Per Bjarne Løvsletten fikk lyst på en Surly Big Dummy longtail ved første blikk. Nå ruller han endelig på sin egen i Trondheims gater.

Alle foto: Kristoffer H. Kippernes 

Aller først, la oss få det overstått. Per Bjarne Løvsletten fra Oppdal står åpent fram som sykkelnerd. Han er derfor predisponert for dyp fascinasjon over nye, smarte sykkelkonsepter. Han har mange års fartstid med grove terrengsykler og tar også gjerne en langtur på sine lette racer.

SJELDEN VARE I NORGE: Men for tre år siden oppdaget han noe helt annet – midt i det livlige forumet hos nettmagasinet terrengsykkel.no: Per Bjarne så en lang, slank transportsykkel, designet av det lille merket Surly fra Bloomington nær Minneapolis. Solid stålramme, frisk akselavstand og et gjennomtenkt, modulbasert bæresystem for ulike bagasjeløsninger.

big-dummy-2573

Den het Surly Big Dummy, og er en svært sjelden fugl i det norske sykkellandskapet.

Ingen norsk forhandler har noen gang solgt en slik siden den ble lansert, men likevel triller det en håndfull egen-importerte eksemplarer omkring. Nå er én av dem Per Bjarnes egen.

Han kjøpte en ribbet ramme hos svenske Cyclecomponents.com i fjor høst – slik sykkelnerder gjerne gjør – og har bygget den opp bit for bit gjennom vinteren. Noen deler kjøpte han brukt, andre kjøpte han nye. Totalbudsjettet var på 20 000 kroner. Det sprakk underveis, men han landet ikke så langt unna.

De som vil gjøre det mye enklere, kan selvsagt kjøpe en fiks ferdig og komplett utgave – pr juli 2013 kostet den omlag 18 000 kroner hos den svenske forhandleren Cyclecomponents.com.

NETTOPP FERDIG BYGGET:  I april kom Per Bjarnes Big Dummy på veien i kjørbar stand. Men først i forrige uke kom de siste, viktige delene i hus etter lang tid med leveringsproblemer fra fabrikken: Xtracycle X2 bagasjeveskene.

big-dummy-2500

For ordens skyld: Alle bagasjebærer-delene leveres av det californiske selskapet Xtracycle, som har patentert et modulbasert system der hver syklist kan konfigurere sykkelen etter egne behov. Det finnes en rikholdig meny med tilbehør å velge i, for transport av barn og varer – de leverer til og med en sidevogn for bagasje.

Surly har altså bygget selve ramma, og klargjort den for Xtracycles eget system.

big-dummy-2650

– Hva tenkte du første gang du så denne sykkelen på nettet?

– Min første tanke var at jeg fikk veldig lyst på en. Det rasjonelle alibiet var at en slik sykkel faktisk kunne erstatte bilen i min hverdag, siden jeg både bor og jobber sentralt i Trondheim.

– Men egentlig så…

– Vel, det må jo sies at den simpelthen appellerte sterkt til sykkelnerden i meg: Det var noe med denne sykkelen som jeg bare likte veldig godt. Og jo mer jeg tenkte på det, jo mindre lyst fikk jeg på bil – og jo mer lyst fikk jeg på en Big Dummy.

– Har du bil nå?

– Nei, nå har jeg bare en Big Dummy som frakter meg og mitt rundt i byen. Enn så lenge trenger jeg ikke mer. Jeg har ikke barn, så det er bare meg og varene jeg må frakte og den daglige jobbsyklingen.

_KHK2013

– Hva var det du likte så godt med denne?

– Noe av det viktigste var nok at den føles som en vanlig sykkel, i motsetning til en del av variantene med lasteplan foran.

– Føles den som en vanlig sykkel?

– Den føles som… ehh… la oss si at den føles som et lettkjørt godstog. Den er lett å sykle på, og den triller som et uvær når du først har fått opp farta. De som har lånt den for en prøverunde, sier det samme: De trodde den skulle være mye mer annerledes. Selvsagt er den større og tyngre enn raceren min, men med tanke på lastekapasiteten, så synes jeg den går fort. Jeg blir i godt humør av å sykle på den.

– Hvorfor det, tro?

– Kanskje fordi den er noe helt for seg selv. Det er selvsagt interessant å se hvor mange som sender lange blikk, og det er hyggelig når folk stopper meg i byen og vil høre hva dette er for noe. Men først og fremst er sykkelen vanvittig komfortabel, med en helt egen kjørefølelse som det er lett å bli glad i.

big-dummy-2719

– Har du bratt vei hjem?

– Ja. Jeg bor på Rosenborg og må over Gamle Bybrua og videre opp den bratte bakken med sykkelheisen Trampe. Den er ofte ute av drift, så da tråkker jeg opp. Det går helt fint. Det er bare å vippe den ned på krabbegiret og ta tålmodigheten til hjelp. Det er jo tilfredsstillende å sykle opp en bakke med en Big Dummy, og passere folk som triller langt lettere sykler. Med lette nok gir er det ingen grunn til å gå av.

– Skal vi ta en liten runde med nerdeprat også, kanskje?

– Gjerne.

big-dummy-2453

– Hvilke deler har du bygget opp sykkelen med?

– Bremser, gir og drivverk består av enkle, solide Shimano-deler fra den prisgunstige SLX-serien – som jo fungerer helt utmerket. Det eneste unntaket her, er bakgiret. På SLX går girvaieren inn fra siden, slik at vaierstrømpa ville kommet i klem mot den forlengede ramma. Derfor valgte jeg heller et tradisjonelt XT Trekking-gir, der girvaieren går inn rett bakfra – samtidig som det også følger den nye standarden med ti drev bak. Alle de andre Shimano-girene med klassisk vaierføring er for 9-delt system.

big-dummy-2434

– Hva med hjulene?

– Jeg hadde først sett meg ut noen lette hjul, med kom kjapt på bedre tanker. Her er det solide hjul som gjelder, og derfor bestemte jeg meg for å få dem bygget for hånd. Peter Lütken hos XXL på Lade bygget hjulene med Mavic EX729-felger, Shimano M595/Deore nav og 36 DT Comp eiker pr hjul. De bør tåle det meste! Dekkene er også dimensjonert for tung last og god komfort, der har jeg et par Schwalbe Big Apple i 2,35 tommer bredde.

– Og bremsene?

– Dette er hydrauliske SLX skivebremser med en 180 mm stor skive foran, som håndterer tung last og harde nedbremsinger godt. Det ser jeg på som et must på en slik longtail.

big-dummy-2484

– Jeg ser du har valgt et klassisk Brooks B17 skinnsete (med originalt regntrekk lagret under, for de som lurte på hva som henger ned). De har ord på seg for å være knallharde og trenge lang innkjøring før de mykner opp. Hva er førsteinntrykket?

– Jeg var forberedt på det skulle være ukomfortabelt i begynnelsen, men det var ikke noe problem. For meg var det godt å sitte på med én gang.

– Men parkeringsstøtten, hvor er den?

– Den kommer. Jeg har bare brukt litt tid til å vurdere om jeg skulle gå for standardstøtta fra Xtracycle, eller om jeg skulle ta den helt ut og velge Rolling Jackass-modellen med fjernstyring, smørenipler og massiv stabilitet.

– Hva blir det til?

– Det føles fortsatt litt drøyt å kjøpe en støtte til 350 dollar, så akkurat nå ligger jeg på standardversjonen. Men det har jo skjedd før at jeg har kjøpt ting jeg aldri trodde jeg skulle handle. Det tar bare litt ekstra tid å rasjonalisere sånt, hehe.

bigdummy-wideloader

– Og så er det selve bagasjerommet – der har jo Xtracycle mange alternativer på menyen. Hva gikk du for?

– Det mest grunnleggende er Heavy Duty Racks (P-racks), som er Xtracycles ekstra solide variant av bøylene som står nærmest bakhjulet – disse har også festemulighet for vanlige sidevesker. Selv bruker jeg de to nylanserte X2 Freeloader-sideveskene med regntette, avtagbare lokk (de gamle veskene hadde ikke lokk), samt platen på toppen som kalles Flightdeck (jeg har også et Tekdeck 2.0 som er en lettere versjon – om jeg skulle føle for å kjøre minimalt). Dersom jeg skal frakte større ting, har jeg et par WideLoader Racks, som i praksis er liggende lastebøyler med bæreduk for å holde digre gjenstander. Kombinert med Longloader-bøylen kan jeg også frakte lange gjenstander med Wideloaderne. Disse kan enkelt klikkes av og på ved behov. I tillegg kjøpte jeg en Mini Magic Carpet passasjerpute, LT Footsies fotstøtter for én passasjer samt en Slim Cooler kjølebag for kald drikke i parken.

big-dummy-2607

– Hvor kjøpte du alle disse tingene, siden dette ikke finnes i norske butikker?

– På anbefaling fra Xtracycle handlet jeg alt hos biketrailershop.com, som har gode fraktvilkår og fine priser.

– Du har nettopp tatt den i bruk. Har den påvirket sykkelvanene dine så langt?

– Nå er den jo ikke lenge siden jeg fikk på det siste utstyret, så lastemulighetene har jeg ikke utnyttet til fulle ennå. Men det skjer jo noe med deg når du har en longtail. Jeg tenkte på det da jeg sto inne på Coop Obs! i dag og tok meg selv i å bli litt skuffet over at jeg bare trengte to kartonger melk, og ikke noe annet.

big-dummy-2583

 

BONUSMATERIALE: Som en ekstraservice for de helt spesielt superinteresserte,
bringer vi her delelista som forklarer nøyaktig hvordan Per Bjarnes Big Dummy er bygget opp:

Klikk her for å se sykkelen før bæresystem og vesker ble montert

Styrelager: Chris King NoThreadSet 1 1/8, stacket med et fullt Chris King spacersett (høyt, men det funker)
Gaffel: Surly Big Dummy
Hjul: Mavic EX729 36 hull på Shimano M595 nav, DT Comp eiker
Bremser: Shimano SLX (180/160-skiver)
Bremsslanger: Jagwire Mountain Pro, måtte bytte ut slanger for å få lang nok slange til bakbremsen
Krank: Shimano SLX
Pedaler: DMR V8 flatties
Gir: Shimano SLX hendler, SLX framgir, XT trekking bakgir, 3×10-oppsett
Girwire: Heltrukken Jagwirestrømpe med standard Shimano wire som sto på girene
Setepinne: Kalloy (vet egentlig ikke modellnavnet, kjøpte den brukt av Kristian Eckhoff, kan nå sjekke det opp hvis det er interessant)
Sete: Brooks B17 Standard
Styre: Salsa Moto Ace, 17° bakoversving, 660mm bredt, 25,4mm styrediameter (vil nok bli byttet med et Jeff Jones H-bar etterhvert)
Stem: Kalloy 120mm (igjen kjøpt brukt, vet ikke modell, vil etterhvert bli erstattet med et kortere Thomsonstem når jeg får kjøpt inn et Jeff Jones H-bar-styre)
Holker: ODI Ruffian Lockon Grip
Dekk: Schwalbe Big Apple 2.35”
Skjermer: SKS Chromoplastic
Xtracyclespesifikke ting:
Racks/stativ(?): Xtracycle Pannier Racks (P-racks) montert med Xtracycle WhatchamaCollars Rack Mounts (mansjetter?)
Bagasjebrett: Xtracycle Flightdeck, har også et Xtracycle Tekdeck 2.0 hvis jeg vil spare noen gram og kjøre minimalt
Vesker: Xtracycle X2 FreeLoader Saddlebags med regntette avtagbare lokk
Annet: Xtracycle WideLoader Racks for ekstra brede og tunge laster, Xtracycle LongLoader Rack for lange laster
Xtracycle Mini MagicCarpet passasjerpute, Xtracycle LT Footsies fotstøtter for passasjerer, Xtracycle Slim Cooler kjølebag for kald drikke i parken

Posted by Geir Anders

Geir Anders started Cargobike Magazine – formerly known as Transportsykkel – back in 2012, to stoke up the new boom of electric bikes and cargobikes. He is also co-founder and the first editor of Scandinavia's leading mountain bike magazine Terrengsykkel, and works as an independent writer and photographer in Oslo, Norway.

12 Comments

 1. Lars Birger Nielsen 22. July 2013 at 07:48

  Det er når jeg ser sånt som dette jeg er litt lei meg for at jeg ikke har noe behov, reelt eller innbildt for en sånn sykkel. Strøken gjennomført sykkel og flotte bilder fra Kippernes som vanlig.

  Reply

 2. Dette var en veldig fin sykkel. Jeg lurer litt på om mekaniske skivebremser kunne vært en fordel, mtp at det er mindre ting som kan gå galt og den maksimale bremseeffekten vel skulle være den samme. På en transportsykkel trenger man vel ikke den raske bremseeffekten ved en “single digit” manøver på samme måte som når man på en offroader seiler ned den bratte fjellsida.

  Reply

  1. Hei Einar! Jeg har kun ett års fartstid på mekaniske skivebremser og longtail, der jeg hadde Avid BB-5 og 160mm skive foran. På forhånd hadde jeg hørt mye bra om mekaniske skiver, og var som deg positivt innstilt. Men etter mange år med hydrauliske skivebremser på terrengsykkelen, syntes jeg at de mekaniske var skuffende i praksis. De krever mye hendelkraft for å oppnå full effekt, og ga ikke den trygge følelsen jeg ønsket meg. Kanskje noe skyldtes for liten bremseskive på en tung sykkel? Jeg byttet uansett til Shimanos XT-skivebremser med 180mm skive, og fikk en helt annen opplevelse. En langt mer kontant og effektiv brems. Min erfaring er også at på moderne kvalitetsbremser er hydraulikken svært driftssikker. Jeg hører gjerne fra andre med mer positive erfaringer fra mekaniske skivebremser, for å nyansere mitt bilde.

   Reply

  2. Per Bjarne Løvsletten 3. August 2013 at 20:23

   Jeg liker følelsen i hydrauliske bremser mye bedre enn wirebaserte løsninger, og selv Avids BB-5 og BB-7 som skal være noe av det bedre av mekaniske bremser har ikke overbevist meg.

   Hydrauliske bremser har også gitt meg svært lite behov for service opp gjennom årene, så vedlikeholdsmessig er det lite som taler for å velge mekaniske. Og med tanke på tyngden på denne sykkelen så er det faktisk greit behov for bremsekraft, og jeg synes hvertfall ikke det er for mye av den.

   Reply

 3. Denne syklen er ikke lovlig for bruk i Norge slik den fremstår i artikkelen.

  Mangel på lys og refles er meget graverende,på grunn av sykkelens størrelse.

  http://www.tryggtrafikk.no/Krav+til+sykkelen.9UFRLWXL.ips

  Reply

  1. Per Bjarne Løvsletten 3. August 2013 at 20:29

   Nå er ikke sykkelen brukt i mørke i det hele tatt foreløpig, så “meget graverende” vet jeg ikke om jeg personlig synes det er. Men takk for korreksen, jeg ser at reflekser må stå på i dagslys og, jeg trodde det var som med lys, at kravet kun ble gjeldende når sykkelen ble brukt i mørke (har lykter liggende klare i mekkeboden). Det blir klistra på reflekser umiddelbart.

   Reply

 4. Per Bjarne Løvsletten 3. August 2013 at 20:16

  Meg bekjent er det ikke påkrevd at lysene står på i dagslys (lys ligger i mekkeboden og var ikke påsatt, da de kom i posten nylig). Ser også Tryggtrafikk bruker formuleringen “i mørke eller ved dårlig sikt” i figuren sin.

  Det er reflekser i dekkene, men det kan nok være verdt å sette på noe som kan stå permanent på pedalene, jeg har aldri helt skjønt om det er et absolutt krav gitt at man har tilstrekkelig belysning på sykkelen ellers.

  Reply

 5. Jeg likte Avids BB7 vesentlig bedre enn BB5, særlig fordi den er enklere å justere. Jeg har aldri vurdert å bytte til hydrauliske bremser. Min Xtracycle er beregnet for stor bremseskive bak (210mm tror jeg), så jeg har aldri hatt problemer med bremsekapasiteten. Uten last er imidlertid sykkelen lett på bakhjulet, men den fungerer overraskende godt også som vintersykkel.

  Reply

 6. Hva er totalvekten på syklen, slik den er utstyrt når du sykler til daglig?

  Reply

  1. Per Bjarne Løvsletten 19. August 2013 at 07:27

   Hei.

   Jeg har ikke fått veid den enda, men vil tippe rundt 18-20 kg for sykkelen alene. Kan prøve å huske å veie den og se hva den veier 🙂

   Reply

   1. Til sammenlikning: Jeg veide nylig min Trek Transport, med to vesker på, barnesete bak, kurv foran, lys og Brooks-sete og hele sulamitten. Vekta var kun en håndholdt bagasjevekt, så ta det med en klype salt – men displayet viste nærmere 25 kilo. Utrolig nok sykler jeg den opp og ned mellom Ekeberg og Oslo sentrum jevnlig, senest i dag med tolvåringen bakpå. Alt går, så lenge man har riktig gir og tåler å bruke noen minutter ekstra i bakkene. På flatmark går den som en kule med Schwalbe Fat Frank 2,35-dekk, når den først er oppe i fart.

    Reply

 7. Dag Erlend Lohne Mohn 14. April 2014 at 14:27

  Takker for fyldig artikkel. Noen som har formening om hva som er den beste EL-longtail på markedet (da tenker jeg på det utvidede markedet, type verden.) Bor slik til at hjelpemotor kan gjøre dette mer realistisk enn uten.

  Reply

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *