Spinlister.com er tjenesten som enkelt lar deg leie private sykler når du er på byferie eller jobbreise. Nå lanserer de en sykkel som du kan eie – men som hvem som helst kan finne, leie, låse opp med mobilen.

Scenario: Du er på reise, og vil gjerne oppleve den nye byen på sykkel. Du sjekker Spinlister-appen, som forteller deg at en privat sykkel er til leie bare noen kvartaler unna.

Screenshot 2015-04-04 09.12.15

Du tar kontakt med eieren, sjekker om sykkelen er ledig, avtaler en møtetid – og vips: Du kan rulle rundt i Barcelona på en lekker årgangs-racer (Spinlister har også kategorier for surf- og skiutstyr).

Screenshot 2015-04-04 09.27.04

Det er slik Spinlister funker.

Dette er Airbnb for sykler  (og det er ikke vanskelig å se hvor Spinlister har hentet inspirasjon til webdesignet).

Akkurat nå har Spinlister private sykler til leie i 60 land (Norge inkludert) – og registrerte brukere i 120, opplyser markedssjef Andrew Batey til Transportsykkel.

I Oslo er det i skrivende stund seks sykler ute på Spinlister (én av dem er til og med min egen Surly Big Dummy – foreløpig til en semi-ublu leiepris, siden jeg bare ville sjekke ut løsningen).

I Stavanger ser jeg to, mens Bergen foreløpig har én sykkel til leie.

Det er all grunn til å tro at disse tallene snart vil se annerledes ut. De offentlige sykkeldelings-systemene fungerer som kjent helt utmerket, men de finnes ikke overalt og tilbyr kun én type sykler. De er dessuten avhengige av offentlig regi, og krever at du henter og leverer syklene på bestemte steder.

Screenshot 2015-04-04 10.20.55

På Spinlister kan du i prinsippet finne leiesykler overalt, og få både racere og terrengsykler om du vil.

Selv skulle jeg gjerne sett flere barnetilhengere og varetilhengere på Spinlister også – det hadde vært kult å ha en pool av nyttetilbehør der, som mange av eierne uansett ikke bruker hver eneste dag. Butikker med lastesykler eller elektriske sykler burde også benytte anledningen her, til å tilby potensielle kunder en prøvedag eller to på demosykler til utleie.

Men tilbake til scenariet, der du er på tur og vil ha sykkel. Straks du i appen finner en sykkel du liker der du er, avtaler du henting og levering direkte med eieren. Spinlister tar 17,5 prosent av leiesummen, resten går til eieren.

Etterpå kan både utleier og leietaker legge inn karakter og omtale av den andre parten, slik at det blir enklere å danne seg et bilde av hvilken type det er som vil leie sykkelen din – eller om utleieren er seriøs og sykkelen like bra som annonsen gir inntrykk av.

Og dersom Spinlister lykkes med sitt aller siste framstøt, vil det bli enda enklere å leie private sykler i framtiden: Spinlister lanserte nylig sin helt egen sykkelmodell på SXSW 2015-messen, skreddersydd for privat utleie via mobiltjenesten.

Denne sykkelen har en innebygget lås som kan åpnes via bluetooth, og er søkbar via en innebygget GPS-sender.

spinlister-side

Dermed kan du leie sykkelen direkte, uten å snakke med eieren først, såfremt den er registrert som ledig i Spinlister-appen.

Den svarte og hvite Spinlister-sykkelen er utviklet sammen med de stilsikre nederlenderne i Vanmoof, og introduserer altså en helt ny måte å eie og leie ut en sykkel på (sykkelen i denne videoen er kun en illustrasjon, altså en vanlig Vanmoof).

Dette nye konseptet får sin debut i Portland i USA denne sommeren, og mange er spent på hvor godt det vil fungere i praksis:

Her er det nye opplegget, enkelt forklart i 10 punkter:

1. Du kjøper sykkelen for ca 700 dollar, men betaler kun en minimal sum kontant

2. Spinlister tar deretter 50% av hver leieinntekt fram til sykkelen er helt nedbetalt

3. Når sykkelen er betalt, får du 82,5% av hver leieinntekt (standardavtalen)

4. Når du har fått sykkelen, parkerer du den lett tilgjengelig på gateplan i byen

5. Hver sykkel er utstyrt med GPS-sender, slik at den kan lokaliseres via mobil

6. Dermed kan hvem som helst med Spinlister-konto finne sykkelen via mobilappen

7. Leietakeren kan nå leie sykkelen via mobilen, og deretter åpne låsen via Bluetooth

8. Når leietakeren er ferdig, parkerer hun sykkelen hvor som helst og melder den ledig

9. Straks sykkelen er ledig, dukker den opp igjen på kartet over ledige sykler i appen

10. Som eier kan du når som helst melde sykkelen opptatt når du trenger den selv

spinlister-toppfront

Spinlister Smart Bike er bygget for å være enkel og solid, med integrerte dynamolys, girnav (2 eller 8 gir), ekstra solide dekk, tyverisikret innfesting av hjul og setepinne – og én rammestørrelse som de optimistisk kaller «one size fits all».

Den innebygde GPS’en sørger også for at sykkelen kan spores ved et tyveri. Et lite display på ramma viser fart og hvor langt du har syklet, og en USB-kontakt lar deg lade telefonen underveis.

Med denne nye sykkelen ønsker Spinlister å kickstarte det de ser på som framtidens løsning for privat sykkeldeling.

Men akkurat som for de vanlige syklene som ligger ute på Spinlister, er det ett spørsmål som svært mange stiller seg (i tillegg til mange andre spørsmål), enten det er denne smartsykkelen eller din egen utleiesykkel:

Hva om sykkelen blir stjålet?

Markedssjef Andrew Batey i Spinlister forteller i en epost til Transportsykkel at deres forsikringsgaranti på opp til 10 000 dollar gjelder for alle sykler i systemet, også i Norge.

Men før noen kan tråkke en meter på leiesykkelen, krever Spinlister at leien forhåndsbetales med kredittkort gjennom Spinlisters webside. Brukerne må i tillegg verifisere identiteten sin via epost eller sosial nettprofil, for hva det måtte være verdt.

– Vi har hatt minimalt med trøbbel som skade eller tyveri, og leietakeren er alltid ansvarlig for å erstatte i slike tilfeller. Skulle det være problemer her, jobber vi med begge parter for å finne løsninger. Og hvis leietakeren ikke betaler, så betaler vi, hevder Andrew.

spinlister-frontside

Det er gått snart tre år siden Spinlister første gang ble lansert i hjemlandet USA. Mens de opprinnelige gründerne ikke fikk konseptet til å svinge, plukket en av investorene opp restene i januar 2013. Han hadde tro på løsningen, og konsentrerte seg kun om New York-markedet i 2014.

Der løsnet det.

Bare i Brooklyn kom det i løpet av forrige sommer to tusen private sykler til leie på Spinlister, og tallet vokser for hver uke. New York er én av de fem byene som Spinlister satser størst på i USA, ved siden av Los Angeles, San Fransisco, Austin og Portland.

Foreløpig har de ikke brukt én markedsføringskrone i Europa, forteller Batey til Transportsykkel:

– Likevel vokser vi i Europa takket være jungeltelegrafen, og vi arbeider nå med å oversette appen og websiden til flere språk. I løpet av noen uker skal vi også ha på plass en valuta-omregner. Vi har stor tro på det europeiske markedet og er på vei til å få på plass en skikkelig finansiering for å ekspandere i flere land.

Posted by Geir Anders

Geir Anders started Cargobike Magazine – formerly known as Transportsykkel – back in 2012, to stoke up the new boom of electric bikes and cargobikes. He is also co-founder and the first editor of Scandinavia's leading mountain bike magazine Terrengsykkel, and works as an independent writer and photographer in Oslo, Norway.

2 Comments

 1. Takk for tips, jeg prøver meg. Skal legge ut Nordic Cab-vogna og transport-mtb med barnesete etter hvert også.

  https://www.spinlister.com/profile/31904

  Reply

 2. Dette kan bli interessant, selv om jeg synes prisene på noen av syklene til leie er nokså høye.

  Jeg har booket et lastesykkel for to dager i Berlin om noen dager. Skal bli spennende å se hvordan dette funker!

  m.

  Reply

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *