Det er mange som har lyst på elektrisk lastesykkel, men ikke alle har lyst til å betale prisen. Det vil Kristoffer Stork fra Trondheim gjøre noe med.

Den unge gründeren startet Elsykkelbutikken på Lade i fjor sommer, og fikk samme høst inn to investorer fra Trondheim som gjorde det mulig å realisere planen om egne elsykler under eget merke.

elride-2065

Fotos: Elsykkelbutikken

Denne uka lanserer Kristoffer to lastesykkel-modeller i butikken: Elride Cargo 2 og Elride Cargo 3, den førstnevnte til en introduksjonspris på rett under 20 000 kroner.

Dette er under halve prisen av konkurrentene. Aldri før har en lastesykkel med integrert krankmotor blitt priset  aggressivt her i landet, og mange kjenner skepsisen summe i bakhodet:

Hvordan i all verden kan en slik sykkel være billig?

elride-2138

Kristoffer Stork svarer uten betenkningstid.

– Det er mulig fordi vi har funnet den rette fabrikken, fordi de har et sterkt ønske om å komme inn på det europeiske markedet – og fordi vi kjøper direkte fra dem uten mellomledd. Og jeg må være ærlig og si at vi ikke tjener så mye på de første syklene som selges til introduksjonspris, innrømmer han.

– Men vi er et helt nytt merke, og er avhengig av at folk oppdager oss. Og hver kunde som velger våre sykler, har helt sikkert har 20-30 naboer som vil få lyst på maken, sier Kristoffer på telefon fra butikken på Lade i Trondheim.

burst

26-åringen begynte å studere elsykler og batteriteknologi mens han jobbet med sin mastergrad i industriell instrumentering ved Høgskolen i Sør-Trøndelag. Der var målet å utvikle et smartere batterisystem som utnyttet kapasiteten bedre over lengre tid.

Noe av løsningen handlet om mer skånsomme ladere, som stopper før batteriet er 100% fulladet – noe som øker levetiden på batteriet.

– Samtidig begynte jeg å bygge om en del sykler for venner og kjente, som ønsket seg elmotor. Det tok av etterhvert, og dermed bestemte jeg meg for å satse på egen butikk.

Her ser du Kristoffer i sin egen forklaringsvideo (4 min 23 sek) for alle som vil montere Bafang BBS-motor selv:

Kristoffer ble fort kjent som en dyktig elsykkelmekaniker, men ambisjonene var høyere: Han ønsket å lansere sitt eget merke. I fjor fikk han inn to erfarne investorer på laget, som gjør det mulig å få det til.

– Vi dro sammen til Kina på fabrikkbesøk i november, etter å ha lett i flere måneder etter de rette folka å samarbeide med. De to syklene vi nå tar inn under merket Elride Cargo, kommer fra en ung og framoverlent produsent som har store ambisjoner om å gjøre det bra på det europeiske markedet. Vår ambisjon er å få flere lastesykler ut til folket, til priser som mange flere kan ta seg råd til – med egenskaper som gjør kundene fornøyd. Det er på tide å gjøre lastesykler mye rimeligere.

elride-2153

Men den våkne leser vil jo forlengst ha lagt merke til én ting her:

Designet på både på kassa og ramma er svært likt nederlandske Babboe, som også produserer sine sykler i Kina. Er ikke dette en ren kopi?

Kristoffer Stork er klar over likhetene, og forteller til Transportsykkel at han har diskutert problemstillingen med fabrikken.

De hevder at dette designet brukes av flere kinesiske produsenter, og at deres modell dessuten har forsterkninger på ramma som skiller dem fra Babboe.

– Det vi er mest opptatt av nå, er at materialet i selve kassa er laget og behandlet slik at det tåler norsk regnvær og vinterbruk. Det har vi fått detaljerte og gode svar på. De kan også levere en kasse med vegger i aluminium, men nå satser vi på de klassiske treveggene i første omgang. Og dersom det viser seg at kasseveggene ligger for nær et design som Babboe har beskyttet, så vil jeg se på hvordan vi kan gjøre noe med dette, forteller Stork.

elride-1961

Babboe lanserte sin første modell – trehjulingen Babboe Big – i 2006, som et rimelig, kinesisk-bygget alternativ til dyre lastesykler bygget i Nederland.

Samme år stevnet konkurrenten Bakfiets.nl hele fem andre kinesiske leverandører for plagiat, og vant.

Rettstvister om kopiversjoner av lastesykler er ikke uvanlig i det tøffe, nederlandske markedet, og søker du på Alibaba.com, vil du fortsatt se flere tro kopier av Bakfiets.nl til spottpris. I det siste har Babboe også gått rettens vei for å stoppe det de mener er kopier av sine sykler på hjemmemarkedet.

Transportsykkel har vært i kontakt med SaresGruppen, som importerer Babboe til Norge. De ønsker foreløpig ikke å kommentere denne saken.

Men selv om Elride likner på Babboe City Mountain, så er motoren i det minste en annen:

– Både tohjulingen og trehjulingen har Bafang Max Drive, en integrert motor som er bygget for å konkurrere med løsninger som Bosch, Yamaha og Shimano. Tohjulingen har 250w motor, trehjulingen har 350w – noe som nå er tillatt fordi den har flere sitteplasser, forteller Kristoffer Stork.

bafang-max

– Men hva skiller disse motorene fra de Bafang-motorene som mange har ettermontert selv?

– Først og fremst har Max Drive en pedalsensor som registrerer hvor hardt du tråkker selv. Dette gjør at motoren føles mer sofistikert og behagelig når den kobler inn, samtidig som den er i stand til å levere minst like mye kraft når du skal opp de bratteste bakkene.

– Her i Trondheim er vi nødt til å ha kraftig motor på lastesyklene, og etter vår mening er krankmotor et must – fordi den jobber mye lettere og mer effektivt enn en typisk hjulmotor når du girer ned i bakkene. Bafang Max Drive er også bedre tettet mot vann, noe som dessverre ofte tar livet av en del elmotorer her i byen.

– Når er de første syklene i hus?

– De første er allerede på plass i Trondheim som demosykler, og nå er vi aller først avhengige av å få inn nok forhåndsbestillinger. Straks vi har 20 bestillinger inne, så setter vi i gang og bestiller den første containeren med sykler, som skal være hos oss i mars 2017.

Posted by Geir Anders

Geir Anders started Cargobike Magazine – formerly known as Transportsykkel – back in 2012, to stoke up the new boom of electric bikes and cargobikes. He is also co-founder and the first editor of Scandinavia's leading mountain bike magazine Terrengsykkel, and works as an independent writer and photographer in Oslo, Norway.

3 Comments

 1. Peder Söderlund 23. November 2016 at 13:57

  350W?! Bra, det är på rätt väg. Transportcyklar behöver kraftiga motorer, speciellt här i Norge. Men är detta särnorska regler eller kommer det från EU? Vad sker egentligen med den norska kontra den europeiska regelutveckling? Vad är skillnaden mellan dem (om det är någon skillnad)? Vilka regler kan vi förvänta oss i framtiden…? Vilka organisationer påverkar regelutvecklingen här i Norge? Om jag får önska mig något i julegave, här på transportsykkel, så hade det varit en genomgång av dessa frågor. 🙂
  Takk för en bra och informativ hemsida 🙂

  Reply

 2. Peder Söderlund 26. November 2016 at 09:42

  Här är en link till svenska regler. Verkar som man får ha en motor upp till 1000W på transportcyklar med 2 till 4 hjul (klass 2 moped) i Sverige…

  http://www.transportstyrelsen.se/sv/vagtrafik/Fordon/Fordonsregler/Moped/Moped-klass-II/

  Reply

 3. Hei,
  jeg ønsker å prøvesykle en Elride Cargo 2 i Oslo.
  Er det noen som har kjøpt den og er så hyggelig å la meg prøvekjøre?
  Takk og hilsen
  Axel

  Reply

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *