Anna og Tobias var med på Transportsykkel 2015 på Grünerløkka i mai. Dette er den første artikkelen i en serie fra transportsykkeltreffet, der syklister forteller om sine utstyrsvalg.

Workcycles Fr8 er en nederlandsk familiesykkel som er bygget for å tåle 250 kilo totaltvekt, og dermed kan frakte én voksen og tre barn (to bakpå den ekstra lange bagasjebæreren og ett foran).

Min sykkel:

En Workcycles Fr8 i fjorårets spesialfarge grønn, med en Thule Chariot Cougar 1 sykkelvogn. Sykkelen har ekstra lang bagasjebærer bak og en ettermontert Bafang BBS-01 elmotor i kranken, med batteri plassert i bagasjekassa foran.

workcycles-fr8-green

BLANKT ARK: Slik ser sykkelen ut når den er kliss ny. Støtten og bagasjebærerne er ekstrautstyr, og den bak er mye lengre enn vanlig for å gi plass til to barn. Workcycles er laget for å være nærmest vedlikeholdsfrie, med innkapslet kjede og bremser i navet. Foto: Henry Cutler, workcycles.com

Mitt valg:

Historien om meg og mannen min starta med en sykkel som han fikk av meg gjennom nettstedet underskog.no for fem-seks år siden. Vi syns vel begge at den andre var en interessant og søt person, men det tok fire år før vi begge var single samtidig og vi ble kjærester. Nå har vi en liten baby, og en ny felles sykkel.

Vi kjøpte transportsykkelen for penger vi fikk i bryllupsgave (hvem trenger vel porselensservise til 24 personer i våre dager?). Det var nok mest jeg som ivret for transportsykkel. Jeg var lei av å bære handleposer hjem fra butikken, og ikke minst lei av å prøve å få med meg 40 liter plantejord fra Plantasjen hjem på t-banen.

transportsykkel2015-workcycles-fr8-33903

KLASSIKER: Husker du denne? Anna fant en gammel klassiker og monterte den på nysykkelen – som en påminner om at bilene i dag skal passere sykler med halvannen meters klaring.

Jeg liker gjenbruk og resirkulering, men uten egnet transportmiddel er det mye lettere å dra på IKEA og kjøpe noe nytt heller enn å kjøpe ting fra finn.no og hente dem alle mulige steder i byen. I tillegg liker jeg å klare meg selv, bære med meg mine egne greier. Med sykkelen kan jeg frakte med meg det aller meste.

Vi hadde egentlig sett oss ut en Surly Big Dummy, men da vi dro for å teste den hos Aslak Moe hos Oslo Transportsykkel, viste han oss denne. Vi falt vel for det lave innsteget, muligheten for å sitte mer oppreist, dynamolys og skvettlapper (den er rett og slett mer egna for bysykling) og for lengden – en midtail er litt lettere å ha med på tog og t-bane enn en ekte longtail.

Underveis i sykkelkjøpet ble jeg gravid, og vi slo til på en sykkelvogn Aslak solgte oss til redusert pris.

transportsykkel2015-workcycles-fr8-33902

ARBEIDSHEST: Her er det mange detaljer å legge merke til! Bagasjebæreren foran er festet i selve ramma, slik at styringen ikke påvirkes av ekstra vekt. Dette er den overlegent beste løsningen for en frontbærer. Bremsene er robuste, hydrauliske felgbremser fra tyske Magura, og vil derfor aldri streve med treige bremsevaiere – her er det bremsevæske i solide slanger som fikser biffen. Lykta er dynamodrevet og funker dermed alltid, uten at noen trenger å tenke på batterier. Den lille fjæra mellom ramma og gaffelen sørger for at forhjulet ikke snurrer når sykkelen står parkert med vekt i kassa foran.

Mitt bruk:

Nå bruker jeg den ikke så mye fordi jeg ikke kan ha med meg datteren min på den, men jeg gleder meg til neste sommer når lille Ea er stor nok til å sitte både i sete på styret og i sykkelvognen. Da kan jeg sykle med henne foran, pappaen bakpå og den lille hunden vår i kurven foran.

Etter at dette bildet ble tatt i mai har vi supplert med pute og ryggstøtte for voksen/stort barn på bagasjebæreren. Moren min har lånt den en del i sommer, og har kjøpt sin egen elsykkel i begeistring over min.

workcycles-fr8-utstyrt

FULL PAKKE: Workcycles Fr8 spiller på ordet «freight» – med god grunn. Her ser du ekstrautstyret de fleste nederlandske familier velger for barnetransport. Med elmotor i kranken kan også Oslofolk nyte følelsen av en flat by uten bakker. Foto: Henry Cutler, workcycles.com

Vi har i hovedsak brukt sykkelen i byen, istedenfor kollektivtransport og til varetransport. Vi har ikke bil, og kommer ikke til å skaffe oss det heller. Mannen min liker fremdeles longboard bedre enn sykkel, men da er det jo fint at vi kan dra på tur sammen hele familien med en sykkel og et longboard og alt pikkpakket man trenger for en dag i det fri. Etter hvert håper jeg at vi reiser på lengre turer med en elsykkel og en vanlig sykkel.

Det er også fantastisk med elmotor når man er gravid! Kollektivtransport er et herk som gravid, fordi ingen reiser seg for deg uansett. Da var det deilig å kunne sitte på min egen sykkel, få frisk vind i ansiktet (godt mot kvalme!) og komme fort framover uten å slite seg ut. Jeg sykla til 14 dager før jeg fødte, og anbefaler elsykkel til alle gravide!

transportsykkel2015-workcycles-fr8-33897

EKSTRAMUSKLER: Bafang BBS-01 er i løpet av kort tid blitt en svært populær løsning for norske syklister. Krankmotoren kan ettermonteres på de aller fleste sykler, og gjør det enkelt å tråkke opp bakkene med sykkelen full av barn eller bagasje. Denne ble montert av Oslo Transportsykkel, som importerer Workcycles til Norge.

Kjøpsinfo:

Kjøpt hos Oslo Transportsykkel. Sykkelen koster 14 900 kroner i basisversjon. Jeg tror vi har brukt nærmere 30 000 kroner på sykkelen nå, med elmotor, diverse bremseoppgraderinger og tilleggsutstyr.

transportsykkel2015-workcycles-fr8-33895

ERSTATTER BIL OG BUSS: Tobias og Anna har ikke bil og bruker sykkelen til alt. Og da Anna var gravid, sørget elmotoren for at hun kunne sykle helt fram til to uker før babyen kom.

Posted by Geir Anders

Geir Anders started Cargobike Magazine – formerly known as Transportsykkel – back in 2012, to stoke up the new boom of electric bikes and cargobikes. He is also co-founder and the first editor of Scandinavia's leading mountain bike magazine Terrengsykkel, and works as an independent writer and photographer in Oslo, Norway.

2 Comments

 1. Fin artikkel, som vanlig.

  Er det ikke ustabilt å sykle med barn bakpå en sånn? Den ser ganske baktung ut i utgangspunktet. Min Surly Cross Check blir ekkel med mye vekt bak.

  Reply

  1. Hei Tor Arne! Jeg har ikke prøvd denne sykkelen med barn selv, men har fulgt med på tankesettet og vurderingene som designeren Henry Cutler legger i syklene han bygger. Ramma er utviklet og bygget spesielt for å tåle tung bagasje, og jeg vil tro at akselavstanden også bidrar. Du kan lese litt mer om detaljene her, i de siste avsnittene skriver han også om barnetransport: http://www.bakfiets-en-meer.nl/workcycles-faqs-overviews/overview-fr8-transport-bikes/

   Sjekk ellers sitteposisjonen til junior bakerst her – virker ikke som om «baktung» er en problemstilling: https://www.flickr.com/photos/henryinamsterdam/4833509173 (men her hjelper det selvsagt at det sitter en liten kar foran også…)

   Reply

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *