Livet med lastesykkel handler ikke bare om digre lass med bagasje.

Tvert i mot: Akkurat som med en vanlig bil, er bagasjerommet oftere tomt enn fullt. Det er selvsagt genialt å ha plassen når den trengs, men til hverdags er det ikke den store lasteplassen bak jeg setter aller mest pris på.

Det som brukes aller mest hos meg, er bagasjeplassen foran styret.

Jeg misunner jo innmellom kassesyklistene den store, fine og lett tilgjengelige lasteplassen foran. Dette er mitt substitutt. For har du først innsett at å bære eiendelene dine på en svett rygg mens du sykler er en suboptimal løsning, gjelder det å plassere dem smart andre steder.

De siste sju-åtte årene har derfor de lette trådkurvene fra amerikanske Wald Sports vært mine følgesvenner. Først den relativt lille 1372-modellen (38x25x12 cm), som etterhvert ble avløst av den litt større 1392 (46x33x15 cm).

(Jeg vet at Oslovelo har hatt inne mange av disse, men vet ikke noe om lagerstatus nå).

En kurv er noe av det smarteste du kan sette på en hverdagssykkel, i mine øyne. De er billige, enkle å bruke, varer lenge og kan brukes til alt.

Med en bagasjestrikk som kan holde ting på plass, har du alltid et sted å legge fra deg jakka når du blir varm i motbakkene. Du har nistematen lett tilgjengelig, og det er kjapt å hente med seg småting hjem fra nærbutikken.

Selv bruker jeg sjelden kurven alene. Jeg har to enkle bager som bytter på å være bagasjerom foran på sykkelen, siden de passer perfekt nedi kurven.

Det er først når bagen kommer oppi kurven, at jeg føler at jeg virkelig har maks nytte av bagasjeplassen der. Fordelen med bag i kurv er flere:

– Tingene dine er godt beskyttet mot vær og vind
– Det er svært lett å komme til bagasjen når den trengs
– Bagene kan lett organiseres med flere rom innvendig
– Bagasjerommet tas med på skulderen når du har parkert

Dette kan du selvsagt få til med sykkelvesker bak også.

Det finnes flere typer sykkelvesker for vanlige bagasjebærere bak, som er laget for å tas med på skulderen eller som ryggsekk, men jeg har så langt ikke vært så interessert i disse.

Årsaken er todelt: Jeg fortrekker å ha småtingene slik at jeg kan nå dem uten å gå av sykkelen, og jeg liker best å organisere dem i bager som ikke er dype.

Mine to skulderbager er brede og grunne i forhold til typiske sykkelvesker som hektes på bak, som oftest er smalere og mye dypere. Jeg synes det er enklere å ha oversikt over tingene når de står i bredden, og ikke ligger oppå hverandre.

STØRRE ENN DU TROR: Timbuk2-bagen foran rommer utrolig mye mer enn jeg trodde da jeg bestilte den. Den er i tillegg såpass vanntett at jeg har brukt den til å bære vann med (den tar ca 20 liter). Lasteplassen i sideveskene bak er mye større, men brukes bare når bagen foran er full.

Og det er dette som gjør at jeg digger å ha en kurv med bag rett foran meg. Det er bare å sette den på plass og tråkke av gårde.

Trenger jeg noe, er det bare å stoppe og åpne lokket. Og når jeg er framme, kan jeg rusle lenge med bagen på ryggen uten å bli sliten – siden den er god å bære når jeg tar reima over hodet slik at den krysser brystet og fordeler vekta jevnere.

LYNSTOPP: Det hender ganske ofte at jeg får lyst til å stoppe og ta et bilde av et sted, selv om jeg egentlig ikke har tid. Sånn som i går ettermiddag i femtida, da jeg var her i Stasjonsalmenningen og ville ta et bilde – samtidig som jeg hadde en middagsavtale på Sæterkrysset sju kilometer unna om et kvarters tid. Da er det fint å bare vippe opp lokket foran styret, svippe fram kameraet og ta to eksponeringer før jeg ruller videre. Alle de nye bildene her er forøvrig tatt med en bitteliten Canon EOS M5 med 22/2.0, for de som er interessert i sånt.

Det finnes mange fine skuldervesker der ute, og det er mer eller mindre tilfeldig at jeg valgte de jeg har. Men dette er de to jeg bruker, og som jeg akter å ha i mange år til:

– 2010 Timbuk2 Mavericks i medium
(utgått modell, tilsvarende modell i dag heter Especial Primo)
– 2014 Timbuk2 Classic Messenger i medium

LØFTES RETT UT: Det blå interiøret her tilhører ikke selve bagen, men er innerfôret i Snoop Camera Insert – som er skreddersydd for å slippes rett ned i modellen Classic Messenger. Denne innerbagen gjør det lett å ha med flere små ting, og den gjør det også lett å løfte ut alt sammen om jeg trenger bagen til noe annet som ikke krever små rom. Topplokket kan lukkes med glidelås. Laptopen sklir ned i en egen lomme på baksiden av bagen, og lagres altså ikke i selve innerbagen. Legg merke til den svarte bøyla rett til høyre for kameraet – det er den superkraftige Kryptonite New York Fahgettaboudit-låsen, som er liten nok til å smette rett nedi.

Begge disse har vist seg å være vanntette (egentlig selges kun Mavericks/Especial som helt vanntette, men Classic Messenger holder også vannet ute i styrtregn over tid), og rommer stort sett alt jeg trenger av personlige dingser.

Til hverdags ruller jeg vanligvis rundt med dette i bagen foran meg:

– En bærbar EDB-maskin med strømledning
– En ekstern harddisk som tåler en støyt
– Et par halvstore hodetelefoner
– Et kamera, oftest et lite, stundom et stort
– En Kryptonite New York bøylelås
– Litt mat om jeg trenger niste
– Småting som minnekortleser og mobillader

Illustrasjonsfoto: Timbuk2

Disse greiene blir jo lett til et ugreit kaos om jeg bare stapper alt oppi samme rom.

Derfor setter jeg inn Timbuk2s smarte Snoop Camera Insert, som er en innerbag med fleksibel rominndeling som egentlig er laget for kamerautstyr.

Det funker prima også når bagasjen består av termoser, matpakker, snop og andre små turting – som her fra en sykketur langs Alnastien for et par år siden.

I går tok jeg i stedet den litt større bagen, fordi vesla og jeg skulle i svømmehallen. Dermed besto bagasjen i stedet av to badehåndklær, badetøy, ekstra jakke og et lite kamera, pluss at jeg la votter og luer oppi da vi parkerte sykkelen og gikk inn.

Denne bagen tar rundt 20 liter bagasje, så det var masse ledig plass igjen.

Et par ord om Wald-kurvene til slutt:

Disse kurvene kommer levert med to braketter som er ment å hektes over styret. I tillegg får du med to støttebein som festes under kurven, og tres inn på akslingen nede på hver side av forhjulet. Beina kan også festes direkte på gaffelen om det er festehull der nede.

Selv har jeg valgt å droppe støttestagene og heller stripse fast kurven på en Gamoh King Carrier bagasjebærer foran, fordi den tåler mye mer vekt enn de tynne støttebeina Wald sender med. Hvis du bare skal ha med klær og lette ting, er det derimot ikke noe å bekymre seg over.

Klikk gjerne her for å se litt mer om kurven og bagasjebæreren

PS: Da jeg kjøpte bæreren, fant jeg ingen jeg ville ha her hjemme. I dag ville jeg heller kjøpt denne Pelago Commuter-bæreren fra Dapper (som du kan se på Henriks Big Dummy her)!

Posted by Geir Anders

Geir Anders started Cargobike Magazine – formerly known as Transportsykkel – back in 2012, to stoke up the new boom of electric bikes and cargobikes. He is also co-founder and the first editor of Scandinavia's leading mountain bike magazine Terrengsykkel, and works as an independent writer and photographer in Oslo, Norway.

4 Comments

 1. Hei Geir,

  kan jeg spørre hvorfor du ikke ville kjøpt en Pelago front – bagasjebærer inkludert kurv? Ala denne: https://www.dapper.no/collections/sykkelkurver-kasser-og-bagasjebrett/products/pelago-rasket-sykkelkurv-og-bagasjebaerer?variant=20634711751

  Er den inkluderte kurven for liten i forhold til Wald?

  PS. Jeg hadde forresten akkurat sjekket om du hadde skrevet om front – bagasjebærere/kurver da jeg fikk beskjed om artikkelen din…:)

  Reply

  1. Hei Fred!

   Pelago Rasket ser ut som en lekker løsning dersom du sjelden frakter tyngre ting! Den er perfekt for vanlige bysykler, vil jeg tro – men: Dersom du vil ha mulighet til å lesse på litt mer, tror jeg denne løsningen blir for spinkel. Se på de tynne ståltrådene i bunnen og innfestingen av beina. Ikke noe problem til vanlig, men heller ikke noen heavy duty-løsning. Og det er dét jeg vil ha 🙂

   Jeg valgte en solid, separat frontbærer som base for kurven, fordi jeg da har alle muligheter til å frakte mer. Som for eksempel når 48 brusbokser kjapt må hentes på butikken: https://cargobikemag.com/wp-content/uploads/2017/01/kurv-timbuk2-36.jpg

   Den inkluderte kurven til Pelago er også mindre enn den jeg vil ha. Men dette handler kun om individuell preferanse. Den er laget for andre behov enn mine. Jeg har dog en Wald 1392 stående på bysykkelen til datteren min på 15, kun festet med originalbraketter og de tynne stagene som fulgte med. Hun frakter sjelden noe annet enn veska si, og det funker utmerket. Akkurat som Pelago-kurven ville gjort for henne.

   Reply

   1. Sannelig et imponerende syn med de brusboksene:) Sykkelen ble ikke litt front – tung..?

    Ideelt skulle man hatt 2 løsninger; en lett der man har lite med. En tyngre, som når du har med brusbokser. Også kunne switche mellom dem alt ettersom.

    Har du stripset fast kurven din til bæreren? Med andre ord – du flytter den aldri?

    – Kanskje like greit å fleske til med en diger installasjon som din i og med at jeg har elsykkel. Da er vekt ikke så kritisk. Eksistensielle problemer, håper jeg får sove i natt…:)

    – Takk for gode tips!

    F.

    Reply

    1. Sykkelen ble MEGET framtung med 25 kilo drikke på brettet, ja 🙂 Men det gikk likevel helt greit å sykle hjem. Krevde bare en stø hånd på styringen for å unngå skjelven front…

     Min kurv er stripset godt fast, og står der alltid. Jeg kjente godt den ekstra vekta på den første turen med dette rigget, men så vente jeg meg til det og nå er det ikke noe jeg tenker over i det hele tatt. Har du stiv gaffel og elsykkel er det bare tut og kjør!

     Reply

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *