Dersom jeg skulle velge én sykkel som må dekke alle mine hverdagsbehov: Hvilken hadde jeg valgt? Spørsmålet er ikke lenger hypotetisk. Jeg har nettopp bestilt en Surly Big Dummy longtail, som skal få elmotor.

 

OPPDATERING JUNI 2014: Klikk her for å se hvordan denne sykkelen ble til slutt!

Transportsykkelkjøp blir omtrent som å kjøpe bil: Det er alltid moro å drømme om en rask og linjelekker milsluker. Men hverdagen handler nå en gang ikke om lange, flotte rettstrekninger i høy fart og lav sol i spektakulære omgivelser. Selv om de panorerte helikopterbildene i bilreklamene liker å innbille meg det.

Hverdagen min handler oftest om startpunktet på gårdsplassen hjemme med usikker værmelding og tre barn på 3, 10 og 12 år.

Om barnehagetransport og jobbmøter og speider og friidrett og handleturer både hit og dit i en kronisk rushtrafikkert storby, med bratte bakker hjem og ofte litt for knapt med tid.

Går det an å finne et grønt, effektivt og rimelig transportmiddel som tar meg dit jeg må og har plass til alt jeg trenger å ha med meg? Og som gjerne får meg i bedre humør underveis – som en bonus? For eksempel ved å eliminere bilkø og parkeringsproblemer en gang for alle? Og gi meg frisk luft og høyere puls?

Som du forlengst har gjennomskuet, er dette latterlig gjennomsiktige, retoriske spørsmål. Svaret er selvfølgelig ja, og jeg spør bare fordi jeg nettopp har kjøpt et nytt transportmiddel og er vilt begeistret. Makan til koketterende fjols.

Uansett: Det ble en elektrisk longtail.

Det vil si, en longtail som skal elektrifiseres.

Nærmere bestemt: En Surly Big Dummy som skal få elmotor i bakhjulet.

Hvilken motor? Jeg vet ikke ennå. Jeg har to alternativer, og kommer tilbake til spørsmålet etter en aldri så liten, firepunkts gjennomgang av resonnementene mine.

OK da, en svært lang, firepunkts gjennomgang. Et sted må jeg jo ventilere all researchen! Bær over med meg, er du grei.

(Og se gjerne denne nye filmen om hvordan longtail-konseptet utviklet seg fra studentprosjektet til Ross Evans på 1990-tallet – til merkenavnet Xtracycle og en forretningsidé som nå er i ferd med å ta av).

1. Hvorfor ble det en longtailsykkel?

– Denne er ganske enkel. Jeg vil ha en sykkel som kan ta mye last, men samtidig oppføre seg mest mulig likt en helt vanlig sykkel. Jeg trenger også en sykkel som både kan ha med seg masse bagasje og fortsatt ha plass til passasjerer. Siden jeg liker å ha med sykkelen på helgeturer og ferier, bør den også være enkel å feste til turbilen vår.

Nå har jeg allerede brukt longtail i halvannet år, og fått god tid til å vurdere fordeler og ulemper med konseptet. Fordelene er mange. De viktigste har jeg nettopp listet opp. Ulempene er faktisk vanskelige å få øye på. (Kanskje kjærleik gjør blind likevel? Personlig tviholder jeg fortsatt en knapp på Halldis Moren Vesaas – kjærleik gjør klok.)

OK da: Lastesykler med barn eller bagasje plassert foran har to klare fordeler som longtailen ikke kan skilte med: Du kan se barna, og du kan sette på en kalesje mot regn og sludd. For mange er dette avgjørende argumenter.

Med lasteplanet helt nede på nivå med hjulakslingene, er sykler som Bullitt og Bakfiets også superstabile med tung last. Skal du ha med virkelig store kasser på tur, er disse modellene ideelle. Den elektriske nyheten Urban Arrow laster også opptil fire barn i sitt enorme lasterom foran – denslags kan ikke en longtail hamle opp med.

De tohjuls lastesyklene er dessuten mye mer lettkjørte enn de ser ut som, på asfalt.

Men jeg vil ha en transportsykkel som også kan håndtere kjerreveier og fortauskanter uten å mukke. Derfor blir det longtail. Og gode regnklær til ungene…

ANNO 2013: Surly Big Dummy har vært på markedet i seks år. Først nå har Surly laget sine egne lastebøyler og vesker til den – som et alternativ til de Xtracycle leverer. Lastebrettet i metall er også nytt av året. Bildet er fra Eurobike-utstillingen i Tyskland i august. Foto: Geir Anders Rybakken Ørslien

ANNO 2013: Surly Big Dummy har vært på markedet i seks år. Først nå har Surly laget sine egne lastebøyler og vesker til den – som et alternativ til de Xtracycle leverer. Lastebrettet i metall er også nytt av året. Bildet er fra Eurobike-utstillingen i Tyskland i august. Foto: Geir Anders Rybakken Ørslien

 

2. Hvorfor akkurat Surly Big Dummy?

– Det finnes i mine øyne seks aktuelle longtailmodeller på markedet. La meg liste dem opp i nesten tilfeldig rekkefølge:

 • Kona Ute.
 • Trek Transport.
 • Yuba Mundo.
 • Riese & Müller Blue Label Transporter.
 • Xtracycle Edgerunner.
 • Surly Big Dummy.

 

Du finner mer om disse i vår Transportsykkelguide (som fortsatt er under utvikling – flere modeller kommer!)

Her kommer litt om hva jeg personlig tenker om longtail-kandidatene – målt ut fra mine helt egne behov og vurderinger. Dette er langt fra noen fasit. Men se ikke bort fra at jeg blir mer og mer pratsom etterhvert som vi kommer til stadig mer aktuelle modeller.

kona-ute-longtail

Kona Ute:

En lett og fin longtail, men i mine øyne litt for høy bak til barnetransport. 28-tommers hjul betyr at ungene mine havner høyere over bakken, med tyngdepunktet deretter. Det kan hende jeg overdriver dette, men på en longtail med mye last betyr lavt tyngdepunkt mer stabilitet.

Konaen er med sin relativt lette aluminiumsramme og hybridhjul dessuten ansett som en light duty-modell. Perfekt for den som ikke har den aller tyngste lasten, og heller vil ha en ganske rask og ganske lett longtail. Det finnes helt sikkert eiere som kan fortelle at den lett får med seg alt de lesser på, men jeg er ikke overbevist.

trektransport-1400-9925

 

Trek Transport:

Min personlige hverdagssykkel det siste halvannet året, og en svært fin og kapabel sykkel til en riktig fin pris (like under ti tusen kroner, kan bestilles fra forhandlere over hele landet). Den har lavt innsteg, noe som er mye nyttigere enn du tror på en slik sykkel. Den kommer med bagasjebærer foran, og et flott lasteplan bak.

Den altfor smale og dermed notorisk ustødige parkeringsstøtten  lar seg enkelt fikse ved å bestille den italienske superstøtten med det fabelaktige navnet Ursus Jumbo (hvis du allerede har studert bildet over og lagt merke til at jeg har byttet støtte, er du en ekte transportsykkelgeek. Gratulerer!).

Det andre ankepunktet er vanskeligere å fikse: Akslingen på bakhjulet er plassert foran midten av bagasjeplanet. Den relativt korte akselavstanden gjør den til en forbausende lettsvingt og smidig bysykkel.

Men når du vil laste den tungt, blir den lett foran. Da kommer for mye av bagasjevekta bak bakhjulet. Den er designet for normal bagasje. Jeg vil av og til ha med unormalt mye.

Tre unger på sykkelen på impuls-tur langs en fin og bilfri turvei på svenske Kosterøyene, for eksempel – som vist over. Hadde jeg ikke hatt treåringen foran meg, hadde de to bak gjort styringen seriøst ustødig på grunn av uheldig vektfordeling. Jeg har syklet en mil med alle tre bakpå, så det er fullt mulig. Men stabilt var det ikke.

trektransport-1400-1948

JOBBSYKKEL: Trek Transport er perfekt for den som skal kjapt gjennom byen med bagasjen – og brukes mye også uten barn på lasset. Her er den på fotojobb ved Akerselva i Oslo. Dakine-sekken med utstyr er tung og kjip å ha på ryggen, men sklir rett ned i sideveska.

Jeg ville definitivt satt bakhjulet femten centimeter lengre bak, slik det er plass til – og slik Mundo og Big Dummy har gjort. Det ville gjort sykkelen mye mer stabil.

Og siden jeg vil ha en svært stabil sykkel uansett bagasjemengde, så bytter jeg nå. Selv om Trek Transport har gitt oss mye happiness det siste året.

Vurderer du en longtail – så bør Trek Transport absolutt vurderes seriøst. Den gir super valuta for pengene og takler hverdagens behov helt fint, men er altså ikke bygget for de tøffeste oppdragene.

yuba-mundo

Yuba Mundo:

Denne pluggen er suveren når det gjelder lastekapasitet. Den massive stålramma er bunnsolid, og utgjør grunnstammen i det som uten tvil er den mest kapable longtailen for alle som har tunge lass. Ergo burde jeg være interessert. Svært interessert!

Den er dessuten den eneste som kan leveres med en diger kurv som festes i selve ramma, og dermed ikke påvirker styringen. Nok et plusspoeng!

Som om ikke det er nok, lager Yuba de største og gjeveste sideveskene in the business. Så hvorfor ikke slå til? Jeg hadde garantert blitt fornøyd, men det holder ikke. Jeg vil bli storfornøyd! (Sånn går det når man vokser opp i verdens rikeste land… sukk…). Mitt problem: Mundoen blir hakket for mye tung lastebil for meg.

Den har også en litt vel bakoverlent kjørefølelse – ikke helt cruiser, men for nær. Den er heller ikke like fleksibel som de Xtracycle-kompatible syklene. For eksempel er de nedre lastebøylene fastsveiset i ramma. Med Xtracycle-systemet kan du velge å ta av lastebøylene, eller bruke noen mindre fotbrett i stedet. Det er smart om du skal legge sykkelen i en takgrind på bilen, eller smyge den inn i en trang bod.

Yuba har økt utvalget av tilbehør drastisk de siste par åra, men jeg liker open source-modulsystemet til Xtracycle bedre. Dermed går jakten videre.

Vil du ha en Yuba, må du til Sverige for  å finne nærmeste forhandler. Familjecyklar selger disse for 8 990 kroner, men får ikke inn flere før til sommeren.

riese-muller-transporter

Riese & Müller Blue Label Transporter:

Se her, ‘a! En longtail med Bosch midtmotor fiks ferdig integrert i ramma!

Juhu! Perfekt!

Midtmotor er kort sagt suverent for alle som skal trekke tungt i motbakker, fordi motoren har hele girsystemet mellom seg selv og drivhjulet bak. Det betyr at motoren kan jobbe lett og fint på et ideellt turtall i brattbakkene, siden du selvsagt hjelper den ved å gire ned til lavere utveksling. Men NuVinci 360 trinnløst girnav er Transporteren supersmidig å sykle med i vekslende lende.

En motor i baknavet har ingen slik utveksling, og må stønne seg opp på sin faste utveksling – som ofte blir altfor tung når det går sakte oppover med mye lass. Og denne tyske godsaken er den eneste longtailen i verden med integrert midtmotor! Prisen er 34 990 kroner via Evo Bikes.

Hurra? Ikke helt.

Dette, kjære Riese & Müller, er – sett gjennom mine litt sære og kranglevorne briller – close, but no cigar. Fordi den eneste bagasjeløsningen består av en lang, ordinær bagasjebærer med festekroker til ølkasser. Ingen egne bagasjevesker. Ingen sitteplater.  Ingen fotbrett. Ingen lastebøyler nede som kan bære store bager. Det vil si, det er et par ørsmå lastebøyler der nede på siden av ramma, men de er bittesmå og bare laget for å støtte under ølkassene (sic!).

UNIK: Dette er pr i dag den eneste longtailsykkelen på markedet med integrert midtmotor. Bosch-motoren og det trinnløse girnavet fra NuVinci gir en uvanlig smidig kjørefølelse. Og med en motor som kan bruke drivverkets utveksling for å justere turtallet, vil denne dra deg opp enhver motbakke – selv med tung last. Foto: Geir Anders Rybakken Ørslien

UNIK: Dette er pr i dag den eneste longtailsykkelen på markedet med integrert midtmotor. Bosch-motoren og det trinnløse girnavet fra NuVinci gir en uvanlig smidig kjørefølelse. Og med en motor som kan bruke drivverkets utveksling for å justere turtallet, vil denne dra deg opp enhver motbakke – selv med tung last. Foto: Geir Anders Rybakken Ørslien

Jeg besøkte de superhyggelige Riese & Müller-folkene på Eurobike-messa i august, og hadde en lang nerdeprat om longtailen (som kom fullstendig i skyggen av den fantastiske Load-sykkelen deres, som jeg kommer tilbake til senere – jøje meg, for en fantastisk sykkel!). Det var tydelig at Transporter er en fersk longtail fra Riese & Müller – og at fokuset primært har vært på elmotoren (som fungerer strålende, jeg har prøvekjørt). Mer tilbehør er tydeligvis på vei, selv om de ikke ville si hva eller når.

Pr i dag kan du selvsagt montere to barneseter der bak, noe som for mange er en perfekt løsning. Du kan også hekte på fire bagasjevesker og selv velge hvilke. Men to digre longtailvesker rommer mer enn fire små, vanlige vesker – og kan frakte større ting. Hvis Riese & Müller utvikler bagasjedelen videre med flere og mer fleksible løsninger, har vi en en super longtail her.

Enn så lenge leter jeg videre.

xtracycle-edgerunner-1600

Xtracycle Edgerunner:

Ai ai ai… Hvilken lekkerbisken! Ikke? OK, jeg innser at dette ikke er en helt intuitiv konklusjon for de som kaster et raskt blikk og bare ser en litt snodig sak med et forunderlig lite bakhjul.

Men dette er altså Xtracycles første komplette longtailsykkel etter at de startet hele longtailbølgen sist på 90-tallet med påbyggingssettet Free Radical (ja, de lanserte longtailsykkelen Radish for noen år siden, men det var kun en vanlig sykkel som ble solgt med påbyggingssettet ferdig montert).

Og Edgerunner er en gjennomtenkt sak, designet av rammebygger (og verdensrekordholder) Sam Whittingham. Den ble først vist som en showmodell fra Whittinghams Naked Bicycles i 2011, og ble tatt videre inn i Xtracycle-varmen derfra. Lanseringen var i fjor, de første syklene kom i butikkene i vår.

Nøkkelpoenget er selvsagt det lille bakhjulet på 20 tommer. Det er der av tre grunner:

1. Et lite hjul er mye mer solid enn et stort hjul, og en longtail trenger et solid bakhjul.

2. Et lite hjul utnytter dreiemomentet i en elmotor bedre enn et stort hjul, og Edgerunner er designet for å være den ideelle elektriske longtail.

3. Et lite hjul får tyngdepunktet på en fullastet sykkel nærmere bakken, og en longtail med lavt tyngdepunkt er lettere å håndtere. Dessuten blir det lettere for ungene å komme seg av og på sykkelen når den er lavere der bak.

Tre gode grunner, synes jeg.

Ellers er Edgerunner basert på det kjente og kjære Xtracycle-systemet, som i mine øyne er det klart mest attraktive oppsettet for en allsidig og fleksibel longtail i 2013.

Med andre ord: Jeg ble skikkelig fascinert av denne nye ramma, og bestemte meg for å skaffe en Edgerunner. Jeg mailet en rekke butikker i USA (som etter mye om og men enten viste seg å ha forhåndssolgt rubb og rake av 2013-sykler og -rammer, eller ikke var interessert i å sende en slik gigapakke til Norge).

Jeg snakket med den europeiske importøren Used (som hadde avsluttet samarbeidet med Xtracycle, og nå kun selger Yuba). Og jeg konkluderte med at den eneste muligheten for å få en Xtracycle til Norge i 2013, var å dra over og hente en selv (slik Xtracycle selv foreslo – de selger ikke lenger sykler direkte, men går kun via forhandlere).

Men så desperat er jeg tross alt ikke. Bare nesten.

big-dummy-vikapproved
Foto: Vik Approved/CC

Surly Big Dummy:

Fett bilde, ja. Dette er uten tvil den tøffeste sykkelen i longtailgata. Ingen annen har skapt så mye begeistring og lidenskap i denne kategorien som Surly Big Dummy.

Jada, Yuba Mundo klarer å bære tyngre last, men blir en litt sedat bydelstraktor sammenliknet med den eventyrlystne vagabonden Big Dummy. Folk har tatt seg fram gjennom søramerikanske jungler og nordamerikanske fjellkjeder med tungt lastede Big Dummyer. På nettet ser du syklene suse avgårde med surfbrett og kajakker langs siden, eller med fullt campingutstyr for en familie på fem.

For ikke å snakke om de utallige fortellingene om folk som har erstattet bilen med en Big Dummy, og ikke sett seg tilbake.

Hvorfor denne begeistringen? Noe skyldes nok at Surly var først ute med å bygge en dedikert ramme for Xtracycle-systemet – Big Dummy kom allerede i 2006. Noen månder senere rullet den første i Oslos gater, men den var lenge en svært sjelden fugl. Først i år – i 2013 – har en norsk importør (Brown Couch på Høvik, som også har nettstedet Fatbikes.no) begynt å ta inn disse syklene til Norge, og jeg spår at de kommer til å selge mange de neste par åra (hvis mange nok forhandlere skjønner konseptet og er villig til å ta dem inn, så folk får se og prøve selv). Prisen er 16 999 kroner, inkludert vesker, hovedbøyler og bagasjebrett.

En avgjørende faktor er selvsagt at sykkelen er bygget rundt Xtracycles open source modulsystem, som lar deg skreddersy sykkelen slik du vil ha den.

I tillegg skal vi ikke overse terrengsykkel-genene som strømmer i rammerørene. Surly har røttene sine i terrengsykkelens verden. Dermed har de også gitt Big Dummy rammegeometri og kjøreegenskaper som gjør at den føles overraskende rask og lettkjørt.

Noe som gjør krevende langturer langt mer aktuelle enn for eksempel Yuba Mundo eller Trek Transport, som må sies å være laget for bybruk.

Sammenlikner du med Edgerunner, vil Big Dummy med to like store hjul også peke seg ut som den beste tursykkelen (store hjul ruller som kjent mye lettere over hindringer) – mens Edgerunner blir den perfekte løsningen for urbane asfaltlandskap.

Planlegger du Rallarvegen med en liten unge eller to som ikke kan sykle selv? Eller kanskje en flerdagers telt- og fisketur som krever forsering av litt ulendte kjerreveier? Sykler du året rundt og foretrekker et fett, fullblods piggdekk på bakhjulet også? Surly Big Dummy står først i køen av kandidater, slik jeg ser det.

Så da ble det en slik.

(Legg merke til hvordan jeg rasjonaliserte bort Edgerunneren, siden jeg uansett ikke kunne få den. Psykologene har sikkert et ord for slikt.)

3. Hvorfor vil jeg ha elmotor?

Nå ble det straks enklere igjen. Etter å ha fått en elsykkel inn i familien, er det bare så åpenbart hvorfor elsykler er en god idé. Den viktigste årsaken handler om feelgood-faktoren: Den gjør det så mye enklere og mer fristende å ta sykkelen i stedet for bilen.

Dessuten er elsykkelen mer effektiv enn bilen for alle som beveger seg nær Oslo sentrum i rushtiden, og den gjør meg gladere enn noe annet transportmiddel jeg har prøvd.

Du kan lese mer om dette her eller her.

Akkurat her snakker vi om en longtailsykkel som er bygget for å ta med hundre kilo bagasje, og som jeg gjerne vil bruke som mitt primærtransportmiddel året rundt. Da vil jeg at den skal være et helt opplagt førstevalg, uansett hvor i byen jeg skal. Og uansett hvor bratt det er hjem.

Det er klart den skal få elmotor!

Klikk gjerne her for å lese om en Yuba Mundo som nylig ble elektrifisert

Eller her for å se masse detaljer om en Surly Big Dummy med frontmotor

4. Hvilken elmotor blir det?

Som sagt er midtmotor det ideelle for en sykkel bygget for tung last. Jeg har bare funnet én som kan ettermonteres, nemlig Sunstar iBike. Den svært kunnskapsrike Johan Erlandsson i Ecoprofile har testet flere eksemplarer av denne.

Hans konklusjon – delt i Facebookgruppen «Cykla med lastcykel» – er at den ikke fungerer i under fem minusgrader. Den sjalter ut, og skal ifølge produsenten gjøre det med overlegg – for å hindre elektronikktrøbbel.

Det hadde vært supert om dette ikke stemte. Men jeg velger den bort i mangel på andre erfaringer.

Da gjenstår spørsmålet om hvilken navmotor jeg skal velge.

Pr i dag står det mellom en dyr og en billig motor:

BionX er den dyre løsningen, som er velprøvd og en suveren markedsleder, bygget i Kanada. I Norge koster settet imidlertid nærmere 20 000 kroner med stort batteri.

Bafang er en mye rimeligere løsning fra Kina, som – til forskjell fra de aller fleste rimeligere løsninger fra Kina – kan ta 9 tannhjul der bak. Det trengs på en longtail.

Heldigvis har jeg to medsyklister i Oslo som begge har kjøpt seg Surly Big Dummy akkurat nå. Den ene har allerede bestilt BionX. Den andre venter på sin Bafang-motor.

Dermed tar jeg den dovne løsningen, og lener jeg meg tilbake i påvente av at alternativene skal bli klare for prøvekjøring. Når den tid kommer, kommer jeg tilbake til saken!

Men først: Er det aspekter jeg har glemt her? Vurderinger som skurrer? Fyr gjerne løs med kommentarer og innspill.

 

Posted by Geir Anders

Geir Anders started Cargobike Magazine – formerly known as Transportsykkel – back in 2012, to stoke up the new boom of electric bikes and cargobikes. He is also co-founder and the first editor of Scandinavia's leading mountain bike magazine Terrengsykkel, and works as an independent writer and photographer in Oslo, Norway.

27 Comments

 1. Jeg har en Nihola Family med Bionx elmotor. Siden jeg kjøpte den i 2011 har jeg faktisk hatt ganske mye trøbbel med Bionx-utstyret. Har byttet batteri, motor og konsoll flere ganger. Det er mulig at Bionx fungerer bra på “vanlige” sykler, men på min Nihola virker systemet noget skjørt.

  Reply

  1. Hei Jo! Dette er interessant tilbakemelding – takk skal du ha. Jeg kan ikke se noen grunn til at en Nihola skal være annerledes enn andre sykler – så dette er jo absolutt relevant. Jeg har snakket med flere som har gode erfaringer med BionX over flere år. Synd å høre at du har hatt så mye heft. Hvordan har servicen vært fra den norske importøren eller forhandleren? Hva har de sagt om årsakene til motorhavariet?

   Reply

 2. Hei! Jeg har ikke noe å bidra med, vil bare si at dette er veldig interessant og fornøyelig lesing! Fortsett slik!

  Reply

  1. Takk skal du ha, Lars Erik – godt å høre at det finnes noen andre enn meg selv som er interessert! Jeg skal gjøre mitt beste for å holde på, og det er nok av stoff på gang.

   Reply

 3. Sjekk ut denne:
  http://www.urbancommuterstore.com/Surly-Big-Dummy-MDrive-Kit-UCS-SBD-MDRIVE-KIT.htm

  Jeg har en MAC 10T som vanlig navmotor, og den trekker fantastisk bra. Selv med sideveskene fulle av matvarer kan jeg bare ligge på det tyngste giret opp bratte bakker.
  Kjører en 9-fet controller som begrenses til 30A, og 52V/18.5Ah batteri montert framme i “triangelet” i ramma.

  Montert som midt-motor kan du sikkert klatre opp hvor som helst!

  MAC motoren finnes også i en 12T variant, som er viklet slik at du får enda høyere dreiemoment, men lavere toppfart. Navmotoren er veldig enkel å montere. Bare pass på at du får med “torque arms” som avlaster dropoutsene. Jeg kjøpte hele pakka fra em3ev.com og nøler ikke med å anbefale dem dersom du går bort i fra midtmotor konseptet.

  Her er noen av midtmotoren til UrbanCommuter montert på en Edgerunner.
  https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10200883093012340&set=gm.511634948905578&type=1&relevant_count=1&ref=nf
  https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10200886683582102&set=gm.511870475548692&type=1&relevant_count=1&ref=nf
  https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10200886683782107&set=pcb.511870448882028&type=1&relevant_count=4&ref=nf

  Reply

  1. Takk for bra tips om motor! Jeg har bestilt Bafang til min dummy og er spent på den, men den mac-en virker jo super. Det er en fristende løsning dersom Bafangen faller gjennom.

   Voksne batterier de hadde i den web-sjapp. Jeg har kun et 8.5Ah batteri på vei inn nå, men håper det holder til småturer rundt i byen.

   Reply

  2. Takk for fascinerende linker! UrbanCommuter-løsningen var helt ny for meg – brutalt oppsett! 1600 dollar blir likevel i overkant for meg, særlig når det er det verdenshav mellom leverandør og bruker.

   MAC ser også interessante ut, men for en sertifisert klossmajor som meg, ser setninger som dette skremmende ut: «The controllers are fully programmable with the addition of the EB3xx program cable, programming software will be supplied via email.»

   Jeg har kort sagt ikke greie på elektronikk, og er i utgangspunktet ikke veldig gira på kompliserte monteringsjobber.

   Hvordan fungerte montering og oppsett for din del? Tar du på deg installasjons-oppdrag? 😉

   Reply

 4. Niholaen ble kjøpt i Danmark og de har opptrådt upåklagelig. Litt pes å få tilsendt ting og tang fra Danmark, men det har gått greit. Jeg har altså byttet ut tre batterier, en motor og en konsoll. Batteriene har dødd. Motoren døde også plutselig og ble byttet ut. I år trodde jeg motoren hadde dødd igjen, men det viste seg å være konsoll som sluttet å fungere.

  Vi er en familie med to barn og har del bakker og slikt i nabolaget. Niholaen er ganske tung(50 kg), barna veier vel 50 kg tilsammen. Undertegnede veier 80 kg. Jeg tror at dette tilsammen er en utfordring for Bionx-systemet.

  I følge Nihola har er vår sykkel den eneste med el-motor i Norge. Så de har ikke mye å sammenligne med. Jeg vet de prøver ut SRAM-motorer i Dabmark nå, men landskapet der er jo litt annerledes.

  Utover dette må jeg si at når alt funker, er Nihola + el-motor helt fantastisk og at potensialet for lastesykler voldsomt.

  Reply

  1. Glemte å kommentere en ting. Når det gjelder rekkevidde, er jo det summen av vær, vind, oppakning og terreng. Den som sykler sykkelen må også være i stand til å å sykle den hjem med tomt batteri og sultne unger. Det kan være en utfordring med Niholaen. Jeg pleier å sykle den uten batterihjelp, men andre familiemedlemmer er avhengig av motoren for å komme seg frem.

   Reply

   1. Mange gode poenger her.

    BionX er vel neppe designet for å skyve 150-200 kilos sykler opp bakkene hver dag, det er nok knallhard kost for enhver navmotor. Uansett godt å høre at leverandøren ikke løper fra ansvaret – men kjipt å skulle ha så mye trøbbel og ha ikke-operativ sykkel såpass ofte.

    BionX lanserte en ny navmotor på Eurobike i august, mye smalere, men langt større i diameter. Den skal ha 250% bedre ytelse enn dagens, men passer kun for sykler med minst 27,5 tommers hjul. En snodig prioritering, synes jeg.

    Krysser fingra for at Niholaen deres får mindre nedetid framover!

    Reply

 5. Per Bjarne Løvsletten 19. September 2013 at 12:47

  Dette må være den perfekte artikkelen for meg som har langtidsplaner om å få på motor på min egen Dummy 🙂

  Reply

 6. Super bra artikkel, men et spørsmål jeg sitter igjen med er: Transport av longbike.
  Hvordan fikk du longbike sykkelen til kosterøyene f.eks?

  jeg skulle gjerne sett en artikkel som går på transport av transportsykler, dersom du tenker at du skal ha den med til et feriested. Går det faktisk ann å få en longbike opp på taket i et Thule stativ? eller er den så lang at man ikke kan ha den bak på bilen.

  Jeg sitter igjen med et inntrykk av at en transportsykkel fort blir begrenset til den byen der du bor. Det vil nok dekke største delen av behovet, men det vil jo være fristende å ta den med på en impulstur med barna.

  Reply

  1. Hei Arne! Godt spørsmål! Jeg vet at noen longtail-eiere bruker Thules tandem-stativ, men det koster flesk:
   http://www.thule.com/en-us/us/products/carriers-and-racks/bike-carriers/roof-mounted-bike-carriers/thule-tandem-carrier-558p-_-3286

   Selv har jeg i mange år hatt en god, gammeldags takgrind fra Yakima for å få med meg turutstyr på taket av Avensisen (lite plass inni med sju personer ombord). Den frakter jeg også longtailen på, liggende. Har ikke bilder av sykkelen på taket her nå, men er er grinda:
   https://www.dropbox.com/sh/6xagovw37l2a7jt/5A6VnPgzor/003-ga.jpg

   Kjøpte den her, med forlengersett:
   http://www.rei.com/product/670321/

   Dermed ble jo den også altfor dyr, men den bruker jeg jo uansett til masse annet – ergo rasjonalisert kostnad.

   Noen andre som har bedre og billigere løsninger? Det bør jo være mulig å modde et vanlig takstativ med en forlenger som gjør at en longtail får plass? Jeg må nok lage en liten bloggpost på temaet snart 🙂

   Reply

   1. Mårten Aurbakken 12. April 2014 at 17:42

    Hei, Gammel tråd, men jeg hadde samme utfordringen med kostbare takstativ til tandemsykkel for noen år tilbake. Dette ble løst ved å kjøpe tre takmonterte stativ til “vanlig” sykkel, på tilbud. Jeg delte så det langsgående røret til det ene sykkelstativet i to skjøtte dette sammen på de to andre stativene. Jeg fikk da to tandemstativ, hvorav det ene fungerte for både kort og lang sykkel. Skjøteprosessen med to aluminiumsvinkler. Det ble ikke så elegant, men funksjonen var prima.
    Om det er to som trenger hvert sitt stativ så kan man jo gå sammen om kjøpet.
    Se bilder her:https://plus.google.com/photos/108923890806416206506/albums/6001455832483544705?authkey=CLunt7nR0drmcQ

    Reply

 7. Holder en knapp på BionX… Elsykkelmerket Wisper gikk over fra motorer fra Bafang til motorer fra Dapu for et par år siden. Rett og slett pga. bedre dreiemoment pr. watt.

  Men det er ergelig at det ikke skal finnes et fornuftig midtmotoralternativ. For det er jo egentlig det beste med tung last i bakke. Til og med BionX sliter der, selv med 350 W motor (250W er grensa i Norge). Se http://www.splendidcycles.com/2012/10/20/cargo-bike-visit-to-northern-california-part-i-two-bionx-product-tests/

  Reply

  1. Helt enig, Aslak! Jeg savner også en solid, ettermontérbar midtmotorløsning. Sunstar iBike ser jo fin ut, men produsenten ga meg nylig dette svaret da jeg spurte dem om det er riktig at systemet ikke fungerer i kuldegrader:

   «Dear Geir, thanks for your question. Torque sensor (the heart of the Sunstar system) can work not properly down -5 C° so we have to be careful with low temperatures. This temperature (-5 C°) is internal one, not outside (weather temperature). I know that last year one of our customers in Sweden left his bicycle outside and next morning he had to heat up with a simple hear dryer. But if you store your bicycle in a garage you shouldn’t have any problem. More over when you use it, motor unit heats up by its self, so internal temperature increase and finally problems are avoided. Important point is where to store for the night or how long you don’t use motor unit in external area.»

   Som mann uten garasje og med klare ønsker om å sykle hvor jeg vil året rundt ble dette ikke så fristende. Så så jeg nettopp i linken din over at de refererer til EcoSpeed midtmotor, som jo framstår riktig så bra. Men til over 17 000 norske kroner pluss moms og batteri, blir det i drøyeste laget (selv om BionX koster det samme her hjemme):

   http://www.ecospeed.com/product/downtube-mount-triple/

   Hm. Får vel forsøke å sage av krankpartiet på Big Dummyen og sveise på en Bosch-motor….

   Reply

 8. Hei Geir Anders – Dette er fantastisk lesning!
  «Surly Big Dummy MDrive» systemet såg flott og robust ut, men prisen var drøy. Har prøvd å holde meg litt orientert om kva som skjer på elsykkel-motor området. Dette var nytt for meg. En ganske brilliant løsning for en longtail. Ingen umulig oppgave å kopiere for den som har et verksted, men da bør man vel helst ha slikt som hobby. Har full forståelse for at dette ligger på utsiden av prosjektet ditt? Det finnes andre system for krankdrift, men det er stort sett «hjemmelaget» det eg har sett. Ser ikkje bort fra at det kan komme billigere krankdrift oppsett basert på samme MDrive prinsippet i framtiden…?

  For min egen del har eg syklet med GoldenMotor Magic Pie –motorer fra 2010. Har hatt første, andre og nå tredje versjonsutgaven. Har kjøpt direkte fra Kina-produsenten, selv om det finnes mange forhandlere. (Ev. garantier kan man se helt vekk fra, då kineserne er umulig å komme i dialog med)
  Motorene har vært brukt hele året. Det har vært tøffe forhold med både kulde, saltsørpe og utendørs parkering (på jobben)
  Motoreffekt på 1000W, stor diameter med godt moment, men følgelig tung. Relativt lite tekniske problemer, bortsett fra hovedproblemet som har vært brente kontrollere. Har svidd av 3 styringskort / kontrollere. Samtlige ganger som resultat av lang nedbremsing på motor (regenerativ el-bremsing)
  (På 3. generasjonsmotoren virker produsenten å ha tatt dette problemet på alvår. )
  Motorene kan utstyres med 9-trinns kaset. Denne kassetten er ikke lett å få tak i (finnes hos en av de Franske forhandlerne)
  Tror nok du burde hatt en nedgiret utgave av motoren, men den finnes ikkje. Maksfarten for 26^ er ca.45 km/t.

  Kan komme med mer erfaringsinfo om GoldenMotor.com -motoren dersom det er interessant. Du måtte i alle fall hatt et kraftig batteri som tåler å bli trukket 30A kontinuerlig. Stol ikkje alltid på selgeren her. Hardt belastede batteri får sterkt redusert levetid.

  Reply

 9. Hei
  sjekk ut denne løsningen fra bafang, http://www.electricbike.com/bafang-bbso2-750w-mid-drive/
  Artikkelen omhandler den amerikanske versjonen, men kommer også i begrenset utgave for eu.

  Midtmontert med innebygget kontroller og pedelec.

  Batteriforslag, for stor rekkevidde:
  http://em3ev.com/store/index.php?route=product/product&path=35&product_id=158

  Reply

  1. Hei Jonas! Takk for utmerket tips! Dette er i mine øyne den ultimate løsningen for ettermonterte motorer. Jeg bestilte BBS-01 første uka i januar, og får settet i april en gang. Da skal det monteres, testes og rapporteres!

   Reply

   1. Batteriet du linket til har jeg derimot ikke sett før, dette var drøye saker! 😀
    Jeg landet dog på et mer beskjedent 36V 13ah-batteri fra Samsung.

    Reply

 10. Hei,

  Super artikkel. Hvor får man tak i barnestet som man ser montert på bagasje brettet i noen av bildene i denne artikklen?

  Og kan du anbefale en forhandler av Trek Transport i Oslo sentrum?

  Tim

  Reply

  1. Hei Tim, så hyggelig at du hadde nytte av artikkelen! Setet er et GMG Classic (som i dagens versjon heter Yepp Classic). Jeg kjøpte det i Nederland, og du finner det i ymse nettbutikker. EVO Elsykler på Storo er forøvrig norsk importør av Yepp, og det kan jo hende de kan ta det med på neste bestilling – hvis du foretrekker å handle over disk.

   http://www.yepp.nl/uk/collection/yepp-junior/classic-junior

   Merk at jeg måtte skjære av fotstøttene for å få dette til å passe på Transport. En vinkelsliper gjør susen, da passer det med millimeters margin.

   Både Sørensen Sykler på Helsfyr og Raske Sykler i Pilestredet har et nært forhold til Trek, som de har solgt i mange år. Begge butikker kan anbefales. De har neppe sykkelen på lager, men kan bestille den fra importørens lager på Ski.

   Reply

 11. Takk for veldig bra artikkel! Gleder meg til å lese om erfaringene med den ulitmate transportsykkelen. Kan forresten supplere om Yepp-setet; kona mi kjøpte det over disk og fikk hjelp med monteringen på Evo forrige lørdag, så da hadde de det ihvertfall inne.

  Reply

 12. En meget bra artikkel, men jeg klarte ikke å la være å irritere meg over at på alle bildene så var alle (bortsett fra det minste barnet) uten hjelm… Håper det bare var til ære for fotografen. I mine øyne så burde man iallefall ha hjelm på når man tar bildene. Så får du gjøre hva du vil når du sykler avgårde etterpå. 🙂

  Reply

  1. Hei Truls, og tusen takk for hyggelige ord om artikkelteksten! De to bildene du irriterer deg over ble tatt på en bilfri øy, på en turvei der vi syklet bedagelig avgårde i sakte fart. I mine øyne er det ikke nødvendig å ta på hodebeskyttere på slike turer. Da burde man i så fall ha på hjelm hver gang man tar en løpetur også 🙂

   Jeg forstår at hjelmbruk vekker mye følelser, og jeg sykler aldri uten hjelm når jeg sykler fort, når jeg sykler på trafikkerte veier eller når jeg sykler sti i terrenget. Det samme gjelder barna mine. Men når man innimellom er så heldig og kan sykle langsomt, fredelig og helt uforstyrret av hurtiggående trafikk, så klemmer jeg ikke på meg hjelm av prinsipp 😉 Sykling i seg selv er jo ikke farlig, før man plusser på fart og trafikk.

   Reply

 13. Eg hadde ein BionX som eg brukte til og frå barnehagen med to ungar i vogna og ein bakpå. Den varte i tre år før den konka. 24voltsmodellen eg hadde hadde ikkje heilt dreiemomentet som skulle til. Det vart likevel tungt i oppoverbakkane. Trur heller ikkje bateriet hadde godt av så stort effektuttak på kort tid.

  Reply

 14. Fick just ett nyhetsbrev från sunstar där de sa att de ska sätta värmare i motorn så att den klarar kallare klimat.

  Reply

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *