Vi vurderer å kjøpe ny bil. Akk og ve.

Det hjelper ikke hvor begeistret jeg er for godt bildesign, fremragende ingeniørkunst og forbløffende praktiske løsninger i moderne flerbruksbiler. Når den teoretiske begeistringen skal omsettes i praksis, er min betalingsvilje primært en motvilje: Hvor mye må jeg ut med for å slippe å være redd for plutselige utgifter?

MYE PLASS, LITE TRØBBEL: Jeg gir blaffen i kjøreegenskaper, akselerasjon og fjæringsdynamikk. Jeg vil bare ha en smart og romslig bil som funker, for minst mulig penger.

Etter mange år der aspektet «minst mulig penger» har vært førende prinsipp ved kjøp (les: bomkjøp), har jeg dog lært på den harde måten at dette gjerne medfører «mest mulig plutselige utgifter», ofte sammenfallende med starten på fellesferien.

Dermed sitter jeg der igjen, på Finn.no/bil, og myser med et dystert sukk på fine sjusetere som koster nærmere 300 000 kroner. For meg er det  latterlig mye penger. Sannsynligvis for mye. Men elektriske sykler til 25 000 kroner?

Verdt hver krone!

BYKONGEN: Etter snart et halvt år på denne elsykkelen innser vi at den er fullstendig vanedannende. Det er et godt tegn for bytrafikken, etterhvert som stadig flere hopper fra bil til elsykkel. (Undertegnede tar selvsagt MASSIV selvkritikk for ennå ikke å ha kappet stagene til framskjermen til korrekt lengde. Makan!)

BYKONGEN: Etter snart et halvt år på denne elsykkelen innser vi at den er fullstendig vanedannende. Det er et godt tegn for bytrafikken, etterhvert som stadig flere hopper fra bil til elsykkel. (Undertegnede tar selvsagt MASSIV selvkritikk for ennå ikke å ha kappet stagene til framskjermen til korrekt lengde. Makan!)

Jeg innser at de fleste av mine gode venner tenker motsatt. De betaler gjerne mer for en god, trygg og driftssikker bil – men synes 25 000 kroner for en sykkel med elmotor er latterlig mye penger. De ser jo poenget med elsykkelen. Men hallo? Får man ikke kjøpt sånne for under ti tusen kroner et sted? De må da funke like bra?

PENGER OG PERSPEKTIV: Moderne elsykler med siste generasjons batteri- og motorløsninger koster fortsatt mye mer enn vi er vant til at bysykler koster. Elsykkelen er fortsatt en ny kategori, og det brukes mye penger på utvikling av nye løsninger. Elektronikk koster. Driftssikker elektronikk koster mer. Den trenger sikkert ikke koste 25 000 kroner.

På den annen side: Vil du ha skinnseter, soltak og én tomme større felger på den nye Passaten din? Dét koster også 25 000 kroner.

Vi har en BH Emotion Neo Cross på langtidstest, og har brukt den nesten daglig siden februar. Den er spansk, rask, solid og oser kvalitet. Batteriteknologien er fra Samsung, motoren er den sprekeste jeg noen gang har prøvd. Den tar oss gjennom byen på rekordtid, og skyver oss lekende lett opp motbakkene hjemover.

TIL Å BLI GLAD I: Transportsykling har aldri vært morsommere. Det er med andre ord ikke rart at den i løpet av noen få måneder har blitt et høyt elsket transportmiddel, som brukes av både min kjære og meg selv. Vi tar oss i å si det høyt: «Hvorfor har ikke alle en sånn?».

Men den er altså ikke vår. Den er på lån. Og den koster 25 900 kroner. Akk og ve. Hvilke trebarnsfamilier kan ta seg råd til noe sånt, helt uten videre?

Det handler om hvordan vi er vant til å tenke rundt transportløsningene våre.  Det handler om vanetenkning, og om vårt syn på sykkelen som treningsapparat.

For meg hører elsykkelen tettere sammen med bilparken enn med de strømløse syklene mine. Den er et transportmiddel som utfyller og erstatter fossildrevne kjøretøyer i byen. Elsykkelen er ikke kommet for å lage slappfisker av vanlige syklister som plutselig skal slutte å bruke kroppen sin. Langt i fra.

Er du blant de fire-fem prosentene som sykler til jobben med strømløs sykkel, så fortsett for all del slik! Elsykkelen er kommet for å være et smartere valg enn bilen for alle de andre der ute. For byboerne som sitter bak sine ratt og lytter til trafikkradioen hver morgen og hver ettermiddag, i håp om at køen kanskje slipper taket ved Fiskvollbukta.

I FLYTSONEN: Sverre Mangrud nyter elektrisk medvind på Grünerløkka i dag tidlig – ombord på vår testsykkel fra BH Emotion. En grundig testartikkel kommer i løpet av sommeren.

I FLYTSONEN: Sverre Mangrud nyter elektrisk medvind på Grünerløkka i dag tidlig – ombord på vår testsykkel fra BH Emotion. En grundig testartikkel kommer i løpet av sommeren.

DET PERFEKTE EKSTRAUTSTYRET: Spør du meg, burde hver bil som selges til kunder i urbane strøk blitt levert med en elsykkel som ekstrautstyr. De fleste av oss må ha bil, men vi vet også at bilene kveler byen. Vi trenger bedre løsninger.

Tilbake foran Finn.no/bil myser jeg videre på stasjonsvogner. Jeg finner en fin en til 280 000 kroner. Så skyver jeg makspris-markøren nedover et stykke. Mer presist: Jeg skyver den nøyaktig 26 000 kroner nedover. Der finner jeg en maken stasjonsvogn av samme årgang til 252 000 kroner. Bilene ser kliss like ut. Men den billigste har mindre motor, med færre hestekrefter.

Hm.

Alternativ 1: En bil med 150 hestekrefter og ingen elsykkel.
Alternativ 2: En bil med 115 hestekrefter og en elsykkel som du kommer til å elske.

LA DEN OVERTA SMÅKJØRINGEN: Hvorfor blander jeg plutselig sykkelkjøp inn i bilbudsjettet mitt? Nettopp fordi en elsykkel kan overta småjobbene som bilen min uansett hater. Bilen min er ikke glad i å stå i kø, med motoren på tomgang. Bilen min er ikke glad i å rykke og nappe seg fram gjennom rushtrafikken, eller legge ut på stadige småturer der motoren ikke engang rekker å bli varm før jeg er framme på butikken.

Og hvem liker vel å sirkle rundt fullstappede kvartaler i et kvarter på leting etter parkeringsplass? Jeg vet alt om sånt. Jeg tar bilen stadig vekk, fordi jeg tror den er så rask.

Men så er den ikke så rask likevel. Den må vente i kryssene, den står låst fast på sin plass i køen, den må finne parkeringsplass og den må få en lapp på dashbordet som forteller at du har betalt 40 kroner for å stå her en halvtime, slik at du ikke får 750 kroner i bot.

EN VINNER PÅ DØR-TIL-DØR-TID: Elsykkelen elsker småturer. Den slipper stort sett å stå i kø, den kan ta alle snarveiene du vet om – også de som går gjennom parken og blindveiene – og den kan parkeres rett ved døra på Posten, i stedet for i parkeringshuset to hundre meter og tre etasjer unna.

Elsykkelen er den beste makkeren bilen din kan få. Sammen fikser de alt: Bilen får med fire unger til fotballkamp to mil unna, og den er perfekt for helgeturer til bestemor. Elsykkelen tar seg av lokaltrafikken til jobben og barnehagen og butikken, gjerne med barnetilhenger eller tunge bagasjevesker. Elsykkelen krever ingen trange treningsklær med skift i sekken, og den krever ikke at du er i god form.

Men den gjør deg glad. Den får deg til å glede deg til turen hjem, den gjør at du smiler i motbakkene. Og den bruker bare noen øre i strøm pr mil.

Jeg bare nevner det.

Og 115 hestekrefter? Hallo? Det holder jo i massevis.

Posted by Geir Anders

Geir Anders started Cargobike Magazine – formerly known as Transportsykkel – back in 2012, to stoke up the new boom of electric bikes and cargobikes. He is also co-founder and the first editor of Scandinavia's leading mountain bike magazine Terrengsykkel, and works as an independent writer and photographer in Oslo, Norway.

4 Comments

 1. Birger Falch-Pedersen 18. July 2013 at 06:51

  Dette er hyggelig (og morsom) lesing.
  Håper mange leser denne her i Grenland slik at byene Porsgrunn og Skien ikke kveles.

  Reply

 2. Må si jeg var skeptisk i første omgang, men etter og faktisk ha prøvd ble jeg jammen imponert! El-sykkel vil alltid være en del av mitt bilbudsjett, så lenge jeg bor i Drammen.

  Reply

 3. Heya just wanted to give you a quick heads up and let you know a few of the pictures aren’t loading correctly.
  I’m not sure why but I think its a linking issue.
  I’ve tried it in two different internet browsers and both show the same outcome.

  Reply

  1. Hey, thanks! Checked it in Opera, Firefox, Chrome and Safari now – but found no faults with the images. What happens when you load the page on your end?

   Reply

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *