Klara og Torbjørn Vatn deltok på Transportsykkel 2015 på Grünerløkka. Dette er den femte artikkelen i en serie fra transportsykkeltreffet, der syklister forteller om sine utstyrsvalg.

Bike Friday Haul-a-Day er en longtailsykkel med en teleskopisk hovedramme – som kan regulere avstanden mellom sete og styre med 12 centimeter. Slik kan sykkelen tilpasses brukere mellom 120 og 190 cm. Bakenden er basert på Xtracycle-standarden, men Bike Friday leverer en lang rekke tilbehør selv. Transportsykkel omtalte denne sykkelen første gang i september 2014.

haul-a-day--2

Vår sykkel

Dette er en Bike Friday Haul-a-day med skivebremser, Nuvinci n360 trinnløst girnav og ettermontert Bafang BBS-01 elmotor. Kurven foran er montert direkte på rammen, veskene bak er Bike Fridays egne for Haul-a-day, og sikringsbøylen for barna er en Whoope-Deux fra Bike Friday. I motsetning til Hooptie-løsningen fra Xtracycle, er denne åpen i bakkant for enkel av- og påstigning.

haul-a-day-

Vårt valg

Vi syklet mye fra før, også med barna, både til og fra jobb og barnehage – og på helgeturer. Da brukte vi enten sykkelhenger, barnseter eller et Follow Me-oppheng for å koble på en barnesykkel bak.

Spesielt helgeturene kunne bli litt vel mye treningstur, med barn og bagasje på slep oppover bakkene. Vi vurderte å kjøpe en vanlig elsykkel, men de er jo så kjedelige! Samtidig innså vi at det eldste barnet på seks år var i ferd med å vokse ut av sykkelvogna. Hun sykler selv, men ikke på lange turer og ikke i mye trafikk.

haul-a-day-34156

Vi vurderte longtailen Blue Label Transporter, men syntes den hadde et litt stusselig bagasjebrett uten mulighet for lastebøyler eller variert tilbehør. Vi så også på Xtracycle, men de var både dyre og vanskelige å få tak i.

haul-a-day-34174

Det var da vi så bloggposten på Transportsykkel om Bike Fridays nye satsing på lastesykler, og tenkte at dette er midt i blinken for oss. Vi så også at noen hadde montert elmotor på den. Denne sykkelen blir custombygget én og én på den lille fabrikken, og kjøpsprosessen var veldig grei. Vi kunne velge akkurat hvilket utstyr vi ville ha (vesker, barnesikring, type gir, hva slags sete, etc). På selve rammen har de også masse farger du kan velge mellom!

haul-a-day-34145

Vi chattet direkte med de på fabrikken og fikk god hjelp med å ta de rette valgene. Siden sykkelen lages for hånd i en liten fabrikk, så tok det tre måneder fra bestilling til den var i hus i Oslo. Men den var verdt å vente på!

Vi må også nevne av hele sykkelen med utstyr kom levert i en eske som kun målte 100x100x30 centimeter!

haul-a-day-34149

Vårt bruk

Vi bruker denne sykkelen mye mer enn vi hadde trodd! Vi kjøpte den mest fordi vi hadde veldig lyst på en sånn, men var usikre på hvor mye den ville bli brukt – siden vi jo allerede syklet mye på våre andre sykler. Men helt siden den kom, har vi brukt den svært ofte, både til helgeturene og til og fra jobb og barnehage. Noen ganger kobler vi også på barnetilhengeren, hvis den av oss som ikke sykler Haul-a-day’en må hente barna.

haul-a-day-6485

Den brukes ofte ned til byen og hjem igjen, noe som betyr en god del høydemeter (vi bor nesten oppe ved Røa i Oslo), den brukes når vi skal besøke venner, storhandle i butikken, dra på skogsturer med barna, eller handle blomster på hagesenteret. Kort sagt alt som mange bruker bilen til. Torbjørn tok til og med en tur med meg (Klara) bakpå, pluss en masse mat. Det gikk også bra!

Om det regner, bruker vi en gammel poncho som vi trekker over barna – den har fått et ekstra hull og så satte vi på en hette til fra en gammel regnjakke. Enkelt, men det funker.

haul-a-day--3

De små hjulene gir et lavere tyngdepunkt, noe vi merker som en kjempefordel når vi har barn eller mye last bakpå. Med tilhengeren koblet på, har vi også fått med oss fire barn på tur – det er mer enn hva vi har plass til i bilen!

Haul-a-day er et navn som barna synes er vanskelig å uttale, men det løste seg raskt. De begynte snart å stille dette spørsmålet hver morgen: «Skal vi ta den kule sykkelen i dag?». Så i vår familien er altså dette navnet: Den kule sykkelen, ganske enkelt.

haul-a-day--4

Barna elsker å sitte på. Også når det er vinter, og vi skal ut på skøyter. Vi har piggdekk på sykkelen og laster på to barn, alles skøyter, hjelmer, niste og liggeunderlag pluss en Snow Racer for minstemann. Det er foreløpig bare vi som sykler til skøytebanen der vi bor…

Noen praktiske detaljer: Bøylen som går rundt bagasjebrettet funker veldig bra og passer til barn i ulike aldre. Vi kan også sette forhjulet på barnas egne sykler ned i fotbøylene, noe som er veldig praktisk de gangene barna vil sykle deler av turen selv.

haul-a-day-34163

Siden sykkelen er relativt kort til å være en longtail (178 cm inkludert hjul i korteste rammestilling – en Surly Big Dummy måler 225 cm), kan den også fraktes på sykkelstativet bak på en vanlig bil – der en standard longtail vil stikke ulovlig langt ut på sidene. Det er en fin egenskap når vi skal reise langt med syklene på ferie, for eksempel.

haul-a-day-34178

Noen minuspoenger? Bare ett: Den kan bli litt ustø i styringen når vi har tung last bak og kommer opp i høy fart. Kurven som ikke svinger når styret svinger var veldig uvant til å begynne med, men må betraktes som en klar fordel – siden vi kan legge mye bagasje i kurven uten at den vekta påvirker styringen.

Fotbøylene skramler litt over humpene, derfor forsøkte vi først å stramme dem opp med noen lastestrikker. Det hjalp ikke så mye, derfor la vi på deler av en gammel sykkelslange i festepunktene. Det hjalp litt. Strikkene lot vi sitte igjen, de er greie å ha når vi skal feste større bagasje – og så hindrer de at minstemann sparker borti beina på den som sykler.

haul-a-day-34182

Kjøpsinfo

Vi bestilte som sagt sykkelen direkte fra produsenten. Med utstyret vi valgte, kostet den oss 2900 dollar inkludert frakt (dette var ca 23 000 norske kroner ved bestillingstidspunktet). Motor og batteri bestilte vi fra Kina (via AliXpress.com), dette kom til sammen på ca 7 000 kroner med frakt og moms.

haul-a-day-34141

Posted by Geir Anders

Geir Anders started Cargobike Magazine – formerly known as Transportsykkel – back in 2012, to stoke up the new boom of electric bikes and cargobikes. He is also co-founder and the first editor of Scandinavia's leading mountain bike magazine Terrengsykkel, and works as an independent writer and photographer in Oslo, Norway.

9 Comments

 1. Hei!

  Jeg er på utkikk etter en sykkel med motormulighet og plass til to barn, og denne ser midt i blinken ut!
  Ett spørsmål: Hvor gammelt var det minste barnet da dere begynte å bruke sykkelen? Jeg har en toåring og ser for meg at han er for liten til å sitte rett på brettet kun med denne bøylen, og heller bør sitte i sete en stund enda. Hva er deres erfaring?

  Reply

 2. Hei! Vår yngste var 2,5 år da vi fikk den, og det går helt fint. Han pleier å sitte fremfor storesyster på lenger turer. Annars går det helt fint å montere på et barnesete og fortsatt ha plass til et større barn i tillegg.

  Reply

 3. Takk for svar! Kan man montere barnesete sammen med denne store bøylen (med en adapter eller lignende), eller må man ha en mindre bøyle hvis man vil bruke sete til den minste?

  Reply

 4. Yepp barnesete kan monteres sammen med den store bøylen.

  Reply

 5. Prøv med rørklemmer på rammerørene som dere stikker forbøylene inn i – det funker på Surly Big Dummy.
  Ta kontakt hvis dere ennå ikke har fått fikset slarken i styrelageret som dere nevnte på Transportsykkeltreffet i mai.

  Reply

 6. Jeg har en Surly Big Dummy med Xtracycle Hooptie som er ganske lik Friday sin. Jeg synes ca 3 år er grensen for barn bak siden de ikke er fastspent. De kan skli forover ved en bråstopp og barn på 3+ veier litt mer (sklir ikke så lett) og de er litt sterkere i hendene til å holde seg fast. Jeg tilpasser farten og har aldri opplevd noen ubehageligheter for barnene bakpå (2 på 4 og 5 år.)

  Ellers er det greit med ballongdekk bak og en pute ala denne for å øke komforten for barna http://www.xtracycle.com/magic-carpet-lt2/

  Reply

 7. Hans-Jørgen 29. July 2015 at 20:59

  Hei
  Ser at det sitter en Bafang på sykkelen. Vær obs på at denne motoren har to dreneringshull i dekselet til Controlleren ( som sitter integrert i motoren) Slik motoren er montert vil dreneringen ikke fungere. Det går vanligvis bra, men hvis det blir stående vann der og dette fryser blir det problemer. Motoren skal monteres vannrett eller loddrett for at vann skal slippe ut. Dette er noe en ikke trenger å ta hensyn til hvis sykkelen aldri utsettes for frost.
  Hans-Jørgen

  Reply

  1. Intressant. Går det att montera motorn vannrett på den här modellen?

   Reply

   1. Hei Peder! Jeg kan ikke se at det skulle være noe problem å montere motoren vannrett. Den er så vidt meg bekjent mulig å montere i alle vinkler som fysisk lar seg kombinere med krankhuset. Her er den trolig montert slik for å være mindre utsatt – men å justere den til vannrett posisjon er gjort på noen minutter.

    Reply

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *