Hard Rocx i Asker har produsert terrengsykler siden 1992. Nå debuterer de på elsykkelmarkedet med hele 12 splitter nye modeller. Alle har Shimano midtmotor og heter HR Electric.

HR Electric er altså det nye merkenavnet på det elektriske modellutvalget fra Hard Rocx. De nye syklene er utviklet i samarbeid med en gruppe ingeniørstudenter ved Høgskolen i Buskerud og Vestfold, og sikter høyt i markedet.

EVN-5_retusj

Med europeiske komponenter fra øverste hylle pluss Shimanos egne motorer og drivverk, forsøker ikke Hard Rocx en gang å konkurrere med billigmodellene der ute.

De nye syklene begynner på 26 990 kroner, mens toppmodellen ender på 36 990 kroner – inkludert 11-girs nav med elektrisk giring. Farvel til smøring og justering av trege girvaiere, med andre ord.

Uansett: En så bred satsing helt uten rimelige modeller, røper hva Asker-selskapet tenker om sykkelmarkedet de neste årene. De har åpenbart klokkertro på at det elektriske segmentet vil vokse seg både stort og lønnsomt på kort tid.

E Volution 11-Angle

– Innen ti år tror jeg alle norske husstander har en elsykkel, sier daglig leder Steinar Karlsen til lokalavisen Asker og Bærums Budstikke.

Han regner med å selge 1 000 sykler neste år, og spår en dobling året etter. Vi har notert tiårs-spådommen i kalenderen for september 2024, og lover å sjekke om Steinar fikk rett. Men her og nå ble jeg mest nysgjerrig på hvordan studentene kom inn i dette prosjektet.

– Det var de som kontaktet oss, forteller Steinar Karlsen til Transportsykkel.

– Linken er Olav Stuveseth, en av innehaverne av Bjørn Myhre Sport i Krokstadelva. Olav er en kjent butikkdriver og mannen bak Stuvesethslipen på langrennski.  Olav har en like ambisiøs sønn, Ola Stuveseth, som sammen med to andre meget oppegående medstudenter trengte en fet utfordring for sin bacheloroppgave i produktdesign. Dermed koblet vi dem på dette prosjektet.

– Når bestemte dere dere for å gå for en slik produktlinje?

– Etter Eurobike i fjor tok vi avgjørelsen for alvor, da vi så hvor stort fokus den største europeiske sykkelmessen hadde på elsykler. Spesielt interessant var det å se hvor stort elsykkelmarkedet i Sveits var i ferd med å bli.  Sveits er et land jeg synes vi kan sammenligne oss med.  Vi skjønte da at vi ønsket å gå «all in» på elsykler ved å lage et helt nytt sykkelmerke i premium-segmentet.  Da vi i november 2013 også fikk vite at Shimano skulle komme med Steps, var det ikke så vanskelig å velge motorsystem.  Shimano er tross alt den viktiste komponentleverandøren vår.  Shimano har også den fordelen at de har servicenettverk som allerede er etablert i Norge, noe ingen andre motorleverandører har.

– Hvilke ambisjoner har dere med tanke på salget?

– Vi skal skal ligge i front sammen med Shimano, og levere de fineste elsyklene på markedet med det absolutt feteste utstyret til en konkurransedyktig pris.  Vi ligger nå an til å selge elsykler til en verdi av 20 til 25 millioner kroner over disk til neste år, hvor mesteparten blir forhåndssolgt til forhandlere over hele landet i disse dager.

– Hvordan vil du beskrive den første responsen blant forhandlerne deres, som jo er vant til at dere konser på høyt sportslig nivå og 100% muskeldreven sykkelkultur?

– Jeg må innrømme at det er en omstilling for noen, men de fleste er positive – siden dette også gir håp og muligheter for spesialbutikkene til å overleve mot de store varehusene som profilerer seg mest på pris.  De gamle oppfatningene om at elsykler er for gamle og svake er absolutt i ferd med å snu.  Nå har vi til og med folk på teamet vårt som ønsker seg en elsykkel for å transportere seg selv til og fra jobb og andre steder, uten å trenge en dusj etter turen.  Jeg tror jeg kan snakke i timesvis om fordelene!

Så langt Steinar Karlsen, som har vært en drivkraft i Hard Rocx helt siden begynnelsen.

Hard Rocx har de siste årene brukt mye ressurser på å utvikle sine egne rammedesign og -løsninger, og har vært trofast mot primærmålgruppa; rittsyklistene og de aktive mosjonistene. Selv om Hard Rocx er et lite merke sammenliknet med prispresserne i de store kjedene, har de vært svært godt representert i store, norske ritt som Birken. Asker-firmaet sponser også flere lag med terrengsyklister i Norgestoppen.

E-CROSS-XX_HR_retusj

Nettopp derfor synes jeg det er så interessant at de går så knallhardt inn i elsykkelmarkedet, med såpass mange modeller i høy prisklasse.

Dette er et merke som har dyrket sykkelsporten framfor alt annet. Nå satser de altså seriøst på transportsykling – med samme vekt på design og kvalitet som i de strømløse konkurransesyklene sine. Her vartes det opp med tyske og sveitsiske toppkomponenter fra Supernova (lys), Tubus (bærere), Abus (rammelåser), SKS Germany (skjermer), Pletcher ESGE (støtter) og Schwalbe (dekk). Ikke hverdagskost som standardutstyr på det norske sykkelmarkedet.

Shimano Steps-midtmotoren er kliss ny. Den ble prøvekjørt i sen prototype-modus i fjor, men ble først lansert på verdensmarkedet i år. Du stusser forresten kanskje over hvor trangt batteriet er plassert på bildet over? Forklaringen: Shimano-batteriene tas ut sideveis.

Den stillegående Steps-motoren har fått god mottakelse i et marked som akkurat nå hardner skikkelig til.

E Volution 4-Angle

Mens Bosch feide gulvet med konkurrentene i fjor og sikret seg total markedsdominans, har nå flere andre kommet på banen med egne midtmotorer. Yamaha og Brose står bak to av årets hotteste nyheter (Yamaha har forsåvidt laget elsykkelmotorer i 20 år allerede), mens merker som MPF Drive, TranzX og Panasonic har vært i markedet en stund.

Men HR Electric valgte altså en nyhet fra en leverandør de allerede kjenner godt: Den japanske bransjegiganten Shimano.

Shimano Steps-motoren veier med sine 3,2 kilo 800 gram mindre enn Bosch. Batteriet legger til drøye 2,5 kilo, yter 418 Wh og kan lades fra tomt til fullt på fire timer.

La oss kaste et kjapt blikk på selve syklene.

E-Shock-1

HR Electric debuterer med fire modellserier:

E-Volution (toppmodellene med dyre Supernova LED-lys som standard), E-Shock (elektrisk variant av bestselgeren Shock Machine med 650B-hjulstørrelse), E-Cross (basert på hybridsyklene Cross Machine) og E-City (bysykkel med svært lavt innsteg og batteriet bakpå).

Det morsomste er selvsagt å konse på toppmodellen E-Volution 11, siden den kommer med innvendige gir i baknavet – og elektrisk giring via Di2-systemet som Shimano har hatt både på racere og terrengsykler en stund.

Her er det altså ingen tradisjonell girvaier, men en liten servomotor ved baknavet som sørger for at girene veksler når du trykker på girspaken på styret.

Det virkelig smarte i kombinasjon med Alfine girnavet, er at motor og girsystem spiller på lag: Motoren går av gassen straks du skifter gir – for å sikre myke, skånsomme girskift, omtrent som en automatisk clucth. Da er det en fordel at både girsystem og motorsystem kommer fra samme hus i Japan.

Vi gleder oss til å se mer av HR Electric, og peker en tommel i været for nok en seriøs tilbyder på det sterkt voksende norske elsykkelmarkedet. De første syklene skal etter sigende dukke opp rundt årsskiftet.

Klikk her hvis du vil bla i katalogen

Posted by Geir Anders

Geir Anders started Cargobike Magazine – formerly known as Transportsykkel – back in 2012, to stoke up the new boom of electric bikes and cargobikes. He is also co-founder and the first editor of Scandinavia's leading mountain bike magazine Terrengsykkel, and works as an independent writer and photographer in Oslo, Norway.

2 Comments

  1. Då var eit stk toppmodell bestilt. Nå skal det bli kjekt å sykla til jobba over Gjelleråsen i alt slags vær og til alle årstider!

    Reply

  2. […] Hard Rocx fra Asker lanserer 12 nye elsykler – Cargobike … […]

    Reply

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *