livet enklere både for deg som sykler og de som du møter i trafikken. Selv liker jeg best de som har et vennlig pling – slik som Spurcycle Ringer Bell.

Men det skal sies med én gang: Denne ringeklokken er laget for deg som er over snittet glad i fine detaljer og godt industrihåndverk. Den rimeligste versjonen koster 250 kroner i USA (39 USD), og er dermed dobbelt så dyr som konkurrentene. Er folk virkelig interessert i å betale så mye for et fint pling?

Brødrene Nick og Clint Slone – som forøvrig er lidenskapelige transportsyklister – brukte nesten et år på å utvikle den ultimate ringeklokken, ved siden av sine vanlige jobber i San Fransisco. 

De 3D-printet prototyper, fikk frest ut prøveversjoner – og regnet ut hvor mye det ville koste å produsere et første opplag. De trengte 20 000 dollar. Dermed la de optimistisk ut prosjektet på folkefinansierings-nettstedet Kickstarter.

Der fikk brødrene bakoversveis.

Folket elsket det de så – og hørte. Etter 45 dager hadde 5 827 personer lovet å backe dem med til sammen 331 938 dollar, mot å få tilsendt en ringeklokke eller to.

Dermed satte brødrene i Spurcycle maskineriet i bevegelse.

I januar 2014 fortalte de støttespillerne alt om utfordringene ved brått å skulle produsere over ti tusen eksemplarer av et forseggjort nisjeprodukt som de hadde regnet med å lage i små serier.

I løpet av våren begynte pakkene å dukke opp hos backerne, og Spurcycle Ringer Bell ble lansert på markedet. En av dem som kjøpte flere, var Espen Wettre i Oslo – en feinschmecker som selv arbeider med produktutvikling i sykkelbransjen.

Ved en inkurie fikk han tilsendt en ekstra pakke, med to ekstra bjeller. Spurcycle ville ikke ha dem i retur, så lenge Espen lovet å glede noen andre med disse bjellene.

Dermed fikk jeg denne i posten forleden dag:

spurcycle-bell-0590

Takk, Espen!

Straks jeg åpnet boksen, var det ingen tvil om at denne bjella er en ekte lekkerbisken:

spurcycle

Den er liten og diskret, fabelaktig velkonstruert – og ikke minst: Den låter fint!

spurcycle-bell-0715

Selve plingelyden er én av mine mange, små hangups inne i sykkelnerdebobla: Jeg liker bjeller med en lyd som klinger høyt og tydelig, men samtidig høres vennlig ut. Når lyden bærer langt, kan jeg varsle mens jeg ennå er et stykke unna – slik at fotgjengerne ikke skvetter, men får tid nok til å orientere seg om at jeg er på vei forbi.

Jeg er slett ikke interessert i å skremme noen. Jeg vil bare sørge for at andre får en mulighet til å forstå at jeg nærmer meg og at jeg gjerne vil passere på tryggest mulig måte.

Som jeg skrev for Vegvesenets Sykkelglede-blogg for et par år siden: Jeg liker å lage et pling for fred.

spurcycle-bell-0727

Jeg har også brukt den japanske Crane Suzu messingbjella en del. Den har en flott og fyldig lyd, men den er så høylydt at den nesten blir for voldsom blant fotgjengere i ellers rolige omgivelser.

Spurcycle har akkurat den lyden jeg liker: Lys og klar og passe høy, uten å virke for hard og alarm-aktig. Og i det lille formatet er den perfekt diskret på sykkelen.

Den runde hammerknappen er av messing, mens selve bjella er i rustfritt stål – og produseres hos Bevin Brothers i East Hampton, Connecticut. Den lille familiebedriften har laget bjeller siden 1832, og vet et par ting om hvordan man gjør slikt riktig.

spurcycle-bell-0723

Stålbåndet du ser her har en krok i hver ende. Båndet legger du rundt styret, før du dytter endene inn i åpningene på braketten under bjella. Der holder det seg fint på plass selv, mens du strammer skruen foran på selve bjella. Da strammer du båndet, helt til det hele sitter godt fast på styret.

spurcycle-bell-0690

Det følger med to bånd i ulik lengde, slik at du også kan feste det på mer ukurante steder om du vil. Pakningsdesignet røper at dette produktet kommer fra noen som bryr seg om både detaljer og helhet.

spurcycle-bell-0689

Monteringen er såpass enkel at selv jeg ikke trengte å lure på noe, men Spurcycles har like fullt laget en instruksjonsvideo for alle som liker en god forklaring:

På bildet under ser du altså oppsettet montert med båndet inne, her mangler bare styret som bjella skal sitte på. Den lille spaken er akkurat passe stram, og enkel å betjene. Hammeren smeller heller ikke nedi bjella når jeg sykler på ujevnt underlag – den er helt stille, helt til jeg vil lage et pling selv.

spurcycle-bell-0737

Jeg tok en sjans og monterte den så nær hånda som mulig. Jeg liker uansett å ha litt avstand mellom håndtak og hendler, men her måtte jeg dytte hendlene litt innover for at bjella ikke skulle ta nedi låseringen på Lock-On-grepene mine (og dermed bli helt taus, siden kontakten hindrer den nødvendige vibrasjonen i bjella).

Den kan selvsagt også monteres stående, med spaken pekende nedover på baksiden. Den framovervendte løsningen funker fint for meg. Spaken er lett å nå, og jeg kan bruke pekefingeren for å dempe bjellelyden ved behov – siden etterklangen varer i ganske mange sekunder.

spurcycle-bell-0759

Som du kan se på det skitne og seige håndtaket mitt, burde jeg også gått for et annet produkt fra Spurcycle, nemlig Grip Rings – et silikon-grep som monteres bit for bit, slik at du selv kan lage ulike fargekombinasjoner ved å kjøpe flere sett.

(Jeg digger Lock-On-systemet som holder håndtaket fast til styret ved å stramme en låsering på hver side, men opplever stadig vekk at selve håndtakene blir seige og kjipe etter en tids bruk. Den myke gummiblandingen sikrer et solid grep om styret, men slites fort. Dette har bare vært brukt i noen få måneder, men er forlengst klissete. Spurcycle Grip Rings er laget i silikon, og skal etter sigende ikke bli seige ved bruk).

spurcycle-bell-0764

Festebåndet til bjella har til og med en Spurcycle-logo stemplet på – som én av mange små, fine detaljer som gjør ringeklokka latterlig dyr sammenliknet med konkurrentene. Men med tanke på at jeg vil ha den i mange, mange år, og i lys av hvor fin jeg synes den er – så synes jeg ikke prisen er noen katastrofe.

Selv fikk jeg den jo helt gratis i posten, og skal ikke klage over noe.

Takk igjen, Espen!

Vil du høre brødrene fortelle historien selv, kan du sjekke ut denne podcasten fra Creative Copilot:

Posted by Geir Anders

Geir Anders started Cargobike Magazine – formerly known as Transportsykkel – back in 2012, to stoke up the new boom of electric bikes and cargobikes. He is also co-founder and the first editor of Scandinavia's leading mountain bike magazine Terrengsykkel, and works as an independent writer and photographer in Oslo, Norway.

3 Comments

 1. Trond Michelsen 24. October 2014 at 13:40

  Så til det store spørsmålet… Er det noen norske butikker som selger denne ennå? Er det f.eks. lov å håpe at noen av klokkene Espen kjøpte havner i en G-Sport butikk nær meg?

  Reply

  1. Jeg har ikke fanget opp noen hint ennå (og Espen Wettre i denne saken er ikke den samme som Gresvigs egen Espen Wethe). Gir lyd her straks jeg hører noe. Frykter dog at det norske markedet for optimaliserte high-end-sykkelbjeller er marginalt. Men det er alltid lov å håpe.

   Reply

   1. Trond Michelsen 24. October 2014 at 16:13

    Ah. Pokker, det finnes flere Espen med etternavn på W, ja 🙂

    Synd at den koster rett over 200,-. Med frakt, moms og fortollingsgebyr havner herligheten på ca. 580,- og det er nok litt i overkant av hva jeg er villig til å gi for en ringeklokke. Selv om jeg har hatt veldig lyst på denne helt siden jeg først oppdaget kickstarterkampanjen.

    Reply

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *