John Lucas bygger rimelige lastesykler med navnet Cycle Trucks i verkstedet sitt i Sacramento, California. I fjor sommer begynte han å eksperimentere med en ny bagasjebærer, som snart fikk navnet Caddyrack.

The-Tour-Divide-Race-Grand-Depart-in-Banff-19-1335x890@2x

441 MIL MED CADDYRACK: Collin Samaan på sin Surly ECR før starten av årets Tour Divide i Banff, Canada 12. juni i år. Foto: The Radavist

Målet hans var å kunne frakte mye mer bagasje på en helt vanlig sykkel, inkludert muligheten til å frakte to komplette sykler – med sine respektive forhjul festet i bærerens nedre lastebøyler. 

De aller fleste longtailsykler har allerede denne finessen på hver side av bakhjulet: Bøyler eller brett som kan bære eller avlaste børa når du frakter tung bagasje, slik at ikke all vekta må henge fra toppen av bagasjebæreren.

caddyrack--4

HÅNDVERK: Dagens versjon av Caddyrack, med hjulbeskyttere og egen ring nederst – for feste av kroker eller lastestropper. Foto: John Lucas – www.cycletrucks.com

Caddyrack er den første bagasjebæreren jeg har sett som gir deg slike lastebøyler på en hvilken som helst sykkel. 

Den massive bæreren veier 3,6 kilo – og skal ifølge John Lucas takle over 100 kilo uten problemer. Det er heller kvaliteten på bakhjulet ditt og hvordan sykkelen oppfører seg med mye vekt bakerst som avgjør: 

BULLITT. Med Caddyrack bakpå en lastesykkel øker arbeidshest-faktoren realt. Her på en Bullitt, med Yepp-sete oppå bæreren. Lastekassa foran er spesialbygget. Foto: John Lucas – www.cycletrucks.com

BULLITT. Med Caddyrack bakpå en lastesykkel øker arbeidshest-faktoren realt. Her på en Bullitt, med Yepp-sete oppå bæreren. Lastekassa foran er spesialbygget. Foto: John Lucas – www.cycletrucks.com

Har du en tohjuls lastesykkel med kasse eller plan foran, for eksempel, så slipper du å bekymre deg over at sykkelen steiler. Det er da også en Bullitt-eier – sykkelblogger Elle Steele – som har hyllet Caddyrack høyest etter at den kom på markedet.

John Lucas er en praktisk mann, og leverer også Caddyrack med tobeint parkeringsstøtte, om du vil ha det. Det er et sjakktrekk som øker både vekta og prisen, men til gjengjeld lar deg utnytte sykkelens nye potensial til fulle. 

???

Et bilde publisert av Lifes aCycle (@lovinglifebycycling)

En ekstra hardcore bruker er Collin Samaan på sin Surly ECR (her fra hans egen Instagram-konto) – her fotografert underveis på årets Tour Divide-ritt gjennom Rocky Mountains fra Canada til Mexico-grensen.

Tour Divide er en eksepsjonelt storslagen sykkelrute som hvert år blir navnet på et ritt, der deltakerne sendes avgårde for å se hvem som først tilbakelegger de 441 milene (sic!) og kan utropes til vinner nede på grenseposten Antelope Welsh i New Mexico. 

Braaaaappp! The caddy rack with kickstand makes every ride a memorable one. @cycletrucks Et bilde publisert av Lifes aCycle (@lovinglifebycycling)

Collin og de 160 andre av årets deltakere forlot Banff 12. juni, og de raskeste kom i mål etter drøye to ukers sykling. Andre må bruke over fire uker før de kan ramle av sykkelen ved Mexicogrensa og erklære seg som superhelter.

(Jeg kan forøvrig anbefale filmen Ride the Divide fra 2010, som gir oss et lite innblikk i hva det krever å gjennomføre en slik tur – og hva det koster å bryte underveis)

Bildene til Collin viser noe av fordelene med Caddyrack:

Du har både lastebrett nederst og bøyler som går ned i full høyde på baksiden av sykkelen – noe som gir deg flere steder å stroppe fast bagasje. En annen fordel med disse bakre bøylene, er at sykkelen nå kan parkeres på høykant om du må lagre den innendørs! 

Du kan forøvrig nyte et mer høyoppløst bilde av Collin og hans fullpakkede ECR over hos The Radavist.

Så var det prisen, da.

Siden dette er utstyr som sveises for hånd, én og én av gangen, i et lite verksted i California, så tar det sin tid. Du må ut med 375 dollar (3000 norske kroner i skrivende stund) for en Caddyrack.

Vil du ha parkeringsstøtten også, er prisen 475 dollar (omlag 3900 kroner).

Oh, we were down there. Wayy down theree. ?

Et bilde publisert av Lifes aCycle (@lovinglifebycycling)

Dersom John Lucas hadde siktet høyt og startet masseproduksjon i Kina, ville prisene selvsagt sett annerledes ut.

Men enn så lenge er det ingen som lager noe slikt noe annet sted – og all ære til Cycle Trucks som fikk idéen, satte den ut i livet, og bygger bæreren for å vare en livstid.

Vil du ha en slik, er det pr i dag kun direkte kontakt med produsenten som gjelder. Du finner ham her. caddyrack--2 kopi

Under her og på det venstre bildet over ser du den første utgaven fra i fjor sommer. Den som produseres nå, har et ekstra horisontalt rør på nedre del for å sikre bagasjevesker eller gi ekstra hold til stropper som trenger forankring. 

 

Caption Et bilde publisert av cycletrucks (@cycletrucks)

Posted by Geir Anders

Geir Anders started Cargobike Magazine – formerly known as Transportsykkel – back in 2012, to stoke up the new boom of electric bikes and cargobikes. He is also co-founder and the first editor of Scandinavia's leading mountain bike magazine Terrengsykkel, and works as an independent writer and photographer in Oslo, Norway.

4 Comments

 1. Bjørn Gabrielsen 19. July 2015 at 08:13

  Du har selvsagt helt rett i at det ville vært billigere å lage denne i Kina. Men jeg lurer på om utsalgsprisen ville vært mye lavere for et identisk produkt. Denne ser ut til å ta ganske mange kubikkcm: krever mange lastebiler fra fabrikk til havn, mange containere, mye plass til mellomlagring hos importør i vesten sammenlignet med flatpakkede ting, som f.eks sykler. Mistenker at dette er en grunn til at så mange forbruksvarer kan flatpakkes og legges sammen, og hvorfor det er vanskelig og dyrt å få solide, tredimensjonale ting i vår tid. Det forklarer også hvorfor avansert elektronikk er, relativt sett, ofte så billig i forhold til mye enklere -men større- ting. Produksjonskostnad er ikke lenger en faktor i utsalgsprisen.

  Tipper alle som leser denne bloggen har registrert at å kjøpe to dekk og noen vaiere nesten koster like mye som en ny (om enn billig) sykkel. Her er ikke volumet en faktor i samme grad, men utgiftene til lager og vestlige ansatte gjør det lettere for butikker å presse prisen på hele sykler enn på smådeler.

  Reply

  1. Absolutt gyldige poenger! Jeg inntok det helnorske perspektivet her, der alternativet enten er å bestille én bærer fra John Lucas og betale frakt for en diger eske til Norge – eller at en importør får 50 stykker direkte fra fabrikken i Kina. Spørsmålet er om besparelsen er verdt det, med tanke på produktets levetid og nytteverdien av supersolid byggekvalitet (en slik bærer blir ikke dårligere av å bygges i Kina, men fjernproduksjon stiller høyere krav til nøyaktighet i spesifikasjoner og nidkjærhet i oppfølging – og der hender det at det svikter).

   Men pakkevolum er uansett en real festbrems for interkontinental varefrakt. Det ble jeg fort klar over da jeg i desperasjon bestilte en veritabel takgrind til bilen (Yakima Megawarrior) fra Backcountry.com (fant ingen stor nok i Europa) . Har fortrengt totalsummen, men mener å erindre at frakten kostet ca det samme som grinda.

   Reply

 2. Bjørn Gabrielsen 19. July 2015 at 14:53

  Sveisekurs. Hvorfor får jeg aldri ut fingeren.

  Reply

 3. Noen tips til mer konvensjonelle bagasjebærere som gir god plass?

  Reply

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *