Iwan Thomson er landskapsarkitekt ved arkitektkontoret Lala Tøyen – som holder hus i Urtegata 32 på Grønland i Oslo sentrum. De ansatte farter mye rundt i byen mellom møter og befaringer, og trenger et smidig framkomstmiddel.

lala-butchers-bicycles-8487

NO LOGO: Lala-sykkelen har fått lekker logo på sidene etter at disse bildene ble tatt. Dette er også en bonus med lastesykler: De har store flater som egner seg perfekt til eksponering av firmamerker eller andre budskap.

De valgte en topp moderne dansk, trehjuls lastesykkel med elmotor fra Bosch og en unik krengefunksjon som gjør at sykkelen lener seg innover i svingene.

Mens vanlige trehjulinger kan vippes opp på to hjul i svingene om du sykler litt for fort, er det helt umulig med en Butchers & Bicycles.

Les vår artikkel om denne sykkelen fra lanseringen i 2014

lala-butchers-bicycles-8586

UNIK: Butchers & Bicycles er designet av tre danske industridesignere som ville redefinere den klassiske, danske kassesykkelen – blant annet med en krengefunksjon som gjør svingene raskere og tryggere. Gründerne har lykkes: To år etter lanseringen er sykkelen nå å få kjøpt hos femti forhandlere i fjorten land.

– For oss er firmasykkel et helt naturlig valg. Og når vi først skulle ha sykkel, måtte det bli en som kan løse alle hverdagsoppgavene. Derfor valgte vi lastesykkel med elmotor, forteller en engasjert Iwan.

LES OGSÅ: Lørdag 30. april kan du prøvekjøre denne og mange flere lastesykler i Oslo!

lala-butchers-bicycles-8528

VELKOMMEN INN: Både kassa og benken på Butchers & Bicycles er høyere enn på tohjuls kassesykler, noe som gjør at større barn kan sitte i vanlig stilling. Benken har Isofix-fester slik at bilseter til babyer også kan klikkes trygt på plass. Kalesjen er ekstrautstyr.

Han har nettopp kommet tilbake etter et møte, og har parkert utenfor kontoret. Firmasykkelen deles mellom de ansatte etter behov, og er også i bruk på hjemmefronten:

lala-butchers-bicycles-1971

Foto: Kari Tønseth

Iwan og kollega Katrine Lone Bjørnstad har tre barn hjemme på Sagene – fire kilometer og adskillige motbakker fra kontoret. Men med elmotor og lastesykkel åpner det seg helt nye muligheter for en familie som vil klare seg uten å måtte kjøpe bil.

lala-butchers-bicycles-1694

Foto: Kari Tønseth

– Det er mange lastesykler der ute. Hvorfor akkurat Butchers & Bicycles?

– Vi ville teste hvordan en 90 cm bred sykkel med to hjul foran funker i byen. Det er en innsikt som er enormt viktig for alle som planlegger infrastruktur. Det burde være et stående krav til alle planleggerne i Statens Vegvesen Region Øst og konsulentene som jobber med planlegging av infrastruktur. De burde ha minst én dag i bytrafikken med lastesykkel hvert halvår!

– Hva har dere selv funnet ut?

– Selve sykkelen funker kjempebra for oss, selv om det selvsagt mangler masse på infrastrukturen her i byen. Det er fortsatt for mange strekninger som ikke føles trygge nok for folk som vil ta med barna på sykkelen. På de mindre detaljene kan det å komme seg opp på en fortauskant være vrient på en slik sykkel med to barn inni. Men bredden på 90 cm er ikke noe problem i det hele tatt. Straks du har vent deg til hvor hjulene er, så er det bare å sykle i vei som vanlig. Vi sto mellom en Bullitt og denne, og er veldig fornøyd med valget. Flere ser den på som sykkelverdenens svar på Mercedes Geländewagen. Det er kraft og komfort, og vi kommer fram overalt. Bortsett fra i dypt og seigt vinterslaps, da blir den ganske uforutsigbar.

– Har den gått hele vinteren?

– Det var vel fem dager med skikkelig sørpeføre at vi lot den stå. Resten av vinteren har den gått med piggdekk uten problemer, på nysnø, hard snø og is. Fjæringseffekten er der, men det humper likevel en del. Men det skyldes nok også at det frister å gi på litt ekstra med turbo-moduset på motoren. Den er jo sprek! Men når jeg roer ned litt, så humper det heller ikke så ille.

lala-butchers-bicycles-8519

LUFT I LUKA: Bakvinduet på kalesjen kan rulles opp, både for lufting og for samtale med passasjerene. Batteriet er plassert i en lite lasterom bak seteryggen, der det også er plass til en håndveske og annet småtteri. Lokket til lasterommet har selvsagt koppholder og strikk som holder mobilen på plass.

– Hvor god plass har dere der foran?

– To barn sitter godt helt opp til sju-åtte års alderen, vil jeg si. En fordel her i forhold til tohjuls kassesykler, er at barna kan sitte på en høyere benk og ha bedre oversikt. Vi har hatt tre barn inne, men da må den tredje sitte oppå sekker og bager på plassen foran benken. Og da blir den så framtung at den nesten tipper. Veldig bra at den har støtte foran som vi kan vippe ned via en fotpedal uten å gå av sykkelen.

lala-butchers-bicycles-1883

Foto: Kari Tønseth

– Hvor viktig er krengefunksjonen?

– Den er helt genial, fordi du kan holde vanlig fart i svingene – selv om du har mye bagasje. Det funker over all forventning. Og så er hjulopphenget selvsagt en vinner når vi er på seminar med ingeniører fra veivesenet. De må alltid bøye seg ned og kikke på hvordan dette funker.

lala-butchers-bicycles-8524

HJULOPPHENG: Mekanismen som lar sykkelen lene seg over i svingene tar litt plass, men gir også en viss fjæringseffekt på ujevnt underlag. Bonusfordel: Du kan holde sykkelen i vater på skeivt underlag, der du på vanlig trehjulinger må lene deg litt til siden. To støttebein helt foran hindrer sykkelen i å tippe framover ved av- og påstigning, og kan felles ned ved i bruke fotspakene rett foran syklisten.

Lala Tøyen har sju tverrfaglige hoder på kontoret. Lala Tøyen er opptatt av folk, byrom og landskap, og beskriver seg selv slik:

«Lala ble startet med en klar intensjon om å skape noe nytt -et brudd. Kontoret er bygget på nysgjerrighet, interesse og samfunnsengasjement. […] Våre kunder er blant annet private eiendomsutviklere, kommuner og statlige etater. Viktigst for oss er de menneskene som skal leve sine liv i de omgivelsene vi er med på å skape.»

lala-butchers-bicycles-

SYKLENDE SJEF: Iwan Thomson i Lala Tøyen.

Helt fra starten har de markert seg som en offensiv bidragsyter til Oslos pågående diskusjoner om sykkelens rolle i byen. Med «Sykkel» som eget menypunkt på nettsiden og egen sykkelhåndbok til fri nedlasting er det ingen tvil om  at de mener alvor.

lala-butchers-bicycles-1842

Foto: Kari Tønseth

I 2013 vant de førsteprisen i idékonkurransen «Get A Bike – Break Free!» i regi av Futurebuilt, Syklistenes Landsforening og flere andre partnere. Nylig kapret de også førsteprisen blant 52 innsendte forslag til konkurransen Europan om tomten på Grønneviksøren i Bergen. 

Og ser du nøye på illustrasjonene i Lalas forslag, vil du legge merke til at de ikke bare tegner inn sykler. De tegner inn lastesykler i mengden, og ikke bare hvem som helst.

De har en forkjærlighet for de danske modellene Bullitt og Butchers & Bicycles.

lala-butchers-bicycles-8539

– Nå ser vi stadig flere som oppdager de elektriske lastesyklene. Hva betyr det for byutviklingen, i dine øyne?

– I løpet av noen få år så vil vi se enda flere lastesyklister på veier og gater i byen, og det vil utfordre både politikere og veimyndigheter. Det vil kort sagt bidra til å øke presset som må til for å få gjennom radikalt bedre infrastruktur. Bilen har fått være den ene store premissleverandøren for hele trafikkplanleggingskulturen i 50-60 år. Når stadig flere de neste årene vil bytte bilen mot elektriske sykler og lastesykler, vil det skape en helt ny bølge av sykkeltrafikk.

lala-butchers-bicycles-8516

SLAKTERSYKKEL? Hvorfor det snodige navnet? Forklaringen ligger i at Butchers & Bicycles holder til i den gamle Kødbyen vest for Hovedbanegården i København. Der har de showroom og Danmarks eneste butikk. I Norge er det EVO Elsykler som selger disse.

– Vi ser bare begynnelsen nå, og det er viktig at vi samler oss og viser hva som er i ferd med å skje – slik du for eksempel gjør med Transportsykkeltreffet på løkka 30. april. Det er slike bilder som kan vise politikerne hva som er på gang. Heldigvis ser jeg at det kommer en ny generasjon unge planleggere som vil ta fatt på dette nå, ikke minst i Oslo kommune. Det er lovende.

– Hva gjør lastesykkelen med deg selv og de som du har med deg?

– Folk kommer mye nærmere hverandre med sykkel enn i bil. Og minst like viktig: Barna blir mer delaktige i reisene våre, når vi tar dem med gjennom små daler og parker og grønne årer i byen, der vi kan sykle borte fra biltrafikken. Det finnes masse forskning som dokumenterer at barn som bare kjøres i bil, ikke klarer å koble sammen stedene de ferdes mellom – slik vi kan når vi sitter med vind i ansiktet og får med oss lukter og lyder og ser bylandskapet skifte rundt oss. 

lala-butchers-bicycles-8505

UVANT: Når sykkelen står stille, er det bare å dytte på den – så lener den seg til siden slik. Den krever med andre ord at du som syklist selv finner balansepunktet, noe som krever et par runder rundt kvartalet med tilvenning. Dette er mest merkbart i lav fart, når det går fortere er den helt intuitiv.

– Hva er dine råd til andre firmaer som vurderer å bytte ut taxiturer og firmabiler med løsninger som dette?

– Så lenge de ansatte selv har vilje og engasjement til å ta ansvar for å holde sykkelen i orden, så er det bare å handle inn. Det er lite å tape, siden elektriske lastesykler er så ettertraktet at de holder seg svært godt i bruktverdi. Deling av transportmidler er i mine øyne helt genialt, det ser jeg også som styremedlem i Bilkollektivet. Og funker det ikke for dere, er det bare å selge dem videre. Men vår er definitivt ikke til salgs!

Her under kan du se et eksempel på Lala Tøyens arbeidsmetodikk: Denne videoen er en kollasj fra kartleggingen av et særlig komplisert knutepunkt i Oslo – byrommet utenfor St. Olavs kirke – som pr. i dag er et uholdbart sted for fotgjengere og syklister.

Posted by Geir Anders

Geir Anders started Cargobike Magazine – formerly known as Transportsykkel – back in 2012, to stoke up the new boom of electric bikes and cargobikes. He is also co-founder and the first editor of Scandinavia's leading mountain bike magazine Terrengsykkel, and works as an independent writer and photographer in Oslo, Norway.

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *