Alle budsyklister i København vet hvem Jimmi «Jumbo» Bargisen er. Han var lenge kjent som byens raskeste bud, han har sågar en VM-tittel å skilte med fra budsyklistenes eget verdensmesterskap – og eier også ett av byens fire sykkelbudselskaper, By-Expressen.

omnium-parkerings

Trangbodd, men lyst på cargosykkel? Alle Omnium-modeller kan parkeres på høykant!

Siden Bargisen både er en driftig fyr og godt over gjennomsnittet interessert i sykler, ble han også medeier i sykkelbutikken Track Bike Shop. Stamstedet for byens dedikerte fixie-syklister – altså syklene som er inspirert av gamle banesykler, med kun ett gir og såkalt fastnav (kort sagt: du kan ikke tråkke bakover mens sykkelen går framover, siden koblingen mellom pedaler og hjul er fast).

omnium-family

Her er trioen fra Omnium: Fra venstre Mini, Mini-Max og Cargo. Merk de superstabile, italienske støttene – anbefales varmt! Jeg har en slik på min Trek Transport, og har ennå ikke sett noen som er bredere enn disse.

Sykkelbudene i København bruker mange ulike sykler. Både små og kvikke fastnav-sykler med kun én utveksling, ordinære racere eller bysykler – eller store og praktiske lastesykler.

Omnium sikret seg både gull og sølv i verdensmesterskapet for budsyklister i Lausanne i august 2013, med gründer Jimmi Bargisen på sølvplass. Videosnutten over viser glimt fra cargo-klassen.

Bargisen ville gjerne finne den idéelle kombinasjonen: En lastesykkel som kan ta med seg digre pakker, men samtidig er lett og rask. Han ville dessuten ha kortere akselavstand enn de klassiske long john-syklene med lavt plan og forhjulet langt der framme, for å beholde en mest mulig normal kjørefølelse.

omnium-cargo

I fjor vår ble dermed Omnium Cargo lansert: En stålsykkel med lasteplan over det lille forhjulet, stort racerhjul bak og ellers klassisk rammeløsning.

omnium-postnord

Tre raske og fornøyde Omnium-syklister i Københavns gater, på jobb for PostNord. Foto: PostNord Logistics

Mens konkurrenten Bullitt har et mye lavere tyngdepunkt med forhjulet foran lasteplanet, så Bargisen andre fordeler med Omniums design: Store og lange pakker kan ligge stødig på lasteplanet og sågar stikke langt ut på framsiden, uten at forhjulet kommer i veien. Og med forhjulet nærmere syklisten, blir kjørefølelsen kvikkere – og sykkelen enklere å snu kjapt i trafikken.

Jimmi Bargisen har sørget for å dokumentere at syklene hans er noe helt annet enn de gamle, tunge Long John-modellene. Han tok en spurtseier i det legendariske Svajerløbet på en tidlig Omnium sommeren 2012, foran en flokk av Bullitt-syklister.

omnium-24h

Stort lettere enn dette får du neppe en kjørbar lastesykkel med stålramme. Oppsettet er fra da Bargisen skulle sykle lengst mulig på 24 timer. Han endte på 664 km – omtrent som avstanden mellom Otta og Mandal. Foto: Jimmi Bargisen.

Og da han i 2013 meldte seg på et 24-timersløp med en racer-rigget Omnium Cargo på 15,1 kilo, tilbakela han hele 664 kilometer før klokken passerte full tid. Det holdt til en 22. plass i et startfelt på 343 ryttere.

Men syklene er først og fremst bygget for å være arbeidshester i byen. Vil du se eksempler på hvor mye folk pakker med på en Omnium, kan du sjekke dette albumet på Facebook.

omnium-bagels
Jimmi Bargisen lar seg ikke vippe av pinnen av en fraktbestilling på hundrevis av bagels! Foto: Jimmi Bargisen

Omnium Cargo har en rammevekt på 6,8 kilo (en normal stålramme for terrengsykling ligger rundt 2,5 kilo), pluss lasteplan-rammen på 1,3 kilo. Syklene fås både som rammesett og som komplett utstyrte modeller.

Selve lasteplanet er i praksis kun en ramme på 50 x 70 cm, som kan påmonteres brett, kasse eller andre frakteløsninger – eller utstyres med den klassiske Omnium-løsningen: En vev av sykkelslanger som spennes stramt rundt rammen, og danner en gummiplattform som kan bære 50 kilo uten å mukke – og i tillegg gi en viss fjæring.

omnium-mini

Omnium tilbød først den store Cargo-modellen samt den mindre sykkeltrucken Mini, med lasteplan på 40 x 42 cm – men likevel ikke stort lengre enn en vanlig bysykkel. En mellomstor modell ble nylig testet ut som prøvemodell i lite antall, og slo såpass godt an at den nettopp kom inn som modell nummer tre i rekken: Omnium MiniMax.

omnium-mini-max-profil

Denne har samme lasteplan som Omnium Cargo på 50 x 70 cm, men mangler utstikkerne som Cargo har foran planet for å støtte opp lengre pakker. Et forhjul som er trukket 20 cm lengre bakover gjør også at MiniMax ikke bør frakte like lange kolli som storebroren Cargo.

Omnium-syklene har raskt blitt populære blant budsyklister, og kan også utstyres med seter og barnekalesje foran for familiebruk. To duffelbager på 240 og 400 liter kan også kjøpes for transportbruk.

omnium-illustrasjon

Omnium har foreløpig ikke noen norsk importør, men tipset er herved delt!

Oppdatering 6. oktober 2014: Omnium lanserer nå Variant-versjoner av alle sine modeller, med feitere dekk, lavere ramme/innsteg og høyere, mer oppreist sittestilling. Klikk her for info!

Klikk her for å komme til Omniums nettbutikk

omnium-cargo-plan

Posted by Geir Anders

Geir Anders started Cargobike Magazine – formerly known as Transportsykkel – back in 2012, to stoke up the new boom of electric bikes and cargobikes. He is also co-founder and the first editor of Scandinavia's leading mountain bike magazine Terrengsykkel, and works as an independent writer and photographer in Oslo, Norway.

One Comment

  1. […] Respect the bicycle courier… Not only on mondays! Via […]

    Reply

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *