This article is in Norwegian, but will be translated to English. Try Google Translate until then!

Aller først, hvis du ikke har gjort det allerede:

Sjekk ut min første artikkel om Tern GSD her for å se detaljene om selve sykkelen

Joakim Uimonen – mest kjent som JoJo – er designeren bak Tern GSD, den kompakte longtailsykkelen som ble vist fram på Eurobike-messa i forrige uke. Selskapet Tern Bicycles holder til i millionbyen Taipei nord på Taiwan, men Joakim er sjelden på hovedkontoret.

DESIGNEREN: Joakim Uimonen er en kjent mann i den finske sykkelbransjen. De siste årene har han jobbet som sjefsdesigner i Tern, med base hjemme i Turku i Finland. Hovedkontoret ligger på Taiwan.

Årsaken er enkel: Terns sjefsdesigner bor og jobber i finske Turku, en kystby på størrelse med Trondheim – beliggende rett innenfor arkipelagoet som strekker seg mot Åland midt i Østersjøen. Derfra leder Joakim designteamet med folk på flere kontinenter – som sammen utvikler sammenleggbare sykler som til vanlig er kjent for å være lette og raske.

KOMPAKT LONGTAIL: Tern GSD er utrolig kort til å være longtail – kun 180 cm lang, som en vanlig sykkel – men har samme lastekapasitet som mange av konkurrentene. Alle produktfoto: Tern Bicycles

Å kalle hans faglige bakgrunn solid, er en underdrivelse. Joakim studerte for å bli mekanisk ingeniør, men ville ha flere muligheter. Dermed tok han både en «master of science in machine design» fra et teknisk universitet, samt en «master of art in industrial design» fra designhøgskolen, begge i Helsinki.

Den siste mastergraden konsentrerte han rundt utvikling av nye sykkelkonsepter, med særlig vekt på sykler som kan foldes eller endre form.

UT PÅ TUR: Joakim er ekspert på å få maks ut av små sykler. Her har han syklet kajakken sin ned til sjøen bakpå sin Tern Cargo Joe, den første longtailsykkelen Tern lanserte i 2012.

Han var lenge leder for produktutvikling hos sykkelfabrikanten Tunturi, og hadde også en periode hos telefonprodusenten Nokia – før han ble bedt om å bli med hos Tern, etter å ha blitt kjent med gründeren Josh Hon på utallige sykkelmesser gjennom årene.

GODT PAKKA: Slik ser det ut når Jokakim sykler hjemmefra med amfibiesykkelen. Cargo Joe-modellen var basert på en sammenleggbar Tern-modell som ble forlenget med Xtracycles Free Radical-sett.

Nå lanserer Tern en ny kategori på sin egen sykkel-meny: «Compact Utility». Her er GSD første modell ut, med Bosch-motor og bunnsolid ramme.

Vi kommer tilbake til den om et øyeblikk. Men først: Hva sykler Joakim på selv?

TIL SJØS: Den tsjekkiske Sevylor Pointer-kajakken er oppblåsbar og perfekt for sykkelturer i de tusen sjøers land. Dette er for ordens skyld første gang jeg ser en longtailsykkel ombord i en kajakk.

– Jeg har aldri eid en bil, men har i stedet 34 sykler. Blant dem er en Tern Cargo Joe, den første longtailen vi lanserte sammen med Xtracycle tilbake i 2012, og så har jeg en Bullitt som jeg liker godt. Disse to lastesyklene er gode og nyttige bil-erstatninger for meg. Men spørsmålet er jo, særlig med tanke på Bullitten: Hvor gjør du av den når den ikke brukes? Hvordan skal du få den med deg på langtur?

– Og svaret er?

– Vi fikk lyst til å finne det svaret, og stilte oss selv disse spørsmålene: Hvor liten kan en sykkel bli, og samtidig være virkelig nyttig for de som vil bruke den til alt i hverdagen? Hvordan kan en sykkel få med seg alt du trenger, og fremdeles kunne puttes inn i bagasjerommet på en bil? Tern GSD er vårt svar.

– Dere har brukt Xtracycle-standarden på de to forrige longtailene, men har nå laget deres egen serie med tilbehør. Med andre ord tar Xtracycle-utstyret for stor plass?

– Hele nøkkelpoenget med Xtracycle handler om det nyttige tilbehøret, men vi var nå nede i en størrelse der vi måtte håndtere en rekke kompromisser. For å gjøre sykkelen kompakt nok, måtte vi designe vår egen standard.

– De to forrige har også hatt en ramme som lar seg brette på midten – men denne ramma er fast. Betyr det at en foldbar ramme ikke tåler så mye belastning som de 180 kiloene GSD kan takle?

– Vi har selvsagt forsøkt å se i den retningen – med en foldbar ramme på GSD – men denne gangen bestemte vi oss for å gå for en maksimalt solid ramme med høyere vektgrense. Vi får se hva som skjer senere. Husk at dette er den første modellen i en helt ny kategori for oss – «Compact Utility». Og nå prioriterte vi altså høy lastekapasitet og maks stabilitet. Det ser du jo også på komponentene, både akselfestene, felgene, bremsene – alt kommer fra utforsykling, der kravene til slitestyrke er svært høye.

– Men Schwalbe Super Moto X-dekkene er dere alene om, jeg finner ikke disse i katalogen i 20-tommers størrelse?

– Vi lette lenge etter de riktige dekkene, men fant ingen som passet perfekt – ballong-brede og lettrullende på én gang. Dermed la vi inn en forespørsel hos Schwalbe, som vi har jobbet lenge med, og de laget egne støpeformer for Super Moto X kun for oss, slik at GSD kunne få riktige dekk. Dette er faktisk andre gang Schwalbe lager en slik serie for oss, de gjorde det også da vi laget den første sammenleggbare sykkelen med skikkelige racerdekk i 20 tommer.

– Da venter jeg spent på at dere får dem til å lage skikkelig brede vinterdekk i 20-tommer, som tåler tung last og hardt bruk!

– Å ja, den forespørselen er det flere år siden jeg la inn første gang! Jeg bor jo i Finland og sykler året rundt, og er definitivt klar for bredere vinterdekk for lastesykler. Men realiteten er at dette markedet av helårs lastesyklister dessverre er ganske lite. Det skal litt volum til før det regnestykket går opp, uansett hvilken produsent du spør.

 

 

VEKTRON: Dette er nye Tern Vektron, den første foldesykkelen med integrert Bosch-motor. Her er ramma foldbar på midten, slik at den kan pakkes ned og tas med inn på kollektivtransport. Tern GSD er den røffe storebroren – med ekstra lengde og uten foldbar ramme.

– Sant nok. Jeg har også sendt epost til Schwalbe og bedt om slike dekk, og gir ikke opp håpet ennå. Jeg vil se Ice Spiker i minst 20×2,35 og 24×2,5, vinterdekk som er bygget for mer vekt enn dagens tynne dekk med vektgrense på 70 kilo! Kan du si fra til Schwalbe neste gang dere snakkes?

– Vi får se hva som skjer! Utfordringen for dekkprodusentene er at antallet støpeformer har eksplodert de siste årene, det er så utrolig mange flere dekkmodeller og -størrelser nå, og det er kostbart å utvikle et sett med slike former for å kunne støpe hver enkelt bredde og diameter av så mange ulike varianter. Derfor vil de naturlig nok være sikre på at etterspørselen er stor nok før de investerer.

– Jepp. La oss snakke om tilbehøret på GSD mens vi venter: Dere har nedre lastebøyler på plass allerede ved lansering, tommel opp for den. Hvordan tenkte dere i utviklingen av disse?

– Vi gikk i flere ulike retninger med Sidekick-bøylene før vi landet på disse, men var hele veien opptatt av at tilbehør-portene på ramma skal kunne brukes av flere typer tilbehør senere. Dersom det skulle være marked for andre løsninger, kan vi plugge dem inn i festepunktene som Sidekick bruker. Det samme gjelder Klickfix-festene som sitteputa og andre kompatible bager og kurver kan festes i oppe på bæreren. Det er også en fleksibel løsning som kan brukes til mye annet. Shortbed-lastebrettet må derimot festes med solide skruer, siden det skal kunne ta ekstra tung last.

SAMMENLIKNING 1: Tern GSD lagt oppå en Benno Boost-E med 24-tommers hjul. Legg merke til den lange bagasjebæreren på GSD.

– Det eneste jeg savner et rekkverk her, slik som Hooptie – som Xtracycle var først ute med, og som flere nå har kopiert. Et slikt er jo også naturlig på en GSD?

– Vi er svært klar over at dette behovet er der, og vi ser på saken. Vi må bare si at det du ser nå er bare begynnelsen.

SAMMENLIKNING 2: Tern GSD lagt oppå en Xtracycle Edgerunner. GSD er betydelig kortere, selv om Edgerunner også har 20-tommers bakhjul.

– Dere gikk også for en Bosch Performance-motor i stedet for den aller kraftigste Performance CX-motoren. Hvorfor ikke gå for den sterkest mulige motoren på en lastesykkel som kan ta 180 kilo?

– Fordi Performance etter vår mening er mer enn sterk nok, og årsaken handler om hjulstørrelse. Med en midtmotor som dette, krever det lille, 20-tommers bakhjulet mindre dreiemoment for å skyve sykkelen lett opp bakkene enn hva sykler med større hjul må ha. Performance CX ville selvsagt bydd på enda mer krefter i de helt ekstreme motbakkene, men den ville også hatt noen ulemper: Den kan trekke mer strøm og får dermed litt redusert rekkevidde, og den ville økt prisen på sykkelen. Det siste er alltid en faktor vi må ta hensyn til.

SAMMENLIKNING 3: Tern GSD lagt oppå en Felt Brühaul med 24-tommers hjul. Også her legger jeg merke til at GSD-bagasjebrettet er imponerende langt, nærmest på samme lengde som hos Felt.

 

– Når startet dere utviklingsarbeidet for GSD?

– Vi startet for et par år siden, og i løpet av det siste året har det skjedd veldig mye i dette prosjektet. For oss er dette den første sykkelen i en ny kategori vi har valgt å kalle «compact utility», det er en kategori som vi føler er ganske uoppdaget i sykkelbransjen, så du kan se fram til flere nyheter fra oss!

– Dere har også utviklet egne sidevesker for denne sykkelen, var det fordi Xtracycle-veskene ikke passet, eller handler dette valget om andre ting?

– Vi kjenner godt til Xtracycle-veskenes fordeler og ulemper fra våre forrige longtailmodeller, Cargo Joe og Cargo Node – men for GSD ville vi lage egne vesker som passer helt perfekt til både sykkelen og brukernes primærbehov. GSD-veskene er svært enkle å åpne og lukke, og de er virkelig robuste også, med innsydde forsterkningsreimer som går rundt hele veska. Dessuten kan de foldes inn mot ramma og bli nesten helt flate når de ikke er i bruk!

– De ser jeg fram til å kikke nærmere på! Helt til slutt: Dere satser nå på deres tredje longtail, i et lastesykkelmarked der vi har en klar overvekt av frontlastere og kassesykler?

– Ja, det er mange lastesykler som plasserer bagasjen foran, dersom du kun ser på den delen av sykkelmarkedet som defineres som spesialiserte lastesykler. Men ser du på sykkelmarkedet som helhet, er de aller fleste vanlige sykler satt opp med bagasjebærer bak. Og vi kan lett se på GSD som en vanlig sykkel, bare med mange flere muligheter innebygget – uten at den er lengre enn de andre. For oss var det viktig å holde sykkelen smal, og samtidig både ha plass til to batterier og to barn pluss bagasje. Dermed var longtail-konseptet det mest hensiktmessige valget for GSD. Men som sagt: Det er fremdeles mye uoppdaget innenfor sykkelkategorien «compact utility», og vi har flere modeller i ovnen. Så gjenstår det bare å se hvem av dem vi velger å lansere. Men én ting er klart: Det kommer mer fra Tern her!

Posted by Geir Anders

Geir Anders started Cargobike Magazine – formerly known as Transportsykkel – back in 2012, to stoke up the new boom of electric bikes and cargobikes. He is also co-founder and the first editor of Scandinavia's leading mountain bike magazine Terrengsykkel, and works as an independent writer and photographer in Oslo, Norway.

2 Comments

  1. Nice interview Geir. Would love to see this in English as well. Looking forward to letting you try the bike – as that is the true proof.

    Reply

    1. Thanks Josh, a pleasure to hear this from you! An english version is ready soon!

      Reply

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *