Leter du etter ny sykkel, men har ingen til å guide deg gjennom jungelen?
I går lanserte Rasmus Leiro boka «Sykkelkjøp» for å vise vei.

Industridesigneren og sykkelmekanikeren Rasmus Leiro er mest kjent som forfatteren bak «Mekkeboka», som siden 1999 har kommet ut i fire oppdaterte utgaver og gjentatte opplag, utgitt av Syklistenes Landsforening.

I går lanserte han en helt ny bok på kaffebaren Supreme Roastworks i Oslo: «Sykkelkjøp», utgitt på hans eget forlag Sykkelforlaget (riktig god kaffe, forresten – stikk innom og smak selv!).

rasmus-8006

LESEHESTER: Herredominert på boklansering. Til gjengjeld utelukkende hyggelige herrer: Fra venstre Henrik Alpers, redaktør i magasinet Landvei, Christian Løverås, kjent som @Blodsmak_no på Twitter, Alexander Hagen og Arne Strand fra Fri Flyt, Rasmus Leiro og Øyvind Aas, redaktør i magasinet Terrengsykkel.

Boka skal være den sykkelkyndige kompisen som vet hvordan du unngår å ryke på bomkjøp – den som du kan gå til hver gang det er noe du lurer på. I boka finner du kjennetegn og bruksområder for over 30 ulike sykkeltyper, og svar på en lang rekke spørsmål.

Hva er riktig rammestørrelse for meg? Hvilken type sykkellås bør jeg velge? Hvor på kvalitetsskalaen er delen som kalles Shimano SLX? Er trommelbremser like kraftige som felgbremser? Hvor mye må jeg beregne i driftskostnader på ulike typer sykler? Hvor mye fjæring har en typisk stisykkel i 2013?

rasmusbok-8052

«Sykkelkjøp» er hundre sider med grunnleggende allmendannelse innen sykler og utstyr – og inneholder også tips for de mer erfarne blant oss.

Liker du å sykle fort i terrenget og på jakt etter nye hjul til gromsykkelen? En tabell viser ikke bare vekten på over hundre ferdigbygde hjulsett som finnes i butikkene, men også hvilke bremseskiver og slangeløse systemer de er bygget for.

Boka dekker dermed et bredt spekter med informasjon for 179 kroner, og har selvsagt også med både elsykler, kassesykler og longtailsykler i oversikten.

rasmusbok-8054

Når Rasmus ikke skriver, er han leder for Kirkens Bymisjons sykkelverksted Pedalen i Fredrikstad og Halden, som importerer og blant mye annet selger både Pilen bysykler og Nihola kassesykler. Før han begynte der, arbeidet han som industridesigner – blant annet med sykkelprodukter.

Det må understrekes at jeg er fullstendig inhabil som bokanmelder her, siden jeg både kjenner Rasmus godt og selv har tatt bilder til boka. Derfor nøyer jeg meg med å tipse om at den straks kan fås gjennom alle bokhandler i Norge.

I løpet av kort tid vil boka også være tilgjengelig gjennom nettsiden sykkelkjop.no.

rasmusbok-7990

BONUSMATERIALE: Sjekk denne snasne bysykkelen! Lars-Kristian Haugen ankom boklanseringen på en tregirs Cannondale Hooligan,  med små hjul, hvasse skivebremser, hissig kjørefølelse og et rammedesign som leverer en visuell tributt til 90-tallets Cannondale Delta V-modeller.  Legg merke til gaffelen foran, som kun har ett bein (akkurat slik som Cannondales egne Lefty dempegafler). Moro!

 

Posted by Geir Anders

Geir Anders started Cargobike Magazine – formerly known as Transportsykkel – back in 2012, to stoke up the new boom of electric bikes and cargobikes. He is also co-founder and the first editor of Scandinavia's leading mountain bike magazine Terrengsykkel, and works as an independent writer and photographer in Oslo, Norway.

3 Comments

  1. Den boken ønsker jeg meg. Hilsen Grethe i Moss, som er veldig fornøyd med sin Pilen sykkel

    Reply

  2. Hei. Jeg kunne tenke meg en slik Cannondale Hooligan, men ikke sett de til salgs i Norge. Noe som vet hvor jeg kan få kjøpt en slik?

    Reply

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *