Første visning er utekino ved Munch-museet på Tøyen i Oslo onsdag 16. september kl 18:00, i regi av Bymiljøetaten og Områdeløft Tøyen. Det blir familiefest med gammeldags drive-in kino, og vi anbefaler selvsagt bike-in. NB: Ta med radio! Det er eneste mulighet til å høre lyden.

Filmen settes også opp på Cinemateket i Oslo søndag 20. september kl 19:00 og onsdag 23. september kl 21:00.

Bergen Internasjonale filmfestival kan du se filmen tre ganger:

Første visning er på Røkeriet torsdag 24. september kl 17:00. Fredag 25. september går filmen på Magnus Barfot kinosenter kl 15:10. Siste sjanse er mandag 28. september kl 17:00, også det på Magnus Barfot kinosenter.

bikes-vs-cars-7452

HJEMBYEN: Jeg så filmen på Cinemateket for noen dager siden, før jeg syklet hjem i regnværet. Oslo har helt klart sine vakre sider, også når det er mørkt og vått. Alle foto: Geir Anders Rybakken Ørslien

Bikes vs Cars tar oss med til seks internasjonale storbyer, for å vise stillingskrigen mellom kreftene som fortsatt insisterer på å la bilen bestemme byutviklingen – og de som vil ha bedre og grønnere byliv.

Selv de av oss som liker å kjøre bil, innser at byene kan ikke lenger utformes på bilenes premisser. Men det skjer likevel, gang på gang.

Nye boligområder bygges på steder som tvinger folk til å bruke bil, nye kjøpesentre bygges på steder som tvinger folk til å bruke bil. Og når køene blir for lange, tror mange politikere fortsatt at løsningen er å bygge bredere veier. Selv om all kunnskap viser at mer veier bare skaper enda mer biltrafikk.

Hvorfor ser verden slik ut?

bikes-vs-cars-7330

Det var dette filmskaperen Fredrik Gertten fra Malmö ville finne ut da han startet dokmentarfilmprosjektet.

For en drøy uke siden så jeg filmen på Cinemateket i Oslo, i regi av byutviklingsprogrammet FutureBuilt – sammen med en fullstappet kinosal (folk måtte snu i døra fordi det ikke var mer plass!).

Etter filmen inviterte Stein Stoknes i Futurebuilt til samtale med Fredrik Gertten og forskningsleder Aud Tennøy fra Transportøkonomisk Institutt.

bikes-vs-cars-7336

SAMTALEN: Stein Stoknes, Aud Tennøy og Fredrik Gertten snakket om filmen etter visningen på Cinemateket i Oslo 2. september.

Det ble en interessant samtale om en interessant film.

– Jeg ville finne ut hvorfor situasjonen ser ut som den gjør. Denne filmen handler om noe mer enn bare sykler og biler. Den handler mer om demokrati og hvem som former samfunnet, sa Gertten.

– Sykkelen er revolusjonær, fordi den truer de største kapitalkonsentrasjonene vi har, bilindustrien, oljeindustrien og byggindustrien. Bilen er storindustriens venn, den er utbyggingens venn. Den er venn av kjøpesentrene som slår i stykker byen og småstedene.

bikes-vs-cars-7376

BROMPTON: Verdens mest geniale bysykkel? Funker i alle fall perfekt når du skal på kino.

– Sykkelen, derimot, er de små bedriftenes venn, den er byens venn. De menneskene vi møter i filmen sykler ikke fordi de vil være miljøaktivister. De er bare trøtte på det gamle systemet. Det leverer ikke, byene fungerer ikke. Vi ser at nye løsninger tvinger seg fram. Folk vil at byen skal fungere, bilkaoset hindrer produktiviteten. Men bilbransjen har et avhengighetsproblem, de må prøve å selge mer, selge mer, hevdet Gertten.

bikes-vs-cars-7372

– Filmen er på to veier samtidig. Den ene er «The road to hell», med et kraftig økende bilsalg i Asia og Afrika. Samtidig ser vi at det finnes krefter i mange ulike samfunn, som kjemper for forandring. Det merker jeg overalt hvor denne filmen vises. Det er så mange mennesker der ute som er total fed up av byer som er totalt dominert av biler.

Aud Tennøy fra Transportøkonomisk Institutt er blant våre fremste fagfolk på dette området. Hun er klar på at flere og bredere veier ikke er løsningen.

– Biltrafikk er som gass. Den tar all den plassen den får. Når vi bygger nye boliger lengre ut fra byen, øker biltrafikken. Men reduserer vi veikapasiteten, vil folk heller bo mer sentralt og kjøre mindre.
Vil du vite mer om filmen og dens fakta, kan du se dem samlet her. Skulle du ønske at filmen kunne vises i din egen hjemby? Send filmskaperne en epost, så kanskje det ordner seg!

Posted by Geir Anders

Geir Anders started Cargobike Magazine – formerly known as Transportsykkel – back in 2012, to stoke up the new boom of electric bikes and cargobikes. He is also co-founder and the first editor of Scandinavia's leading mountain bike magazine Terrengsykkel, and works as an independent writer and photographer in Oslo, Norway.

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *