Den store, norske sykkelbransjen lever av de sporty kundene – de som sykler for å trene. De fleste sykkelkjøperne vil heller ha racerbil enn stasjonsvogn. Kassaapparatene plinger dermed stort sett for utstyr som er bygget for lett vekt og høy fart.

Aslak Moe vil gå en annen vei med sin nye sykkelbutikk: Oslo Transportsykkel er nå en del av Oslo Elsykkel, men vil bli skilt ut som eget selskap fra nyttår.

workcycles-fr8-full

BÆREKRAFTIG SAK: Nederlandske Workcycles Fr8 med en solid familiepakke som ekstrautstyr. Foto: WorkCycles Amsterdam

I den nye butikken på Lindeberg ved Furuset går Aslak for de store syklene, de som bygges for å frakte folk og ting fra A til B .

Han har allerede sikret seg agenturet på nederlandske WorkCycles, og har nå også importen av den danske kultsykkelen Bullitt til Norge. De danske kassesyklene fra BellaBike er også på vei inn, og får selskap av longtailsykkelen Surly Big Dummy – som akkurat nå står stablet i monteringsklare esker på lageret hos Oslo Transportsykkel.

bellabike-dots

ORIGINAL: Bellabike skiller seg ut med forhjulsdrift, bakhjulsstyring og utallige løsninger for skreddersøm.

Etterhvert vil han utvide med flere typer transportsykler, inkludert sammenleggbare sykler og klassiske sykler med ekstra solide løsninger.

– Det skjer noe med holdningen min til omverdenen når jeg sitter mer oppreist og triller avgårde på en sykkel som er laget mer for antall kilometer i året enn kilometer i timen, forklarer Aslak.

– Noe av det jeg liker best med transportsykler handler om det å trives underveis, og ikke føle at det kun er en konkurranse om å komme fortest mulig fram. Jeg har lagt merke til at en sykkel med mer fremoverlent sittestilling får meg til å tenke annerledes, den dreier fokuset mitt over på fart.

aslak-oslotransport-9160

HELT NY: En gul Bullitt står klar til montering hos Oslo Transportsykkel.

For selv om Aslak har hatt et lidenskapelig forhold til sykling i over tretti år, har treningsprogrammer eller startnumre aldri vært drivkraften.

44-åringen er født og oppvokst i Trondheim, utdannet teaterregissør i Danmark, og har bodd i både Bergen og Malmø før han landet i Oslo – der han nå bor med kone, to barn og ingen bil.

Som frilans sceneinstruktør og skribent har han mer enn 30 forestillinger bak seg. Fortsatt deler han yrkeslivet mellom sine to lidenskaper: Teateret og syklingen. Sykkel om sommeren, kunst om vinteren – selv om butikken er i drift hele året.

– Når jeg driver butikken stort sett alene, blir det en veldig personlig ting. Også i forholdet til kundene. Så må de heller tåle at ting noen ganger kan ta litt tid, og at enkelte varer må bestilles.

Både lidenskapen for kunst og for sykkel har Aslak hatt med seg fra ungdomstida.

aslak-retro

ANNO 1987: Aslak Moe i mekkeboden hjemme i Trondheim, med rester av en The Cure-barbering over øret.

– Jeg tror jeg var en av de første i Trondheim som hadde sykkelhjelm, og ble kjent som «han med egget» tilbake i 1985. Den gang vrengte jeg et par piggdekk fra Hank Sport på en 24-tommers Kombi og syklet hele året. Jeg har faktisk fortsatt noe av verktøyet jeg kjøpte på Hank, kjedekutteren fungerer fortsatt like fint!

Sykkelhandleren har alltid vært fascinert av transportsykler, selv om de rendyrkede modellene har vært sjeldne å se.

– Jeg har alltid trodd at de ikke fantes i Norge på grunn av topografien og klimaet. Dette var selvfølgelig delvis riktig, men alle sykler har blitt lettere de siste tretti årene, og girsystemene har også blitt mye bedre. I tillegg har vi nå også fått muligheten til å elektrifisere transportsyklene våre.

surly-bafang-9405

ELEKTRIFISERING: Aslak Moe monterer Bafang-motor på Thomas Drevons Surly Big Dummy.

Oslo Transportsykkel tilbyr ettermontering av elmotor på alle sine sykler.

– Mange liker det å kunne teste ut sykkelen først uten motor, for så å ha muligheten til å oppgradere senere.

De siste tre årene har Aslak vært knyttet til Oslo Elsykkel, både som selger og mekaniker. Før det ble han kjent som ambulerende sykkelmekaniker i Hjemmesykkelpleien, med mobilt verksted i sykkeltilhengeren som datteren hadde vokst ut av.

Nå satser han altså på egen butikk, med showroom i samme lokaler som Oslo Elsykkel. Og vil du ha elmotor på favorittsykkelen, har Aslak kort vei til en importør av motorsettene fra Bafang – som holder til i samme hus.

aslak-oslotransport-9196

HVER SIN SMAK: Aslak Moe med en Bullitt-ramme rett fra esken – og sin egen Workcycles Fr8.

Når jeg er innom butikken, står to splitter nye Bullitt-ramme klare for å settes opp med deler, én gul og én rød. Han er nå landets eneste forhandler, etter å ha overtatt agenturet fra Oslo Cargobikes.

– Jeg har en klar og tydelig idé om hvordan jeg ønsker å drive butikk. Mange som vil kjøpe sykkel kan lett bli overveldet av fremmede faguttrykk fra kvikke selgere som vil ha et kjapt salg. Jeg liker å bruke litt mer tid, slik at folk blir trygge på valget de tar. Jeg ser også at det er vanskelig å finne et godt utvalg av praktisk sykkeltilbehør, mens det vrimler av utstyr beregnet på trening og konkurranse. Det vil jeg etterhvert også gjerne gjøre noe med.

Aslak Moe innser at både hans tilnærming og vareutvalg ikke er snarveien til en økonomisk gullgruve.

aslak-oslotransport-9166

WE COME IN PEACE: Denne Bullitten låner symbolet fra romsondene Pioneer 10 og 11. Sånn i tilfelle.

– Avansen er jo langt større på masseproduserte sykler som for eksempel rene elsykler. Et gjennomsnittlig sykkelsalg tar også mye kortere tid enn salget av en spesialisert transportsykkel. Det har noe å gjøre med kundemassen, men også med alle valgmulighetene som finnes for hver transportsykkelmodell. Men like fullt gjør det meg lykkelig å hjelpe mennesker til å leve mindre bilavhengig. Dette er seriøse syklister!

– Du lever selv et familieliv uten bil. Hvor godt funker det i praksis?

– Jeg føler nesten at vi eier bil, siden vi er med i Bilkollektivet og bruker det kanskje en gang i måneden. Ellers fungerer det fint med sykkel, særlig når du har elmotor. Kona mi pendler mellom Oppsal og Marienlyst uten problemer, og jeg bruker et kvarter på de fem kilometrene til jobben – på en strekning som nesten er helt flat. Med elsykkel går det litt fortere. Og selv om det er suverent med store lastesykler, så har jeg også fått med meg mye bare med en vanlig barnetilhenger. En gang fraktet jeg en ytterdør fra Alnabru og hjem – med sykkel og tilhenger. Da var det så bakhjulet løftet seg, vektfordelingen var nok ikke helt ideell.

– Det var litt på trass, kanskje?

– Jeg liker å teste grensene for hva som er praktisk mulig, ja. Men med en longtail ville det jo ikke være særlig til test, der hadde det gått helt fint. Men folk sier det stadig vekk: «Hvorfor sa du ikke fra? Du kunne jo bare lånt bilen vår?».

workcycles-gr8

BYTUR MED STIL: Workcycles Gr8 er en lettere utgave av Fr8, men tåler likevel 200 kg last, medregnet syklist.

– Hva gir det deg å leve bilfritt?

– For meg betyr det færre bekymringer og lavere utgifter, slik at vi ikke blir avhengig av å tjene så mye. Vi sparer rett og slett masse penger på det. Dessuten ligger det noen livsvalg her, hvordan vil vi leve livet i byen? Vil du leve uten bil, må du forholde deg til hvor du bor og hva slags hverdager du legger opp til. Det går an hvis du ikke hele tiden regner med at du kan dra hvor du vil når du vil, og det kjempefort. Livet må pent gå litt langsommere. Du kan kanskje ikke la ungene ha den tredje fritidsaktiviteten hver uke. Men det er ikke sikkert at det er noe minus?

– Noen ulemper må det være?

– Det vanskeligste er når foreldre bytter på å kjøre håndballjentene på kamper. Men jeg kom på en idé for å yte mitt bidrag: Jeg loddet ut sykkelservice til en verdi av 500 kroner til de som kjørte mest. Dermed var samvittigheten i balanse igjen. Men til vanlig i nærmiljøet har datteren min har alltid sittet på med sykkelen, og jeg tror nesten aldri jeg har syklet med henne bak der uten at hun synger underveis – enten hun har vært i henger eller på påhengssykkel. Det skjer til og med hvis vi har kjeklet litt på forhånd – straks vi kommer ut på sykkelen, så blir humøret bra hos begge.

aslak-moe-0214

GÅR SOLO: Aslak Moe vil fortsatt være å finne hos Oslo Elsykkel, siden han nå vil ha showroom i samme lokaler på Lindeberg.

 

Posted by Geir Anders

Geir Anders started Cargobike Magazine – formerly known as Transportsykkel – back in 2012, to stoke up the new boom of electric bikes and cargobikes. He is also co-founder and the first editor of Scandinavia's leading mountain bike magazine Terrengsykkel, and works as an independent writer and photographer in Oslo, Norway.

2 Comments

  1. https://cargobikemag.com/kiffy-kompakt-trehjuling-med-bagasjehylle/
    Tar dere inn denne? el. vet om en annen sykkelimportør som tar den inn?

    Reply

  2. Hei, Mona!

    Vi kunne godt tenke oss å ta inn Kiffy. Jeg har faktisk spurt Geir Anders (Mr. cargobikemag.com) om å sende meg mailadresse til produsenten, for det tror jeg han har – men jeg tror kanskje også han har hatt det så travelt med det ærefulle arbeidet det er å informere dere lesere av bloggen at han har glemt å svare meg…

    Reply

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *