Enhver sykkeltyv kan klippe av vaierlåsen din med ett eller to kraftige bitt med en tang som lett får plass i ryggsekken. Det skjer hver eneste dag. Så hvorfor er byen da full av fine sykler som er «sikret» med disse udugelige låsene?

sykkeltyv-video-23-4

KLIPP: Ett eneste klipp med tanga, og låsen er overvunnet. Dette skjedde nylig på Marienlyst, der denne tyven stakk av med en Hard Rocx – rett foran overvåkingskameraet. Les mer om hendelsen lengre ned på siden.

Hvorfor låser vi dyre sykler med billiglåser? Fordi vi ikke orker å betale for kvalitetslåser (de beste koster 1200-1500 kr), eller ikke gidder å drasse på dem (de solide veier fort nærmere 2 kilo)? Uansett: De nye elsyklene og lastesyklene krever at vi tar sikring på alvor, slik bilbransjen har gjort på vegne av kundene sine i årevis. 

Men akkurat nå finner du knapt de beste og sikreste låsene i sportsbutikkene, fordi så godt som ingen vil ha dem. Selv spesialbutikker med kostbare hverdagssykler melder at superlåser som Kryptonite New York blir liggende som uselgelige hyllevarmere.

sykkellåser-9462

SMART? Det skjer ting i låsemarkedet. Nå om dagen tester jeg en Bitlock, som ikke har låsesylinder i det hele tatt – men kan åpnes elektronisk når du har telefon med bluetooth og Bitlock-app på deg. Dermed kan du la venner låse opp sykkelen hvis de trenger å låne den, og du kan også se hvor de har parkert, siden Bitlock registrerer telefonens posisjon ved hver låsing (forutsatt at telefonens stedstjeneste er aktivert).

Dét vil endre seg snart, fordi vi ser en dramatisk forandring i det norske sykkelmarkedet nå. Inntil nylig var det kun de helt spesielt interesserte som ville betale over 20 000 kroner for en sykkel. Og disse trenings- og konkurransesyklene blir nær sagt aldri parkert utendørs – de blir tatt med inn og voktet som et smykke.

Men ikke alle. Denne Lapierre fulldemperen ble parkert utenfor Oslo S nylig, og lå uten sete og dempegaffel da jeg observerte den:

sykkellåser-32376

Dagens moderne transportsykler konkurrerer med bilen i nytteverdi, og er laget for å brukes og parkeres ute i byen.

Lastesyklene og de beste elsyklene er verdt like mye som en god bruktbil, og trenger løsninger som gjør at vi kan være trygge på at de fortsatt står der når vi kommer tilbake til parkeringsstedet.

Men sykkelbransjen ligger flere tiår bak bilen på sikringsteknologi:

sykkellåser-32441

Alle nye biler kan låses med et knappetrykk, og elektronikken har gjort det nærmest umulig for uvedkommende å flytte dem. Alle disse systemene er inkludert i prisen.

Det eneste sikringstiltaket sykkelprodusentene kan levere som standard, er en liten rammelås ved bakhjulet. Den teknologien er fra før bilen ble frigitt for salg i Norge.

I denne videoen, som er produsert i samarbeid med London-politiet, kan du se hvor kjapt ulike låser kuttes. Billiglåser går på et blunk. Men legg merke til Abus Granit X-Plus 540 på 03:30, som må kuttes med vinkelsliper på to steder før den slipper sykkelen. 13 mm stål krever 53 sekunder med et svært støyende verktøy. Rett etterpå ser du en Kryptonite New York Fahgettaboudit Mini, som også må kuttes fra begge sider for å kunne løsnes. Tykkere 18mm stål gjør at tyven må lage bråk og gnistregn i 1:10 før låsen er ute av spill. 

Alle låser kan kuttes. Men som Jarle Fagerheim foreslo på Transportsykkelforumet nylig: Hvorfor kan ikke dyre elsykler leveres med en liten GPS-sender innebygget i motoren, slik at sykkelen alltid kan spores av eieren?

De aller fleste nye telefoner har en GPS-modul som enkelt hjelper deg å finne telefonen når du ikke vet hvor den er. Hvorfor i all verden har ikke elsyklene det?

Vent, noen har det: Sveitsiske Stromer leverer sine toppmodeller med innebygget GPS, sim-kort og tilhørende telefon-app.

stromer-app

Da magasinet ElektroRad i april 2016 ble frastjålet sin Stromer testsykkel, sørget systemet for at de kunne kjøre til Praha og – ved hjelp av lokalt politi – få hentet sykkelen dagen etter. 

Men det trengs mer. Hva med elsykkelmotorer som i låst modus kan sperre all tråkking? Alarm inne i ramma som kobles til låsesystemet eller GPSen? Systemer som kobler inn mekanisk styresperre, som gjør det umulig å sykle? På moderne el- og lastesykler trenger vi ikke jage gram, og elsyklene har allerede strømkilden som trengs for å holde både sporings- og sikringssystemer virksomme.

Men så lenge ikke flere sykkelprodusenter gidder å utvikle systemer som gjør det vanskeligere for tyvene – og så lenge politiet ikke klarer å prioritere organiserte sykkeltyver høyere – så blir alle med verdifulle sykler nødt til å ta grep på egen hånd.

Vi må innse at det koster å sikre de verdifulle nyttesyklene våre, med supersolide låser eller GPS-sendere.

sykkeltyv-video-23-3

Transportsykkel har fått tilgang på overvåkingsbilder som viser to unge menn gå forbi en rad parkerte sykler i et stativ på Marienlyst. Opptaket ble gjort torsdag 23. juni klokken 11 på formiddagen.

De passerer en svart Hard Rocx terrengsykkel som er låst med en tykk vaierlås, og den ene snur og går tilbake til denne sykkelen. Han tar av seg ryggsekken, henter fram en kraftig tang, og klipper over låsen i én enkel bevegelse.

sykkeltyv-video-23-4

Så løsner han låsen fra sykkelen, legger tanga tilbake på plass i sekken, og sykler av gårde for å nå igjen makkeren – som har gått videre. Sannsynligvis på vei til en ventende varebil, som sannsynligvis skal ut av landet.

Hele operasjonen tok under et halvt minutt. To tilfeldig forbipasserende merker ingen ting når tyven sykler forbi dem, kort etter låseklippingen. 

sykkeltyv-video-23-7

(Digresjon: Er det ikke noe kjent med sykkelen til høyre? Jepp. Du har sett den her.)

Her er tidsforløpet i sekunder:

00:00 – Tyven går bort til stativet mens han åpner ryggsekken
00:02 – Han stiller seg ved siden av sykkelen
00:06 – Tar fram tanga og plasserer den på låsen
00:08 – Begynner å klippe
00:10 – Låsen er kuttet i ett klipp
00:11 – Legger tanga tilbake i sekken
00:13 – Fjerner låsen fra sykkelen
00:21 – Reiser seg opp
00:24 – Løfter sykkelen ut av stativet
00:28 – Sykler av gårde med sekken på ryggen

Hva kan vi lære av dette?

Det er umulig å beskytte seg 100% mot sykkeltyverier, men du kan gjøre mye ved å ta gode valg. Dette er det du bør vite:

sykkellåser-32387

FARVEL TIL VAIERLÅS: Dyktige tyver kan stjele sykkelen din uansett hvor den står parkert, men velg steder hvor flest mulig kan se den – for en viss sosial kontroll. Det beste du kan gjøre om du har en verdifull sykkel som parkeres ute, er å bruke en lås som ikke kan kuttes raskt og lydløst. Det betyr farvel til alle fleksible vaierlåser som lett klippes med kraftige tenger.

sykkellåser-32383

VELG BØYLELÅS I STEDET: De sikreste låsene er de med u-formede stålbøyler på rundt 14mm og oppover. Kvalitetsutgavene av disse er vriene å ta med tang, men må vanligvis kuttes med fil, sag eller elektrisk verktøy (selv om en diiiger boltkutter også kan greie det). Det tar uansett mye mer tid enn å klippe vaierlåser eller brekke opp enkle foldelåser, og lager ikke minst mer lyd. Dermed øker sjansen for at tyven går videre til neste sykkel.

sykkellåser-32380

SPIRALLÅS? GLEM DET: Du vet det sikkert, men mange har altså fortsatt ikke skjønt det: De små, tynne spirallåsene med vaier som snurres i en kveil, er fullstendig ubrukelige i byen. De kan klippes med små, diskrete tenger på et sekund, og fungerer kun mot tilfeldig forbipasserende «lånetyver» uten hjelpemidler. 

sykkellåser-32409

GOD LÅS ER TUNG LÅS: De tykkere vaierlåsene som du kan ta rundt livet, er også – som du nettopp har sett – lekende lette å klippe av med en litt større tang. Det hjelper ikke om låsen ser solid ut. En lås som kan bøyes, er ikke sterk nok mot tanga som tyven har i sekken. Solide låser er dessverre tunge låser. Kjetting med kvalitetsstål er ok, men så tunge at de egner seg best som stasjonære låser på jobb eller hjemme.

bordo-1270071

BESTSELGEREN: Abus Bordo er foldelåsen som de siste årene har blitt en storselger. Men produsenten sier selv at det er bøylelåsene med U-formet stang som er den beste beskyttelsen. Dette er to av mine gamle Bordo-låser: En 6000 til venstre og en 6500 Granit-X til høyre. Den sistnevnte betalte jeg rundt 1200 kroner for i 2008, og låsesylinderen glir fortsatt lett og fint etter åtte års helårsbruk.

BORDO ER IKKE IDIOTSIKKER: Foldelåsene Abus Bordo er storselgere i dette markedet og regnes som sikre av mange, men jeg har sett flere tilfeller i Oslo denne våren hvor Bordo-låser har blitt fintet ut av tyver. Sverre Hartmark opplevde dette midt på dagen ved Høgskolen i Oslo, der hans elsykkel forsvant og en Abus Bordo 6000 lå igjen. Toppmodellen Abus Bordo Granit X-Plus 6500 er alene om å ha topp sikkerhetsnivå i Bordo-serien, og selv har jeg to slike. Men i Sverres tråd forteller Espen Bjerke at også en 6500 ble kuttet da hans Youmo nylig ble stjålet fra bak to låste dører. Profesjonelle tyver klarer alt, særlig når de får jobbe usett en stund.

gps-sporing-

VURDÉR GPS-SPORING: Det er flere sporingssystemer med GPS tilgjengelig, noen av dem kan skjules inne i sykkelramma og sender deg info via et sim-kort. Du kan se noen av alternativene i Transportsykkelforumet. Jeg har ikke brukt noen av disse ennå – men er på leting, og ser mye rart. Batteritid er bare én utfordring. Se opp for såkalte sporingssystemer som bruker bluetooth, men markedsfører seg med at de kan finne igjen sykkelen din. Haken: Disse hjelper kun når din stjålne sykkel er i umiddelbar nærhet av andre med samme system aktivert på sin telefon. Ergo håpløst. 

REGISTRER SYKKELEN DIN: Registrerer du sykkelen din i Falck sykkelregister, kan den spores tilbake til eieren dersom den skulle bli funnet etter et tyveri. Det koster 399 kroner for fem år, og kan gjøres her: https://secure.falcksecure.no/secure/registrer/sykkel

Men hvordan kan jeg vite hvilke låser som faktisk er gode nok?

Det er ikke lett, og jeg akter ikke å late som om jeg kan gå god for noe som helst.

I denne artikkelen finner du noen tips. Produsentene operer selv med ulike skalaer for sikkerhetsnivå, og i tillegg har vi flere europeiske test-instanser som rangerer låsene på hvert sitt vis.

Her ser du noen av disse standardene:

Sold Secure er et britisk laug av låsesmeder, som tester og rangere låser til bronse, sølv og gull-standard. En god rangering her er ofte påkrevet for å få sykkelforsikring i England. Clas Ohlsons bøylelås til 199 kroner er forøvrig Gold-rangert her, men får hard medfart av brukere fordi selve låsesylinderen lett blir treig hvis den står ute i regnet (se brukeromtalene på produktsiden).
http://www.soldsecure.com/

sykkellåser-32400

BILLIG OG BRA? Asaklitt bøylelåsen fra Clas Ohlson er ikke lett å kutte, men plages av treg låsesylinder som kan bli umulig å låse opp om det kommer inn vann og korrosjon, ifølge brukerne. Selv har jeg ingen erfaring med denne. Har du? Fortell gjerne i kommentarene!

The ART Foundation består av flere nederlandske forsikringsselskaper og industriaktører, som tester og rangerer låser på en skala fra 1 til 5 stjerner: http://stichtingart.nl/art-foundation/

FG – Forsikringsselskapenes Godkjenningsnemnd – er en norsk institusjon som også har en liste med godkjente låser:
http://www.fgsikring.no/Hoved/FG-innbrudd/Laser-og-lasutstyr/Sykkel–moped–og-MC-laser/

SSF Stöldskyddsföreningen er de svenske forsikringsselskapenes motsvar til norske FG, og de har også en liste med godkjente låser: https://www.stoldskyddsforeningen.se/privat/sok-godkanda-produkter-och-foretag/?searchquery=&area=187&category=cykell%C3%A5s&page=1#form

Varefakta er en ordning som er drevet av dansk varehandel og industri siden 1957, og de har – ikke overraskende her – også en liste med godkjente låser: http://varefakta.dk/om-varefakta/varer-med-varefakta/cykellase/

I tillegg til disse har anerkjente låseprodusenter som Abus og Kryptonite egne rangeringer. Abus’ skala går fra 1 til 15, mens Kryptonite går fra 1 til 10

LES OGSÅ: Hvilken sykkellås fungerer best? (Dinside.no 16. juni 2016)

Posted by Geir Anders

Geir Anders started Cargobike Magazine – formerly known as Transportsykkel – back in 2012, to stoke up the new boom of electric bikes and cargobikes. He is also co-founder and the first editor of Scandinavia's leading mountain bike magazine Terrengsykkel, and works as an independent writer and photographer in Oslo, Norway.

13 Comments

 1. Benjamin Myklebust Rød 18. July 2016 at 10:50

  Hei! Bildet du viser av Bitlock låser bare rett fra ramma til hjulet. Jeg har forstått det som at det er best slik, at det ikke er for my slark som gjør at tyven får mye fleksibilitet til å ødelegge den. To spm: 1) Hvordan rangeres slik D-lås mot rammelås, og 2) er D-lås noe godt alternativ for å låse sykkelen fast til noe?

  Reply

  1. Hei Benjamin! For ordens skyld: Bitlock’en jeg fikk tilsendt for test, har også en ekstra vaier med løkke i hver ende – som er ment å sikre hjulet når hovedlåsen kobler ramma til en stolpe eller et stativ. https://www.filepicker.io/api/file/NZAkiCQ2StCYQ0ohF5h9

   Jeg brukte den ikke her, siden jeg satt rett innenfor vinduet.

   Til spørsmålene:

   1: En bøylelås er vanskelig å sammenlikne med rammelås, siden rammelåsen ikke kan brukes til å sikre sykkelen til et fast objekt – noe du alltid bør gjøre. Jeg ser på rammelås som et fint supplement, og en grei nødlås hvis du ikke er lenge borte. Men jeg vet om en transportsykkel i 50 000-kronersklassen som ble stjålet fra inne i parkeringshus på natta, der den sto med kun rammelås på bakhjulet (den var normalt sikret med en ekstra lås). Rammelåsen er jo kompakt og kanskje ikke så lett å ta med tang, men jeg hadde ikke sovet godt om natta med den som hovedsikring. Abus gir sine rammelåser en sikkerhets-gradering på 9 av 15, altså medium sikring.

   2: Bøylelås (mange kaller den D-lås, men den omtales like ofte som «U-lock» på utenlands) er utmerket for å låse sykkelen fast til noe, så lenge bøylen er lang nok. Abus og Kryptonite leverer låser i ulike størrelser, for bruk på ulike sykler mot ulike stolper eller objekter. På de fleste sykler ville jeg satt bøylelåsen tvers gjennom bakhjulet, slik at den rommer både ramme og hjul og et fast objekt – som her:
   https://www.abus.com/var/ezflow_site/storage/images/media/keyvisuals/sicherheit-unterwegs/fahrraeder/schloesser/keyvisual-buegelschloesser-1a-buegelschloesser/2500258-2-eng-US/Keyvisual-U-locks-U-locks_slide_wide.jpg

   Så ville jeg enten hatt sikringsbolter på framakslingen a la Pinhead, eller hatt en lettere lås for å sikre hjulet mot ramma – eventuelt begge deler: https://pinheadlocks.com/store/en/wheel-locks/7-front-wheel-lock.html#/key-without_key

   Med longtail med fastmonterte vesker bak er dette litt ugreit, så inntil nå har jeg brukt en 85 cm lang Abus Bordo 6500 for å låse ramme og forhjul fast til stativ eller stolpe. Den praksisen er nå til revurdering. Tror jeg ender med hardcore bøylelås som sikrer ramma, samt Pinhead på hjulene (det krever en nøkkel til akslingen, men de tas svært sjelden av) og en vaier som går i loop gjennom forhjulet.

   Reply

 2. Sverre Brubæk 18. July 2016 at 19:42

  Jeg bruker en R&M load. For denne typen sykler er u-låser vanskelige å bruke siden sykkelen er såpass stor og tung at det ikke er lett å manøvrere den inntil noe u-låsen kan festes i.

  Heldigvis er vekt ikke noe stort tema, så jeg har skaffet meg en 1m kjetting av 11mm sikkerhetsstål og passende lås. Passende lås betyr en som ikke er et svakt punkt sammenlignet med kjettingen. Riktig måte å låse en kjetting er å tre ett ledd gjennom etannet og låse fast låsen i dette leddet. Låsen kan da velges slik at det ikke er plass til mer enn dette i låsen noe som gjør den vanskelig å klippe.

  Jeg kjøpte mine kjettinger fra http://securityforbikes.com/index.php (Ingen øvrig forbindelse)

  Reply

  1. Takk for innspill og godt tips, Sverre!

   Reply

 3. Jeg bruker aldri Abus låser lenger etter at jeg så hvor enkelt disse kan åpnes med en universalnøkkel til Abuslåser og en liten hammer. Det tok mindre enn 2 sekunder å åpne de dyreste låser. Tilbehøret kan kjøpes enkelt på nett. Det er eventuelt smart å bruke en låsmerke som er mindre kjent. Kan godt tenke meg at professionelle tyver er spesialisert på visse låser, eller?

  Reply

  1. Hei Alex! Jeg har også sett videoer på nett der folk åpner låser med en type nøkler som bankes inn («bump key» på engelsk, «schlagschlüssel» på tysk). Men jeg ser ingen Granit X-Plus-låser som åpnes der, kun de rimeligere versjonene (som Abus Bordo 6000). Disse er det åpenbart svært enkelt å åpne med en slik nøkkel, som fås kjøpt på nettet for de mest kjente låstypene – så din antakelse er riktig: De vanligste systemene er de som tyvene øver mest på…

   Disse «slagnøklene» er ikke slipt for å likne på originalnøkkelen, men er designet for bare å sprette opp låsestiftene ved den lynraske inntregningen. Slagnøkkelen settes delvis inn, slik at hvert spor på nøkkelen plasserer seg foran hver stift. Når den så bankes helt inn, spretter stiftene opp slik at låsen kan åpnes. Du kan se det her: https://youtu.be/Geu-m2g5iyg?t=53s

   Men: Abus-låsene som kalles Granit X-Plus, bruker en helt annen type låsesylinder med dreibare skiver, nettopp for å gjøre det mye, mye vanskeligere å dirke eller slå den opp. Disse skivene krever at en nøkkel med korrekt slipte spor føres hele veien inn, og dreier hver skive nøyaktig passe langt – før en låsepinne helt til slutt sklir inn i et spor der skivenes åpninger kommer på rett linje.

   Du kan se hvordan dette virker her, vist i en Abus Granit hengelås: https://youtu.be/SQCbBonS_Fg?t=4m37s

   Hele mekanismen på Granit X-Plus-låsene er altså annerledes enn på de rimeligere versjonene, og krever mye mer tid og en kunnskapsrik skurk, ifølge de kildene jeg har studert. De bruker i så fall et spesialverktøy beregnet på låsesmeder, som fås kjøpt for en drøy tusing på nettet – og som føres inn for forsiktig å finne og dreie én skive av gangen, Egon Olsen-style.

   Det kan godt hende at det finnes utstyr a la polsk nøkkel som knekker disse låsene kjapt også, men jeg har ikke sett noen. Og Wikipedias omtale av denne låsesylinder-typen konstaterer at den er umulig å åpne med en slik slagnøkkel: https://www.wikiwand.com/en/Disc_tumbler_lock#/Lockpicking

   Uansett, som sagt: Det finnes ingen 100% sikre låser. Derfor er jeg opptatt av at sykkelprodusentene bør utvikle andre og mer sofistikerte sikkerhetsløsninger for kostbare nyttesykler.

   Reply

   1. Ok,ja. Godt å lese! Trodde at alle Abus låser brukte samme låsesylinder. Takk!

    Reply

 4. Morten Smith 20. July 2016 at 15:39

  Jeg antar at Bitlock har et innebygget batteri. Hva gjør man hvis batteriet går tomt lang ute i skogen?

  Reply

  1. Hei Morten! Bitlock hevder at det innebygde batteriet skal holde til 10 000 åpne-lukke-operasjoner, og oppgir fem år som en typisk varighetstid. Når batteriet nærmer seg slutten på kapasiteten, får du et varsel i appen på telefonen. Bytte av batteriet er såpass enkelt at du kan gjøre det selv. Men om du ikke bytter når du får beskjed, så får du ikke åpnet låsen. Da er det fram med batteridrevet vinkelsliper…

   Skulle derimot *telefonen* din gå tom for batteri, slik at låsen ikke får signal via bluetooth, kan du taste inn en firesifret kode manuelt ved hjelp av de to knappene på låsen.

   Fra nettsiden:

   The BitLock app allows you to set a unique 4 digit (decimal) combination code for your BitLock. Memorize or write down the code on a piece of paper, and keep it in your wallet. In case your phone dies, punch in the code as a sequence using the two push buttons on BitLock to authenticate yourself and unlock/lock.

   To set BitLock into combination mode, you must long press any of the buttons for three seconds. For example if your combination code is 1372, then you must press one of the buttons one time, and the other button three times, the first button seven times, and the other button 2 times.

   Alternatively, you can also borrow someone else’s smart phone (or tablet), log into BitLock application on their phone using your own credentials to lock/unlock BitLock. Your BitLock key is stored in the cloud and can be retreived once you successfully log into BitLock application on any phone.

   Reply

 5. Jeg er enig i at flere sykkelprodusenter burde lage gode sikkerhetssystemer som en del av sykkelen. Det nederlandske sykkelmerket Vanmoof har noen solide kjettinglåser integrert i ramma og det er en løsning som jeg gjerne skulle sett på flere sykler. Vanmoof har også sporing integrert i sine elsykler og “smartsykler”.

  Reply

 6. DBS hadde jo basta-lås sveiset i rammen og de var raske og antagelig sjeldent dirket. Ulempen er at man kan ikke velge, fx kode, og når jeg kjøper en slik brukt er vel både nummer og nøkkelleverandør tapt for lenge siden. Jeg mener ikke dette er bedre enn løse låser, men ideelt i kombinasjon. Bastalåsen tok 5 sekunder å låse, og mye mer tid å dirke opp enn de fleste låser som bare klippes.

  Reply

 7. Bøylelåsen kjøpt hos Clas Ohlson (Asaklitt) til kr 199,- må vel være et sikkerhets- og prismessig funn. Ingen håndholdte avbitertenger kan vel klippe denne. De problemene det refereres til er det min erfaring enkelt forebygges med universalspray av type 5-56.

  Reply

 8. Hei, jeg er på utkikk etter en hybridsykkel med reimdrift der jeg kan klare meg uten en fysisk lås, men en elektronisk lås som gjør sykkelen ubrukbar uten at den er elektronisk opplåst med autentisert bruker. Slik som f.eks sparkesykler virker. På den måten får jeg selvsagt ikke fysisk sikret sykkelen, men vet at den ikke har verdi for en eventuell tyv. Samtidig må jeg kunne spore den opp vha gps.

  Noen som vet hvilke produsenter som selger sykler med slike elektroniske låser?

  hAr spurt i butikk i Trondheim, men de hadde ikke noe slikt (og forsto vel ikke spørsmålet..)

  Reply

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *