I desember begynte teaser-filmen langsomt å spre seg, etter en lanseringskveld for et utvalgt publikum i København. De fikk se det samme som videoen fra Butchers & Bicycles viser.

En moderne, linjelekker lastesykkel med tre hjul som suser gjennom parker og gater, legger seg godt over i svingene – og holder en marsjfart som vanlige kassesykler kan se langt etter.

I forrige uke ble prisene offentliggjort:

Den strømløse modellen Mk I vil koste 24 995 danske kroner med trinnløst navgir for ren muskelkraft, mens storebroren Mk1-E koster deg 36 995 danske kroner med en midtmontert MPF-motor på 250 W og det samme navgiret fra NuVinci. Kalesje, seterygg med belter og reimdrift fra Gates Carbon Drive er ekstrautstyr.

ROMSLIG: Mk1 fra Butchers & Bicycles har god plass til både barn og bagasje. Den pulverlakkerte aluminumsrammen er bygget slik at du kan kjøpe versjonen uten elmotor, og enkelt ettermontere senere – når du får bedre råd, eller er lei av å svette hver gang du skal opp en bakke.

ROMSLIG: Mk1 fra Butchers & Bicycles har god plass til både barn og bagasje. Den pulverlakkerte aluminumsrammen er bygget slik at du kan kjøpe versjonen uten elmotor, og enkelt ettermontere senere – når du får bedre råd, eller er lei av å svette hver gang du skal opp en bakke. Batteriet er gjemt bak seteryggen.

Snart er de klare for å bygge opp de 50 aller første syklene på sitt eget verksted, og dette året blir det i første omgang kun direktesalg fra showrommet på Vesterbro.

Det særegne merkenavnet hentet gründerne fra kvartalene hvor de holder til.

Kødbyen i København var lenge stedet hvor byens slaktere var å finne. Nå er hele stedet i ferd med å fornyes, med restauranter, utesteder – og Danmarks aller ferskeste sykkelprodusent, sobert til stede med flislagt showroom og eksklusiv standard.

STIL: Butchers & Bicycles ligger i gentrifiserte Kødbyen på Vesterbro – der gamle slaktehaller nå huser gallerier, restauranter, nattklubber – og en splitter ny sykkelprodusent.

STIL: Butchers & Bicycles ligger midt i det gamle kjøttmarkedet Kødbyen på Vesterbro – der tidligere slaktehaller nå er bygget om for å huse gallerier, restauranter, nattklubber – og en splitter ny sykkelprodusent. Gentrifisering i et nøtteskall.

For de tre industridesignerne Morten Wagener, Morten Mogensen og Jakob Munk sikter høyt med lastesyklene som de egenhendig vil montere på eget verksted.

Rammen de har utviklet – samt enkelte deler til sykkelen – leveres fra anerkjente produsenter på Taiwan. Resten av delene hentes fra ulike leverandører i Sverige, Danmark og Tyskland. Alt settes sammen til komplette sykler av utviklerne selv, i Kødbyen.

VELKOMMEN INN: Dette er ikke din gjennomsnittlige sykkelbutikk. Butchers & Bicycles vil at kundene skal oppleve en helt annen mottakelse og oppfølging enn de får i de vanlige butikkene.

VELKOMMEN INN: Dette er ikke din gjennomsnittlige sykkelbutikk. Butchers & Bicycles vil at kundene skal oppleve en helt annen mottakelse og oppfølging enn de får i de vanlige butikkene.

– Denne sykkelen er et objekt som skal erstatte en bil, og den blir en sentral del av familiens fremtid for de som kjøper. Derfor stiller vi ikke bare strenge krav til selve produktet, men også rammen rundt investeringen. Du vil ikke finne disse syklene hvor som helst, og vi leter nå aktivt etter forhandlere som deler vårt syn på kvalitet, forteller Jakob Munk på Skype fra København.

GRÜNDERNE: De gamle medstudentene Morten, Morten og Jakob forlot sine karrierer innen industridesign for å bygge opp noe helt nytt. Med Butchers & Bicycles vil de modernisere den klassiske, danske lastesykkelen.

GRÜNDERNE: De gamle medstudentene Morten, Morten og Jakob forlot sine karrierer innen industridesign for å bygge opp noe helt nytt. Med Butchers & Bicycles vil de modernisere den klassiske, danske lastesykkelen.

– Vi elsker å sykle, og det er en lidenskap som våre forhandlere må dele med oss. Hele grunnlaget for denne sykkelen, er ønsket om mer kjøreglede og en morsommere hverdag på sykkelen – og en lyst til å utvikle et helt nytt kvalitetsprodukt.

– Fortell mer!

– Dette begynte med at Morten og Morten analyserte hvorfor det ikke er noen nytelse å sykle på en tradisjonell, trehjulet cargobike. Disse syklene strever med vektfordelingen i svingene når du holder en viss fart, og du må bruke overkroppen for å kompensere. Dermed bestemte de seg for å lage fremtidens versjon. Det tok to år bare å utvikle tilt-mekanismen som gjør det mulig å lene sykkelen over i svingene. Da de hadde konstruksjonen på plass, kom jeg inn for å ta meg av markedsføringen. Men det er mange år siden vi møttes for første gang.

ELEKTRISK: En midtmontert motor sørger for at du aldri får trøbbel i motbakkene. Midtmotor på elsykler har en stor fordel sammenliknet med navmotorer, siden du forandrer turtallet på motoren ved å gire – som på en bil. Det gjør at motoren kan jobbe på ideellt turtall i bratte motbakker.

ELEKTRISK: En midtmontert motor sørger for at du aldri får trøbbel i motbakkene. Midtmotor på elsykler har en stor fordel sammenliknet med navmotorer, siden du forandrer turtallet på motoren ved å gire – som på en bil. Det gjør at motoren kan jobbe på et høyere turtall i bratte motbakker, og utnytte kreftene bedre enn navmotorer.

– Hvor var det?

– Alle tre studerte industridesign sammen ved Aalborg universitet for ti års tid siden. Deretter tok vi ulike veier. Morten Wagner har gjort mye produktdesign hos byråer i USA og Østerrike og vunnet priser for disse, mens Morten Mogensen gikk inn som designer og produktutvikler i elektronikkbransjen og etterhvert over til utvikling av store vindmøller. Selv har jeg i de siste årene vært designsjef for Menu, som samarbeider med ledende designere om utvikling av kjøkkenvarer. Karim Rashid og norske Andreas Engesvik er to av de som har gjort fine ting for Menu.

– Og nå handler alt om sykler.

– Ja. Og vi er overveldet over responsen som disse første modellene våre har fått. Vi får daglig henvendelser fra hele verden om hvor den kan kjøpes. Og svaret er at vi det første året kun selger fra eget showroom. Vi har vært flere ganger på Taiwan for å kvalitetssikre produksjonen av selve rammen der, men vi vil være helt sikre på at eventuelle småfeil lukes ut før vi lanserer syklene våre internasjonalt. Derfor gir vi ett års fri service på de første syklene, for å få full oversikt over hvordan de fungerer i praksis.

STABIL: Lastekassen har to sitteplasser med setebelter, og inngangsdør foran. En solid parkeringsstøtte hindrer at sykkelen tipper framover ved påstigning. En skreddersydd kalesje med innsynsvindu også fra førerplassen er snart klar for salg.

STABIL: Her ser du modellen uten elmotor. Lastekassen kan utstyres med seterygg som gir to sitteplasser med setebelter. Barna har egen inngangsdør foran. En solid parkeringsstøtte hindrer at sykkelen tipper framover ved påstigning. En skreddersydd kalesje med vindu som kan åpnes også fra førerplassen, er snart klar for salg.

– Hvor er interessen størst?

– Hjemme i Danmark er det faktisk fortsatt et stigende marked for slike sykler, også i Tyskland og USA merker vi stor interesse. Det samme gjelder også i Frankrike, Spania og England. I disse landene er lastesykler fortsatt en liten nisje, men med kapable elmotorer blir de nå et verdig alternativ til bilen.

– Dere begynner med en trehjuling og har sikkert neste modell på tegnebrettet forlengst. Hvordan vil den se ut?

– Det får du ikke vite før i 2015, da vi lanserer Butchers & Bicycles Mk2 (det skjedde ikke, gitt, red.anm). Men jeg kan love deg at den holder samme nivå på innovasjonsgraden!

Butchers&bicycles_09

FARTSGLAD: En elektrisk lastesykkel vil naturlig nok holde en langt høyere snittfart enn en strømløs variant. Uansett vil Mk1 trolig bli morsommere i svingene enn sine konkurrenter, siden den har en forstilling som lar deg lene deg godt inn i svingene. Produksjonsmodellene vil forøvrig leveres med skjermer på alle tre hjul.

Posted by Geir Anders

Geir Anders started Cargobike Magazine – formerly known as Transportsykkel – back in 2012, to stoke up the new boom of electric bikes and cargobikes. He is also co-founder and the first editor of Scandinavia's leading mountain bike magazine Terrengsykkel, and works as an independent writer and photographer in Oslo, Norway.

19 Comments

 1. ” En midtmontert motor sørger for at du aldri får trøbbel i motbakkene. Midtmotor på elsykler har en stor fordel sammenliknet med navmotorer, siden du forandrer turtallet på motoren ved å gire – som på en bil. Det gjør at motoren kan jobbe på et høyere turtall i bratte motbakker, og utnytte kreftene bedre enn navmotorer.”

  Stemmer dette? Eg har hatt inntrykket av at elmotorer har samme dreiemoment uansett turtall.

  Reply

  1. Hei Sarig, jeg er ingen ekspert på dette området – men flere kyndige bransjefolk forteller meg at elmotorers dreiemoment varierer med turtallet (eller tangentialhastigheten – altså hvor fort magnetene eller rotor og stator passerer hverandre), dog i mindre grad enn hos en forbrenningsmotor.

   Motoren på en elsykkel har dermed et optimalt dreiemoment i et gitt turtallsområde. På sykler med motoren i bakhjulet, er det farten på sykkelen som bestemmer motorturtallet. På sykler med krankmotor kan du som sagt variere turtallet med å gire, og dermed la motoren jobbe på ideellt turtall opp hele bakken.

   Dette betyr dog ikke at krankmotor er best, bare at den gir sykkelen litt andre egenskaper. Det er mange som foretrekker bakhjulsmotor, siden de da får et jevnt og konstant skyv uansett hvilket gir de er i – mens kraften du kjenner fra en midtmontert motor varierer etter hvilket gir du er i.

   I de bratteste bakkene, særlig med litt last på sykkelen, er det derfor krankmotoren som jobber best.

   Reply

 2. Anne kari Gundersen 23. March 2014 at 14:42

  Hei.

  Hva er prisen for en mk1 2014 modellen.

  mvh Anne Kari

  Reply

  1. Hei Anne Kari, prisen på MK1 er 25 000 kroner uten motor, og 37 000 kroner med MPF E-Drive elmotor. Dette er i danske kroner, levert direkte fra showroomet deres i København. De har ennå ikke offentliggjort noen norsk importør, men jeg hører nyss om at noe skal være på gang. Kommer tilbake når jeg vet mer.

   Reply

   1. Ser at EVO Elsykler opererer med priser, med motor, fra kr 44,900,-

    http://www.evoelsykler.no/butchers-and-bicycles.html

    Reply

 3. testing
  Har testet og sammenlignet alminnelige sykler med midtmotorer og bakmotorer i små korte bratte motbakker. Erfaringen med flere forsøk i fler gir hjelper ikke i bratte motbakker. Hverken utenpåliggende eller nuvinci gir greier motbakker tilfredstillende.
  Neste steg blir hvordan påvirkes større stigninger over 4 kilometer eller 9 kilometer vil innvirke på motorkraft og hvordan varmeutvikling påvirker motorkraft og batteripakke.
  Den eneste sykkel som til nå testet smertefritt i bratte motbakker er Emotion Neo cross med motor i baknav. Motoren har innebygd girutveksling (i tillegg til utenpåliggende gir) og torq sensor som måler navtannhjul/kjedebevegelsen (pedaltrykk/hastighet) Fordel er at motoren er direkte drift på baknavet og reduserer slitasje på gir og kjede. Den er også bemerkelsesverdig lydløs både fra motor og gir ved girskifte.
  En annen sykkel som også tilfredstiller trekk kraft opp bratte småbakker er Rezer sin offroad med 500w bakmotor, men den kan av flere grunner ikke samenlignes i samme klasse.
  Sykler med Bosch sin midtmotor i samtlige testede sykkelmerker gir seg veldig fort i bratte motbakker, de avgir også en klagende lyd fra motoren og girskiftene er hardere og lager mer lyd, som selvfølgelig gir større slitasje både på motor og gir.
  Når man må trø seg i hjel opp bratte motbakker forsvinner noe av gleden og poenget med syklingen. Ikke alle steder har bare flatt landskap, og syklene bør forventes å kunne takle motgang og gi syklisten god drahjelp i motbakke!
  Jeg tester videre frem til sommeren og takknemlig for tilbakemeldinger og diskusjon om temaet. Mulig dette er feil tråd for temaet motorkraft?, men det omtaltes her forskjellige motortyper og ytelser.
  Kan det være noen konkurrerende kandidater til Neo cross?

  Reply

  1. Presiserer at det er midtmotor/krankmotor med nuvinci og utenpåliggende gir som ikke ga nok drahjelp i bratte motbakker. Det overrasker meg da mange innlegg på nett beskriver midt/krankmotor som bedre utnytter kraften fra motor. Men med motor i kranken blir det et ekstra overføringsledd som også svekker ytelsen. Direktedrevne motorer har mindre ytelsestap i overføringsledd enn midt/krank versjoner.

   Reply

  2. Hei, og takk for at du deler dine erfaringer!

   Det hadde vært nyttig å høre mer om hvilke sykler du har testet, og hvilke utgaver av Bosch-motorene du har prøvd. Jeg antar at det er første generasjon, lik den du kan se på Cannondalen som er omtalt i artikkelen om Arne Aas?

   Jeg har syklet både Bosch av ny og gammel type, samt MPF Drive midtmotorer i motbakker, og synes de gir god hjelp – om enn med en annen type skyv enn navmotoren på BH Emotion. Sistnevnte skyver på en måte som føles mer konstant og insisterende, siden motoren ikke er koblet til pedalene på samme måte som en midtmotor. I de aller fleste bakkene funker den topp.

   Samtidig synes jeg at navmotoren bak gnurer på svært langsomt turtall og føles mindre effektiv når det virkelig er bratt, og bagasjen er tung. Da synes jeg midtmotorene virker sprekere, så lenge jeg holder meg i lave gir – slik at de kan holde turtallet oppe. Derfor forstår hva du sikter til når du sier at du må «trø deg i hjel» for å få hjelp av motoren – selv om jeg ikke er umiddelbart enig. Men midtmotorene krever at du er i akkurat riktig gir for å levere maks kraftutbytte, og det samme jevne sparket som BH Emotion har de ikke. Som jeg skrev i testen nylig: Dette må være den klart sprekeste elsykkelen på markedet nå.

   Jeg har fortsatt mye igjen før jeg har bredt nok grunnlag til å uttale meg generelt her, men jeg liker måten midtmotorer jobber på – mens andre jeg kjenner helt klart foretrekker en god navmotor. Håper du kan oppdatere med nye erfaringer etterhvert, og at andre også kan dele sine her. Er du i Osloområdet 31. mai, kommer Transportsykkel til å holde et treff i Frognerparken den lørdagen mellom kl 14 og 17. Dit kommer det flere elsykler fra ulike merker, som du kan prøve og diskutere med eiere og selgere. Mer info om dette kommer.

   Reply

   1. Nyeste Bosch motor på Stevens og Kalkhoff med flere andre merker og forskjellige girsystemer er testet, og de gir seg fullstendig i bratt motbakke uansett gir. Motoren bare høres som et sørgelig avsluttende hvin…. og så er det bråstopp. Men om du trør til rått og brutalt selv så går sykkelen opp, men da uten nevneverdig motorhjelp før det flater ut igjen. Den gamle Bosch motoren ville ikke gitt bedre resultat.

    Reply

    1. Glemte å opplyse om at min vekt er 70 kilo, og dette greier ikke krank/midtmotorene å å få over bakketoppen. Da må jeg trø som bare den selv.

     Reply

    2. Testet også med Bosch baknavsmotor med samme resultat.

     Reply

 4. Hvordan vil elektrisk trehjuling med motor fungere for personer med balanseproblemer? står den stabilt og støtt og hva når den krenger ?

  Reply

  1. De nyere, moderne trehjulingene er bygget slik at de kan lenes godt innover i svingen, nesten som ordinære tohjulinger. Noen har nok fått seg en kjip overraskelse i krappe svinger med gamle kassesykler med tre hjul, når de glemte å lene seg over og innerhjulet dermed løftet seg. Mange har veltet på den måten. Men ser du på nye elektriske trehjulinger som Pelican Bike og Butchers & Bicycles, oppfører de seg absolutt trygt i svingene.

   Reply

 5. “De morsomme syklene som gir deg superkrefter i motbakkene, takket være små, smarte elmotorer.”

  Dette utsagnet står i kontrast til tester jeg har gjort. Kun enkelte få sykler som for eksempel emotion Neo cross kommer over de virkelig bratte motbakkene. Men dette er jo bare småbakker i byområder. Ja, de fleste elsykler går fint både på sletter og i motbakker, men ikke de aller bratteste kneikene der det røyner på, er min erfaring.
  Nå snakkes det om å teste de beste og sprekeste elsyklene på fjellveier her i vest. Håper på testing april-mai fra Gilja til Giljastølen ca 4 km, 350m høydeforskjell, 8,2% stigning først. http://turan.no/segment/327/Giljast%C3%B8l

  Deretter kan neste test bli en tur på 9km med 10% stigning fra 0-1000moh.

  Reply

 6. Astrid Rødsand 18. November 2014 at 11:17

  Finnes det forhandlere av denne sykkelen i Norge?

  Reply

 7. Har lenge vært sugen på denne, siden jeg første gang leste artikkelen for mer enn 18 måneder siden. Men en ting jeg ikke finner svar på er om det er noen form for dempere foran? Det er vanskelig å si eksakt hvordan forstillingen er designet, pga klønete bilder fra produsenten. Men det ser for meg ut som doble A armer. Og doble A armer er perfekt utgangspunkt for å kjøre med gode dempere foran.

  Noen som vet om denne har dempere foran? Om den ikke har det, er det noen som har moddet en slik en og lagt til dempere selv?

  Finnes det noe mer info ang MK2 som skulle komme ut i 2015? Nå har vi 2016 og finner ikke noenting om en ny MK 2 modell.

  Reply

  1. Hei Tore! Butchers & Bicycles Mk1 har ikke fjæring foran, og jeg aner ikke hvordan eller hvorvidt det vil la seg gjøre å bygge på slike. Men jeg kan gjerne bidra med et bilde fra en litt annen vinkel, fra en artikkel som fortsatt er under utskriving – og som egentlig handler om Livelo. Jeg tenkte det kunne være interessant å se disse to syklene sammen, og tok dermed dette bildet. Resten kommer her på Transportsykkel i januar. Blir du noe klokere av å se på dette? https://cargobikemag.com/wp-content/uploads/2015/12/livelo-37999.jpg

   Reply

 8. Takk for raskt svar. Kjenner jeg er litt sugen på å starte kappskiven på en Butchers & Bicycles Mk1. Til den prisen så burde en egentlig kunne forvente full demping. Foran og bak. Kunne tenkt meg å modde en MK1 til fulldempet men det er kanskje galskap når prisen er > 50.000 kr.

  Kan du forsøke å kontakte Butchers & Bicycles og gjøre en follow up? Har de noe nytt pågang? Skjer det noe fremover som gjør at vi kan forvente en MK 2 med dempere?

  Reply

  1. De har garantert noe nytt på gang, men vil like garantert ikke røpe noe før de er klare til å lansere. Den enkleste måten å holde seg orientert på, er nok simpelthen å følge selskapet på Facebook for å være blant de første som får beskjed. Sitat Jakob Munk i mars 2015:
   «We will see a MK2 at some point. We just cannot unveil what kind of product it is going to be or when it is going to come out».
   http://danish.tm/article/interview-jakob-munk-butchers-bicycles/

   Reply

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *