Dette er fem av de som deltok på Transportsykkelkvelden i Bergen tidligere i sommer, og som jeg i all hast rakk å fotografere innimellom prøvekjøringene rundt Festplassen på kvelden etter foredraget i Litteraturhuset.

Svarene du ser her, er dermed tilsendt skriftlig i etterkant – noen korte og konsise, noen med alle detaljer du kan ønske deg. Uansett er det fullt mulig å stille oppfølgingsspørsmål om syklene i kommentarfeltet.

Den første artikkelen med fem andre Bergenssyklister finner du her


Sara og hennes Urban Arrow Family

Urban Arrow Family er en av markedets romsligste kassesykler, og den eneste med myke innervegger. Med sittebenk i begge ender av kassen kan du frakte fire barn her. Kalesje fås også som ekstrautstyr.

bergen-del2-35061

NAVN: Sara Skutlaberg

Ein slik sykkel mogleggjer igjen sykling som transportmiddel til kvardags, sjølv med bratte motbakker og lang veg!

MIN SYKKEL:
Eg har ein Urban Arrow, siste modell, kjøpt i januar 2016. Den er kjøpt på Sykkelbutikken i Bergen. Dette er en nederlandsk sykkel med stor kasse framme, som har plass til opp til fire barn hvis ein bruker to benker. Med et eget stativ for å feste en Maxi Cosi babystol som ekstrautstyr, får eg plass til ein baby og to større barn. Eg har og ein kalesje som ekstrautstyr, slik at barna sit veldig lunt og godt uansett ver. Piggdekk til vinterbruk har me sjølvsagt og god bruk for.

bergen-del2-5033

MITT BRUK:
Me er godt fornøgd med sykkelen, som allereide har rulla ca 150 mil til og frå barnehagen og arbeidsplassen til mannen min på Haukeland (1,5 mil kvar veg). Tanken er jo og at den skal kunne fungera som ein bil nummer 2. Sjølv om me bur på Totland og har mange høgdemeter å forsera, så funker det fint å sykla den opp. Skulle eg satt fingeren på noko, ville det vera at eg kunne ønsket ein sterkare «walk assist-funksjon», da oppkøyrselen til huset vårt er veldig bratt, slik tilfelle er for mange i Bergen.

Eg har alltid vore glad i å sykla og sykkel som transportmiddel har vore min naturlege form for trening. Med lenger avstander og barn (totalt fem, men to av dei er skulebarn) som skal til og frå barnehagen, har sykling blitt vanskeligare å få til. Ein slik sykkel mogleggjer igjen sykling som transportmiddel til kvardags, sjølv med bratte motbakker og lang veg!

Urban Arrow importeres til Norge av Evo Elsykler


Thorirs Salsa Fargo

Salsa Fargo er ikke en lastesykkel, men en svært kapabel transportsykkel som leveres med bukkestyre, for varierte håndposisjoner på langtur. Den har massevis av festepunkter for flasker og bærere, og plass til ekstra brede dekk.

bergen-del2-5012

NAVN: Thorir Vidar

Det skal ikke være problematisk å få plass til telt, sovepose og underlag, stormkjøkken, mat og ekstra tøy

MIN SYKKEL:
Sykkelen er en Salsa Fargo. Modellen er markedsført som en slags off–asfalt touringsykkel, med muligheter for en del forskjellige løsninger for å øke lastekapasiteten. I tillegg til fester for lastebærere foran og bak, har den fester for flaskestativer eller små bagasjeholdere inne i rammen og på undersiden av skrårøret på rammen, og på utsiden av gaffelen også. Det skal altså ikke være problematisk å få plass til telt, sovepose og underlag, stormkjøkken, mat og ekstra tøy. Men alle disse festepunktene kan selvsagt også brukes til mer urbane behov, slik jeg har gjort.

bergen-del2-35048

MITT BRUK:
Mitt bruk av sykkelen er todelt: hverdagstransporten i byen – det vil si jobb, innkjøp, til og fra skole, den slags. Vesker på bagasjebærere løser de fleste av mine hverdagsbehov, her har jeg Ortlieb frontvesker og en Blackburn bærer foran. Nylig er jeg begynt å dra Fargoen med meg over disse syv fjellene vi har rundt oss, noe som appellerer sterkt til meg – på tross av manglende ferdigheter i ulendt terreng og ikke alt for sykkelvennlige stier (eller så må jeg bli flinkere til å finne dem). Ingen episke ekspedisjoner altså, men det har blitt noen fine dagsturer.

Men noen lastesykkel er den ikke, og jeg innrømmer et visst savn etter større lastekapasitet. Ofte. Har drevet og kikket på lastesykler ganske lenge nå. Men med bortimot 200 trappetrinn opp til hvor vi bor, har en slik sykkel ennå ikke blitt kjøpt inn.

Salsa importeres til Norge av BC Sport


Renates Workcycles Kr8

Workcycles Kr8 er bygget i Amsterdam som en videreutvikling av Bakfiets.nl Cargo, som Workcycles lenge var forhandler for. Kr8 har fullstendig innkapslet drivverk for minimalt vedlikehold, og fås med stor kalesje mot vind og uvær.

bergen-del2-34993

NAVN: Renate Nedregard

Mens andre stresser i bilen sin, har vi noen av dagens fineste stunder på sykkelen

MIN SYKKEL:
Det var vanskelig å vite hvilken lastesykkel som passet for meg – jeg hadde nemlig aldri forsøkt å sykle på en. Men ved å lese ulike blogger og anbefalinger, falt valget på Workcycles Kr8. Jeg har ikke bil, så det var viktig at det var plass til to barn, og at den tålte regnværet, bakkene og brosteinen i Bergen.

bergen-del2-34990

MITT BRUK:
Den er overraskende stødig og stabil å sykle på! Det første året brukte jeg den til å sykle begge barna mine til og fra skole og barnehage og hjem nesten hver dag. Og frem og tilbake på jobb for meg selv. Sykkelen er bilen min, jeg har ikke bruk for noe annet i hverdagen. Jeg handler, henter pakker på posten, sykler med returavfall til gjenvinningstasjonen.

Nå er eldstejenten blitt så stor at hun går til skolen selv, men jeg sykler minstemann til barnehagen hver dag. Da er det flott at det er plass til både parkdresser og handleposer i sykkelen. Når han sitter foran meg, kan vi også ha koselige samtaler når vi sykler. Mens andre stresser i bilen sin, har vi noen av dagens fineste stunder på sykkelen! Kalesjen gjør også at treåringen sitter tørt og lunt når det regner eller snør. Med gode vinterdekk er sykkelen i bruk året rundt.

Jeg valgte også motor til sykkelen, en Bafang BBS-01, fordi det er mye bakker i Bergen. Med full last er motoren uunnværlig. Den gjør det lettere å komme seg opp bakkene, men gir god mosjonseffekt likevel. Sykkelen er perfekt for en aktiv hverdag!

Workcycles importeres til Norge av Oslo Transportsykkel


Andreas’ Babboe City Mountain

Babboe ble startet i nederlandske Amersfoort i 2006 for å tilby familier rimeligere versjoner av de stadig mer populære kassesyklene som bakfiets.nl hadde lansert noen år tidligere.  I dag er Babboe alene i sin kategori med integrert Yamaha krankmotor.

bergen-del2-35034

NAVN: Andreas Tveit

Sykler eg fort, så halverer eg den tida eg tidlegare brukte frå heime, via barnehagen og til skulen med buss

MIN SYKKEL:
Eg har ein Babboe City Mountain 2016-modell. 
Min søken etter sykkel vart prega av eit forholdsvis lite budsjett som student. Eg var bestemt på at eg ville ha ein tohjuls kassesykkel, og eg trur eg vurderte alle tilgjengelige modellar på det norske markedet. Eg var i utgangspunktet mest lysten på ein sykkel med flatt lasteplan, sidan eg tenkte det gav større bruksområder, men eg oppdaga også fort at det betydde store ekstrakostnadar for kasse og sittebenk for at den skulle fungera til den daglege barnehageleveringa. Ei stund var eg også innom tanken om heilt eller delvis sjølvbygg for å få til noko som dekka mine behov innafor budsjettet.

Då eg til slutt endå opp med Babboe City Mountain, så var ikkje den ein så sporty modell som eg kanskje hadde ønska meg først, men den dekker absolutt alle kriterier eg ønska meg av sykkelen.

bergen-del2-35037

Babboe leverast med kasse, sittebenk og to setebelter inkludert i prisen, noko som ville kosta mange tusen ekstra på mange modellar. Det einaste ekstrautstyret som var nødvendig var kalesje til 1 700 kroner. Den har ein sterk krankmotor som trekk meg lett opp bakkane til Landås, sjølv med last på sykkelen. Og kassen, som er 64 cm brei, gjer at eg akkurat får plass til innandørsparkering i kjellaren – der eg må gjennom ei dør på 65cm

Eg var heldig og fekk sykkelen på tilbod, så då passa den også inn i mitt budsjett for sykkelkjøp på 30 000. Dette budsjettet fann eg ut var eigentleg litt knapt til motorisert lastesykkel, men det er godt mogleg eg likevel hadde enda opp med ein City Mountain til fullpris om eg ikkje hadde fått dette tilbodet. Sidan kasse, benk og kalesje var dyrt ekstrautstyr på alle andre modellar eg såg på, så vart dei veldig mykje dyrare, og dette var utstyr eg hadde behov for til barnehagelevering i Bergensklimaet.

bergen-del2-35038

MITT BRUK:
Eg kasta meg rundt for å kjøpe denne sykkelen på eit opningstilbod, så eg hadde aldri prøvd ein transportsykkel før eg stod i døra hos Boxbike i Oslo etter å reist med nattoget frå Bergen. Eg var litt nervøs for at eg ikkje skulle klare å sykla på ein sykkel med framhjulet så langt framme, men eg kom overens med den frå første tråkk. Truleg er det den oppreiste sittestillinga som gjer at den ikkje krevde noko særleg tilvenning før eg trilla ned til Oslo S og stappa sykkelen inn på toget.

Den vanlege ruta består av ein tur til barnehagen før eg sykler vidare til skulen, ein runde på litt over 12 km ein veg. Så den daglege lasta er det som trengs av klede og mat til ein 16mnd gamal barnehagegut, og det eg treng til mine arkitektstudier. Detter inkluderer ofte papir og teiknesaker samt verktøy, og alt er berre å putte oppi kassen. Sidan barnehagen ligg i ein annan retning enn skulen min, så involverte levering før eg fekk sykkel, ei reise med tre ulike bussar. Sykler eg fort, så halverer eg den tida eg tidlegare brukte frå heime, via barnehagen og til skulen med buss.

Me prøver som regel å ta storhandel ein gong i veka, og tidlegare betydde det ofte at me køyrde bil til butikken for å få med alle handleposane. Med lastesykkel er det mykje enklare å bruka sykkel til handlinga, og sykle frå dør til dør med varene.

bergen-del2-35022

Sidan Babboe sine kassar er i hovudsak laga for barnetransport, så driv eg akkurat nå med ei modifisering med festebeslag frå Biltema for å lage nokre punkt til å feste tau eller bagasjestrikk. Sidan kalesja er laga som eit enkelt telt, så kan den pakkast kompakt nok til å ligge på gulvet i kassen. Dette er kjempepraktisk dei dagane det er litt vekslande vêr, og det ikkje er nødvendig med kalesje begge vegar.

Det einaste ankepunktet eg har på sykkelen er at eg synest ein sykkel med «mountain» i modellbetegnelsen ikkje burde bli levert med rullebrems. IM 81 er den største Shimano har, men det var likevel ein stor overgang frå terrengsykkelen min med 203mm skivebrems.

Sidan sykkelen er ganske tung, så tek den fort ut i nedoverbakkar og eg kjem ofte opp i nærare 60 km/t på oversiktlige strekk (når eg sykler åleine). Då trur eg rullebremsene kjem til kort om eg må nødbremse, så den krever ein ganske defensiv kjørestil for å unngå å måtte bråbremse.

Babboe importeres til Norge av Boxbike


Eriks Riese & Müller Load Touring II

Riese & Müller Load kom i 2013 og er den eneste kassesykkelen på markedet med fjæring. Den har i tillegg fjæring på begge hjul. Dette bidrar til kjøreegenskaper som har gjort den kostbare, tyske sykkelen svært populær – tross en relativt liten kasse.

bergen-del2-5184

NAVN: Erik Alexander Bjelke

Vi fullastet Loaden da familien dro i konfirmasjon i nabokommunen Os, og med økonomisk sykling hadde vi fremdeles strøm på batteriet etter å ha tilbakelagt fire mil og 760 høydemeter stigning

MIN SYKKEL:
Dette er en Riese & Müller Load Touring II med Bosch Performance Line motor og batteripakke (50 Nm dreiemoment, 500 Ah batteri), og 10-delt utenpåliggende Shimano XT-drivverk. Heldempet ramme. Ekstrautstyrt med doble barneseter, lave sidebrett, kalesje, bagasjebrett, og hengerfeste. Sykkelen har kapasitet til å bære 100 kg i lasterommet og 200 kg totalt, inkludert syklisten. I ettertid er den modifisert med en-fingers Shimano Deore bremsehendler, Shimano IceTec bremseskiver, Selle Italia C2 Gelflow sete, og Lock-On holker. Styret, krankarmer, og hjulsett vil nok også bli byttet ut med tiden.

bergen-del2-5201

I vinter flyttet vi noen noen kilometer lengre vekk fra Bergens sentrumskjerne og ytterligere hundre høydemeter opp fra guttenes barnehager. Til da hadde vi greid oss med bysykler med henger og barneseter, for å frakte barn og det daglige. Ingen av oss har førerkort, og som sentrumsboere har bil aldri vært noe savn. Min samboer har vært elsyklist i en årrekke, og bestilte lastesykkel uten at jeg visste det – så jeg ble sniklastesykkelfisert. Dog hadde hun gjennom høsten stadig spurt om mitt syn på forskjellige lastesykkelalternativer, praktiske forskjeller på el-løsninger, girsystemer, demping, bremser og så videre. Som terrengsyklist og sykkelfagmann er jeg opptatt av lavt og sentrert tyngdepunkt, balansert demping, gode bremser, lav vekt, og lite energitap. Og det ble en Load.

bergen-del2-35183

MITT BRUK:
Sykkelen brukes til daglig leveranse av barn til og fra barnehager, transport tre mil til og fra jobb – og ellers frakt av alt vi trenger.

Kort sagt: Vi er veldig fornøyde med Loaden. Selv om far har lagt sin elsk på den, kan den enkelt justeres om slik at mor (som er lavere og har en mer oppreist sittestilling) i en – bokstavelig talt – håndvending kan tilpasse sykkelen etter sin preferanse kontra fars mer dynamiske fremoverlente sittestilling. Likeens om en ønsker å justere sittestilling om fra bysykling til langdistanse transportsykling. Barna sitter bekvemt og beskyttet i lasterommet. Det lave fribordet (sideveggene) gir dem optimalt utsyn, utsikten veier opp for at sitteplassen er relativt trang. Er kalesjen nede, brukes fribordet som armlene og guttene får verdens største kupé. Sykkelen er godkjent for bruk med sykkelvogn, og vi har doble sykkelvesker fra Basil som kjapt monteres på bagasjebrettet om vi skal frakte hjem barn og dagligvarer samtidig.

bergen-del2-5195

Den daglige leveranseruten til barnehagene og videre til jobb byr på det verste Bergen har å tilby av middelalderbrostein, i tillegg velger vi ofte snarveier over høye fortauskanter. Vi har syklet samme rute med sykkelvogn med fjæring, men Loaden er overlegen opp og ned fortauskanter. Takket være dempingen pumper vi oss opp over hindringer uten at passasjerene blir utsatt for kraftige slag, Loaden er også mer snerten gjennom trange passasjer (den er ikke bredere enn en konvensjonell sykkel), for ikke å nevne Cadillac-opplevelsen på det røffeste underlaget.

Som aktiv terrengsyklist setter jeg stor pris på hvor balansert og kvikk sykkelen føles. Det er problemfritt å ta en snarvei gjennom skogen på vei til jobb, noen ganger må jeg holde tilbake den spontane trangen etter å ta et bunnyhopp (så tight føles denne sykkelen!), men jeg kan fint ta kontrollerte drop ned fra kanter med den. Bakkene hjem, og videre oppover om vi drar på tur, går som en lek med motorhjelp. Tross en kraftig konstruksjon med dempere foran og bak, er sykkelen blant de letteste i sin klasse. Det merkes på manøvrering, akselerasjon, og under klatring. Det utenpåliggende drivverket gir i tillegg minst energitap av Loadversjonene.

Vi fullastet Loaden da familien dro i konfirmasjon i nabokommunen Os, og med økonomisk sykling hadde vi fremdeles strøm på batteriet etter å ha tilbakelagt fire mil og 760 høydemeter stigning. Transport til og fra jobb går som på en konvensjonell sykkel, når lasterommet er tomt merkes det knapt at en sykler på en sykkel som veier 35 kg. Justerer jeg styret lavere og fremover, lener jeg meg like dynamisk inn og ut av svinger som på en racer.

bergen-del2-5191

Fars kjørestil, været, og veivedlikeholdet i Bergen, sliter en del på drivverket. Utenpåliggende drivverk er mer eksponert, men delene er like enkle å bytte som på en vanlig sykkel og enklere å ta service på enn gir som ligger inne i navet. Etter det første kvartalet med snø, salting, og slaps, har vi slitt ut to sett drivverk – altså kjede og tannhjul bak. Etter en lengre periode med pent vær har slitasjen blitt redusert. Så langt har vi opplevd ett motor- og batterihavari, alt i alt tok det mindre enn to uker å ta sykkelen inn til elektronisk diagnosering og vente på at komponentene dro tur/retur Tyskland, innen ny motor og batteri var på plass.

Som med alle elektriske sykler er man avhengig av profesjonelt verksted for problemer med elektronikken, men far jobber i sportsbransjen (selger dog ikke Riese & Müller) og har tilgang til verksted og diagnostikkverktøy.

Festeskruene til kalesjestrikkene skrudde seg også ut etter kort tid, Evo sendte oss nye som vi monterte med gjengelim, og de holder seg fremdeles på plass. Vi er imponert over i hvilken grad kalesjen holder Bergensværet ute, sykkelvognene vår trekker faktisk mer vann.

Riese & Müller importeres til Norge av Evo Elsykler

bergen-del2-35193

Posted by Geir Anders

Geir Anders started Cargobike Magazine – formerly known as Transportsykkel – back in 2012, to stoke up the new boom of electric bikes and cargobikes. He is also co-founder and the first editor of Scandinavia's leading mountain bike magazine Terrengsykkel, and works as an independent writer and photographer in Oslo, Norway.

3 Comments

 1. Bjarte Lykke 18. July 2016 at 08:19

  Veldig fin og inngående oppsummering av ulike typer! Men hvor er Rolls Roycen av transportsykler, altså Butchers and Bicycles MK1-E? Jeg kjører den og er veldig fornøyd. Rask og leken trehjuls transportsykkel.

  Reply

  1. Hei Bjarte! Det kom dessverre ingen Butchers and Bicycles til dette treffet, derfor er den ikke med. Men jeg skjønner godt at du er fornøyd, og har naturligvis skrevet om denne sykkelen før!
   https://cargobikemag.com/lala-toyen-pa-tre-hjul-i-svingene/
   https://cargobikemag.com/butchers-bicycles-fartsglad-trehjuling-fra-kobenhavn/

   Reply

 2. Tre veldig bra reportasjer! Knall!

  Reply

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *