Gabriele Telwest i Røros-bedriften UTE Depot AS har vært lidenskapelig syklist siden hun var tre år. Nå satser hun stort på å gjøre Benno Bikes til norske transportsyklisters favoritt:

Til våren kommer Benno Boost E med Bosch-motor og en pris på 43 000 kroner – med både storvesker og ulike lastebrett på menyen. UTE Depot er kjent som mangeårig importør av turutstyr fra øverste hylle, som Ortlieb, Tubus og Exped.

Benno er det første sykkelmerket de tar inn i sortimentet.

benno-boost-36945

LÅNT BATTERI: På grunn av flyfrakt-regler måtte demosykkelen sendes uten batteri for å rekke fram i tide til bransjemessen på Hellerudsletta. Derfor har denne et lånt batteri med grå farge, i stedet for det svarte som egentlig følger med. André Sæther i Greenspeed lånte raust ut batteriet til sine konkurrenter.

De aller første Boost E-syklene er nettopp kommet ut av fabrikken, og denne ble sendt direkte til Gabi og UTE Depot som demosykkel. Da dørene åpnet til bransjemessen Norspo på Hellerud nord for Oslo på søndag, hadde faktisk Boost E verdenspremiere.

Dette er første gang den vises for publikum.

– Vi gleder oss enormt til å få resten av syklene til våren, forteller Gabi Telwest med stor begeistring. Den svært aktive friluftsentusiasten tente på Benno Bikes da hun leste om merket på Transportsykkel i mai i år.

benno-boost-37125

BYSYKLER: Benno Bikes lager mer enn bare longtailen – Gabi Telwest har også tatt inn de lekre bysyklene med klassisk design og skikkelige ballongdekk.

– Jeg har vært ute etter en sykkel som kan passe alle oss fem som arbeider i UTE Depot. Vi trenger det vi på landbrukstysk kaller en «eierlegende Wollmilchsau».

Kjapt oversatt: En eggverpende ullmelkegris. En real allrounder.

– Vi trenger doninger som kan alt: Frakte små og store barn og handleposer, takle både humpete grus-oppoverbakker og lange asfaltveier, en sykkel som kan fraktes bak på en bil og gjerne passer flere i familien. Noen av oss liker å sykle sporty, andre stødig. Men alle er fed up med å kjøre så mye bil, fastslår Gabi.

benno-boost-36984Hun dro fra Røros til Oslo for å delta på Transportsykkeltreffet i Frognerparken i juni. På det tidspunktet hadde hun allerede snakket i flere timer på telefon med gründeren Benno Baenziger. Nå ville hun prøvesykle så mange ulike lastesykler som mulig, snakke med flest mulig eiere og lytte til folks erfaringer.

benno-boost-37010

– Da jeg leste omtalen din av Benno Bikes, tenkte jeg umiddelbart at dette kunne være noe for oss.  Og hvis det er noe for oss, så er det kanskje noe for andre også? Nå har vi uansett slått til og bestilt et lass med sykler, som kommer i april. Jeg liker både designet og at det er skikkelig håndverk! Denne rammen er bygget for å være superstabil.

– Benno kjenner de som driver fabrikken på Taiwan så godt at han regner dem som en del av familien, etter å ha arbeidet med dem i mange, mange år som gründer av Electra. Det eneste som er feil her, er at skjermene egentlig skal være svarte, ler Gabi.

benno-boost-37020Jeg fikk æren av å ta den første prøveturen, og kjente straks noen interessante forskjeller fra min egen longtail – en Surly Big Dummy med Bafang-motor.

Med sine mindre hjul og kortere ramme, føles Boost E mye mer kompakt. Den er kjapp i vendingen, og det tar noen meter før jeg har vent meg til den kvikkere kjørefølelsen. Styret er høyt, sittestillingen svært behagelig.

benno-boost-36931Bakpå jamrer Signe (6) over det harde bagasjebrettet, som jo ikke er ment å brukes slik. Hun er vant med sittepute, og det er selvsagt slike på gang fra Benno – sammen med store sidevesker og et alternativt bagasjebrett som også har liggende lastebøyler nede på hver side. Et lite rekkverk for de yngste passasjerene skal også dukke opp, så snart Benno himself rekker å få alt på plass.

Allerede nå kan du klikke Yepp barneseter rett ned i bæreren bak, som er tilpasset disse setene.

Vår demosykkel hadde ikke fått bærer foran ennå, men den skrus fast i selve ramma – slik at styringen ikke påvirkes om du lesser på litt ekstra mye der framme. En egen softbag er også underveis, skreddersydd for den originale lastebæreren framme.

benno-boost-36996

Dekkene er i særklasse de feiteste originaldekkene jeg har sett på noen transportsykkel – 2,6 tommer brede i 24 tommers diameter. Dette er spesialdekk laget kun for denne modellen. Vi tråkker oss ut på løs grus og overgrodd engmark, og nyter at den romslige gummien fjærer mot underlaget.

– Vinterdekk er viktig for meg, og det er ingen som lager så brede piggdekk i 24-tommer, sier Gabi når vi ruller inn i hallen igjen.

– Men vi skal teste det som finnes, og begynner med finske Suomi-dekk på 24×1.9 med 144 pigger i hvert dekk – så får vi se hva de duger til gjennom vinteren på Røros. Vi vurderer å pigge selv hvis vi må ha bredere dekk, vi har ansatte som har gjort det på hundevogner. Men det får komme i neste runde.

benno-boost-37114

Foto: Signe (6)

Med andre ord: Selv om UTE Depot ikke har solgt sykler tidligere, mangler det ikke på interessen. Det skal bli interessant å se hvordan interessen er i markedet. Mitt inntrykk er at flere gjerne vil ha mer kapable hverdagssykler, men at fullblods longtailsykler blir i meste laget.

Med 193 cm total lengde er Boost E bare 15-20 cm lengre enn en vanlig tursykkel med større hjul – og betydelig kortere enn min egen longtail som måler over 220 cm fra ende til annen.

benno-boost-37024

Et av mine favoritt-tilbehør til lastesykler, er tobeinte støtter som holder sykkelen stabil også når ungene klatrer oppå og sideveskene er fulle. Ryktene sier at Benno jobber med en slik en, og det ekstra hullet på braketten der bak tolker jeg som et godt tegn.

Når det er sagt, var denne standardstøtten både velplassert og tilsynelatende solid! Legg også merke til ledningen som lurer seg inn gjennom bakskjermen: Det er strøm til den bittelille, men brutalt kraftige baklykta fra tyske Supernova. Under styret foran står nok en Supernova-lykt, begge kommer som standard utstyr.

benno-boost-36989

Sykkelen er kompakt, men rammen passet meg fint – med en svært oppreist sittestilling.

Jeg er 187 cm høy på en god dag, og satt godt på Boost E. Jeg kunne gjerne satt setet enda høyere, men prioriterte lavt tyngdepunkt og rolig cruisefart med en seksåring løst bakpå. Det mest interessante var dog å se Gabis sønn Emil skru setet ned og overta sykkelen etter meg.

Han er betydelig kortere, men smalt setet i bånn og satt helt fint på samme sykkel. Jeg vet ikke hva Benno planlegger av ulike rammestørrelser, men denne modellen virker i alle fall ganske så fleksibel.

benno-boost-37162

Detaljen Signe satte mest pris på, var forøvrig det innebygde håndtaket bak på undersiden av setet. Det funket greit for å snu sykkelen der det var trangt – den var forøvrig sjokkerende mye lettere enn min Dummy (som dog er permanent påsatt store vesker og lastebrett bak, så det vil vel jevnes noe ut) – og det var godt å holde tak i da hun satt bakpå.

benno-boost-37023

Jeg er fortsatt spent på om det vil være plass til to separate barneseter der bak uten at det blir trangt, men med sittepute er det uansett god plass til to barn på brettet.

Signe var uansett helt klar på én ting: Hun digger fargen! Men den kommer også i svart og hvit.

benno-boost-36958

Som sagt: Den første containeren med Boost E kommer i løpet av april eller tidlig i mai 2017. Boxbike er allerede på laget som forhandler, og flere er på vei. Og Transportsykkel heier som alltid på alle som gjør den norske sykkelfloraen enda mer mangfoldig.

Merge-Benno-Bruhaul

BENNO VS BRÜHAUL: Felt Brühaul er en annen longtail med 24-tommers hjul, men den er en god del lengre enn Boost E. Her har jeg for sammenlikningens skyld lagt de to oppå hverandre for å illustrere forskjellen. Benno har bevisst valgt et kompakt design for å gjøre det enklere å ta med sykkelen inn eller henge den bak på en bil.

MER FRA NORSPO: Signe og jeg testet ikke bare Benno Boost E på bransjemessen Norspo. Følg med på Transportsykkel for første prøvekjøring av den delbare kassesykkelen Hercules Cargo – egen artikkel kommer i løpet av uka!

Posted by Geir Anders

Geir Anders started Cargobike Magazine – formerly known as Transportsykkel – back in 2012, to stoke up the new boom of electric bikes and cargobikes. He is also co-founder and the first editor of Scandinavia's leading mountain bike magazine Terrengsykkel, and works as an independent writer and photographer in Oslo, Norway.

One Comment

 1. Sigurd Christoffer Rolseth 11. January 2022 at 12:55

  Hei Geir Anders!
  Jeg ønsker å kjøpe meg en Surly Big Dummy / Easy, og lurte på om du hadde noe innsikt i denne sykkelen.

  Har du noen tips til hvilken importør man kan kontakte?

  Er det en kurant sykkel å ha i Norge, med tanke på deler og servicer?

  Har nylig hatt en Riese og Müller Multicharger, men den ble stjålet og nå tenker jeg at jeg enten vil ha en Benno Boost eller en Surly Big Easy.

  Håper å høre fra deg!

  Reply

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *