Jepp, det er strengt tatt alt du trenger å vite. Legg til at mer tilbehør er under utvikling, at sykkelen koster fem tusen dollar i USA og kan tas inn på bestilling via importøren Sykkel AS i Sandnes (som har butikken Sykkelzentrum) – og det er foreløpig ikke mer å si. Med mindre du er transportsykkelnerd, selvsagt. Da ser nemlig nyhetsnotisen slik ut (ja, du er herved advart):

Det er interessant å se hvordan europeiske og amerikanske sykkelprodusenter sverger til hvert sitt konsept når de bygger lastesykler. Mens europeerne lanserer stadig nye lastesykler med plan eller kasse foran, holder amerikanerne seg til longtailsykler.

Unntakene er selvsagt der på begge sider (tyske Riese & Müller og italienske El Ciclo lager longtails mens de amerikanske mikroprodusentene Metrofiets, CETMA og Bilenky plasserer lasten foran) – og når sant skal sies:

Merkene som bygger longtailsykler er fortsatt i mindretall (i USA snakker vi nå om Xtracycle, Yuba, Madsen, Kona og Felt – Trek har droppet sin Transport) i forhold til alle de ulike europeiske merkene som har bagasjen i front (klarer ikke liste opp alle her, men har flere artikler om sånne på gang).

felt-bruhaul-2new

Men nå er det altså Felt som melder seg på i longtail-klassen, og det er interessant på flere måter.

Ikke bare fordi Brühaul ved første blikk framstår som en svært gjennomtenkt lastesykkel. Men også fordi Felt har en utypisk bakgrunn i denne kategorien – der konkurrentene er spesialiserte og subkulturelle mini-merker som rendyrker transportsykler:

Gründeren Jim Felt startet med en triathlon-sykkel og siden den gang har Felt dyrket elitesporten (eksempel: fire etappeseire i Tour de France i 2013) som effektiv merkevarebygging.

Vi snakker altså om et godt etablert mainstream-merke med sportslige røtter som nå satser seriøst på en elektrisk longtail. Det er første gang jeg ser slikt, men jeg håper og tror at det ikke er siste gang.

Hva er det så Felt-designerne har gjort for å yppe seg i kampen mot den populære markedslederen Xtracycle Edgerunner og dens nye erkerival Yuba Spicy Curry?

Jo, de angriper longtailens svakeste punkt: Rammestabilitet med virkelig tung last.

Det er her enkelte longtailsykler blir for slappe i fisken, og begynner å svaie sideveis. Resultatet er at sykkelen brått føles ustabil, og sliter med å holde rett spor (dette merker du dog sjelden før du pakker på et virkelig tungt lass).

Min egen erfaring er begrenset til Trek Transport og Surly Big Dummy – der begge funker utmerket med normal last bakpå (ett barn og et par handleposer).

Øker du til to barn og et par tunge handleposer ekstra, eller to stappfulle 90-litersbager på hver side, merker jeg forskjell: Her er stålsykkelen Surly fortsatt trygg og stødig på foten, mens Treks aluminiumsramme lettere henfaller til nervøs wobling.

Det er her Felt hevder å være best i klassen, fire ganger mer vridningsstabil enn «den nærmeste konkurrenten» – som åpenbart må være Xtracycle Edgerunner (min gjetning er at Yuba neppe ligger langt bak Felt her).

Hadde Felt vært et tysk merke, hadde de selvsagt tallfestet påstanden med et trippelstemplet dokument fra testbenken til en hvitfrakket diplomingeniør ved nærmeste tekniske universitet, men foreløpig har jeg ikke sett noe sånt fra Felt.

Vi får se hva testene sier før vi flytter utsagnet over fra kategorien lanseringsskryt til faktum. Men byggemåten ser unektelig lovende ut – med et digert, snorrett rammerør helt fra det muskuløse styrerøret i front (som forøvrig er bygget etter terrengsykkelstandard med økt diameter på nedre styrelager) og bak til hjulstagene.

felt-bruhaul-

BARNEVENNLIG: De populære barnesetene fra Yepp kan klikkes fast bakpå Brühauls solide bagasjebærer ved hjelp av Yepps eget adapter. Det fremste av disse to setene er forøvrig beregnet på barn opp til 10 år. Foto: Red Kite Prayer

Bikeradars amerikanske korrespondent James Huang har allerede prøvekjørt (hyggelig at flere terrengsykkelnerder dukker opp i lastesykkel-bobla), og kan melde om bunnsolid kjørefølelse med to voksne passasjerer bakpå.

Innvendig kabelføring og stiv gaffel gjør dessuten at sykkelen ser uvanlig ryddig ut. Det er et pluss. Den tobeinte parkeringsstøtte med ordentlig bredde mellom beina ser også lovende ut. 

Det litt snodige er at Brühaul lanseres uten annet tilbehør enn to små fothvilere og et par bagasjevesker i vanlig størrelse, samt barneseter fra Yepp.

Hvor er de nedre lastebrettene eller -bøylene som kan holde kasser eller annen diger bagasje? Hvor er de digre sideveskene i full bredde? Hvor er lastebæreren foran?

Annet tilbehør er til vurdering eller under utvikling, sier Felt.

felt-bruhaul-5

Da sykkelen ble vist som prototype på Interbike-messen i fjor høst (se Felts egne bilder over og under her), hadde den vitterlig digre sidevesker, egen rammebag bak seterøret, sittepute foran på bagasjeplanet og ølboks-holder bakerst. Det tyder på at varene bør være klare i kulissene.

For en type som meg er det å se lavoppløste bilder av slike nyheter omtrent som å klemme på pakkene under juletreet, og her kjenner jeg (les: skuer med ørneblikk) to skruehull på overrøret litt bak fronten (klargjort for rammefestet bagasjebærer foran?) og skruehull på øvre hjulstag bak (klargjort for større lastebrett som skrus fast i stedet for å klikkes fast?).

Dette ordner seg nok.

felt-bruhaul-6

MUFFENS: Denne prototypen som ble vist i fjor høst hadde to skruehull på hver side av rammen – både på over- og underrør. Produksjonsversjonen ser kun ut til å ha hull på overrøret, hvis jeg ikke ser feil. Spent på å se hva slags frontbærer de har i ermet her!

24-tommers hjul foran og bak er en fiffig vri: Mindre hjul har kortere eiker og er dermed litt mer stabile enn større hjul (alle konkurrentene har 26-tommers hjul foran, noen har 20-tommers hjul bak). Brede 2,35-tommers Schwalbe Crazy Bob-dekk (aarghh – noen må snart hjelpe tyskerne med navngiving!) sørger for topp komfort.

En liten ulempe for nordiske syklister, er at vinterdekkene som finnes i 24-tommers størrelse (fra Suomi og Schwalbe) er smale bysykkel-dekk i maks 1.9-tommer bredde med asfaltvennlige mønstre.

Selv liker jeg å bruke litt bredere og grovere vinterdekk på min egen longtail (Nokian Extreme eller Schwalbe Ice Spiker) for maks trygghet i bakkene. Men disse kommer ikke i 24-tommers diameter.

Jada, dette er pirk, altså!

felt-bruhaul--2

Selskapet Sykkel AS i Sandnes (som også driver faghandelen Sykkelzentrum) har importert Felt til Norge i en årrekke, og de regner med at prisen her i landet vil havne på rundt 43-45 000 kroner.

Dette er på linje med Edgerunner med Bosch, og 500 dollar over USA-prisen til Yuba Spicy Curry. 

Blue Label Transporter koster til sammenlikning 35 000 kroner, med forrige generasjon Bosch – og uten eget tilbehørsutvalg. Denne er pr i dag er tatt ut av produksjon, men de siste syklene fortsatt finnes på lager i Norge.

Sykkel AS kommer foreløpig ikke til å investere i noen lagerbeholdning av Brühaul, men tar den mer enn gjerne inn på bestilling.

Mens vi venter på Brühaul, kan vi jo alltids kikke på lillebroren Felt Lebowske – en fatbike med Bosch-motor og åpenbare lifestyle-ambisjoner. Denne ble lansert i fjor, med surfbrett og kaffebar og kraftige California-vibber:

 

Posted by Geir Anders

Geir Anders started Cargobike Magazine – formerly known as Transportsykkel – back in 2012, to stoke up the new boom of electric bikes and cargobikes. He is also co-founder and the first editor of Scandinavia's leading mountain bike magazine Terrengsykkel, and works as an independent writer and photographer in Oslo, Norway.

One Comment

 1. Svein Kårtvedt 19. August 2022 at 12:46

  Dette begynner å bli mange år siden, hva har skjedd siden og hvor skal jeg rette øynene for å få en god transportsykkel? Jeg skal kun frakte “gods”, ingen barn.
  Har sett på Hard Rocx sin versjon, da jeg har hatt terrengsykkel fra dem.
  Mvh
  Svein

  Reply

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *