Den norske elsykkelbransjen har i løpet av de siste fem årene utviklet seg fra en ørliten nisje til å bli boomen alle snakker om.

André Sæther fra Drammen har vært med hele veien.

Den opprinnelige flymekanikeren driver egen butikk med en glød som har gitt ham en lokal miljøpris for innsatsen, og ser lyst på den elektriske framtida.

DEMOKVELD: André Sæther elsker å la folk oppleve elsykler, og tok turen fra Drammen da MDG Gamle Oslo arrangerte Transportsykkelkveld på Kampen Bistro i Oslo i september 2015.

DEMOKVELD: André Sæther elsker å la folk oppleve elsykler, og tok turen fra Drammen da MDG Gamle Oslo arrangerte Transportsykkelkveld på Kampen Bistro i Oslo i september 2015.

– Når prøvde du elsykkel første gang?

– Jeg kjøpte nye sykler til meg og kona da sønnen min var ett år gammel, i 2003. Jeg kjøpte ganske kostbare sykler, og et par år etterpå evaluerte vi innkjøpet. Fikk vi brukt disse syklene noe særlig, egentlig? Dessverre ikke. Vi bodde høyt oppe i åsen, og brukte bilen oftere. Da begynte jeg å lete etter noen som hadde satt motor på sykler. Den gang var det først og fremst Hjelpemiddelsentralen som sto for slike ting. Dermed bestilte jeg meg to elsykler fra Kina våren 2005, siden jeg ikke fant noe passende i Norge. 

greenspeed-sept2015-8755-2

– Hvordan gikk det?

– Det gikk sakte! Transporten fra Kina, altså. Det tok flere måneder før de endelig kom, etter flere klager. Jeg hadde kjøpt én herre- og én damemodell, og fikk to damemodeller med bakhjulsmotor. Jeg ble mektig imponert! De hadde til og med momentsensor (en sensor som registrerer hvor hardt du tråkker, og dermed kan tilpasse motorkraften bedre). De ble brukt masse, helt til NiMH-batteriene – som er av langt dårligere kvalitet enn dagens Li-Ion-batterier – etterhvert tok kvelden.

greenspeed-sept2015-8726

OSLOPROSJEKTET: Greenspeed er Drammens egen elsykkelbutikk. Men disse bildene ble tatt på Vulkan i Oslo i fjor høst, da Greenspeed ble invitert til å drive butikk der som et prøveprosjekt.

– Hva var neste skritt?

–  Det tok jeg i 2010, da jeg forlot Aker Solutions og leide meg ut til elsykkelbransjen – hos en forhandler av elbiler og elsykler i Drammen. Da hadde jeg snakket  i mange år for døve ører om hvor genialt elsykkel-konseptet er, og hadde aller mest lyst til å starte egen butikk. Men jeg innså jo at markedet ikke var stort nok, og at det ikke var vits i å åpne noe selv så tidlig. Men i 2012 begynte jeg for meg selv, med butikk i Engene i Drammen, rett over veien for der jeg bor.

greenspeed-sept2015-8736

GODE RÅD: Fredrik Imislund (t.h.) kom innom butikken for å kjøpe seg en ny hjelm, og får råd og tips fra André Sæther med på veien.

– Hvordan var mottakelsen?

– Det var ikke enkelt. Men jeg visste at folk må få prøve syklene selv for å forstå – og ville derfor satse på feltmarkedsføring. Altså å få syklene dit folk er, for å la dem prøve. Dermed kjøpte jeg meg lastebil og tok yrkessjåførutdannelse, av to grunner:  For å kunne transportere syklene rundt, og for å kunne sikre meg ekstrainntekter på godstransport. Butikken var åpen på kveldene, og på dagtid kjørte jeg gods for andre kunder. Det var mange bedrifter som tente på idéen om et roadshow med demosykler, men det ble ikke business av det. Da var det bare å satse alt på butikken.

greenspeed-sept2015-8743

TRANSPORTER: Riese & Müller Blue Label Transporter ble produsert i kun ett opplag, og svært mange av dem ble solgt i Norge – siden importøren Evo Konsept kjøpte hele restlageret. Modellen var selvsagt også på Greenspeeds meny.

– Og nå holder du til i Globusgården i Drammen?

– Ja, etterspørselen tok seg omsider opp – og jeg skjønte at jeg måtte utvide. Derfor flyttet jeg til Globusgården i 2014, og her går butikken veldig bra.

– Hva med lastebilen?

– Vi bruker verken personbilen eller lastebilen lenger. Jeg må innrømme at jeg nærmest har utviklet aversjon mot bilkjøring. På søndag var jeg fadder i barnedåp. Da syklet vi til kirken i finstasen, før vi syklet videre til festlokalet. Det gikk helt fint, det. Privatbilen avskiltet jeg i 2010, og har forsøkt å gi den bort siden. Men det virker ikke som om Chrysler Vision er hot nok på gi bort-markedet, hehe.

greenspeed-sept2015-8728

KVALITET: Noen ser på varene fra britiske Brooks som luksus. Andre Sæther ser på dem som varige verdier.

– Hvilke merker har du satset på opp gjennom disse årene?

– I den første butikken tilbød jeg de samme syklene som Jo Espen Bjerk importerte til sin butikk EV Oslo (i dag EVO Elsykler). Først og fremst BH Emotion, som har en imponerende ytelse og var blant de første med integrert batteri. I tillegg hadde jeg Merida og Kalkhoff på menyen. Kalkhoff ble raskt storselgeren, og med Kalkhoff kom også Focus – som strengt tatt er de samme syklene fra det samme samlebåndet hos den tyske produsenten Derby, men da i hovedsak i terrengsykkelsegmentet.

LITEN PLUGG: Tyske i:Sy bygger kompaktsykler med 20-tommers hjul, lanserte i fjor høst lastesykkelen i:Sy Cargo – med bakhjulsmotor fra GoSwissDrive. Vil du både ha lastekasse og en sykkel som ikke tar stor plass, får du i både pose og sekk her.

LITEN PLUGG: Tyske i:Sy bygger kompaktsykler med 20-tommers hjul, og lanserte i fjor høst lastesykkelen i:Sy Cargo – med bakhjulsmotor fra GoSwissDrive. Vil du både ha lastekasse foran og en sykkel som ikke tar stor plass, får du i både pose og sekk her.

Senere har jeg forelsket meg i smale merker som Coboc og YouMo, som på ingen måte har vært en kommersiell suksess for meg – men som jeg likevel ikke ville vært foruten. Sykkel handler ikke alltid bare om fornuft! Vi er kanskje ikke der helt ennå, men vi kommer til å se at flere etterhvert velger seg elsykkel basert på mer lidenskapelige kriterier – som ren sykkelglede.

LUKSUS: Conway EMRetro er en luksusmodell som André Sæther neppe kommer til å bli rik på, men som han bare måtte ha i menyen. Rammen ser ut som karbon, men er hydroformet aluminium.

LUKSUS: Conway EMRetro er en luksusmodell som André Sæther neppe kommer til å bli rik på, men som han bare måtte ha i menyen. Rammen ser ut som karbon, men er hydroformet aluminium.

Nå i år kommer vi til å satse tungt på elsykler fra Hartje – som er en av Tysklands største produsenter og distributører av sykler, elsykler og sykkelutstyr. En stor fordel er at de ikke krever at forhandlerne gjør store forhåndsordrer og har store lagerbeholdninger, men i stedet leverer ut sykler fra eget lager på svært kort varsel. Dermed kan vi tilby hele utvalget av Victoria, Conway og i:Sy, samt kunne bestille skreddersydde sykler fra Hartje Manufaktur og Contoura til kundene som ønsker seg noe helt spesielt.

greenspeed-sept2015-8708

– Men hva med lastesykler? Du sykler jo på en Xtracycle Edgerunner selv.

Xtracycle vil også være en stor del av vår satsing framover, siden dette er en av de få syklene som virkelig erstatter bilen. Hercules har også noen veldig spennende lastesykler på gang, som jeg også har mulighet til å ta inn når de kommer. Det ser endelig ut som at den etablerte sykkelbransjen har tatt til seg lastesykkel-konseptet, så det kommer helt sikkert mye nytt her de neste årene. Det ser jeg fram til!

greenspeed-sept2015-8706

EGDERUNNER: André Sæthers egen hverdagssykkel er en Xtracycle Edgerunner oppgradert med Bafang elmotor (med batteriet skjult i en sideveske) og stålskjermer fra Velo Orange.

Posted by Geir Anders

Geir Anders started Cargobike Magazine – formerly known as Transportsykkel – back in 2012, to stoke up the new boom of electric bikes and cargobikes. He is also co-founder and the first editor of Scandinavia's leading mountain bike magazine Terrengsykkel, and works as an independent writer and photographer in Oslo, Norway.

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *