Riese & Müller Packster ble presentert for tysk fagpresse for et par uker siden, og de første bildene har nå begynt å piple ut på nettet. Og det ser lovende ut.

riese-muller-packster-pdf-press

NEW KID ON THE BLOCK: Packster kommer i to fargeversjoner og to lengder. Dette er den korte. Legg merke til reimene som holder kassa sammen, den kan visstnok demonteres kjapt uten verktøy. På andre slike lastesykler må det skrus for å ta av kassa. Foto: www.pd-f.de / Mathias Kutt

Den er ennå ikke ute på produsentens nettsider, og jeg har verken sett eller prøvd sykkelen (jeg oppdaget den nettopp, takket være Kenneth Harstad på Transportsykkelforumet).

Likevel spår jeg eplekjekt at denne modellen vil blåse rett forbi luksus-broren Load på salgsstatistikken.

riese-muller-packster-blackgrey

NY PROFIL: Rammedesignet har beholdt noen av de rettlinjede trekkene fra Load, men framstår som en helt annen sykkel. Dette er så vidt jeg vet den eneste elektriske lastesykkelen med dempegaffel foran, foruten Load. (EDIT: Glemte Hercules Cargo i farta! Den har også demper foran. Takk til Åsmund for påminnelsen) Demperen vil garantert hjelpe på komforten med barn i kassa. Packster leveres både med trinnløst Nuvinci-girnav som på bildet her, eller utenpåliggende Shimano XT-gir i Touring-versjon. Foto: Riese & Müller

Derfor tror jeg Packster vil selge bedre enn Load:

 • Packster vil koste 3999 euro med skjermer, mens Load begynner på 4999 for en nedstrippet sportsmodell uten skjermer. Vi snakker altså om 20 prosent lavere pris, med samme motor og dempegaffel foran. Den avanserte – og akk så nydelige – fjæringen på bakhjulet er erstattet med en setepinne med litt fjæring. Det vil de fleste leve helt greit med.
 • Packster leveres med to størrelser på lasteplanet – 60 eller 80 cm lengde. Load har også 60 cm lengde, mens Packsters erkerival Bullitt har 71 cm. Du betaler 100 euro ekstra for den lengste modellen, som da har plass til en europall foran. Det er bare Radkutche og Douze XL som har like god plass foran (80 cm, de også).
 • Packster bruker kraftige firkantrørprofiler i hele understellet, og behøver dermed ikke sideveggene som Load bruker for å stive av fronten. Dette betyr at to barn på Packster vil få mye bedre plass i bredden, og at du lettere kan frakte brede gjenstander. Originalkassen stikker faktisk utenfor planet i bredden.
 • Packster har – tross økt lengde – en mindre svingradius enn Load. Den trenger altså ikke like stor snuplass. Det kan være praktisk innimellom, vet alle som har buksert lastesykler på trange steder. Packster får til dette ved at styrestaget går midt under sykkelen og fram til hjulet, ikke ute på den ene siden som på Load og de fleste andre.
riese-muller-packster-1

KORT UTGAVE: Den lange Packsteren er ikke vist offentlig ennå. Dette er den korte versjonen, som har like langt plan som Load – men mye mer plass i bredden. Foto: Riese & Müller

Her er flere særtrekk ved Packster:

 • Packster kan leveres med to Bosch 500Wh-batterier som standard, der det ene ligger under setet i kassa foran. Du får dermed doblet rekkevidden sammenliknet med vanlige elsykler. Jeg kan love at det kommer til å føles bra i brattbakkene i høstkulda og på vinterføre – da batteriene yter klart dårligere kalde. NB: Load og flere andre RM-modeller kan også leveres med samme doble batteriløsning neste år.
 • Rammen går høyt opp i bakkant, slik at den går helt klar av drivreima. På vanlige sykler må reima tres gjennom rammen for å kunne settes på bakhjulet, akkurat som et vanlig kjede må. Men siden en drivreim ikke kan splittes som et kjede, ved å dytte ut en splint, må vanlige rammer kunne deles et sted der bak for å kunne smette gjennom et belte. Denne kompliserte og fordyrende løsningen slipper Packster.
 • Den nedre delen av ramma begynner altså uvanlig høyt i bakkant, og skrår nedover mot forhjulet. Det betyr at lasteplanet heller svakt nedover mot fronten, i stedet for å ligge i vater. Fordelen er at støtte og styrestag kan gjemmes litt høyere på undersiden, slik at Packster får større bakkeklaring enn Load. Teoretisk ulempe: Med høyere lasteplan i bakkant, vil hodet på større barn lettere kunne komme oppi styret.
 • Packster kan fås med flere bagasjeløsninger som ekstrautstyr, deriblant ulike overtrekk og barnepresenning. Du kan også kjøpe en trekasse i vanlig- og barneversjon, som kan monteres og demonteres uten bruk av verktøy – det ser ut som den festes med stropper. Ellers kan du ganske enkelt sykle med flatt plan og noen lange stropper i veska, og være klar for alt.
 • Riese & Müller har valgt et litt større bakhjul enn på Load: Packster har 27,5-tommers formatet med 25mm større felgdiameter, noe jeg antar skyldes ønsket om bittelitt mer komfort, selv om forskjellen er liten. Større hjul takler humper og hull i veien litt bedre enn mindre – tenk forskjellen barnevogn med de minste paraplytrille-hjulene og ei med større hjul. Det finnes forøvrig brede, fine vinterdekk også i 27,5-tommers størrelse, så ingen grunn til bekymring for helårssyklistene.
 • Modellene med utvendig XT-gir leveres mer Bosch Performance Cruise-motor, altså den samme som standardmotoren på Load. De med Nuvinci-gir får Performance CX-motor, som har kraftigere dreiemoment. Jeg gjetter på at XT-versjonene kan oppgradere motor ved bestilling, mot et pristillegg – slik Load tilbyr i dag (CX-motoren koster da 89 euro ekstra).
x_reise-mueller_load_sport-blau_rote-wand-5

MODERNE KLASSIKER: Load er fortsatt unik på komfort, som markedets eneste lastesykkel med fjæring på begge hjul. Men vil du heller ha lavere pris og mer plass, er Packster veien å gå. Foto: Riese & Müller

Her er det du mister ved å velge Packster framfor Load:

 • Fjæringen på bakhjulet er borte, i stedet får du en dempet setepinne. Den gir ikke i nærheten av samme komfort på ruskete veier og brustein, men gir overraskende mye mer komfort enn med vanlig setepinne.
 • Den trinnløse framover-bakover-justeringen på styret ser ut til å være borte. Load kan flytte styret i lengderetningen via et ledd med låseklemme nederst på styrerøret mot kassa, det mangler på Packster. (Du finner samme type ledd på de sammenleggbare modellene fra Riese & Müller)
 • Det ser foreløpig ikke ut som om heldekkende kalesje er på menyen, slik du kan få til Load. Det eneste som er vist så langt, er en duk som spennes opp for å skjerme mot vind og regn forfra – uten vegger bak eller på sidene. Her vil det garantert bli etterspurt en lunere løsning.
 • Du må betale ekstra for å få sidevegger foran, mens på Load er de sveiset fast i form av metallrør. Jeg har ikke sett noen informasjon om hvor mye tilbehøret koster.

Jeg må ta forbehold om at noe av dette kan være feil observert av meg, men det meste er hentet direkte fra dette presseskrivet. Jeg supplerer saken med flere offisielle bilder når de er klare.

Posted by Geir Anders

Geir Anders started Cargobike Magazine – formerly known as Transportsykkel – back in 2012, to stoke up the new boom of electric bikes and cargobikes. He is also co-founder and the first editor of Scandinavia's leading mountain bike magazine Terrengsykkel, and works as an independent writer and photographer in Oslo, Norway.

6 Comments

 1. Wow, ser meget lovende ut! Hva blir norsk pris, tipper du?

  Reply

  1. Hei Andreas! Jeg gjetter på at Packster lander på 40 000 kroner – basert på optimisme samt rimeligste Load minus 20 prosent, men importør Evo Elsykler melder at prisen er klar først om 14 dager. Mulig at kronekursen vipper den opp et par-tre lapper, dette aner jeg ikke noe om.

   Reply

 2. Hei,
  Til info er det en del billigere å kjøpe RM sine sykler i Danmark. Iøvrigt har jeg akkurat kjøpt en Packster nuvinci 80cm i god tro om at jeg snart kunne få en “Kids cover” til denne. Den var veldig god å sykle på, og de 20cm ekstra merker man ikke engang når man sykler, selv ikke i svingene føltes det ubehagelig.

  Har fått beskjed om at det ikke kommer til å bli laget “Kids Cover” fra RM til packster 80cm på grunn av for lav “tension”.

  Står nå med en sykkel med masse av lastekapasitet, men uten noe å dekke over ungene. Er det noen forslag? Utover å trekke en presenning over altså.

  Iøvrigt takk for informativ og god side cargobikemag.com 🙂

  Reply

  1. Hei Dag Rune! For en nedtur at de droppet kalesjen til 80 cm! Jeg fikk klar beskjed fra Riese & Müllers mann i Norge om at dette skulle komme. Et alternativ da er å få laget custom kalesje hos Blaqpaks i Portland, USA: http://blaqpaks.com/products/category/cargo/

   Hør med dem hva de kan få til, og hold oss gjerne oppdatert!

   Reply

   1. Ellers hadde jeg vurdert å kontakte en teltmaker eller en som driver med båtkalesjer eller liknende, og sett om det lar seg gjøre å skjøte på 20 ekstra cm i bakkanten av den kalesjen de lager for 60 cm. Det bør også la seg gjøre å tilpasse teltstenger som kan kappes og brukes. Har dessverre ikke noen gode tips til fagfolk på området, men kanskje noen båtfolk kjenner til sånt?

    Reply

  2. Hvordan kjøpte du sykkelen i Danmark?
   Bor du slik at det er enkelt å dra dit eller fikk du tilsendt sykkelen i posten?

   Hva syns du om sykkelen så langt?
   Jeg ser på Packster 80 nuvinci.

   Jeg har prøvd en Packster 80 uten Nuvinci, det som slo meg, var hvor “vinglete” styringen på Packster føles kontra Load. Jeg fikk prøvd syklene samtidig, så da kom forskjellen ganske godt frem. Hva er ditt inntrykk etter å ha hatt sykkelen en stund?

   Reply

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *