Mange har sans for longtailsykler, men synes de blir for store og tunge. Nå lanserer amerikanske Bike Friday verdens minste og letteste longtail for Xtracycle-systemet.

Bike Friday er en bitte liten sykkelprodusent i den amerikanske vestkystbyen Eugene – noen mil sør for Portland, Oregon. De er verdenskjent for sine sammenleggbare tursykler, som ofte spesialbygges for hver enkelt kunde.

Nå lanserer de Bike Friday Haul-a-Day – en ny, mindre og lettere longtailsykkel. Rammelengden kan justeres for høye og lave syklister, bakenden er Xtracycle-kompatibel og vekta stopper på 15,9 kilo.

haul-8442118_orig

Her er en Haul-a-Day nesten ferdig bygget – men uten vesker bak. Dermed ser vi forskjellen fra de andre Xtracycle-baserte modellene, der de stående lastebøylene (som holder selve bagasjebrettet) kan tas av. Her består de av slankere stålrør som er integrert i rammen, noe som bidrar til økt stabilitet. De svarte lastebøylene nederst bruker Xtracycle-standarden, men disse er åpenbart Bike Fridays egne. Foto: Elle Steele

Bike Friday er dermed den minste og letteste longtailen på markedet, og lanseres nå både som løs ramme og komplett sykkel – produsert av mannen som i sin tid skapte barnetilhengeren Burley.

– If I had all the tools and technology we have today back then, I would have created a cargo bike instead of the [Burley] trailer, sier Alan Scholz – én av de to brødrene som i dag driver Bike Friday – på produsentens egen nettside.

– It’s much more versatile.

For det er jo mange smarte sykler der ute, men i min hverdag er longtailsykkelen en overlegen vinner.

Den er like enkel å sykle på som en vanlig sykkel, men kan få med seg nesten like mye som en liten bil: Tre barn kan sitte på helt lovlig, og de beste sideveskene er designet for å holde alt fra små handleposer til store tursekker.

haul-a-day-touring-emily

Mange  har lett for å tro at sykler med små hjul kun er til småkjøring. Men Bike Friday-modellene brukes på ganske så ambisiøse turer – og Haul-a-Day stiller selvsagt i særklasse for de som vil ha med seg mer. Foto: Shaun MacRhodes

Men ulempene er der: En vanlig longtail er stor, og den er tung.

Vår Surly Big Dummy er altfor lang til å få plass i boden, og litt for lang til å henge trygt på sykkelstativet bak bilen. Vi parkerer den utendørs, under tak eller med mopedpresenning. Vil du ha med en longtail på ferie, små du ha tandemstativ på taket eller gjøre som oss: Stroppe den fast liggende oppi en diger takgrind.

Jeg løftet Big Dummyen vår opp på biltaket i går, for å ha den med på høstferie. Selv med både sete, bagasjebrett, sidevesker og batteri demontert, er den et tungt beist å buksere opp uten hjelp. Den veier godt over 20 kilo – uten elmotor og batteri. Haul-a-Day veier kun 15,9 kilo, med andre ord ikke mer enn en helt vanlig tursykkel.

Bike Friday Haul-a-Day passer også oppi de fleste vanlige takstativ siden den bruker små 20-tommers hjul – som de klassiske, norske Kombisyklene – og dermed får en akselavstand på kun 113 cm (i korteste rammeinnstilling, mer om dette straks). Til sammenlikning: Akselavstanden på en Surly Big Dummy i rammestørrelse M er 146 cm.

haul-1838035_orig

To smårollinger med hver sin sykkel, godt plassert bakpå mammas Haul-a-Day. Disse veskene er ikke standard, men en spesialbestilling fra Carsick DesignsFoto: Elle Steele

Rammen kan også justeres i lengderetningen, siden hovedrøret er teleskopisk og kan skyves ut og inn til tre ulike lengder. Dette er en svært sjelden finesse, som endrer avstanden mellom sete og styre og gjør at syklister mellom 120 og 190 cm kan finne seg vel til rette. Vanlige sykler kan kun justere setet opp og ned, noe som gjør det mulig å tilpasse avstanden mellom setet og pedalene til ulike beinlengder.

Men avstanden mellom sete og styre er like viktig for å få en sykkel til å passe, noe Bike Friday har tatt hensyn til her.

Bike Friday Haul-a-Day er i tillegg designet for å bruke de modulbaserte bagasjeløsningene fra Xtracycle, akkurat slik som Surly Big Dummy og Xtracycle Edgerunner. Du kan klikke på et Snap Deck med plass til to eller tre barn på bøylene bak, skru på en Hooptie barnegrind eller plugge inn lastebøylene WideLoader eller U-Tubes nede på hver side.

Men Bike Friday nøyer seg ikke med dét – de har også et godt utvalg egne tilbehørsløsninger for plug-and-play, som du kan se noe av på dette bildet (merk batteriplasseringen på sykkel nr to her):

haul-shane

Et utvalg Haul-a-Days utenfor hovedkvarteret. Siden hver eneste Bike Friday sveises og bygges for hånd her i Eugene (se video nederst i saken), er det ikke vanskelig å bestille skreddersydde løsninger etter egne behov. Foto: Bike Friday

En annen fordel Haul-a-Day kan varte opp med, er lavt innsteg. Det ene, lave hovedrøret på ramma gjør det lett å gå av og på sykkelen uten å svinge ett bein over og bak setet – en metode som funker dårlig med barn eller stor bagasje bakpå.

Vil du elektrifisere sykkelen, er det også plass til batteriet rett foran bagasjebrettet – mens en krankmotor kan plasseres med masse bakkeklaring, rett foran kranken.

Hva er så ulempene?

haul-884848_orig

Klar for langtur. Kurven foran er festet direkte på ramma, slik at styringen ikke påvirkes av bagasjevekten der. Barnegrinda heter Hooptie, og produseres av Xtracycle. Foto: Elle Steele

Jeg ser kun én vesentlig utfordring: Stabilitet med tung last.

Med slanke rør i bakre del av ramma og et kombisykkel-design som i tillegg er teleskopisk, kan ikke denne sykkelen være like vridningsstiv i ramma som de langt større og tyngre Yuba Mundo, Xtracycle Edgerunner eller Surly Big Dummy.

Med andre ord: Med tung last vil den svaie litt mer.

Det forteller også designeren selv, Shane MacRhodes – som har en Edgerunner som sykkel nummer to.

haul-shane-trailerbike

Blant spesialløsningene som du kan bestille fra Bike Friday, er feste til påhengssykkel på lastebrettet bak. Her er også Bike Fridays egne sidevesker i bruk – makset til det ytterste. Det spesielle styret er også signert Bike Friday. Foto: Shaun MacRhodes

Spørsmålet er hvilken rolle dette spiller i praksis. Flere eiere sykler med to og tre barn bakpå uten bekymringer. Transportsykkelbloggeren og småbarnsmammaen Elle Steele på Tinyhelmetsbigbikes.com byttet ut bilen med en Yuba Mundo og en Bullitt i 2012, men solgte nylig Yubaen til fordel for en Haul-a-Day. Hun ville ha en mer kompakt sykkel som er lettere å håndtere, men samtidig kunne frakte barn og bagasje.

Bike Friday er som nevnt et lite feinschmecker-merke blant kresne tursyklister.

De sammenleggbare modellene er skreddersydd for mye bagasje, er enkle å reise med, og har skapt en eventyrlysten globetrotter-kultur rundt merkenavnet.

haul-showroom

Modellene fra Bike Friday har en solid dose wanderlust innebygget. Sjekk for eksempel hengeren til høyre – det er Bike Friday Travel Case, som rommer en sammenfoldet sykkel og egner seg fint for flyreiser. Når du kommer fram, tar du ut sykkelen, legger bagasjen din inn – og fester den på sykkelen som en bagasjetilhenger. Smart! Foto: Elle Steele

Bak det hele finner du brødrene Alan og Hanz Scholz, opprinnelig fra Fargo i Nord-Dakota. Det begynte med Alan, som sammen med kona sydde solide sykkelvesker på 1970-tallet og solgte dem på lørdagsmarkedet i Eugene. De kalte dem Burley Bike Bags, og Alan bygget seg en tilhenger for å frakte både datteren og bagene inn til byen og markedet.

Han fikk stadig spørsmål fra andre som også ville ha en slik tilhenger. Dermed laget han flere og solgte dem i lokale sykkelbutikker.

I 1978 ansatte han folk, etablerte et firma eid av de ansatte – og Burley ble et merkenavn.

Samtidig drev broren Hanz utvikling av en bedre sammenleggbar sykkel, i frustrasjon over at de eksisterende modellene var for svake og ustabile. Etterhvert ble prosjektet til butikk, og dermed var Bike Friday en realitet.

Burley vokste til et verdensomspennende merke og ble i 2006 solgt til den lokale forretningsmannen Michael Coughlin, mens Bike Friday fortsatt holder hus i et industribygg i Eugene – hvor kundene gjerne møter opp personlig for å få skreddersydd sin drømmesykkel.

haul-4752676_orig

Slik ser en Haul-a-Day ut rett fra boksen. Ramma består av tre deler, hvor de to bakerste skrus sammen permanent. Den fremre delen kan skyves fram og tilbake i hovedrøret for å justere avstanden mellom sete og styre, slik at sykkelen passer både store og små syklister. Foto: Elle Steele

I dag er begge brødrene i full sving med å utvikle Bike Friday videre – blant annet med lanseringen av Haul-a-Day. Den nye longtailen ble forøvrig designet i samarbeid med den lokale ildsjelen Shane MacRhodes, tidligere sykkelbud, eventyrer, byutvikler og i dag i arbeid med en fabelaktige yrkestittelen «Eugene Safe Routes to School Coordinator».

Er du tilstrekkelig nysgjerrig til å bruke åtte minutter på det, kan du her se hvordan en Bike Friday blir bygget i fabrikklokalene hjemme i Eugene:

Posted by Geir Anders

Geir Anders started Cargobike Magazine – formerly known as Transportsykkel – back in 2012, to stoke up the new boom of electric bikes and cargobikes. He is also co-founder and the first editor of Scandinavia's leading mountain bike magazine Terrengsykkel, and works as an independent writer and photographer in Oslo, Norway.

5 Comments

 1. Tror du en Bafang-motor ville passet til denne sykkelen?

  Reply

  1. Torbjørn Vatn 17. March 2015 at 20:03

   Hei Alex,

   jeg kan bekrefte at Bafang-motorer fungere som en drøm på Haul-a-Day’en vår. Lett å montere og uunværlig når man skal sykle med to barn til barnehagen

   Reply

   1. Aiaiai! Norges første Haul-a-Day er allerede i byen! Gratulerer! Denne MÅ jeg få sett nærmere på ved anledning. Apropos: Transportsykkel 2015 kommer til å skje på Sykkelens Dag 9. mai i år – sammen med arrangementet Syklistenes Landsforening har på Olaf Ryes plass på Grünerløkka. Jeg bare nevner det 🙂 (Kommer mer om dette straks)

    Reply

    1. Torbjørn Vatn 7. April 2015 at 07:59

     Skal prøve å komme innom Transportsykkel 2015 før eller etter Holmenkollstafetten.

     Reply

 2. Kul sykkel! De har akkurat kjørt igang en kickstarter som ser ut til å gå som en kule. https://www.kickstarter.com/projects/greengear/haul-a-day-the-strong-and-light-cargo-bike-built-f

  Reply

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *