Magnus Knutsen Bjørke var med på Transportsykkel 2015 på Grünerløkka i mai. Dette er den tredje artikkelen i en serie fra transportsykkeltreffet, der syklister forteller om sine utstyrsvalg.

Bullitt (her i utstyrsvarianten Clockwork) er en dansk lastesykkel som leveres både med og uten elmotor. Dette er en 2010-modell uten motor, men med barnesete og demonterbare sidevegger på lasteplanet foran. Sjekk også ut vårt intervju med Bullitt-gründeren Hans Bullitt Fogh fra mars 2015.

magnus-bullitt-privat--6

Min sykkel

Larry vs Harry, Bullitt Clockwork,  2010-modell med sidevegger. Sykkelen er oppgradert med Alfine 11 girnav, 180mm bremseskive foran, klappsete på lasteplanet, «skumgummi-sete» på stanga og to gamle sykkelslanger for å holde lasten på plass.

magnus-bullitt-34263

Mitt valg

Jeg syklet tidligere rundt på en litt sliten Diamant hybridsykkel med en Nordic Cab-vogn som permanent tilhenger. Sykkelvogna ble i utgangspunktet kjøpt inn for å frakte unger, men ble etter hvert stort sett brukt som en generell bagasjehenger. Jeg dro den til og fra jobb med fotoutstyr, tok ungene på sykkeltur og gjorde matinnkjøp. Men siden det var både tungt, slitsomt og klønete å dra rundt på en henger, bestemte jeg meg for å kjøpe en lastesykkel da den gamle Diamanten begynte å skrante.

magnus-bullitt-34257

Jeg liker å sykle fort og hadde lenge siklet på en Bullitt, for det så jo ut som en sykkel som både var rask og kunne laste mye. Jeg liker at den er (relativt) lett, for dette har nå blitt min daglige brukssykkel og ikke bare noe jeg bruker når jeg skal frakte ting.

Min er uten el-motor og det begrenser vel i teorien hvor mye jeg klarer å få med meg oppover bakkene, men så lenge det er sånn flatt er det ikke noe stort problem å sykle med selv ganske tung last. Jeg bor på Vålerenga, og hadde jeg bodd lengre unna sentrum, ville jeg nok hatt el-motor også.

magnus-bullitt-34268

Min store lidenskap er ikke sykler, men gamle italienske scootere. Jeg har sansen for alt som går på to hjul, men er ingen sykkelfantast utover at jeg innser at sykkel rett og slett er den mest effektive måten å komme seg rundt i byen på.

Jeg har alltid vært glad i å sykle og treningseffekten er jo en bonus, men jeg er ennå ikke der at jeg kan tenke meg å kle meg opp i treningsklær og bruke sykkel som treningsapparat.

magnus-bullitt-34262

Mitt bruk

Sykkelen min brukes først og fremst til å ta meg og mitt fotoutstyr til og fra jobb. Det er alltid god plass på lasteplanet til å få gjort en handletur på vei hjem eller andre ærend. Minstemann og eldstedattera mi sitter også på, med mindre hun sykler selv. Sykler vi på steder med mye trafikk eller der en 5-åring helst ikke bør sykle, kan jeg hekte hennes sykkel på siden av lasteplanet, plassere henne på en liten pute på stanga bak styret og la minstemann sitte på setet sitt i kassa.

magnus-bullitt-privat--8

Det jeg liker med Bullitten er at den har et så fleksibelt lasteplan. Med sideveggene fjernet har jeg tatt med gamle sofaer, bord og lenestoler til gjenbruksstasjonen, jeg har handla juletrær (2 stk), hagejord (60L – det var tungt), frakta vespamotorer og henta sykler som skulle på service. Selv om jeg har en liten stasjonsvogn jeg også kan bruke, er det faktisk enklere å frakte store, uformelige ting på sykkelen enn i bilen.

magnus-bullitt-privat

I vinter brukte vi sykkelen til akebakkene i blant annet Tøyenparken. Da fikk vi med tre store akebrett på tvers på lasteplanet. Kone og minstemann satt på klappsetet mens eldstedattera fikk sitte på stanga. Vi overskred nok lastegrensa på 180 kg uten at det virket som noe problem for sykkelen, selv om bremsene ikke tok like godt i nedoverbakkene.

magnus-bullitt-privat--11

Det er også kjekt å kunne frakte voksne på det klappsetet. Ute på jobb har jeg hatt kolleger som passasjerer, og ellers hender det jo at kona sitter på ned til byen.  Sykkelen ruller jo godt, og all den ekstra vekta gjør at den holder farta godt så lenge det er sånn noenlunde flatt. Er bakken lang, blir det jo tungt. Man blir sterk i beina av sykle Bullitt.

magnus-bullitt-trio

Bullitten er imidlertid ikke helt perfekt. Ramma er ganske stiv, og kombinert med det lille hjulet foran kan man bli litt mør i armene om man sykler på veldig humpete vei. Særlig om vinteren på hardpakka snø merkes dette godt. Nå om sommeren har jeg et bredt ballongdekk med lavt trykk på forhjulet som hjelper en del.

magnus-bullitt-privat-

Jeg skulle også ønske at det fantes en kjappere og enklere måte å ta sideveggene av og på. De er fine å ha der i det daglige, men om jeg plutselig skulle finne på å frakte noe stort og uformelig må jeg skru løs åtte bolter og muttere for å få dem av.

Kjøpsinfo

Jeg kjøpte demosykkelen til Aslak Moe i Oslo Transportsykkel. Sykkelen er en 2010-modell som opprinnelig hadde et 8-girs Alfine nav og 160mm bremseskive foran. 8 gir ble litt snaut på en sykkel som denne. De letteste gira var ikke lette nok, og de tyngste var for lette til å utnytte seg av den gode farta man får i nedoverbakkene.

11-girs navet fikk jeg gjennom Sørensen Sykler på Helsfyr og det har stort sett fungert over all forventning. Navet er suverent til vintersykling, og på en fullasta lastesykkel er det veldig greit å kunne gire fra 11. til 1. gir når du står stille, uten å måtte løfte på bakhjulet og trø rundt.

Frambremsen oppgraderte jeg også for å få litt bedre bremsekraft – nå står snart bakbremsen for tur også.

Totalt har vel denne sykkelen kosta meg rundt 20 000 kroner. Det er jo kostbart, men verdt hver krone.

magnus-bullitt-34252

Posted by Geir Anders

Geir Anders started Cargobike Magazine – formerly known as Transportsykkel – back in 2012, to stoke up the new boom of electric bikes and cargobikes. He is also co-founder and the first editor of Scandinavia's leading mountain bike magazine Terrengsykkel, and works as an independent writer and photographer in Oslo, Norway.

One Comment

  1. beste årgangen den der 🙂

    Reply

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *