This article is in Norwegian, but will be translated to English. Try Google Translate until then!

Sblocs ser ved første øyekast ikke så spektakulær ut – men denne nye lastesykkelen fra Berlin er i mine øyne en riktig så interessant nyhet med noen unike egenskaper:

Aller først: Den er kompakt, bare to meter lang og 70 centimeter bred. De fleste trehjulinger ligger på rundt 90 centimeters bredde – og en typisk tohjuls kassesykkel strekker seg ofte forbi 240 cm i lengden.

Konstruktørenes utgangspunkt har vært den klassiske sykkelen – som de ønsker å bygge om til en mer anvendelig løsning, uten å miste egenskapene de liker best: Fart og moro.

– Vi liker lastesykler, men synes mange av dem blir for store og tunge. De blir mer som små lastebiler, mens vi vil heller ha en rask stasjonsvogn. Derfor har vi bygget en smal og kompakt lastesykkel som er like morsom og lettsyklet som en terrengsykkel, men som likevel har plass til 120 liter/40 kilo med varer fra en breddfull handlevogn, eller et barn, sa én av gründerne bak Sblocs – Marcus Dittberner – da den første prototypen ble vist i Berlin i mars.

Når fartsfølelse og lekne kjøreegenskaper er et sentralt poeng, kommer det ikke som noen overraskelse at Sblocs kan lene seg over i svingene, en finesse som vi nok kommer til å se på flere trehjulinger i årene som kommer.

OVERLAY: Jeg ble nysgjerrig på størrelsen i forhold til Butchers & Bicycles, og måtte legge to bilder oppå hverandre for å se. Dette er ikke gjort på annet enn øyemål (forsøkte å få bakfelgene lagt rett på hverandre som referanse) – men gir i alle fall en pekepinn på hvor kompakt Sblocs faktisk er.

Butchers & Bicycles Mk-1, Veleon og Babboe Carve er de tre andre lastesyklene på markedet med samme egenskap, men ingen av dem er bygget som lette fartsmaskiner på den måten Sblocs er det.

Rammelayouten og det lave styret røper ambisjonene: Dette er en sykkel for de som liker å sykle fort.
Det er nesten bare Bullitt som leverer lastesykler med høyt overrør på ramma nå til dags, og den klassiske stilen er noe av årsaken til at Bullitt appellerer så sterkt til liebhabere med sans for raske sykler.
Sbocs unike triks er at den kommer i to versjoner – én med Brose krankmotor integrert, én uten.
Dét er ikke unikt. Men de deler faktisk samme ramme! Et spesialbygget adapter fra rammebygger-kollegene i PedalPower – også de fra Berlin – gjør at du kan kjøpe den strømløs og heller ettermontere den integrerte Brose-motoren når du får råd, eventuelt ta ut den du har om du akter å sykle langtur kun med muskelkraft.
Sblocs ønsker å bygge en sykkel med mest mulig kortreiste komponenter. Derfor bygger de rammene lokalt hos en av BMWs underleverandører, og derfor har de også valgt Brose fra Berlin som motor-leverandør.

FRONTEN: Her ser du godt den såkalte bærestjerna, med fire festepunkter for boksen – som dermed enkelt kan tas av eller byttes med en annen type boks. Alt som trengs er å løsne fire skruer. Og så håper jeg at bærepunktet i midten er solid bygget…

Brose er først og fremst kjent som en stor leverandør til den europeiske bilbransjen, der Brose tilbyr elmotorer til servostyring, vindusheiser, døråpning og alle mulige andre steder hvor moderne biler bruker sånt.
Elsykkelmotoren fra Brose er faktisk bygget med utgangspunkt i en servostyrings-enhet, og bruker reimdrift der mange andre har tannhjul i direkte inngrep. Dette er noe av hemmeligheten bak den stillegående og myke gangen til Brose.
Et annet ess i ermet hos Sblocs er den fleksible lasteløsningen: Sykkelen kommer med en standardboks, men det er svært enkelt å bytte til andre bokser – eller bygge en selv om du vil. Den hviler på fire festepunkter, slik at du kan skru på den løsningen du ønsker.
Et annet særtrekk er hjulstørrelsen: Sblocs har 24-tommers hjul foran, der de fleste konkurrentene har 20 tommer. Årsaken er enkel: Større hjul beveger seg lettere over ujevnheter i underlaget, og har en kjørefølelse som er mer lik en standardsykkel med større hjul.
Prototypene har forlengst vært i trafikk i Berlin en stund, men den første batchen med sykler settes i produksjon i oktober i år.
– Vi er i full sving med forberedelsene, og bygger de første rammene her i Tyskland i oktober – før vi starter monteringen av syklene, skriver Matti Cartsburg – én av de to gründerne – i en begeistret epost da jeg tar kontakt for å spørre om hvordan de ligger an.
Matti (30) er master of science i landbruksøkonomi og har drevet forskning og prosjektledelse på tre kontinenter. Onkelen og kollegaen Marcus Dittberner (53) driver sitt eget byrå innen kommunikasjon og design – Das Gelbe Trikot – og er kjent som en lidenskapelig langtursyklist.
Og så til et sentralt spørsmål: Hva blir prisen?
– Sykkelen med Brose-motor og 500Wh batteri vil havne på rundt 4500 euro, mens sykkelen uten motor legger seg på 3500 euro. Begge disse inkluderer standardboksen foran. Vi kommer også, mot et tillegg i prisen, til å tilby en låsbar bagasjeboks samt en versjon som kombinerer både barnesete og et låsbart lokk.
Et spørsmål mange vil stille seg, er selvsagt dette: Hvis du ønsker deg en rask lastesykkel, hvorfor ikke bare velge en klassisk Bullitt eller en Load – som er enda smalere, og kan lene seg over i svingene helt uten avanserte hjuloppheng?
Jeg vil tro at svaret for Sblocs handler om den reduserte lengden og kjørefølelsen: Her er forhjulene større og plassert mye nærmere syklisten, noe som for mange vil oppleves kjappere og mer lekent i svingene.

Fasiten får vi ikke før vi får prøvd – og da spørs det hvem som bestiller den første her til lands. Blir det deg, hører jeg gjerne fra deg!

Helt til slutt: Hva er greia med navnet? Enkelt: Det ble unnfanget under en tur i de sveitsiske alpene, rett ved toppen Motta Sblocs.

Posted by Geir Anders

Geir Anders started Cargobike Magazine – formerly known as Transportsykkel – back in 2012, to stoke up the new boom of electric bikes and cargobikes. He is also co-founder and the first editor of Scandinavia's leading mountain bike magazine Terrengsykkel, and works as an independent writer and photographer in Oslo, Norway.

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *