Boxbike-navnet har vært i bruk siden 2011 som et sideprosjekt for Ole Nordby fra Tønsberg, som de fem siste årene har importert Bakfiets.nl-syklene til Norge ved siden av sin egentlige jobb som pilot for KLM i Nederland.

Nå går han i kompaniskap med SaresGruppen i det nystartede Boxbike AS, som i dag åpnet egen butikk i Bygdøy Allé 65. Her blir Werner Jonassen fra Øyer (min egen hjembygd, bare måtte nevne det) butikksjef og den som skal møte kundene i det lyse lokalet med inngang fra Thomas Heftyes gate.

boxbike-2592

NYE NABOER: Werner Jonassen forklarer konseptet til en forbipasserende nabo, mens Morten Forland stropper fast sin lette jobbsykkel på sin splitter nye familiesykkel. – Jeg er overveldet av hvor mange positive kommentarer vi har fått fra nabolaget om butikken vår. Det har vært en hektisk, men svært trivelig byggefase, sier butikksjefen.

Werner har bakgrunn både som ingeniør og som miljøarbeider for unge med spesielle behov. Men han er også en rutinert terrengsyklist med bakgrunn fra Hafjell Bike Park, der han også har vært involvert i VM og World Cup-arrangementene i utforsykling. Nå ruller han byen rundt på sin Triobike Cargo med BionX-motor i bakhjulet, i stor begeistring over hva moderne lastesykler kan by på av sykkelglede.

– For noen år siden hadde jeg nok ikke sett for meg at jeg kunne bli så happy på en sykkel som dette. Nå gleder jeg meg til å la flere oppdage hvor gøy og praktisk dette faktisk er.

boxbike-30471

LYS OG LIV: I en tidligere kjøkkenbutikk på beste Frogner finner du nå lastesykler på rekke og rad.

Et solid åpningstilbud på de ti første Babboe Cargo Mountain med Yamaha-motor og trinnløst girnav fra Nuvinci fikk Helge Kulberg til å møte opp over en time før butikken åpnet.

Han var sikker på at det skulle bli lang kø, men i det kalde striregnet ble han stående ganske alene – helt til like før døra åpnet seg. Det ble uansett kjøp, noe samboeren Marianne Salomonsen og barna Tage og Lona var svært fornøyd med.

boxbike-30485

FØRSTE KUNDE: Helge og Marianne har gjort grundig research, og endte med en Babboe Curve Mountain på åpningstilbud. Barna Tage (4) og Lona (6) deler begeistringen.

– Vi har sjekket mange alternativer og vært rundt og prøvesyklet, og er veldig fornøyd med hvordan Babboe føles med to barn foran. Nå skal vi sykle hjem med denne, konstaterer en strålende blid Marianne, mens hun hjelper barna ut av den romslige kalesjen som holder møkkaværet ute.

boxbike-30501

PÅ EN SNURR: Det er en stund siden hjulet ble oppfunnet, men det fascinerer stadig nye generasjoner.

Da jeg forlot butikken rundt lunsjtider, var sju av de ti tilbuds-syklene allerede solgt, noen via telefon og epost. En kunde hadde sågar tatt toget ens ærend fra Bergen for å handle. Hvis Boxbike på Frogner blir en suksess, kan hans byfrender slippe å reise så langt.

boxbike-2629

MED STIL: Bakfiets.nl har holdt en svært traust profil, men kommer nå i Cruiser-utgaver med lyse dekk, svartlakkert kasse og lekre rammefarger.

– Dette er første butikk ut, og vi har stor tro på at vi treffer Oslofolk hjemme med disse syklene. Dersom responsen er overbevisende, er vi klare for å ta dette konseptet videre til andre byer i Norge, forteller Ole Nordby, mens han vinker til Marianne og familien som ruller hjem med splitter ny sykkel i regnværet.

boxbike-2620

GOD TUR: Marianne Salomonsen legger i vei på hjemturen, og får oppmuntrende lykkeønskninger fra Boxbike-eier Ole Nordby med på veien.

For Pål Egil Nordvald Nordli i SaresGruppen er denne butikkåpningen som et eventyr. Det er bare ett år siden SaresBike åpnet sin første transportsykkelbutikk i Halden, etter å ha startet salget ut fra garasjen hjemme året før.

Klikk her for å lese vårt intervju med Pål Egil fra 2015

– Vi hadde budsjettert med en omsetning på 1,2 millioner det første året. Vi endte på nærmere fem. Nå – etter bare ett kvartal i 2016 – nærmer vi oss allerede årsomsetningen fra i fjor. Veksten er enorm nå, forteller Nordli. 

boxbike-2635

MENNENE BAK: Ole Nygård (t.v.) og Pål Egil Nordvald Nordli.

Disse tallene inkluderer ikke Evo Elsykler-butikken i Halden, som han også driver sammen med investoren Pål Hellerud. Den retter seg mot privatkunder, mens SaresBike har fått det store gjennomslaget hos bedrifter og offentlige virksomheter, som barnehager og sykehjem.

boxbike-30513

TREHJULING: Babboe leverer også trehjuls-utgaven med Yamaha-motor. I bakgrunnen danske Winther Wallaroo, som bruker en modifisert barnetilhenger som passasjerkabin.

– Jeg vil si at nærmere 90 prosent av salget fra Sares Bike i Halden har gått til offentlige kunder og bedriftskunder. Sykehjem har kjøpt TrioBike Taxi for å ta de gamle ut på tur, barnehager kjøper kassesykler for å få med flere barn på lengre turer – og bedrifter kjøper lastesykler både for varelevering og profilering. I tillegg ser vi at BellaBike med 200 kilo lastekapasitet har blitt populær på gulvet i industribedrifter.

boxbike-30497

FØRSTEREIS: Morten Forland er aktiv rittsyklist og har nok av sykler å velge blant hjemme. Han ankom Boxbike på en lett cyclocross-modell, som han syklet hjem i kassa på nysykkelen – som skal bli familiens nye barnehage-ekspress og hverdagssykkel for frakt av barn og bagasje.

Boxbike rendyrker utvalget for privatmarkedet, og hadde i dag Bakfiets.nl, Babboe, Winther Wallaroo og en TrioBike Cargo på det nylagte gulvet som Werner har jobbet hardt med å få ferdig til åpningen.

Etterhvert vil også Nihola, Douze og Johnny Loco komme på plass i butikken på Frogner, alle hentet fra SaresBikes utvalg av egenimporterte familiesykler.

boxbike-2615

– Jeg synes det er en strålende begivenhet at Oslo får to nye transportsykkelbutikker på samme dag, sier Pål Egil Nordvald Nordli fornøyd.

– Det betyr at dette faktisk er noe som markedet er klare for, og at det ikke bare er jeg som er sær!

 

 

 

 

 

 

 

Posted by Geir Anders

Geir Anders started Cargobike Magazine – formerly known as Transportsykkel – back in 2012, to stoke up the new boom of electric bikes and cargobikes. He is also co-founder and the first editor of Scandinavia's leading mountain bike magazine Terrengsykkel, and works as an independent writer and photographer in Oslo, Norway.

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *