En norsk utforsyklist med master i produktdesign. Colombias eneste rammebygger som spesialiserer seg på lastesykler. En ingeniør og proffsyklist som også er eventyrer. En norsk elsykkelforhandler med spisskompetanse på racerbåter, spesialbiler og motorsykler.

Og to driftige fedre som ønsker å kombinere sosialt ansvar med utvikling av en kul og kompakt norsk-colombiansk lastesykkel.

Der har du noen av ingrediensene i den fascinerende fortellingen om Bogbi. Her er videoen hvor de selv presenterer historien:

Lastesykkelen er utviklet av et norsk-colombiansk team, og den første serien bygges akkurat nå i Bogota – etter å ha nådd finansieringsmålet i en første kampanje på Funde.no – der introduksjonstilbudet fremdeles er åpent i 10 dager til.

Sykkelen er beregnet med en utsalgspris på 23 900 kroner uten motor, men selges for 13 950 kroner til de som bestiller i kampanjeperioden. 

Tohjulingen er bare 215 cm lang – omlag 40 cm kortere enn vanlige kassesykler – siden styret «svever» over kassa på en tverrgående bru, som også fungerer som veltebøyle. Denne brua kan heves og senkes etter behov. (Prototypen som vises i videoen og flere av bildene har brua plassert for langt fram. På den nye tegningen under ser du at produksjonsmodellene har brua stående lengre bak)

Den rykende ferske modellen kan leveres med kalesje, seter og ulike kassevegger, disse løsningene er under ferdigstilling. Ramma har plass til tre tommer brede dekk i begge ender. Dette er større enn på noen andre lastesykler, og diameteren er standard 20 tommer foran og 27,5 tommer bak – det samme som Riese & Müller Packster.

En viktig grunn til de brede dekkene og bakhjul i 27,5-tommers diameter, handler om komfort og tilgangen på gode vinterdekk. Dekkprodusenten Schwalbe har allerede faset ut sitt bredeste piggdekk i 26-tommers diameter, og leverer nå kun i de større og mer terrengsykkelvennlige diametrene.

Bogbi bygges uten integrert motor, men tilpasses både ettermontert krankmotor og en hjulmotor med høy- og lavgir, som vil bli levert via forhandleren Strømmen Elsykkel.

Men historien om Bogbi handler ikke bare om sykler. Den handler også om å skape muligheter for unge folk i et land som nettopp har oppnådd fred etter mange års konflikt.

Historien begynner i svært korte trekk slik:

Sigurd Kihl fra Oslo flytter til Bogota med familien, siden kona skal jobbe med klimaspørsmål og skogsatsing på den norske ambassaden i Colombia. Der oppdager småbarnsfaren en sykkelkultur han ikke var klar over: Et imponerende nett av sykkelveier, og tusenvis av hverdagssyklister.

Sigurd har lagt merke til at stadig flere venner hjemme i Oslo skaffer seg lastesykler, og vil nå kjøpe en selv for de daglige turene med barn og varer.

Men han finner ingen. De lastesyklene som finnes, er enten importert selv – eller er mindre kurante, halvveis hjemmebygde modeller som ikke frister.

Han diskuterer dette med en annen pappa i barnehagen; den sykkelglade entrepenøren og forretningsmannen Eduardo Moreno, som forøvrig er gift med en norsk kvinne. Begge er klare for lastesykkel. Og begge innser at de kanskje må få bygget den selv. Dermed klekker de ut en plan.

– Det har gått ganske fort siden, forteller Sigurd på Skype fra et cafébord i Bogota.

– Vi kom i kontakt med Daniel Pardo, som er ingeniør og rammebygger her i byen. Han hadde bygget noen få lastesykler selv, og var interessert i å bli med oss på dette. Så tok jeg kontakt med Design without Borders i Oslo, som igjen koblet oss til Johannes Hegdahl, en designer med bakgrunn fra konkurransesykling, som hadde tatt mastergraden på sykkelrammekonstruksjon i bambus, forteller Sigurd.

FARTSGLAD: Designer Johannes Hegdahl har dyrket utforsykling og BMX som lidenskap i mange år.

– Jeg hoppet på flyet og dro ned for å hilse på de tre i Bogota, fortsetter Johannes, innkoblet på telefon fra barndomshjemmet i Trøndelag, nylig hjemkommet fra et lengre prosjektarbeid i Kampala i Uganda.

I tillegg til utdannelsen i produktdesign, har Johannes lang fartstid som sykkelmekaniker og var i noen sesonger også aktiv konkurransesyklist i utfor.

STARTFELTET: Én dag etter at første prototype var klar, sto Bobi på startstreken i lastesykkelløp i Bogota.

– Jeg var tre uker sammen med Sigurd, Eduardo og Daniel i Bogota. De ble tre intense uker hvor vi startet nærmest på scratch, diskuterte oss gjennom hovedkriteriene, utviklet designet og fikk bygget den aller første prototypen på verkstedet. Dagen etter at sykkelen var ferdig, var det lastesykkelfestival i byen, med innlagt løp. Der kastet vi oss med, og vant! Vi slo til og med Bullitten, sier Johannes – og bruker beskjedent første person flertall om løpet der han selv syklet Bogbi til topps på pallen.

SEIER: Johannes Hegdahl tråkket Bogbien først over mål i konkurransen, i hard konkurranse med en Bullitt.

– Hva var designkriteriene?

– Vi landet på to hjul for en mest mulig kompakt og smidig sykkel, og vi ønsket oss en unik løsning som stikker seg positivt ut i mengden. Siden den skulle være kortest mulig og samtidig ha et romslig lasterom, valgte vi å plassere styret på en tverrliggende bru – og bruke vaiere som løper ut langs siden av ramma for å koble det til forhjulet. Det sparer masse plass, gir et fleksibelt og åpent rom for barn og bagasje, og lar deg svinge forhjulet helt på tvers når du skal snu på trange steder, forteller Johannes.

Han har hatt base i Uganda gjennom resten av utviklingsprosessen, og har brukt time etter time i 3D-designprogrammer for å sikre at alle detaljer stemmer.

– Vi ble kontaktet av Hans-Jørgen Fjuk i Strømmen Elsykkel, som ikke bare ønsket å være norsk forhandler, men som også ville bidra med tekniske innspill. Han har stor teknisk innsikt i elsykkelsystemer og praktisk bruk av nyttesykler, og har i tillegg lang erfaring fra racerbåter med vaierstyring, ombygging av biler til handikap-bruk og ikke minst motorsykler i alle varianter. Den kombinasjonen har vært svært nyttig for oss, sier Johannes.

Tilbake i Bogota har Sigurd liten erfaring med det tekniske – men desto større innsikt i hva lokal sykkelproduksjon kan bidra med i Colombia.

Han har permisjon fra rådgiverstillingen i Norad, der han blant annet arbeider med jobbskaping og støtte til unge etablerere. Han har også vært i Utdanningsforbundet med fokus på internasjonale spørsmål.

VAIERSTYRT: Ved å bruke vaierstyring, skaper designet mer plass rett under styret – siden sykkelen ikke trenger noe rør mellom styret og bunnen av ramma, der styringen vanligvis overføres med et stag til framhjulet. Den franske lastesykkelen Douze bruker også vaierstyring, og har i likhet med Bogbi en byvennlog og svært liten svingradius.

– Vi ønsker å lage et solid produkt som kan fortelle en ny historie fra Colombia, om et oppegående, moderne samfunn med høy kompetanse. Vi skal ikke underspille nøden og konfliktene, men bidra med arbeidsplasser som betyr noe. Vi har allerede med oss to lærlinger som har utmerket seg med 2. og 3. plass i nasjonale sveisemesterskap, og ønsker å lage en lærlingordning som kan gi utsatte ungdommer kompetanse i sykkelbygging og vedlikehold, forteller Sigurd.

– Hvilken rolle kan en sykkelfabrikk spille sosialt?

– Colombia har signert en fredsavtale etter mange tiår med blodige, interne konflikter. I en fase som dette er det helt avgjørende å gi arbeid til unge mennesker. Akkurat nå råder det et slags maktvakuum hvor kriminelle og væpnede grupper ønsker å rekruttere for å ta over makt. Vårt bidrag er ikke stort, men kan være ett av flere viktige tiltak som gir unge folk nye muligheter. Her har vi koblet oss til Flyktningehjelpen, for å kunne gi yrkesopplæring til internt fordrevne som kommer hit til byen.

– Hvor kommer startkapitalen fra?

– Den har så langt vært beskjeden, og delvis bestått av egne sparepenger. Eduardo har sågar solgt bilen for å kunne vie seg til Bogbi-prosjektet! Med oss på laget har vi også fått en bysykkelbedrift med 50 ansatte og en flåte på flere tusen sykler ute i byen, der to av eierne har gått inn i Bogbi med en eierandel og sikret oss verkstedlokaler. Det betyr at vi snart har kapasitet til å bygge 4-5 sykler i uka.

– Hvordan kan folk i Norge få tak i en Bogbi?

– Vi selger direkte via folkefinansieringssiden Funde, der vi fremdeles har noen dager igjen med åpningstilbudet vårt. Vi har nådd det første målet, så de første syklene går straks i produksjon – og vi er klare for å bygge mange flere. Vi sender direkte, og har Johannes og Hans-Jørgen som teknisk kundestøtte hjemme i Norge.

I FARTA: Johannes Hegdahl på vei mot seier i Bogota Cargo Bike Festival i fjor.

– Hva skjer med selve lasterommet og utstyret der?

– Vi har nylig fått inn den mekaniske ingeniøren Louisa Mora for å utvikle en kasse i ulike versjoner, blant annet en lett løsning med nylonduk i veggene. Louisa er proffsyklist og eventyrer, har krysset Atlanteren i seilbåt og vært på lange bikepacking-ekspedisjoner, så hun har definitivt blikk for det praktiske. Det kommer selvsagt en sittebenk, som kan tas helt ut ved behov. Den festes med stropper i ramma oppe, slik at den kan senkes og heves etter barnas høyde – og festes til sidene med kraftig borrelås.

– Hvor store barn er det plass til?

– Vi har to seksåringer ved siden av hverandre i videoen, og det går fint. Fordelen med fleksibel benk er at du også kan sette noe last i det ledige rommet bak den, og også skli den litt framover om det trengs.

Posted by Geir Anders

Geir Anders started Cargobike Magazine – formerly known as Transportsykkel – back in 2012, to stoke up the new boom of electric bikes and cargobikes. He is also co-founder and the first editor of Scandinavia's leading mountain bike magazine Terrengsykkel, and works as an independent writer and photographer in Oslo, Norway.

One Comment

  1. Kolbein Haga, Norway 22. October 2018 at 19:28

    Very imposant! – I am impressed

    Reply

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *