Bildene du ser rett under her tok jeg i går, på vei hjem fra et foredrag jeg ble invitert til å holde på fotomessen hos Scandinavian Photo i Møllergata 4.

Dette er Norges klart største fotobutikk, og et sted proppfullt av flinke folk og førsteklasses verktøy. Det er dessuten et par ekstra hyggelige ansatte der som vet mer enn de fleste om både kamerautstyr OG morsomme sykler (hei Erik og Are!).

Jeg ble invitert for å fortelle hvordan jeg bruker lastesykkel i min arbeidshverdag med kamera, og du kan se foredraget her om du skulle slumpe til å ha hele 33 minutter og 19 sekunder til overs for denslags.

fotosykkel-bigdummy-1

Som sagt: Jeg ante ikke at det å ha longtailsykkel skulle by på så allsidige gleder og nytteverdier. Jeg så for meg ungene bakpå og ymse barnehagesekker og matposer i sideveskene. Men endte med å frakte alt mulig rart, som jeg var innom i denne bildefortellingen for noen uker siden.

En etterhvert ganske vanlig oppgave er å frakte redskapen jeg bruker i min jobb som frilanser (jeg jobber for bedrifter og organisasjoner som bruker tekster og bilder til å fortelle hvem de er og hva de gjør).

fotosykkel-bigdummy-2

Her ser du min Surly Big Dummy på bytur i går – der den uten problemer drasser på følgende greier:

HØYRE SIDE BAK: En 109 cm lang trillekoffert med tre stativer, tre fotoparaplyer, to blitzbraketter og diverse annet småtteri

VENSTRE SIDE BAK: En 62 liters fotosekk med to kamerahus, tre blitzer og seks objektiver, pluss batterier, fjernkontroller og ladere og andre småting

KURVEN FORAN: En skulderbag med plass til bærbar EDB-maskin, strømtilførsel, diger nistepakke og drikke, kompaktkamera, telefonlader, en liten harddisk, en kortleser og ekstra lue.

fotosykkel-bigdummy-2048-1

Jeg angret litt på at jeg ikke hadde tatt et sånt illustrerende bilde til foredraget, derfor stoppet jeg og tok det med telefonen på vei hjem i stedet. Før jeg kjapt pakket alt tilbake på sykkelen og tråkket hjem opp bakkene til Ekebergsletta.

Selv om jeg foretrekker å jobbe med lite utstyr (et kamerahus på hver skulder pluss en 24, 35 eller 50mm), hender det at jeg trenger litt mer. Det hender at jeg skal fotografere på arrangementer hvor jeg både skal dokumentere det som skjer, og i tillegg ta ulike portrettbilder av et knippe folk.

fotosykkel-bigdummy-3

Da trenger jeg litt ekstra lys (noen ganger har jeg med noen mye større og tyngre blitzer enn dette, og det går også fint) – noe som altså betyr lysstativer, paraplyer og softbokser og reflektorer og slike ting. Ting som tar så mye plass at jeg trodde de krevde bil. Men slik er det altså ikke.

sf-foredrag-80

Én ting er jobbene som skjer innendørs, der sykkelen hjelper meg å frakte utstyret helt fram. En annen ting er bilder som skal tas ute – noen ganger flere ulike steder på samme dag, andre ganger bare litt utenfor allfarvei.

sf-foredrag-75

Longtailen frakter både meg og utstyret dit jeg vil ha det.

I sommer skulle jeg ta en serie Oslobilder for et konsulentselskap som trengte illustrasjonsbilder til nettsidene sine og til rapportene de lager. Noen av dem ser du her.

oslo-economics-2015-2500px-34917

Nå var sykkelen helt genial: Den lot meg sveipe gjennom bakgater og over gangbruer, den tok meg opp og ned langs Akerselva, helt opp til Alnabru og hjem igjen, ut på Tjuvholmen og bort til Vippetangen – alt med fotosekken og stativet parat.

sf-foredrag-94

Nå hadde jeg ikke behov for så mye utstyr. Nå handlet det mest om å komme seg rundt kjapt og effektivt. Det handlet om å finne gatene og stedene som ga meg de perspektivene jeg var ute etter.

Det å rulle rundt i byen med kameraet parat i veska rett foran styret og et stativ liggende klart i bagen bakpå, det er en fantastisk måte å arbeide på.

sf-foredrag-101

Alle som sykler, merker det samme: Du ser mer, hører mer og oppfatter helt andre ting enn om du sitter innelukket i en bil. På sykkelen tar jeg stadige avstikkere, omveier, snarveier, nye veier – og oppdager hele tiden nye sider ved byen som har vært mitt hjem i snart 25 år.

sf-foredrag-77

Det slår meg hele tiden: Hvorfor har jeg ikke vært her før? Hvorfor har jeg ikke sett denne bekken, denne parken, denne fantastiske bakgården? Det kryr av fine steder i byen. Med elsykkel er det en fest å finne dem. Jeg kan sykle dit øyet vil, på to hjul er hele byen åpen.

Og når jeg skal finne fram til en kronglete adresse midt i byen, er sykkelen overlegen: Jeg kan smette inn porter og gjennom smug for å finne riktig dør, og får alltid parkert rett utenfor. Digg.

sf-foredrag-78

Uansett hvilken sykkel du har: Ta den med på en urban oppdagelsesferd innimellom. Ta en annen vei hjem. Prøv en vei du ikke kjenner. Byen blir både større, finere og rarere for hver gang.

Akkurat slik jeg liker den.

fotosykkel-bigdummy-2048-1-2

Posted by Geir Anders

Geir Anders started Cargobike Magazine – formerly known as Transportsykkel – back in 2012, to stoke up the new boom of electric bikes and cargobikes. He is also co-founder and the first editor of Scandinavia's leading mountain bike magazine Terrengsykkel, and works as an independent writer and photographer in Oslo, Norway.

2 Comments

 1. Hei, flott side du har her. Har vært en ivrig leser fra nesten start av. Masse morsomme og informative artikler.
  Lenge siden det har kommet noe nytt nå. Vil bare si i fra om at det i allfall er en som gleder seg til å lese mer om dine erfaringer.

  Mvh
  Terje Helle

  Reply

  1. Hei Terje, og tusen takk for hyggelige ord – og et vennlig dytt! Transportsykkel.no er akkurat nå i vinterdvale, men jeg kan forsikre deg om at det er mye stoff som venter på å komme ut. Godt å vite at det er én som er klar for å lese mer! Takk for tålmodigheten!

   Alt godt fra Geir Anders

   Reply

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *