Nyheten Babboe Carve kommer til Norge i juni – og et tidlig eksemplar har allerede varslet sin ankomst til Transportsykkeltreffet i Torshovdalen lørdag 17. juni.

Har du snust litt rundt på trehjulingsmarkedet, vet du at Babboe slett ikke er de første til å lansere trehjuls kassesykkel med krengefunksjon. Men det ser ut som om de nå lanserer den romsligste.

NYKOMMER: Kassedesignet på Babboe Carve gir ekstra plass innenfor hjulene foran, slik at de ikke skrubber inni når kassa lener seg til siden. Kalesje skal være på vei, men er enn så lenge ikke lansert. Her er det også skivebremser på forhjulene, noe som bør være et must på slike sykler beregnet på tung last.

Nye Carve har to seteplasser og i tillegg rom til en bilstol fremst i kassa, for barn som er for små til å sitte på benken. Dette tredje setet festes ved hjelp av et eget Maxi-Cosi adapter som er tilleggsutstyr.

En ekstra benk i framenden skal også bli tilgjengelig, for til sammen fire sitteplasser, ifølge den offisielle brosjyren som du kan kikke på her. Kassa er godkjent for 100 kilo last, ifølge Babboe.

KURVER: Babboes avrundede design gjør at sittebenken ikke har full dybde på sidene. Her har Mk1-E til sammenlikning større sitteflate for de to passasjerene.

Babboe bruker lakkert bøkefinér i sine kasser, noe som gir en nærmest møbelaktig finish. For å sikre at de takler fuktig vær, trenger de litt ettersyn med ny lakk på stedene hvor riper og sår i lakken åpner for vann som kan få treverket til å svelle.

Versjonen Carve Mountain har Yamaha-motor og trinnløst Nuvinci girnav, mens grunnmodellen Carve oppgis å ha navmotor bak og sju utvendige gir.

I Norge er det Butchers & Bicycles Mk1-E som er erkerivalen. Tyske Veleon kan også krenge, men er knapt å få tak i her i landet.

Den lille, franske lastesykkelen Kiffy kan også krenge, og samarbeider med Veleon om en påmonterbar sittekasse for barn, men er foreløpig helt fersk på Boxbike-menyen og dermed ingen etablert konkurrent foreløpig.

Sammenliknet med Mk1-E tar Babboes hjuloppheng liten plass under kassa, der Mk1-E har en større utsparing rett under sittebenken. Mk1-E har heller ikke eget adapter til ekstra bilstol på gulvet foran.

JAPANSKE KREFTER: Babboe Carve kommer ifølge Boxbikes nettside i to versjoner. Én med motor i bakhjulet og 7 gir til 47 990 kroner, og én med Yamaha krankmotor og trinnløst Nuvinci girnav til 59 190 kroner.

Mk1-E har derimot en vedlikeholdsfri kasse i kunststoff, med en smart dør foran som gjør inn- og utstigning til en lek. Babboes trekasse krever at passasjerene krabber over kanten eller løftes inn.

Men Babboe Carve har sitt eget lille trumfkort i spillet om kundene, i tillegg til den kraftige Yamaha-motoren vi kjenner fra Babboes andre toppmodell på to hjul:

Nye Carve har nemlig en låsbar krengefunksjon.

FALL TIL RO: Butchers & Bicycles har en bred og solid frontstøtte foran som du lett kan felle ned uten å gå av sykkelen, via fotspaker bak kassa. Hvis du ikke feller ned støtta, er dette hvilestillingen i parkert tilstand.

Butchers & Bicycles har foreløpig ikke en slik krengelås, og Mk1-E krever dermed at du som syklist holder en viss balanse for å holde kassa rett opp når du sykler i gangfart eller står stille uten å ha den robuste frontstøtta nede.

Parkerer du uten å felle ned støtte, siger Mk1-E automatisk over i skrå stilling.

PRØVESYKLING: Hulda Tronstad i Norsk Elbilforening følger elsykkelmarkedet tett. Her er hun på prøvetur med Babboe Carve i Nederland tidligere denne uka. Legg merke til spaken nede til venstre, som lar deg låse krengefunksjonen. Foto: Hulda Tronstad.

Babboe Carve har derimot en diger spak bak på kassa som lar deg sperre krengefunksjonen, slik at fronten holder seg i ro.

Men la oss ta med litt kontekst før vi går videre. Hvorfor gjøre så stort nummer av dette med krenging?

Det handler kort sagt om fart og svingdynamikk.

TO ALTERNATIVER: Butchers & Bicycles til venstre, Livelo til høyre. Legg merke til at B&B har låsbart hanskerom med koppholder i lokket rett bak setene. Rommet bak seteryggen gir også plass til batteriet.

I kassesyklenes verden er det nemlig trehjulingene som ofte oppfattes som de trygge og stødige modellene, med særlig appell til de som er mer opptatt av god plass enn høy fart.

Tohjulingene kan derimot lene seg over i svingene og blir dermed kjappere og smidigere i trafikken. Butchers & Bicycles var den første store trehjulingen som klarte å hente det beste fra to verdener – med en løsning skreddersydd for raske svinger.

HOW THEY ROLL: Iwan Thomson i arkitektkontoret Lala Tøyen på deres Butchers & Bicycles firmasykkel sommeren 2015.

De klassiske trehjulingene er derimot ikke konstruert for noen kappkjøring:

Modeller som Babboe Curve, Bakfiets.nl Cargotrike, Christianiabike og Johnny Loco, svinger ved hjelp av et dreiepunkt rett under kassa. 

Når du sitter på setet på disse, er styret festet i selve kassa – det er altså ikke koblet direkte til hjulene. For å svinge, skyver du styret og kassa til siden, og sykkelen svinger leddbuss-style.

CURVE: Babboe Curve har vært på markedet noen år, og kan utstyres med to benker for til sammen fire barn. Det lar seg gjøre når du ikke trenger å lage ekstra plass innenfor hjulene foran, slik at de ikke skrubber i kassa når du lener deg over – slik nye Carve må ha rom for. Her ser du også dreiepunktet under kassa, som sykkelen svinges med. Styret er fastmontert i bakveggen på kassa, og skyves fra side til side i stedet for å dreies som på vanlig sykkel.

Er du en fersk klossmajor uten kjennskap til trehjulinger av denne typen, er det fullt mulig å velte slike sykler i skarpe svinger.

Det er bare å lene kroppen utover etter styret eller styrebøylen – i stedet for å skyve styret fra deg med strak arm, slik at du holder kroppsvekta sentrert.

Erfarne kassesyklister fikser denne biffen uten problemer, men nybegynnere kan av og til kløne det til:

Dette korte klippet er fra et nederlandsk forbrukerprogram som fikk helt uerfarne syklister til å teste kassesykkel.

For ordens skyld: Ved vanlig sykling og ordinære svinger i normal marsjfart trenger du selvsagt ikke gjøre så store utslag på styringen – det er titusenvis av slike sykler i trygg trafikk hver dag. Og dessuten: Tohjulssykler velter jo også umiddelbart om du ikke vet hvordan de funker.

To av konkurrentene. Butchers & Bicycles til venstre, Livelo til høyre. Livelo krenger ikke, men er til gjengjeld en mye lettere konstruksjon.

Uansett: Nyere trehjuling-konsepter som Nihola og Livelo har forhjul som svinger helt uavhengig av kassa, som på en bil, og unngår dermed dette leddet som lar kasse og bakende vinkles mot hverandre.

Men de oppfører seg likevel heller ikke som vanlige sykler – fordi de ikke kan lenes til siden i svinger eller holde seg loddrett når du krysser skrånende underlag, slik vi lærte at sykler kan da vi lærte å sykle som barn.

STIGTRINN: En åpning i kasseveggen  – hos Babboe kalt musehull – er på plass som stigtrinn for passasjerer på vei inn eller ut av sykkelen. Her er det en klar fordel å ha låst krengefunksjonen.

Det er denne intuitive dynamikken Babboes nye trehjuling nå tar i bruk, slik scootere og motorsykler med to forhjul lenge har gjort.

Jeg er spent på hvordan den føles i praksis, siden de første demosyklene ble betegnet som klart stivere i krengefunksjonen enn Butchers & Bicycles. Og vil du prøve selv, melder altså importør Boxbike at Norges første eksemplar blir å finne på Transportsykkeltreffet i Torshovdalen lørdag 17. juni.

Les om Transportsykkeltreffet lørdag 17. juni her!

Posted by Geir Anders

Geir Anders started Cargobike Magazine – formerly known as Transportsykkel – back in 2012, to stoke up the new boom of electric bikes and cargobikes. He is also co-founder and the first editor of Scandinavia's leading mountain bike magazine Terrengsykkel, and works as an independent writer and photographer in Oslo, Norway.

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *