Bjørn Gabrielsen deltok på Transportsykkel 2015 på Grünerløkka. Dette er den fjerde artikkelen i en serie fra transportsykkeltreffet, der syklister forteller om sine utstyrsvalg.

WorkCycles Kr8 er en nederlandsk kassesykkel som ble lansert i 2014 – som en erstatning for modellen WorkCycles Cargobike, som da hadde vært i produksjon i 10 år (som en mer påkostet utgave av den nær identiske Bakfiets.nl). Kr8 er designet av Henry Cutler, som flyttet fra Brooklyn til Amsterdam for å jobbe som produktdesigner for Philips, men i 2003 hoppet av og startet WorkCycles i en garasje. I dag har han både sykkelfabrikk og to butikker i Amsterdam.

transportsykkel2015-workcycle-kr8-33945-2

I BOKS: De romslige bagasjeboksene fra britiske BikeBin kan både lukkes og låses, men har også en annen fordel: Topplokkene danner et hendig lasteplan, der Bjørn enkelt kan legge og stroppe fast to små barnesykler. Sjekk bildet lengre ned i artikkelen for å se hvordan det kan se ut. Foto: Geir Anders Rybakken Ørslien

Min sykkel:

Workcycles Kr8 (kan uttales som “crate” på engelsk, jeg er den type nerd som sier “kracht” med forsøksvis nederlandsk uttale). Tohjuls kassesykkel med Shimano Nexus 8-girs nav.

Ekstrautstyr som får mye oppmerksomhet er de britiskproduserte «BikeBins», vanntette sykkelvesker i hardplast. (Fine til å ha tepper i. Og regntøy, hvis man tar det ut jevnlig så det ikke går mugg i det. Harde ting skrangler veldig.)

transportsykkel2015-workcycle-kr8-33961-2

GOD PLASS: Det er ikke noe problem å ha med fire barn i kassa foran – selv om det oftest er disse to som holder til der. Justerbare sikkerhetsbelter er standard, og det er også mulig å skru fast to Bobike miniseter ved siden av hverandre dersom barna trenger mer støtte. Bjørns løsning for minstemann er et isopor-sete fra Melia, som også har ørelapper som gir støtte ved soving (ikke synlig på dette bildet – men sjekk teksten for link). Foto: Geir Anders Rybakken Ørslien

Til minstemann har jeg en egen Melia kassesykkelstol av isopor med pusetrekk, i sin tid kjøpt fra hollandbikeshop.com. Ørelappene i dem gjør at han sovner lettere og bedre enn når han bare er spent fast til benken.

Jeg har også et svært solid og snedig regnkapell.

transportsykkel2015-workcycle-kr8--3

ALLVÆRSSYKKEL: Vil du gjøre en longtail-eier misunnelig? Vent til en skikkelig regnværsdag, og vis fram dette bildet av kalesjen fra WorkCycles. Foto: Henry Cutler/WorkCycles.com

Mitt valg:

Jeg har tidligere operert med tilhenger av merket Nordic Cab og «vanlig» sykkel. Pluss diverse former for barneseter til å ha foran på sykkelen. (BoBike Mini og det danske Bulldog-setet, som ser ut som et traktorsete. )

Jeg liker å ha barna foran. Det blir mer kontakt på den måten.

Jeg skaffet meg min første kassesykkel allerede for femten år siden, en trehjuls Christiania. Jeg har mye godt å si om den, svært solid og praktisk. Men danskene er ekstremt dårlige til å betjene kunder i utlandet, det var vanskelig å få tak i ekstradeler. Og noe man oppdager på en trehjuling, er at norske veier ikke bare heller oppoverbakke og nedoverbakke, men også til siden.

Etter at jeg fikk barn, landet jeg på at en trehjuling  nok ikke er ideell for Oslos sykkelinfrastruktur.

(Ser at Butchers & Bicycles nå har en variant som krenger, det er kanskje mer aktuelt.) En fordel med trehjuls kassesykkel er riktignok at uansett hvor sakte man sykler i oppoverbakke tipper man aldri!

Jeg siklet lenge på Bullitt, som åpenbart er bedre dimensjonert enn Kr8en for bratte bakker og fart. Jeg syntes imidlertid at ekstrautstyret for barnetransport var både dyrt og utilfredsstillende. Og jeg transporterer svært ofte tre eller fire barn, det var derfor viktig å ha maksimal plass.

transportsykkel2015-workcycle-kr8-33971-2

NO WORRIES: Noen bruker tid på å rense og smøre kjedet, samt holde girene justert, samt passe på så de ikke får olje på buksebeinet. Bjørn Gabrielsen bruker tiden på andre ting. Foto: Geir Anders Rybakken Ørslien

Jeg liker at Kr8en har gir, bremser og dynamo i hjulenes nav og at kjedet er helt beskyttet.

Det første jeg blir spurt av folk er som regel om den er elektrisk. Det er flott med elektrisk sykkel, men min erfaring er at det også er enda en ting å tenke på, enda en ting som kan gå galt.

Og for å være ærlig tenker jeg aldri at jeg skulle ha hatt motor på. Har man klart å sykle med tilhenger, klarer man å tilbakelegge omtrent de samme avstandene med kassesykkel.

Elmotor utvider bruksområdet til enhver sykkel. Men på noen sykler utvides det ikke nok til at det svarer seg.

Jeg tror potensielle transportsyklister idag KAN  komme i en liten elektrifiseringspsykose. Det er helt supert at muligheten er der, men det er bare ikke alltid nødvendig. Folk har transportert alt mulig uten motor tidligere.

transportsykkel2015-workcycle-kr8--6

IQ: Men hva om du punger? Hva om du skal bytte til vinterdekk? Må du da demontere og skru av hele den digre, fastmonterte kjedekassa? Niks. Legg merke til de tre øverste skruene på dette bildet. De lar deg fjerne bakenden av ramma på venstre side, slik at du kan smyge ut og inn nye dekk og slanger – med hjulet på plass. Du trenger ikke engang løsne hjulmutteren på høyresiden. Enkle punkteringer fikses enda enklere – bare ved å løsne den ene dekksiden, og vippe ut slangen og lappe hullet mens slangen ligger løst ved siden av hjulet inne i ramma. Foto: Henry Cutler/WorkCycles.com

Men selv når vekten er lik som en sykkel inkludert tilhenger, så ER det litt vanskeligere å sykle i oppoverbakke med kassesykkel, jeg må innrømme det.

Mine barn og jeg veier tilsammen rundt hundre kilo. Da er det ikke SÅ viktig om vi med sykkelen tilsammen veier 125 eller 135 kilo. Det blir noen prosents forskjell, men det gjør lite utslag i forhold til at det for eksempel er et kronglete veitun med høy fortauskant på den daglige ruta, eller et veikryss som er sensorregulert. 

For de av oss som ikke konkurrerer i en situasjon der sekundene teller, er vektproblematikken ganske uinteressant.

Tom Resink photographyThese photos are for the online instructions to reassemble a WorkCycles Kr8 bakfiets from its box. http://www.workcycles.com

FULL SPLITTELSE: Den store forskjellen på Kr8 og de andre Bakfiets-syklene, er at denne kan deles på midten. Det kan være hendig for den som må lagre sykkelen på liten plass om den tas ut av bruk en periode, men hovedårsaken er enkelre og billigere frakt fra fabrikken og ut til kunder og forhandlere. Slik ser sykkelen ut når den kommer levert i eske til butikken (kassa er ikke med på bildet, men den flatpakkes). Foto: Tom Resink photography/WorkCycles.com

Mitt bruk:

Datteren min (4 1/2) er svært glad i å ha med venner hjem. Med Kr8en kan jeg transportere henne, broren hennes (1 1/2) og en eller to av hennes venner til hvor det skulle være i Oslo. Jeg kan surre fast syklene deres på det enorme bagasjebrettet, slik at de får muligheten til å sykle på sykkelveier og i parker.

transportsykkel2015-workcycle-kr8-7841

UT PÅ TUR: Her er Bjørns egen sykkel, med tre passasjerer og rikelig med bagasje. Legg merke til barnesyklene som er stroppet fast bakpå – takket være det fine underlaget som bagasjeboksene sørger for. Foto: Bjørn Gabrielsen.

Stopper vi for å spise is har de allerede et sted å sitte. Og det er fremdeles nok plass i kassa til at vi kan stoppe i butikk på tilbakeveien der jeg kan få handlet flere bæreposer med mat.

Av å leve uten bil har jeg fått et oppheng i at man som syklist ikke skal bruke ryggsekk eller ha poser dinglende fra styret. Bilister kjører ikke med sekk og henger ikke poser fra sidespeilene, og det er fordi de fleste av dem har vett til å kjøpe biler dimensjonert for det de skal bruke den til i stedet for Formel 1-racere eller ATVer.

transportsykkel2015-workcycle-kr8-8101

TIDLIG UTE: For femten år siden leste Bjørn Gabrielsen om det nystartede selskapet Xtracycle i et amerikansk hundekjøringsblad. Han begynte å lete etter forlenger-settet de produserte, og fant det omsider på tilbud i en dansk butikk. Her frakter han propanflasker fra Movann, bildet er tatt den gang han bodde på 24 kvadratmeter i Nordmarka, uten innlagt strøm og vann (les mer om dette i boka «Veien ut: En mann, en skog, ett år, ingen plan» (Kagge, 2006). Foto: Øystein Varhaugvik

transportsykkel2015-workcycle-kr8-8098

HJEMMELAGET: Det var veldig dyrt og veldig vrient å bestille Xtracycle-utstyr fra USA for femten år siden, så Bjørn endte med å lage sine egne WideLoaders som plattform for tung bagasje – ved hjelp av treplater, rør og slangeklemmer. Foto: Bjørn Gabrielsen

Jeg registrerer at mange nordmenn sykler med sekk. For meg er det som å gå med sykkelvesker i hendene når man er på fjelltur. Uhensiktsmessig og unødvendig i de aller fleste tilfeller.

Det finnes tilfeller der Kr8en ikke er helt ideell. Man kan ikke ta den med på bussen, for eksempel. Men jeg har ikke noe problem med å legitimere at jeg har flere sykler. Med en praktisk bil kan man løse alle utfordringer bare man bruker mer bensin. Skal man fort frem? Skal man langt? Skal man frakte mange ting? Bare å bruke mer bensin.

transportsykkel2015-workcycle-kr8--4

FRITT VALG: WorkCycles er besatt av lakk-kvalitet, og grunner stålrammene sine både innvendig og utvendig før de til slutt får et lag med solid pulverlakk. Siden dette skjer hjemme i Amsterdam, kan kundene velge fritt mellom rundt 200 RAL-farger, for å få sitt eget preg på sykkelen. Skjermer og stag lakkeres gjerne i kontrastfarger, for de som liker slikt. Foto: WorkCycles.com

Med sykler er det annerledes fordi marginene på motoren (altså meg) er mindre. Man kan ikke bruke samme sykkel til å frakte kjøleskap (som jeg gjorde med Christianiaen) som til å delta i et løp. Jeg har brukt liggesykkel på langtur, det er helt vidunderlig hvor lenge man kan holde det gående, men den passer ikke til å hente og levere barn i byen.

Allikevel er det Kr8en som er blitt hovedsykkelen. Jeg bruker den selv når jeg ikke har noe spesielt å frakte, fordi da har jeg friheten til å plutselig hente eller levere eller flytte eller kjøpe noe allikevel.

WorkCycles Kr8 bakfiets automatic parking stand. Push it down and roll the bike backward to engage. Just roll forward and it pops up and out of the way. It's so stable that even adults can climb in and out of the box without tipping the bike. This Kr8 is RAL 1015 by the way. http://www.workcycles.com Tom Resink photography

WorkCycles Kr8 har en fjærspent, halvautomatisk parkeringsstøtte, som vipper bakover og oppover til hvileposisjon straks du triller sykkelen framover. Når du skal parkere, tråkker du ned på støttebeinet og triller sykkelen litt bakover – og vips: Den står så stødig at også voksne kan sette seg oppi uten at noen holder sykkelen. Liker du fargen? Dette er fargekode RAL 1015. Foto: Tom Resink photography/WorkCycles.com

Nå som transportsykler er blitt litt mer vanlige i Norge er også terskelen blitt lavere for fremmede å komme bort til meg og prate om sykkelen. Jeg blir jo mormoner på oppdrag med en gang, tilbyr folk å prøvekjøre den og alt mulig.

Jeg har et inntrykk av at «rare» sykler ikke er spesielt utsatte for tyverier. For kjeltringer har kassesykler og liggesykler en slags usynlighetskappe over seg. De er vanskelige å selge videre, de er vanskelige å bære over skulderen og de har ofte svært få deler man kan overføre på andre sykler.

transportsykkel2015-workcycle-kr8-33969-2

KJAPP LÅS: Bjørn Gabrielsen bekymrer seg ikke stort for at sykkelen skal bli stjålet – store lastesykler er ikke de enkleste å stikke av med, og er nok ikke like enkle å omsette kjapt som en standard terrengsykkel. Den fastmonterte rammelåsen fra Abus gjør det dog lett å låse bakhjulet når han skal innom butikken. Foto: Geir Anders Rybakken Ørslien

Kjøpsinfo:

Kjøpt hos Aslak på Oslo Transportsykkel. Der er veiledende pris 22 900 kroner.

Hva prisen angår er den ikke bare billigere enn en bil, den er en del billigere enn en Birken-sykkel i midtskiktet.  At folk med nyoppussede bad og kjøkken kan tillate seg å si at sykkelen min er «dyr» øker pulsen min fremdeles litt. Hundre prosent zen har jeg ikke oppnådd.

Jeg vil gå så langt som å si at en kassesykkel er spesielt aktuell for familier med dårlig råd. Med denne får man større radius til alle gratis fritidstilbud for barn i byen slik at behovet for større bolig ikke blir fullt så presserende, og det er lettere å hente brukte og billige ting fra finn.no o.l.

transportsykkel2015-workcycle-kr8-33953

NUMMER ÉN: Bjørn Gabrielsen har flere sykler til ulike formål, men det er Kr8 som er hovedsykkelen. Den bruker han i byen, uansett om han har med barn eller bagasje. Her på Grünerløkka under Transportsykkel 2015 – møtestedet for alle som liker smartere sykler. Foto: Geir Anders Rybakken Ørslien

Posted by Geir Anders

Geir Anders started Cargobike Magazine – formerly known as Transportsykkel – back in 2012, to stoke up the new boom of electric bikes and cargobikes. He is also co-founder and the first editor of Scandinavia's leading mountain bike magazine Terrengsykkel, and works as an independent writer and photographer in Oslo, Norway.

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *