Det er en stund siden jeg skrev om jakten på den ultimate lastesykkelen. For min del ble det altså en Surly Big Dummy, som etter ett års bruk ble elektrifisert med motor i kranken. Jeg skrev mye om valget av sykkel, og jeg skrev mye om motoriseringen. Nederst i denne saken oppsummerer jeg også min erfaring etter et år med Bafang BBS-01.

Men elmotor eller ei: hvordan funker en slik sak i hverdagen? Hva er det jeg bruker den til?

Folk med store transportsykler gjør jo ikke noe annet enn hva folk flest gjør med bil. For min egen del frakter jeg barn (oftest en femåring, men de større – som nå er blitt 12 og 14 – sitter av og til på hvis vi skal ned til sentrum og jeg ikke vil at de skal sykle selv i tett bytrafikk), fotoutstyr, vedsekker, pappesker, gitarforsterkere, sykkelhjul, saftkanner, sykkelrammer, bamser, bager, kofferter, drikkevarer, juletrær, campingstoler og små hunder hit og dit ved behov, akkurat som jeg ville gjort med et annet passelig transportmiddel.

Men siden det skjer på sykkel, så blir det av en eller annen grunn morsommere.

Jeg kunne skrevet mye om dét, men tenkte at jeg i all enkelhet skulle forsøke å vise det fram i stedet. Her kommer derfor noen hverdagsglimt fra de siste to årene med Surly Big Dummy:

Denne sykkelen er min arbeidsbil i Oslo. Som frilansfotograf har jeg ofte med meg tunge bager og stativer. Med Big Dummy kan jeg frakte alt direkte til døra. Noen oppdrag krever i tillegg at jeg er pent kledd. Med elmotor er det null problem å ankomme fullastet – iført pen skjorte.

Sommerferiene våre tilbringes på en liten, bilfri øy på svenskekysten. Surlyen tas med på biltaket (se eget bilde av takgrinda lengre ned) og brukes hver dag. Her er den på vei til stranda, fylt opp med mat og utstyr til 11 personer:

To elleveåringer skal hentes på sommerskolen ved Nøklevann, 7 kilometer unna der vi bor. Det går forbløffende lett med longtailen. Ikke nok med at vi slipper bilkøene ved Østensjøvannet, vi kan velge de fine turveiene på hjemturen! (NB: Den fremste har her satt seg langt fram for å holde beina i bakken når sykkelen står stille, de sitter slett ikke trangt der bak)

Det er ikke slik at det morsomste jeg vet som elsyklist, er å sykle forbi treningssyklister i oppoverbakkene. Jeg ler jo ikke høyt hver gang jeg kjører bil forbi en moped heller. Ulike kjøretøy, ulik fart. Men han som jeg syklet forbi i motbakken, da jeg hadde dette lasset på, han skulle jeg gjerne ha sagt noe ekstra hyggelig til.

Det hender som sagt at jeg må ha med meg en god del utstyr på jobb. Før måtte jeg putte det i bilen og forsøke å finne en parkeringsplass i rimelig nærhet, slik at det ikke blir så langt å bære og trille greiene. Nå kan jeg stroppe alt fast på sykkelen og parkere rett utenfor hovedinngangen.

Et 28-tommers sykkelhjul er en ganske plundrete bagasje på min vanlige sykkel – også kalt stuttsykkelen. Den lange sykkelen har ingen problemer med å hente et slikt hjul på hjemveien.

Junior skal spille på skoleavslutning, og trenger å ha med seg gitarforsterkeren. Takket være lastebrettet nederst får den fint plass bakpå sykkelen – det er bare å legge den store flappen på bagasjeveska rundt og stramme til. Gitarveska går på den andre siden. Og best av alt: Gitaristen kan fortsatt ha sitteplass oppå.

Hverdagssykling a la Fender #skoleavslutning #transportsykkel #elsykkel #surlybigdummy Et bilde publisert av Geir Anders Rybakken Ørslien (@geiranders)

OK, det er ingen longtail på dette bildet. Men bildet røper at jeg liker å ha skikkelig bagasjeplass på alle transportmidlene mine. Denne takgrinda heter Yakima Megawarrior, og er høyt elsket – særlig når det er sju passasjerer i bilen, og alle skal ha med bagasje for noen dager på utflukt. Dette er også grinda jeg frakter Big Dummyen med, liggende på siden (se annet bilde lengre ned).

Illustrasjonsfoto: Livsfaser, fugleperspektiv. #porsche #911turbo #toyota #avensisverso Et bilde publisert av Geir Anders Rybakken Ørslien (@geiranders)

11-åringen skulle få ny sykkel, og den skulle være hjemmelaget. Ikke noe problem å hente ingredienser med longtail – en pent brukt DMR Trailstar stålramme lar seg lett frakte i sideveska:

Jeg er som sagt veldig glad i kurven foran. Det er femåringen min også, selv om hun sitter bakpå.

KORT SIDESPRANG: Det hender jeg ser sykkelkulturer jeg ikke forstår. Dette er én av dem. Noen ser sikkert slik på meg også.

Longtail er en perfekt tursykkel. Her fra en runde i Nordmarka, der motoren ikke ble brukt – siden jeg syklet sammen med 11-åringen på strømløs sykkel. Lunsj på Kikut smaker alltid godt!

En svipptur for å handle noen kilometer hjemmefra, ble spontant utvidet med IKEA-tur. Elsykkel gjør det mye lettere å være spontan på sykkel – også når det gjelder prosaiske hverdagsplikter.

En longtail får ofte lange blikk og interesserte spørsmål. Her ble det med blikket.

Alltid like hyggelig å møte én som deler min interesse for ekstra lange sykler! #transportsykkel #surlybigdummy Et bilde publisert av Geir Anders Rybakken Ørslien (@geiranders)

Dette var lenge min eneste bysykkel – en Civia Hyland hybridsykkel. Nå står den dessverre mye stille. Longtailen er så digg å bruke at den blir førstevalget gang på gang, selv om jeg ikke skal frakte noe større. Jeg var nære ved å selge Civiaen nylig, men kjente i siste øyeblikk at jeg liker den for godt.

På vei hjem fra byen i februar fikk jeg lyst til å kikke nærmere på Sørenga. Urbansafari er en klassisk gren der bilen er helt sjanseløs.

Piggdekkføre – og brede Xtracycle Wideloader lastebøyler. De kan klikkes ut på noen sekunder, og byttes i noe smalere.

This holkeføre-indicator goes to eleven. #nokianextreme #transportsykkel #spinaltap Et bilde publisert av Geir Anders Rybakken Ørslien (@geiranders)

To store barn, tre digre bager – og en sekk ved. Arme bakhjul.

Vintertur til biblioteket og butikken i romjula. Supertrivelig med to barn bakpå, og stødig sykling takket være brede piggdekk. På slikt føre er det digg å ha to 26-tommers hjul, synes jeg – de mindre dimensjonene har ikke like bra vinterdekk tilgjengelig.

Ikke like romantisk som hest og slede, selvsagt. Men gøy likevel:

The do-it-all bike. #transportsykkel #surlybikes Et bilde publisert av Geir Anders Rybakken Ørslien (@geiranders)

Bare hvis noen skulle tro at jeg preker longtail som eneste svar på alt. Slett ikke. Vi har flere tilhengere hjemme, som også kommer til nytte. Ulike oppgaver, ulike verktøy. Denne heter BOB Ibex og er like god på stier i fjellet som på å frakte gitar til bandøving.

Barnesykkelen hjemme i hagen. Pappa driver skånsom hjernevask.#transportsykkel #bobtrailers #bobibex

Et bilde publisert av Geir Anders Rybakken Ørslien (@geiranders)

Det å ta med en longtail på langtur er ikke alltid lett. Vi kunne selvsagt bare kjøpt et svinedyrt takstativ for tandemsykler, men vi hadde jo allerede en old-skool Yakima MegaWarrior takgrind – som Surlyen bare kan legges rett oppi. Dermed ser sommerferie-ekvipasjen slik ut:

Ferieidyll på E18: Diesel, dobesøk og Donaldkjøp. This is how we roll. #surlybigdummy #toyotaavensisverso #yakimaracks Et bilde publisert av Geir Anders Rybakken Ørslien (@geiranders)

Jeg vet at det er irriterende med lastesyklistenes evinnelige bagasjeskrytebilder. Men det er neimen ikke lett å la være, altså.

NB: Dette er bare det som sto innenfor de to handleposene jeg også hadde med på denne siden av sykkelen. Det var omlag like mye på den andre, etter handleturen i Strömstad. All bagasjen sto trygt og stødig på sykkelen mens den ble med meg på ferga ut til Koster.

Blant de mange ulike ting som man må ha med seg i sommerhverdagen: En oppblåsbar delfin, samt tre campingstoler.

Her ser du Big Dummyen som ganske ny, på en av de første jobbene der jeg syklet utstyret mitt fram til arbeidsstedet. Den digre reflektoren der er ganske plundrete å drasse på, men lar seg lett stroppe fast bak meg på sykkelen.

Her er sykkelen fortsatt ganske ny, og bakskjermen ikke er på plass engang. Men bagasjeskrytingen er allerede i full gang!

Ut på skogstur med mange barn betyr mye drikke. Ikke noe problem, det heller.

Nistetur a la cargobike #transportsykkel Et bilde publisert av Geir Anders Rybakken Ørslien (@geiranders)

Det skrives lite om hunder og sykler, men kombinasjonen er fin.

Jeg hadde gleden av å portrettfotografere Arild Hermstad, som er styreleder i Syklistens Landsforening og sjefen i Framtiden i Våre Hender. Det skulle skje ute i østmarka, og der trengte jeg litt ekstra lys. Flaks at jeg har terrenggående lastesykkel, da!

Fotosession i skogen. Digg å kunne kjøre SUV helt fram. #surlybikes #bigdummy #cargobikes Et bilde publisert av Geir Anders Rybakken Ørslien (@geiranders)

Ny sykkel er stas. To nye sykler er dobbelt så stas, særlig når det betyr at naboen også får seg Surly Big Dummy. Moro i gata!

Posted by Geir Anders

Geir Anders started Cargobike Magazine – formerly known as Transportsykkel – back in 2012, to stoke up the new boom of electric bikes and cargobikes. He is also co-founder and the first editor of Scandinavia's leading mountain bike magazine Terrengsykkel, and works as an independent writer and photographer in Oslo, Norway.

5 Comments

 1. Hei! flott oppsummering av hva en Big dummy kan gjøre. Surly har forøvrig en stor følger-skare i USA. Long Haul trucker og disc trucker er populære touring sykler, og “fat bike” syklene deres likedan.

  BD brukes også som touring sykkel, og fire studenter syklet i fra Alaska til Argenina Off road! med longtail sykler inkl BD. (antar du har hørt histrorien)
  Surly sier selv at denne sykkelen er like bra i terreng som i byen, og det tviler jeg ikke på.

  Jeg har noen spørsmål ang denne sykkelen hvis det passer. Er det Surly sitt bygg (stock-versjonen), eller har du bygget den selv i fra ramme og gaffel?

  I så fall hvilke felger bruker du? Skal jeg tippe Regida Andra eller Grizly/sputnick med shimano xt nav, og Schwalbe Mondeal/ big apple?

  jeg tviler ikke på at sykkelen som den kommer i fra Surly er mer enn god nok, men det er klart at de bruker en del “medium Low budget” deler, der de gjør jobben like bra som det dyreste, og hvorfor ikke, men selv om Alex felgene sikkert er god( brukes som tandemfelger av en amerikansk bygger) er de såkalt “medium” rangert, uten at jeg vet om det kommer av vekt eller kvalitet.

  Avid BB7 disk bremsene scorer høyt i alle tester, da de er enkel å stille, og veldig pålitelig etter hva jeg har lest.
  Jeg var lenge inne på tanken om en big dummy som touring sykkel. Tanken på at alt du trenger lastes bak, og fremdeles er det plass til “tonn” av mat og drikke fristet, men med den elendige kronekursen mot dollar har stoppet meg foreløpig, sammen med andre gode alternativer laget spesielt for formålet. likevel: det frister.

  På forhånd takk.

  mvh
  Atle

  Reply

  1. Hei Atle! Jeg har definitivt tro på Big Dummy som touringsykkel. Den kan jo bygges og rigges på mange forskjellige måter. En av dem er garantert perfekt til ditt bruk 😉

   > Er det Surly sitt bygg (stock-versjonen), eller har du bygget den selv i fra ramme og gaffel?

   – Jeg kjøpte sykkelen helt standard, men ommøblerte litt siden jeg er en sånn kresen gammel krok. Sete, styre, stem, bremser, dekk, hjul og pedaler er byttet til ting jeg likte bedre, selv om det ikke var noe direkte gærent med standardutstyret. Ville ha bredere sete, bredere styre, bredere dekk og større pedaler.

   Så er skjermer, frontbærer, stabilisatorfjær, kurv, dynamolys, barnestyre, tobeins parkeringsstøtte, nedre lastebrett og sitteputer bak lagt til, sammen med motoren, selvsagt.

   > I så fall hvilke felger bruker du? Skal jeg tippe Regida Andra eller Grizly/sputnick med shimano xt nav, og Schwalbe Mondeal/ big apple?

   – Jeg kjøpte et nytt hjulpar i fjor vår, siden jeg ville ha dynamonav foran. Benyttet anledningen til å få bittelitt bredere felger samtidig. Brukte WTB ST i23-felger med Shimano XT M785 nav bak og Shimano Alfine DH-S701 dynamonav foran. Dekkene er Michelin Pilot Sport. Du kan lese mer om noen av disse valgene her: https://cargobikemag.com/favoritter-i-front/

   Bakhjulet med nybremsen er ikke montert ennå, fordi jeg må bruke nye og ekstra lange bremseslanger for å erstatte vaierskivebremsen, og det betyr ekstra plunder, slik at jeg dermed utsetter det så lenge som mulig.

   Reply

 2. Hei! Du ser ut som du har så bra løysing på det styret bak, som passasjeren kan halde seg i. Har du skrive om det nokon stad? Eg slit med å finne ut kva komponentar eg kan bruke, så vil gjerne lese meir om det!

  Reply

  1. Hei Erla! Jeg har kanskje bare nevnt det styret i noen kommentarer her og der, jeg bør nok legge den informasjonen inn i en tekst der det synes bedre!

   Styret bak er et vanlig styre jeg hadde i boden, og som jeg kuttet ned til «passe» bredde – rundt 40-45 cm, tenker jeg. Styret er festet i en arm (styreframspring på sykkelspråket, «stem» på engelsk) som brukes bak på tandemsykler. Det er mye lengre og peker mye brattere oppover enn de vanlige styreframspringene som er foran på vanlige sykler.

   Jeg fant det ikke i norske butikker, så jeg bestilte det fra England – her:
   http://www.sjscycles.co.uk/adjustable-stoker-stem-with-shim-alloy-black-prod26932/

   Det finnes sikkert flere sånne, søk på «stoker stem» (stoker er syklisten som sitter bak på en tandem). Fordelen med denne, er at den er relativt rimelig og at den er justerbar i lengden. Bare spør om det er flere ting du lurer på!

   Hvis du vil ha styre for barn bakpå en vanlig sykkel, trenger du ofte å få styret brattere opp rett bak setet. Da går det an å sette på en annen type arm, som du igjen kan feste et vanlig styreframspring på, som da vil peke rett opp. Her er den typen: http://www.sjscycles.co.uk/thorn-tandem-stoker-stem-extension-for-1-1-8-stems-28-deg-black-170mm-prod11798/

   Disse finnes i to andre versjoner i samme butikk, forskjellen er bare lengden og hvor bratt oppover de peker.

   Reply

   1. Takk for svar! Då skal me nok slå oss laus. Ser elles fram til Transportsykkelmøte i Bergen til veka!

    Reply

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *