Jeg får ikke Nostradamus-prisen for følgende spådom: Dette året vil flere enn noen gang skaffe seg elektrisk lastesykkel her i landet.

Men jeg spår også at det for mange vil bli ekstra vrient å velge modell framover, etterhvert som bølgen av rimeligere lastesykler nå ruller inn over det norske markedet med løsninger vi så langt ikke har sett i budsjettklassen.

Denne lastesykkelen er en av de nye modellene fra kinesiske Clamber, også kjent som Ningbo Clamber Bicycle Company. Den selges av flere tilbydere på nettet, og er også å finne hos Påfuglen i Oslo.

For hvorfor i all verden skal du betale dobbelt så mye for en sykkel som er nesten helt lik? Hva er det egentlig som er årsaken til at noen koster så mye, og andre så lite?

Jeg forsøker å gi noen svar på dette her, inspirert av en prøvetur jeg hadde tidligere i år – da jeg ble invitert til å se på en ny lastesykkel i Oslo. Forhandleren hadde tatt inn flere modeller, men jeg var særlig nysgjerrig på den blå kassesykkelen med integrert midtmotor.

Bafang Maxdrive er den kinesiske krankmotoren som har gjort det mulig å skaffe elektriske lastesykler til langt lavere pris enn de med Bosch, Shimano, Yamaha eller Brose-motorer. Kjørefølelsen var fin og pådraget solid på min korte prøvetur.

Den så lekker ut på bildene, og dermed møtte jeg opp. Til rundt 35 000 kroner virket ikke prisen så gæren heller. Selgerne var supertrivelige folk, som tok inn disse syklene ved siden av arbeidet de gjør i en helt annen bransje.

Du kan se annonsen her – men denne teksten handler egentlig ikke om akkurat denne sykkelen eller denne forhandleren. Den handler om den nye bølgen av rimelige lastesykler som er på vei, og hvordan du kan ta gode valg som sykkelkjøper.

Elsykkelbutikken i Trondheim importerer denne kassesykkelen til Norge, og fikk stor oppmerksomhet ved å selge de første eksemplarene for kun 20 000 kroner i fjor høst. Birk Sport har nå lansert en modell som i praksis er identisk, bygget ved samme fabrikk.

Her i Norge begynte dette for alvor i fjor, da Elsykkelbutikken i Trondheim lanserte Elride Cargo – en elektrisk lastesykkel med krankmotor til rundt 25 000 kroner. Billige lastesykler er ikke noe nytt, men fram til nå har både design og motorløsninger vært fra den laveste hylla.

Dette er Birk Sports versjon, som i motsetning til Elride leveres både med girnav og utvendige gir. Den ble først lansert med kun girnav, men spesifikasjonene ble endret da flere kunder var skeptiske til holdbarheten på girnavet sammen med krankmotoren.

I vinter kom Birk Sport på banen som første norske sportskjede med egne elektriske lastesykler – deriblant en modell som i praksis er identisk med Elride Cargo, bortsett fra at den leveres med både girnav og utvendige gir.

Dette er én av trehjulingene fra Birk, med lys trekasse og lekker blåfarge. Motoren er Bafang Maxdrive, som hos de andre modellene til under 30 000 kroner. Birk er den første sportskjeden i Norge som lanserer sine egne lastesykler, og de andre vil trolig følge etter med liknende modeller.

Begge disse syklene kommer med integrerte krankmotorer, en løsning som til nå kun har vært tilgjengelig på sykler til nær dobbel pris. Dette vil vi se mer av i tida som kommer, og mitt råd er enkelt.

Prøvekjør grundig før du kjøper, og velg en forhandler som har eget verksted og gode svar på disse enkle spørsmålene:

Hva slags hjelp får jeg om det oppstår feil i motoren eller det elektriske systemet? Har dere reservedeler tilgjengelig dersom noe går i stykker? Har dere lånesykkel jeg kan bruke dersom det oppstår alvorlige feil på min egen?

Clambers nye kassesykkel har hentet mer enn bare litt inspirasjon fra Bullitt i frontpartiet.

Det er nemlig ikke vanskelig å importere elektriske lastesykler. Det er bare å navigere nærmeste nettleser mot alibaba.com eller en av de andre handelsportalene der agentene står i kø for å selge deg en eller hundre lastesykler fra en av de mange kinesiske fabrikkene.

De dekorerer gjerne syklene med din egen logo om du vil, slik at du bare kan åpne butikk og få syklene ut døra sporenstreks.

Det vanskelige med å selge elektriske lastesykler kommer etterpå, når et display ikke virker som det skal og motoren dør, når pedalene snurrer rundt uten at hjulene gjør det, når et styrestag bøyes eller batteriet tar inn vann og kortslutter.

Det er her sykkelens egentlige verdi kommer til syne – og den har minst like mye med forhandleren som med produsenten å gjøre.

For det finnes nemlig mange måter å handle sykler fra Kina på.

De fleste sykler begynner jo sine liv som en bunke med stål- eller aluminimsrør på lasterampa til en asiatisk fabrikk.

I videoen over ser du skrytefilmen fra Tianjin Fuji-ta Bicycle Company, som hevder å være verdens største sykkelfabrikk. I likhet med mange av sine kolleger i bransjen, bygger de sykler for kjente merkevarer i Europa og USA.

NINGBO CLAMBER: Denne fabrikken ligger i havnebyen Ningbo på den kinesiske østkysten, og er en av de virkelig store produsentene av rimelige lastesykler. Havna i Ningbo er verdens neste største – etter Shanghai – i antall uttransporterte tonn varer.

Slik bygges også rammene til de fleste lastesyklene du kjenner.

Noen av dem sveises og bygges opp etter nøyaktige tegninger som er utviklet av konstruktørene hos et etablert sykkelmerke. De har tegnet, bygget og testet flere prototyper før de har landet på det endelige designet.

Her tilbyr selve fabrikken kun rådgivning, maskiner og arbeidskraft – og sørger for å bygge rammene nøyaktig slik produsenten i Europa eller USA vil ha dem.

Du finner alt i Kina. Både det enkleste og billigste, og håndverk i eliteserien – slik som denne titanrammebyggeren i Beijing:

Det er ikke uvanlig at kjente sykkelmerker har ansatte som er på fabrikken og følger byggingen av en ny modell i noen uker eller måneder, for å sikre at kvaliteten blir slik den skal.

Dette fortalte for eksempel Hans Bullitt Fogh om i dette intervjuet, om makkeren som brukte masse tid på fabrikken i Asia for å unngå feil i konstruksjonen.

Her snakker vi altså om egenutviklede sykler med unike design som eies av sine respektive merker, og som du ikke ser under andre merkenavn.

Betyr det at du trenger egne ingeniører, designere og fagfolk som tar flyet til Kina for å kunne selge dine egne lastesykler?

Niks.

Dette er en elektrisk lastesykkel som den svenske forhandleren Svensson Bikes tar ti tusen kroner for. Jeg vet ikke hvem som har bygget akkurat denne modellen, men dette er en type som du i mange år har funnet overalt hos de kinesiske tilbyderne.

Det finnes nemlig et annet marked, hos de mange sykkelfabrikkene i Østen som tilbyr deg en meny med fiks ferdige modeller.

Det er her de billige lastesyklene finnes.

Disse er tegnet og utviklet på fabrikken, og selges til alle som vil kjøpe. Det er derfor du gjerne ser sykler som likner på hverandre, men som selges med ulike merkenavn.

Dette er en av mange hundre annonser for nesten identiske trehjuls kassesykler på alibaba.com. De syklene som europeiske selgere bestiller herfra trenger ikke å være elendige, men de fleste av disse modellene er bygget for å være billigst mulig. Det betyr at en seriøs forhandler med skikkelig oppfølging er en nødvendighet. Akkurat denne modellen selges av Zhengzhou Merck Import & Export Trading Company, én av svært mange agenter som er bindeledd mellom fabrikkene og det internasjonale markedet som ønsker seg billige lastesykler.

Produsenten i Kina tar nemlig ikke mange kronene for å sette på ditt eget klistremerke, så lenge du mailer over en logo i PDF-format.

Dermed slipper du måneder og år med kostbart utviklingsarbeid og testing, og kan dermed selge varen til en langt lavere pris enn de etablerte merkene.

Disse produsentene ser på hva som er populært, og bygger noe som likner. Det er derfor du ofte ser sykler som ser nesten helt like ut, men bærer forskjellige merkenavn.

Men det er nyanser overalt, og mange ulike måter å importere slike sykler på. Mange forhandlere – som nevnte Elsykkelbutikken og Birk Sport – reiser nemlig selv ned til Kina eller Taiwan for å gå på hjemmebesøk hos produsentene.

Der får de kjapt et inntrykk av hvilke kvaliteter de står for, og kan også diskutere tilpassinger og justeringer.


Denne promovideoen viser hvordan produsenten Giant på Taiwan bygger karbonrammer, en tidkrevende prosess som krever svært nøye håndverk. Taiwan har lenge vært high-end-destinasjon nummer én når de kjente merkene på det europeiske markedet skal bygge sine toppmodeller.

Andre nøyer seg med å klikke hjem bestillingen usett, og håpe det beste. Mange har erfart at det produktet de henter ut av containeren på kaia i Norge ikke ser aaaakkurat ut som det produktet de bestilte.

Kvaliteten på komponentene du ikke kan se, inne i motorer, batterier, ledd og kulelagre, er det også vanskelig å ha full kontroll på om du velger minste kostnads vei.

For ordens skyld: Det at en sykkelfabrikk ligger i ett bestemt land, sier i utgangspunktet lite om kvaliteten på det som bygges. Det finnes kinesiske produsenter som holder skyhøyt nivå, og det finnes produsenter som bygger sykler på de enkleste og mest primitive måter.

Det er mange nyanser her, men du får stort sett det du betaler for.

Dette sykkelen er en langt mer moderne løsning designmessig sett enn hva Clamber har levert de siste årene. Sideveggene skrus fast i ramma, som også er delbar på midten.

Skulle du ønske å lese mer om hvordan sykkelproduksjon og salg foregår i det internasjonale markedet, finner du noen interessante linker nederst i denne artikkelen.

Mitt poeng her og nå er kun dette:

Du bør ikke bare velge sykkel med omhu, etter prøvekjøring og sammenlikninger. Du bør også velge forhandler med omhu, etter en prat om garantirutiner, service og verkstedtjenester.

Hvem som monterer sykkelen ferdig når den ankommer sin norske forhandler har også svært mye å si. Seriøse forhandlere har dyktige mekanikere som gjør monteringen nøye, og samtidig kontrollerer sykkelen for småfeil og finjusteringer.

De fleste kjente, europeiske produsentene av lastesykler bestiller dessuten kun selve ramma fra fabrikkene i Asia, og bygger den opp med resten av komponentene i sine egne produksjonslokaler i Europa.

Dette er en viktig forskjell, fordi produsenten da har full kontroll på hvordan den ferdige sykkelen fungerer.

De billigste syklene monteres nesten ferdig på fabrikkene i Kina, og enkelte selger også syklene videre til kunden slik den kommer direkte fra containeren. Det er i mine øyne en farlig praksis, med mindre kjøperen er en erfaren sykkelmekaniker.

Sykkelen jeg fikk en liten prøvetur med i Oslo tidligere i år, har jeg sett flere steder på nettet nylig. Den har Bafang Maxdrive-motor – den eneste budsjett-konkurrenten til premium-motorer som Bosch, Yamaha, Brose og Shimano – og den ser både moderne og kvikk ut.

Styrestaget skrubber i hjulet ved fullt utslag på venstresvingen. Det er uvisst hvorvidt dette lar seg justere bort, men jeg antar at det skyldes svikt i montering og tilpassing. Staget under har uansett ikke noen egen justering for å tilpasse etter montering, slik Bullitt har.

Sykkelen oppførte seg også helt fint på prøveturen. Det at batteriet satt løst og styrelageret ikke var strammet til, er ikke produsentens feil. Slike ting handler om nivået på montering og kvalitetskontroll i forhandlerleddet.

Det at sykkelen har den smaleste kassa jeg har sett på noen lastesykkel så langt trenger heller ikke å være en ulempe om du liker en slankere sykkel og kun trenger plass til ett barn.

En verre strek i regningen var det at styrestaget – den lange armen som forbinder styret med forhjulet – skrubbet borti forhjulet når jeg svingte mot venstre.

Lastekassen er 42 cm bred – jeg hadde ikke målebånd men målte tre iphone-lengder – noe som gjør at du kun får plass til ett barn. Dette var umulig å se på bildene jeg så på nettet på forhånd, og viser at det har mye for seg å prøvesykle før du kjøper.

En kompis opplevde det samme på sin Bullitt under montering, men fant da en egen justeringsløsning på staget for å tilpasse dette nettopp for å unngå skrubbing.

Denne nye sykkelen hadde ingen slik justering som jeg kunne se, og jeg fikk ingen svar på hvordan dette kunne ordnes.

Jeg har heller ikke fått svar på mine to eposter med spørsmål om hvilke verksteder de vil bruke for å ta seg av garanti-reparasjoner på denne sykkelen. Jeg har ingen interesse av å henge ut noen her, og håper selvsagt at disse spørsmålene kan få gode svar – men mitt poeng står ved lag:

Skal du kjøpe elektrisk lastesykkel, må du først og fremst velge en forhandler som gir deg tryggheten du trenger. For én ting kan jeg si helt sikkert:

Har du først fått lastesykkelen som ditt førstevalg i hverdagstrafikken, er det full krise når den ikke virker som den skal.

Da er en kunnskapsrik forhandler med eget verksted og deler på lager verdt sin vekt i gull.


LES OG LÆR: For å lese og forstå mer om hvorfor noen sykler koster så mye mindre enn andre, anbefaler jeg artikkelserien Vertical Limit av bransjebloggen Cycling IQ. Disse artiklene er fra 2011, men er fremdeles aktuelle. Forfatteren har selv jobbet hos kjente merker som BMC og Scott, med base både i Sveits og Asia.

Vertical limit: bicycle industry supply chains

Vertical limit: the long and short of bicycle manufacturing

Vertical limit: 10 years on, the first cracks appear

Vertical limit: what just happened?

Vertical limit: surviving compression fatigue

Posted by Geir Anders

Geir Anders started Cargobike Magazine – formerly known as Transportsykkel – back in 2012, to stoke up the new boom of electric bikes and cargobikes. He is also co-founder and the first editor of Scandinavia's leading mountain bike magazine Terrengsykkel, and works as an independent writer and photographer in Oslo, Norway.

One Comment

  1. Kjell Steinsland 13. August 2019 at 07:08

    Takk for god orientering! 😃

    Reply

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *