Tekst og foto: Geir Anders Rybakken Ørslien

John Erik Riley var én av syklistene som deltok på Transportsykkel 2014 i Frognerparken den siste lørdagen i mai. Og han var den eneste som møtte med to sykler i samme ekvipasje.

riley-brompton-0097

Hans Brompton er håndlaget i London, og kan tas med gratis inn på buss, trikk, tog og bane. Hemmeligheten er foldemekanismen som krymper sykkelen til en bærbar pakke på femten sekunder.

Her forteller Riley om sin sykkel og sitt sykkelvalg:

MIN SYKKEL:

Jeg eier flere sykler, også en Surly Pugsley som jeg bruker vinterstid. På dette bildet står jeg imidlertid med en Brompton M-type med 6 gir, bagasjebrett og dynamonav.

Den ble skrudd sammen og gjort klar i Portland, Oregon av mannen bak denne bloggen. Tilhengeren heter Cyclone Chubby og lages av Radical Design i Nederland. De står også bak bagen som er montert foran.

Inni tilhengeren ligger Brompton nr. 2 i sammenfoldet tilstand, mest til demontrasjon i dette tilfellet. Det er kun unntaksvis at jeg har begge med på denne måten.

riley-brompton-0102

 

MITT VALG:

Jeg sykler av alle tenkelige grunner, bortsett fra i ritt og for å drive med hardtrening. Til å begynne med valgte jeg Brompton fordi jeg var mye på reise i USA og hadde lyst til å ha en sykkel med meg underveis. Litt av praktiske grunner, litt gimmick.

Jeg prøvde alt jeg kom over av foldesykler, men falt fort for denne fordi den gir den perfekte kombinasjonen av sammenleggbarhet, vekt og sykkelfølelse.

FAR OG SØNN: John Erik Riley tok nylig sønnen med på sykkeltur i Sør-Varanger – der begge Brompton-syklene var det opplagte turfølget. Foto: John Erik Riley

FAR OG SØNN: John Erik Riley tok i fjor sommer sønnen med på sykkeltur i Sør-Varanger – der begge Brompton-syklene var det opplagte turfølget. Foto: John Erik Riley

 

Alle som prøver den blir overrasket over hvor «sykkelmessig» den er, hvor moro det er å bruke den. Siden dengang har Brompton blitt normalsykkelen, det vil si: den jeg bruker aller mest, bortsett fra om vinteren.

I de mørke vintermånedene melder jeg overgang til en Surly Pugsley fatbike. Det er egentlig litt komisk, for de to sykkeltypene er nesten diametrale motsetninger. Å plassere Brompton ved siden av Pugsley blir som å plassere en huskatt ved siden av en okse.

DITT VALG: Brompton-syklene finnes i en rekke ulike varianter, med ulike styrer, girsystemer – og ikke minst farger. Dette er fra Brompton-utstillingen på Eurobike-messen i Friedrichshafen i august i fjor.

DITT VALG: Brompton-syklene finnes i en rekke ulike varianter, med ulike styrer, girsystemer – og ikke minst farger. Dette er fra Brompton-utstillingen på Eurobike-messen i Friedrichshafen i august i fjor. En sammenfoldet Brompton kan du ta med helt gratis på tog, trikk, buss og bane.

Er Brompton sykkelen for alle? Jeg tror at de fleste i refleks- og karbontroppene i hovedstaden vil ha mindre glede av den. Dersom fart og trening er hovedmålet, blir Brompton feil. Gjørmetraseene i marka klarer man heller ikke å saumfare med Brompton.

Men den funker til det meste annet og passer perfekt til en hel del situasjoner der andre sykler kommer til kort.

For meg har det etter hvert gått sport i å finne ut av hvor mange oppgaver jeg er i stand til å løse uten å ty til bil. Og så liker jeg at Brompton er så praktisk, så lett å bruke, mye enklere enn folk er klar over. 

Sykkelopplevelsen er dessuten strålende. Sett utenfra likner den på noe fra en satirisk tegnefilm eller en vits fra tv-serien Portlandia. Men straks man setter seg på den og tråkker i vei, blir man som regel overbevist.

riley-brompton-0100

 

MITT BRUK:

Spørsmålet er vel egentlig hva jeg ikke bruker sykkelen til. Til bybruk er den genial. Det tar meg mellom 15 og 30 sekunder å folde den sammen eller folde den ut. Altså tar det meg kortere tid enn å finne frem til en annen sykkel, fikle med lås, etc. etc.

Med tilhengeren kan man handle store mengder varer. Jeg har også syklet med Brompton nr. 2 i tilhengeren for å møte en venn, så har vi syklet videre sammen på tur.

Nå forleden skulle jeg møte moren min på Oslo S for å hjelpe henne litt med bagasjen. Jeg syklet ned, møtte henne, foldet sykkelen sammen og tok banen hjem sammen med henne.

KOMPAKT: En Brompton fra utstillingen på Eurobike-messen i Friedrichshafen i august 2013.

KOMPAKT: EN Brompton kan foldes sammen på femten sekunder med litt trening. Den enkle teknikken og den kompakte størrelsen er nøkkelen til suksessen som har vart siden 1979.

En annen gang skulle jeg møte familien på den andre siden av San Francisco-bukta (på det tidspunktet bodde vi i Marin). Av forskjellige grunner var logisitikken litt krevende. Det var mye som skulle med i timeplanen. Løsningen ble at jeg syklet til ferga, tok båten, gjorde det jeg måtte i SF, tok banen over til Berkeley og møtte familien etterpå. På grunn av forskjellige lokale og idiosynkratiske regler ville jeg ikke ha kunnet gjøre dette med en vanlig sykkel.

Etter hvert som man bruker sykkelen, blir man mer og mer preget av det jeg kaller Brompton-logikk. Man navigerer byen på en helt annen måte enn før.

Jeg må selvsagt nevne alle reisene den har vært med på. Så langt har jeg hatt Brompton med til Los Angeles, Chicago, San Francisco, Boulder, Bologna, Padua, Berlin, Vardø, Berlevåg og Kirkenes. Man kan selvsagt ha andre sykler med på tur, men det blir fort mye mekk. Dessuten koster det en hel del.

Brompton får man ned i en større koffert og er som regel gratis å ha med seg. Straks man er på plass, kan man begynne å sykle.

Dersom man underveis blir nødt til å ty til andre former for transport, trenger man som regel ikke å tenke på stativer, spesialutstyr, ekstrautgifter eller liknende.

På det meste har jeg syklet fem mil på en dag på en Brompton. Det er faktisk ganske lite hvis man sammenlikner med noen søk på nettet. Stadig flere bruker Brompton på langtur. Heinz Stücke bør nevnes særskilt. Det samme gjelder de som syklet Shetlandsøyene på langs med Brompton og gummibåt. Paret bak The Path Less Pedaled har også syklet langt med Brompton.

Jeg har ikke vært på slike langturer med Brompton, men jeg bruker den en hel del når jeg driver med research til mine bøker. Nå for tiden reiser jeg en del i Finnmark i forbindelse med arbeidet med min neste roman. På slike turer er Brompton uvurderlig.

riley-brompton-0097

Én ting som må nevnes her, er alle samtalene man blir tvunget inn i når man eier en sykkel som denne. Man må helst være litt glad i å snakke med fremmede.

Det blir litt som å ha med seg en ilder eller en iguana. Straks man står der og folder den ut, stopper folk opp og stirrer. Som regel stiller de en hel del spørsmål også. Jeg har etter hvert blitt vant til at dette er en del av hverdagen og bruker slike øyeblikk til å være ambassadør. De tror ikke alltid på at jeg svarer sant, men det bærer jeg bare over med.

Syklene er også valgt på grunn av infrastrukturen og klimaet i Oslo. Infrastrukturen er, som kjent, elendig. Oslo er en av de dårligste sykkelbyene jeg har vært i. Deler av Los Angeles er faktisk bedre når det gjelder skilting og tilrettelegging enn Oslo.

Brompton/Pugsley løser en rekke problemer for meg. Med denne kombinasjonen kan jeg sykle året rundt, uten å måtte tenke så mye på hvordan.

Det som måtte komme i veien (manglende brøyting eller salting, farlige traseer som Bjørvika akkurat nå, etc.) løser jeg enten med enorme dekk, sammenfoldet sykkel på offentlig transport eller en eller annen annen kombinasjon av virkemidler. Oslo forblir nok en dårlig sykkelby ganske lenge. Men jeg lar meg ikke stoppe av den grunn.

FARGERIK: Brompton var lenge mest kjent for klassisk, britisk diskresjon i fargevalgene. I dag følger de også moten.

FARGERIK: Brompton var lenge mest kjent for klassisk, britisk diskresjon i fargevalgene. I dag følger de også moten, og tilbyr en lang rekke fargekombinasjoner – både i lakkering og i tilbehøret.

KJØPSINFO:

Meg bekjent er det kun Den rustne eike som fører sykkelen i Norge. Der koster de pr 2014 fra 7 300 kroner. Jeg kjøpte mine i USA, men Ragnar hos Den rustne eike har vært behjelpelig med å skaffe deler og yte service. Han har også bygget om den ene sykkelen ved en anledning, fra 2-girs- til 6-girs-Brompton. Tilhengeren spesialbestilte jeg direkte fra produsenten i Nederland (Radical Design).

 

Les om flere foldesykler i Sykkelguiden her på Transportsykkel

Klar for en Brompton? Du finner flere som kan dele erfaringer i Norsk Brompton Klubb

 

 

Posted by Geir Anders

Geir Anders started Cargobike Magazine – formerly known as Transportsykkel – back in 2012, to stoke up the new boom of electric bikes and cargobikes. He is also co-founder and the first editor of Scandinavia's leading mountain bike magazine Terrengsykkel, and works as an independent writer and photographer in Oslo, Norway.

3 Comments

 1. Brompton er bra hvis minst mulig pakkvolum er viktig. Jeg er veldig fornøyd med min Tern, som folder litt større men til gjengjeld er litt raskere og stivere. Skulle gjerne kjøpt en fulldempet R&M Birdy, men tok meg ikke råd til en 25.000 kroners foldesykkel denne gangen… Til evt. kjøpere, søk litt rundt. Det finnes veldig mye forskjellig av foldesykler, til forskjellige behov og priser. Dahon, BikeFriday, Strada må også nevnes.

  Reply

 2. Benjamin Myklebust 4. June 2014 at 08:48

  Du mener vel Strida, Gunnstein, eller er det ett merke til?

  Reply

 3. Benjamin: Strida, ja. Takk 🙂

  Reply

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *