Vi har sett det i London og Portland, og mange har drømt om å se noe slikt i Oslo: En sykkelkafé der du kan nyte et lite måltid, en kopp kvalitetskaffe og i tillegg få justert girene på sykkelen din.

peloton-4702

LETT Å FINNE: Torggata er et perfekt sted for sykkelglade Oslofolk – siden den stadig oppgraderes for å tilpasses sykkeltrafikken. Peloton ligger i den østlige enden av gata, rett før du fortsetter over Ankerbrua til Grünerløkka. Alle foto: Geir Anders Rybakken Ørslien

Nå er den her: Peloton i Torggata 36 åpnet på forsommeren, og er forlengst i full sving. Verkstedet er oppe og går, og bak disken bugner det av sandwicher, godt drikke og hyggelige folk.

Selv poppet jeg innom for en prat med sportsdirektør Aimar Niedzwiedzki, for å få vite mer om planene. Han har full jobb i en annen bransje, men står på tidlig og sent for å skape et interessant kulturprogram i det romslige hjørnelokalet der Torggata krysser Hausmanns gate, et mandig steinkast fra Akerselva.

peloton-4631

DIRECTEUR SPORTIF: Kjennere behøver ikke mange sekunder på å se at Aimar Niedzwiedzkis hverdagssykkel ikke er så hverdagslig likevel. Den klassiske Peugeoten er begynte sitt liv som rittsykkel i et kjent norsk lag, og er nå tilpasset bylivet med Wald-kurv og nytt styre.

– Dette var min eneste sjanse i livet til å bli Directeur Sportif, så den kunne jeg ikke la gå fra meg! Det er som du skjønner ingen tvil om at sykkelsport er viktig for oss som jobber her, medgir Aimar før han byr meg på en kopp.

peloton-4614

LEIE SPREKKER: Denne italienske skjønnheten fant vi innerst i lokalet, tilhørende en av de ansatte. Syklister med falkeblikk vil se to årsaker til at denne nå skal bort fra veien og opp på veggen. Begge befinner seg på styrerøret.

– Sykkesport og god kaffe! Men vi ønsker å være noe mer enn en sykkelkafé med verksted. Vi vil gjerne skape en arena for en bred sykkelkultur. Hverdagssyklistene er jo viktigere for byen enn de som sykler ritt, og mange opererer jo i begge roller. Uansett hva du sykler på; her kan du bare ta med sykkelen inn. Vi har en trygg og romslig sykkelparkering i bakgården – dit inn kommer du bare gjennom vår dør!

peloton-4607

BRA MANN: Filipe Gomes syklet fra Portual for å jobbe på Peloton som mekaniker. Andre skills: Sertfisert livredder for store strender og vannpoloutøver!

På storskjermene på veggen kan du se store, internasjonale sykkelritt. I bøkene som er plassert på disken og i vinduskarmene kan du lese om de klassiske rutene i Tour de France. Det er ingen tvil om at landveissykling har en stor plass i Pelotons hjerte.

peloton-4685

KVALITET: God kaffe og godt lesestoff. Hva mer trenger du for en pause i hverdagen?

Men i boksamlingen finner du også sykkelbloggeren Bikesnob NYCs utgivelser, med skråblikk på hverdagssykling i New York og de ulike subkulturene i tohjulingenes verden. Det er et viktig poeng for Aimar.

peloton-4658

TIL TJENESTE: Du vet at du er kommet inn på en ekte sykkelkafé når betjeningen nikker over mot den andre siden av gaten, der du diskret har parkert sykkelen din, og sier: «Din Big Dummy, eller?». Kommer du innom Peloton, møter du blant andre Elisa Iro og Marius Wold bak disken.

– Det er mye interessant som skjer der ute nå, sykling blir stadig viktigere både for byplanleggere og folk flest. Vi ser at de urbane syklene kommer i stadig nye versjoner, og vi vil gjerne bidra til å gjøre dette synlig. Se bare på lastesyklene du skriver om på Transportsykkel. Kunne vi ikke finne på noe sammen om dette?

Nettopp.

Slik kan det altså gå.

peloton-4634

SÅNN? Aimar arbeider med digital markedsføring i tillegg til ildsjel-jobben på Peloton. Det kommer godt med. Her mener jeg å huske at han mailet med en kaffeleverandør om en helt spesiell type bønner som han ville ha bestilt.

Jeg avbryter dermed denne artikkelen for å opplyse om at vi nå finner på noe sammen – og at det skjer tirsdag 22. september, på Oslos bilfrie dag. Denne dagen markerer avslutningen på den europeiske mobilitetsuka, der Oslo og en rekke andre byer lager ståhei og arrangementer rundt framtidens transportløsninger.

Her er opplegget til Peloton og Transportsykkel:

– – –

TEMA: Den nye bybilen

En gang var de overalt i Europas storbyer. Så overtok bilen varetransporten, og lastesyklene forsvant – helt til Amsterdam og København tok dem i bruk som familiefraktere. Nå inntar en ny generasjon lastesykler den norske bytrafikken. Med elektrisk assistanse kan småbarnsforeldre og budsyklister rulle forbi både bakker, bilkøer og parkeringsproblemer. Er dette den nye bybilen?

Vi markerer den internasjonale bilfrie dagen med en temakveld om lastesykler på Peloton 22. september kl 1930!

Denne tirsdagskvelden kan du både se og prøve de mest aktuelle modellene. Du kan også høre lastesyklistene selv fortelle om sine erfaringer, i samtale med Geir Anders Rybakken Ørslien fra Transportsykkel.no.Hva er forskjellen på de ulike typene, hva er fordeler og ulemper – og hvilke nyheter får vi se neste år?

– – –

Som dere skjønner: Her blir det fete lastesykler å kikke på, og hyggelige folk å snakke med.

Klikk deg gjerne inn på arrangementssiden på Facebook og meld fra at du kommer, så flere oppdager hva som skjer.

Posted by Geir Anders

Geir Anders started Cargobike Magazine – formerly known as Transportsykkel – back in 2012, to stoke up the new boom of electric bikes and cargobikes. He is also co-founder and the first editor of Scandinavia's leading mountain bike magazine Terrengsykkel, and works as an independent writer and photographer in Oslo, Norway.

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *